• No results found

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

In document 7.1 Syfte och process (Page 45-59)

Möjliga skadeförebyggande åt- åt-gärder

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

utan det bullrigaste fordonet bestämmer nivån.

Den maximala nivån har störst betydelse för bedömning av störning nattetid.

Riktvärden för trafi kbuller

Infrastrukturpropositionen (1996/97:53), antagen av riksdagen 1997, tar ingående upp bullerproblemen och anger riktvärden för trafi kbuller vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad av trafi kinfrastruktur.

Riktvärden för högsta trafi kbullernivå vid bo-stadsbebyggelse. Bindande riktvärden antagna av riksdagen 1997.

30 dBA ekvivalentnivå inomhus 45 dBA maximalnivå inomhus nattetid1 55 dBA ekvivalentnivå utomhus (vid fasad) 70 dBA maximalnivå vid uteplats i anslutning till bostad

1 Får enligt överenskommelse mellan trafi kverken överskridas högst fem gånger per natt (22-06).

Störning av sömn, vila och avkoppling är en betydelsefull och omfattande konsekvens av trafi kbuller. Ostörd sömn är en förutsättning för god fysiologisk och psykologisk funktion. Buller medför även sämre förmåga att uppfatta tal och andra ljud.

Skillnaden mellan bullret och bakgrundsnivån är viktigare för hälsokonsekvenserna än bullrets nivå. Det innebär att ett ljud i tyst miljö är mer störande än vad samma ljud skulle vara i en bullrig miljö, vilket dock inte innebär att tillskott av buller i bullrig miljö inte märks.

Samlad bedömning

Samtliga nybyggnadsalternativ bedöms innebära förbättringar vad avser antalet personer som är störda av trafi kbuller inne i Jämjö. Alternativ 1 innebär dock totalt sett att fl er personer får en bullernivå som överskrider 55 dBA vid sin bostad än i nollalternativet, cirka 370-420 personer år 2020, jämfört med ca 320 personer i nollalternativet. Det beror på att hastighe-ten höjs på den befi ntliga sträckningen.

Den största förbättringen medför alternativ 3 där cirka 220 personer bedöms få bul-lernivåer över 55 dBA vid bostadens fasad.

Nästan hälften av dessa är dock personer som idag bor i en tyst och ostörd miljö och därför får en kraftig försämring. Alternativ 2 medför att cirka 300 personer kommer att vara utsatta för buller över 55 dBA.

Bullerstörda bostadshus utmed de nya vägsträckningarna kan åtgärdas med tex.

vallar och plank, vissa hus kan komma att lösas in.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Underlagsmaterial

Antalet bostäder som är utsatta för trafi kbuller har beräknats genom kartstudier. Genomsnitt-ligt antal boende per bostad har antagits till 2,5 personer. För beräkning av bullernivåer har Naturvårdsverkets beräkningsmodell för trafi k-buller använts.

Osäkerhet i bedömning

Beräkningarna av bullernivåer och analysen av antalet bullerstörda bostadshus är över-siktliga. Befi ntliga bullerskydd har exempelvis inte inventerats. Beräkningarna har gjorts med utgångspunkt i föreslagen väglinje och profi l.

Denna väglinje är i detta skede preliminär och kan komma att förskjutas i sidled vilket inverkar på utbredningen av vägbullret. En annan osäker-hetsfaktor är trafi kmängderna som baseras på de prognoser som anges i kapitel 2.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Effekter och konsekvenser

Samtliga alternativ

Antalet boende i Jämjö tätort med en bullernivå över 55 dBA minskar med ca 50 personer i alla al-ternativ då trafi kfl ödet minskar på befi ntlig väg. I samband med att hastighetsbegränsningen höjs till 110 km/h och ombyggnad sker till planskild trafi kplats vid Lösen ökar antalet boende med en bullernivå över 55 dBA i Lyckeby väster om Lösen med ca 50 personer.

Norr om Jämjö, där alla alternativ går i samma sträckning, kommer ca 15 boende att drabbas av buller över 55 dBA i en tidigare tyst miljö.

Störningarna för dessa personer upplevs troligen som värre jämfört med boende som redan idag hör och ser trafi ken på E22.

Ytterligare ca 15 boende norr om Jämjö får en ljudnivå mellan 50 och 55 dBA, vilket jämfört med en tidigare tyst miljö kan upplevas mycket störande även om inte riktvärdet överskrids.

(Ovanstående siff ror är inräknade i alternativens totalsummor på antal personer utsatta för bul-ler.)

