• No results found

Utvärdering

In document 7.1 Syfte och process (Page 103-109)

Sträckan Ramdala-Jämjö

Alternativ 1 Väst10. SAMLAD BEDÖMNING

10.4 Utvärdering

Som grund för en samlad bedömning av de studerade vägalternativen används de uppställda övergripande projektmålen samt de transportpolitiska målen. En jämförelse av påverkan på ett fl ertal andra faktorer som bedömts som viktiga och alternativskiljande i detta projekt redovisas i tabellen på motstående sida.

Projektmål

Måluppfyllelse

Skapa ett väl fungerande lokalvägnät för jord- och skogsbruksmaskiner Förbättra trafi ksäkerheten på E22

Alternativ 1-2 Alternativ 1 Väst Alternativ 1 Öst Alternativ 3 Väst Alternativ 3 Öst

En hög transportkvalitet

Miljö - Naturmiljö

- Kulturmiljö

- Boendemiljö och hälsa

Minska störningarna av trafi ken för de boende i Jämjö Förbättra framkomligheten på E22

Ett tillgängligt transportsystem

STOR INGEN

10. SAMLAD BEDÖMNING

Regional utveckling Transportpolitiska mål

Jämställdhet

10. SAMLAD BEDÖMNING

Faktorer

Konsekvenser

Kulturmiljö - Bygatan i Duverum

Alternativ 1-2 Alternativ 1 Väst Alternativ 1 Öst Alternativ 3 Väst Alternativ 3 Öst

Hushållning med naturresurser - Påverkan på jordbruksmark

- Påverkan skogsmark

Gång- och cykeltrafi k

Inlösen av enskilda hus och gårdar

NEGATIV

Nedan redovisas en sammanfattning av konsekvenser på olika specifi ka faktorer som visat sig vara alternativskiljande och viktiga för projektet. Konse-kvenserna värderas från ” negativ” till ” positiv”. Värderingen utgår från Nollalternativet, som innebär att nuvarande situation består. Bedömningarna fi nns redovisade och motiverade under respektive kapitel i Vägutredningen.

Genomfartstrafi k

Lokal pendlingstrafi k

POSITIV INGEN

Landskapsbild - Trafi kplatsernas inpassning i landskapet, bullervallar Naturmiljö - Intrång, vilt

Lokal och regional utveckling - Nya bostäder i östra skärgården, turism Rekreation och friluftsliv

Barriäreffekt

Kollektivtrafi k - exklusive gång- och cykeltrafi k till och från busshållpatserna

Buller - exklusive Jämjö tätort

10.5 Samlad bedömning

10. SAMLAD BEDÖMNING

Alla alternativ bedöms uppfylla de fyra upp-ställda målen för projektet. Alternativen bidrar i varierande grad till att uppfylla de sex transport-politiska målen. Störst bidrag till måluppfyllelse ger alternativ 1 Väst som ger stort bidrag till alla mål utom målet för miljö. Intrång i natur- och kulturmiljön vid Vallby samt det relativt stora antalet bullerstörda boende längs befi ntlig sträckning medverkar till denna bedömning.

Även alternativ 1 Öst ger stort positivt bidrag till alla mål utom målet för miljö. Detta alternativ påverkar kulturmiljön vid Duverums bygata på ett negativt sätt.

I bedömningen bör också den framräknade sam-hällsekonomiska nyttan ställas mot de mål som är svårare att kvantifi era. Beräkningarna visar att alla alternativ är samhällsekonomiskt lönsamma.

Störst beräknad nytta ger alternativ 3 Väst och 3 Öst. Framförallt bidrar dessa två alternativ till störst måluppfyllelse för genomfartstrafi ken.

Vid utvärderingen kan man se tydligt att nyt-tan för genomfartstrafi ken står mot den lokala nyttan. Ju genare E22, ju mindre förbättringar uppstår lokalt vad gäller pendling, trafi ksäkerhet, oskyddade trafi kanter, turism etc.

Gemensamt för alternativ 1-2, 1 Väst och 1 Öst

Samtliga tre alternativ har samma sträckning mellan Lösen och Ramdala. På denna del innebär den nya lokalvägen tillsammans med planskilda korsningar och föreslagen gång- och cykelväg att trafi ksäkerheten för de oskyddade trafi kan-terna bedöms blir tillfredsställande och att bar-riäreff ekten minskar.

De tre alternativen ger stor nytta för den lokala pendlingstrafi ken till och från Torstäva och öarna. De boende kommer att få god tillgänglig-het till den nya vägen, vilket omvänt innebär att turister får en högre tillgänglighet till skärgården då de lätt kan orientera sig från E22.

Alternativ 1-2

Alternativ 1-2 medför en gen sträckning för ge-nomfartstrafi ken, dock något längre än i alterna-tiv 3 Väst och 3 Öst.

