• No results found

Bazénové disciplíny

In document Vodní záchranný sport (Page 35-38)

Bazénové disciplíny bývají na programu na samém začátku závodů, hned po úvodní disciplíně SERC. Odehrávají se zpravidla dva dny a dělí se na disciplíny jednotlivců a týmů.

7.1.1 Jednotlivci

200 m plavání s překážkami – 200 m Obstacle Swim

Po skoku do vody závodník plave 200 metrů volným způsobem, během kterých 8krát překoná překážku. Překážky jsou umístěné 12,5 metrů od obou stěn bazénu, mezi nimi je distance 25 metrů. Překážky sahají do hloubky 70 cm a závodník je musí co nejrychlejším způsobem překonat podplaváním. Je povoleno se při podplavání překážky odrazit ode dna.

50 m záchrana modelu – 50 m Manikin Carry

Závodník plave 25 metrů volným způsobem. V polovině bazénu je na dně umístěna figurína, kterou musí v pětimetrovém pásmu s možností odrazu ode dna vytáhnout na hladinu a v co nejrychlejším možném čase ji dle pravidel dopravit do cíle.

100 m záchranný polohový závod – 100 m Rescue Medley

Závodník plave 50 metrů volným způsobem. Před obrátkovou stěnou provede mohutný nádech a následně po obrátce plave 17,5 metrů pod vodou, kde je umístěna figurína hlavou k cílové stěně. Figurínu v pětimetrovém pásmu vytáhne a dle pravidel dopraví do cíle. Soutěžící se smí rozdýchat před obrátkou do druhých 50 metrů závodu, nesmí se však vynořit během 17,5 metrů než vyzvedne figurínu. Při vytahování figuríny je povoleno se odrazit ode dna.

36

100 m záchrana modelu s ploutvemi – 100 m Manikin Carry With Fins

Závodník plave 50 metrů volným způsobem s ploutvemi. Je zcela na jeho uvážení, zda poplave celých 50 metrů pod vodou, nebo na hladině. Pod obrátkovou stěnou je čelem k cílové stěně umístěna figurína. Závodník musí figurínu vyzvednout ze dna a v desetimetrovém pásmu vytáhnout na hladinu. Poté v co nejrychlejším čase plave s figurínou do cíle. Závodník je povinen se dotknout obrátkové stěny při vytahování figuríny, není však podstatné zda tak učiní pod nebo nad hladinou.

100 m záchrana modelu se záchranářským pásem a ploutvemi – 100 m Manikin Tow With Fins

Závodník opouští startovní blok skokem do vody s ploutvemi a záchranářským pásem. Po zdolání 50 metrů volným způsobem se dotýká obrátkové stěny a bere do poloviny naplněnou figurínu, kterou musí v pětimetrovém pásmu zafixovat do záchranářského pásu. Poté v co nejrychlejším čase plave s figurínou k cílové stěně.

200 m super záchranář – 200 m Super Lifasaver

Závodník startuje na akustický signál a plave 75 metrů volným způsobem, kde ze dna vytáhne figurínu v pětimetrovém pásmu a dopraví ji správným způsobem k obrátkové stěně. Po doteku stěny figurínu pouští a okamžitě si ve vodě navléká ploutve a záchranářský pás. Poté plave 50 metrů volným způsobem s ploutvemi a pásem. Po doteku obrátkové stěny zapíná napůl naplněný model do pásu a plave s ním v co nejrychlejším čase do cíle.

7.1.2 Soutěže štafet

Ve většině štafet závodí 4 závodníci, každý na svém úseku a štafety jsou hodnoceny zvlášť v mužské a ženské kategorii. Výjimkami jsou mezi bazénovými štafetami disciplíny Line Throw, kde se jedná pouze o dvoučlenný tým a SERC (minimálně 1 žena) společně s Pool Lifesaver Relay (2 muži, 2 ženy), kde je tým smíšený.

Zvláštností v disciplíně Pool Lifasaver Relay je, že na každé soutěži či šampionátu, kde se tato disciplína plave, je losování, které úseky poplavou muži a které ženy.

37 Hod lanem – Line Throw

Týmová disciplína, ve které závodí vždy dva závodníci. Jeden stojí na břehu vedle startovního bloku, druhý je ve vodě ve vzdálenosti 12,5 metrů od obrátkové stěny a drží se napnutého lana, které zaručuje, že všichni závodníci ve všech drahách jsou na stejné úrovni. Ve druhé ruce svírá jeden konec lana, druhý konec má v ruce závodník na břehu. Na startovní povel má závodník na břehu za úkol v co nejrychlejším čase smotat lano, hodit ho závodníkovi ve vodě a přitáhnout ke břehu.

4 x 25 m záchrana modelu – Manikin Relay (4 x 25 m)

Závod pro 4 závodníky, kdy každý jednotlivý člen týmu táhne figurínu 25 metrů. První závodník startuje z vody, kdy jednou rukou svírá figurínu a druhou se drží stěny bazénu. První závodník začíná na startovní povel a plave 25 metrů k druhému závodníkovi, kterému musí figurínu v pětimetrovém pásmu předat.

U obrátkové stěny pak dochází k předávce mezi závodníky na druhém a třetím úseku s tím, že závodník druhého úseku se musí nejprve dotknout obrátkové stěny. Poslední předávka probíhá mezi třetím a čtvrtým závodníkem v půli bazénu a opět v pětimetrovém pásmu.

4 x 50 m plavání s překážkami – Obstacle Relay (4 x 50 m)

První závodník na startovní povel plave 50 metrů volným způsobem s podplaváním dvou překážek ve vzdálenosti 12,5 a 37,5 metrů od startu. Po doteku obrátkové stěny startuje vždy další závodník a plave totéž, co závodník na prvním úseku.

Štafeta 4 x 50 m se záchranářským pásem – Medley Relay (4 x 50 m)

První závodník startuje na akustický signál a plave 50 metrů volným způsobem bez ploutví. Po doteku obrátkově stěny startuje druhý závodník, jehož úkolem je zdolat 50 metrů volným způsobem s ploutvemi. Po doteku stěny startuje třetí závodník, který plave 50 metrů volným způsobem se záchranným pásem. Čtvrtý závodník čeká ve vodě s ploutvemi na to, až se třetí závodník dotkne obrátkové stěny. Okamžitě po doteku přebírá od třetího popruh záchranářského pásu. Závodník třetího úseku se v tu chvíli stává obětí, chytá se pásu a nechá se čtvrtým závodníkem dotáhnout až do cíle. Oběti svírající záchranářský pás je povoleno kopat nohama.

38

4 x 50 m záchranářská štafeta - Pool Lifesaver Relay (4 x 50 m)

První závodník plave 50 metrů volným způsobem. Po doteku stěny startuje druhý a plave 50 metrů volně s ploutvemi. Na konci padesátimetrového úseku vytahuje figurínu z maximálně třímetrové hloubky. Třetí závodník čeká ve vodě, a jakmile se vynoří druhý závodník s figurínou, přebírá ji od něho a táhne ji 50 metrů bez ploutví.

U obrátkové stěny čeká ve vodě poslední čtvrtý závodník s ploutvemi a přebírá figurínu, kterou musí v co nejkratším čase dotáhnut do cíle.

In document Vodní záchranný sport (Page 35-38)

Related documents