Kartor där bullerutbredningen visas fi nns på följande uppslag för samtliga alternativ

Alternativ 1

I samband med att hastigheten höjs från 70-90 km/h till 110 km/h på den delen av vägen som går i befi ntlig sträckning, kommer fl er omkring-boende på denna del att drabbas av buller över 55 dBA. På de ställen som vägen går i skärning, exempelvis vid Rosenhill, blir det dock en viss förbättring eftersom slänterna fungerar som bullerskärm mot bebyggelsen. Totalt beräknas ca 370 personer bo i en bostad med bullernivå överstigande 55 dBA vid fasad år 2020 i alterna-tiv 1 med västlig sträckning vid Jämjö. Av dessa är det ca 120 personer, inklusive ovan angivna personer i Lyckeby, som tidigare inte haft buller överstigande 55 dBA vid sin bostad. Med den östliga sträckningen är det ca 420 boende som drabbas av buller över riktvärdet, varav ca 130 där ljudnivån tidigare legat under 55 dBA.

Med östlig sträckning vid Jämjö får drygt 30 boende som idag bor i en tyst miljö en ljudnivå mellan 50 och 55 dBA. Med det västliga alternati-vet är det något fl er, drygt 40 boende.

Alternativ 2

Totalt beräknas ca 300 personer ha en bullernivå som överstiger 55 dBA vid fasaden på sin bostad år 2020, vilket är något färre än i nollalternativet.

Nollalternativet

Idag är boende längs E22 störda av buller från vägtrafi ken. Vägtrafi kbullret kommer att öka i takt med ökad trafi k. År 2020 bedöms ca 320 personer, ha en bullernivå överstigande 55 dBA om trafi ken går kvar på befi ntlig väg med samma hastighetsgränser som idag. En karta över bullerutbredningen visas på nästa uppslag.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Av dessa är det ca 140 personer som tidigare inte haft buller över riktvärdet 55 dBA.

Med alternativ 2 får ca 60 personer som idag bor i en tyst miljö en ljudnivå mellan 50 och 55 dBA.

Alternativ 3

På befi ntlig väg avlastas en stor del av trafi ken vilket medför att störningarna i Ramdala och Rosenhill minskar. Den nya sträckningen går i skogen där få personer har sin bostad vilket medför att antalet bullerstörda bostadshus blir färre än i övriga alternativ.

I alternativ 3 beräknas totalt ca 220 personer ha en bullernivå som överstiger 55 dBA vid bosta-dens fasad år 2020. Av dessa är det ca 90 perso-ner som tidigare ej varit utsatta för buller över 55 dBA. Flertalet av dessa personer bor idag i en relativt tyst och ostörd miljö nära naturen.

Med alternativ 3 får dessutom ca 80 personer som idag bor i en tyst miljö en ljudnivå mellan 50 och 55 dBA.

Bullerskydd kan åstadkommas genom att vägen skärs ned i landskapet eller att skydds-vallar byggs av överskottsmassor. Genom mjuka slänter och böljande former kan dessa element passas in i landskapet. (Foto: Hela vägen, Vägverket, 1999)

Möjliga skadeförebyggande åt-gärder

De vanligaste bullerskyddsåtgärderna är skärmar och vallar samt fönsteråtgärder. Vid skärmning av buller gäller att bullerskyddet ska vara nära mottagaren eller nära bullerkällan för att ge bästa eff ekt. Dämpningen beror av skärmens höjd.

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Bullerutbredning över 55 dBA ekvivalentvärde för befi ntlig väg, nollalternativet, år 2020

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Bullerutbredning över 55 dBA ekvivalentvärde för alternativ 1, västlig sträckning vid Jämjö, år 2020

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Bullerutbredning över 55 dBA ekvivalentvärde för alternativ 1, östlig sträckning vid Jämjö, år 2020

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Bullerutbredning över 55 dBA ekvivalentvärde för alternativ 2 år 2020

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Bullerutbredning över 55 dBA ekvivalentvärde för alternativ 3 år 2020

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

7. MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING - BULLER

Vibrationer

Trafi ken orsakar, förutom ljud, även andra typer av vågrörelser. I marken fortplantas vågrörelser-na som vibrationer. Risken för vibrationer beror framförallt på vilka markförhållanden som råder.

Det är framförallt i områden med fi nkornigt material som lera och silt eller organiskt material som risk för vibrationer föreligger. Nedan redovi-sas generella riskavstånd för vibrationer vid olika jordar och hastigheter. Risken för vibrationer är som störst då vägen trafi keras av tunga fordon och då både vägen och närliggande bostäder är grundlagda på fi nkorniga jordar.

Bedömda riskavstånd för uppfattbara vibrationer enligt Vägverket, Naturvårdsenhet VV publ 1995:40 sept 1995.

In document 7.1 Syfte och process (Page 45-59)

Related documents