Den lokala trafi ken från Jämjö får köra på befi nt-lig väg fram till Ramdala. Alternativ 1-2 innebär dock vissa trafi ksäkerhetshöjande åtgärder på den befi ntliga vägen, inklusive en gång- och cykelväg. Barriäreff ekten för de oskyddade trafi -kanterna kommer dock att fi nnas kvar på denna sträcka eftersom det inte byggs någon planskild korsning. Intrången i jordbruksmark blir näst

störst i detta alternativ. Brukningsenheterna på delen öster om Ramdala är dock relativt stora vilket bör innebära att kvarvarande mark kan fortsätta att brukas trots att de delas av vägen.

Även påverkan på landskapsbilden är störst i detta alternativ. Dels ligger trafi kplatsen vid Ramdala mitt ute på den fl acka åkermarken utan bra stöd i terrängen och dels kommer buller-skydd att krävas ute på slätten vid passage av bostadshus och gårdar.

Alternativ 1 Väst

Trafi ksäkerheten bedöms bli näst bäst i detta al-ternativ. Skillnaden jämfört med alternativ 1 Öst är liten. Alternativet är även näst bäst med avse-ende på lokal pendlingstrafi k då Jämjötrafi ken får köra på befi ntlig väg till Rosenhill. Alternativ 1 Väst innebär dock att vissa trafi ksäkerhetshö-jande åtgärder på den befi ntliga vägen, inklusive en gång- och cykelväg planeras att anläggas.

Planskilda korsningar vid Ramdala och Rosenhill medför att barriäreff ekten minskar för de oskyd-dade trafi kanterna på denna del liksom på övriga sträckan mellan Lösen och Ramdala.

Intrången i åkermark bedöms bli måttliga, men störningarna för de gårdar som passeras i Vallby kommer att bli stora och kräva bullerskyddsåt-gärder. Trafi kplatsen vid Rosenhill kommer att få

10. SAMLAD BEDÖMNING

stöd i höjdskillnaden i terrängen vilket innebär att den inte blir så dominerande i landskapet.

För genomfartstrafi ken medför alternativ 1 Väst den näst längsta vägsträckningen.

Alternativ 1 Öst

Trafi ksäkerheten bedöms bli bäst i detta alterna-tiv. Alternativet ger störst nytta med avseende på lokal pendlingstrafi k. Jämjötrafi ken får köra på den nya vägen på större delen av sträckan.

Planskilda korsningar vid Ramdala, Rosenhill och Vallby medför att barriäreff ekten minskar mest för oskyddade trafi kanter på denna del. Alterna-tiv 1 Öst bedöms medföra minst intrång i jord-bruksmark av alla alternativ.

Trafi kplatsen vid Vallby har gott stöd i terrängen och bedöms ge mindre påverkan på landskaps-bilden än i alternativ 1 Väst. Bullerskydd kommer dock att krävas längs stora delar där vägen går i befi ntlig sträckning.

Bygatan i Duverum kommer att splittras av vä-gen vilket ger stor negativ påverkan på kultur-miljön.

För genomfartstrafi ken medför alternativ 1 Öst den längsta vägsträckningen och därmed sämst beräknad samhällsekonomisk nytta av alternati-ven.

Gemensamt för alternativ 3 Väst och 3 Öst För genomfartstrafi ken medför de båda alterna-tiven den genaste vägsträckningen och därmed störst beräknad samhällsekonomisk nytta av alternativen. För kollektivtrafi ken innebär detta alternativ eff ektivast trafi k då bussarna går kvar på befi ntlig väg som är gen och kommer att vara lågt trafi kerad. Befi ntliga hållplatser kan använ-das men innebär då ingen förbättring för pas-sagerarna. Alternativen medför ingen förbättring för gång- och cykeltrafi ken, förutom att trafi ken på nuvarande E22 kommer att minska.

Tillgängligheten för lokaltrafi k till Torstäva, Ram-dala och öarna från ny väg är sämre i dessa två alternativ då denna trafi k hänvisas till befi ntlig väg. Orienterbarheten mot öarna blir sämst för besökare som kommer på E22 från öster. Inga utblickar fi nns heller från vägen över det öppna landskapet och havet för de förbipasserande.

Alternativen medför minst antal bullerstörda bostadshus och därmed mindre bullerskydd än övriga alternativ. Vägbuller kommer dock att spridas över en större yta än i alternativ 1-2, 1 Väst och 1 Öst och innebära störningar i en tidi-gare tyst skogsmiljö.

Alternativ 3 innebär störst intrång i naturmiljön då vägen på hela sträckan går i helt ny

sträck-ning vilket även medför negativ påverkan på viltet och på rekreation och friluftsliv. Den nya vägen kommer att bilda en ny barriär i skogen.

Alternativ 3 Väst

Anslutningsvägen till alternativ 3 Väst medför att mycket jordbruksmark tas i anspråk. Tillsammans med de mindre åkrar som ligger insprängda i skogen som också tas i anspråk, innebär detta alternativ störst negativ påverkan på jordbruks-marken av alla alternativ.

Alternativ 3 Öst

Bygatan i Duverum kommer att splittras av vä-gen, vilket bedöms medföra en negativ påverkan på kulturmiljön.

11. SAMRÅD

11. SAMRÅD

Under arbetet med vägutredningen har samråd hållits med allmänheten, kommunen, intresseorganisationer och Länsstyrelsen enligt följande:

Länsstyrelsen i Blekinge län

En information har hållits för Länsstyrelsen i Blekinge län 2008-08-26.

Ett samråd har även hållits med Nils-Gustav Nydolf 2008-12-05 angående kulturmiljön.

Arbetsgrupp

En arbetsgrupp har upprättats. Kontinuerliga möten har skett under arbetets gång. Representanter i arbetsgruppen är följande:

Länsstyrelsen Blekinge län, Peter Wald

Karlskrona kommun, Kommunledningsförvaltningen, Tore Almlöf

Karlskrona kommun, Kommunledningsförvaltningen, Ulla Nelson

Karlskrona kommun, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Victoria

Nord-•

holm

Karlskrona kommun, Tekniska förvaltningen, Jan-Anders Glantz

Region Blekinge, Kenneth Olofsson

Region Blekinge, Olof Sjölin

Vägverket Region Sydöst, Anna Karlsson

Vägverket Region Sydöst, Peter Hermansson

Vägverket Region Sydöst, Elisabeth Konnebäck

Styrgrupp

En styrgrupp har upprättats. Kontinuerliga möten skett under arbetets

gång. Representanter i styrgruppen är följande:

Karlskrona kommun, Kommunledningsförvaltningen, Tore Almlöf

Karlskrona kommun, Oppositionsråd, Christina Mattisson

Karlskrona kommun, Kommunalråd, Karl-Gösta Svensson (entledigad

efter första mötet pga jäv)

Karlskrona kommun, Kommunalråd, Mats Lindbom

Region Blekinge, Bengt Gustafsson

Region Blekinge, Mats Johansson

Region Blekinge, Kenneth Olofsson

Region Blekinge, Magnus Larsson

Vägverket Region Sydöst, Rolf Johansson

Vägverket Region Sydöst, Berit Lenberg

Utöver dessa grupper har samråd skett med följande personer/grupper:

Lantbrukarnas Riksförbunds lokalföreningar för Jämjö, Ramdala och

11. SAMRÅD

Samrådsmöte med allmänheten

Samrådsmöte med allmänheten har hållits tisdagen 2008-11-11 i Jändel-skolans matsal. Ca 100 personer närvarade. Synpunkter som framfördes vid mötet har sammanfattats i minnesanteckningar som bifogas bilaga 1, Samrådsredogörelse.

Utökad samråd

Ett samrådsmaterial har funnits tillgängligt under perioden 2008-11-11 – 2008-12-02. Dokumentet har funnits tillgängligt på Karlskrona kommun, Vägverket i Karlskrona, Jämjö bibliotek samt på Vägverkets hemsida. To-talt 37 yttranden har inkommit, inklusive från Länsstyrelsen i Blekinge län.

Samrådsyttrandena sammanfattas i bilaga 1, Samrådsredogörelse. Vi noterar följande beträff ande inkomna synpunkter:

Alternativ 1 och 3 förordas, med övervägande för alternativ 3 (de fl esta

svarande berörs av alternativ 1 eller 2).

Yttrande för alternativ 1 har inkommit från Lyckeby LRF.

• Yttrande för alternativ 3 har inkommit från Ramdala LRF.

• Kollektivtrafi kens behov av hållplatser på ny väg påpekas.

• Flera yttranden berör intrång kring Vallby.

• Intrång av alternativ 1B och alternativ 3 vid Duverumsbygata är

oaccep-•

tabelt enligt de boende i närområdet (36 namnunderskrifter).

Flera yttranden motsätter sig intrång i jordbruksmark.

• Flera synpunkter om försvårat skogsbruk, försämrad jakt, behov av

vilt-•

stängsel vid val av alternativ 3.

Ett yttrande avsåg alternativ sträckning förbi Jämjö och endast

anslut-•

ning till Jämjö öster om samhället, vilket har undersökts och avförts på nytt. Se under kapitel 4.2.

Några berörda av alternativ 1 påpekar att bygden, turismen, oskyddade

trafi kanter och kustnära boende gagnas bäst av alternativ 1.

In document 7.1 Syfte och process (Page 103-109)

Related documents