• No results found

Plážové a mořské disciplíny

In document Vodní záchranný sport (Page 38-41)

Bodové hodnocení plážových a mořských disciplín je podobné jako u těch bazénových, i zde se započítávají body za jednotlivce i za štafety do celkového hodnocení týmů. Disciplíny jsou zde různorodější a to proto, že zahrnují plavání, běh ale i používání speciálních plavidel a pomůcek. Dalším faktorem, který dělá plážové a mořské disciplíny atraktivnějšími je, že se většinou závodí ve více kolech, než jen v rozplavbě a finále.

7.2.1 Jednotlivci

Plavání v moři – Surf Race

Závodníci startují ze startovní čáry na pláži a na akustický povel vybíhají do vody. Zde plavou kolem bójí úsek ve vzdálenosti minimálně 400 metrů a vracejí se zpět na pláž, kde dobíhají do cíle mezi cílové vlajky.

Beach Flags

Vyřazovací běžecký závod, který se běhá v několika kolech. Na začátku kola bývá vedle sebe 8-10 startujících. Závodníci zaujmou správou startovní pozici v lehu na břiše, zády k závodnímu poli, s rukama pod hlavou. Na startovní povel se zvedají a vybíhají co nejrychleji na konec dvacetimetrového úseku, kde jsou umístěny v zemi zabodnuté kolíky. Vždy je o jeden kolík méně, než je závodníků, tudíž na jednoho nezbývá a závodník je vyřazen. Takto se běhá několik kol, až z nich nakonec ti nejlepší postupují do samotného finále.

Beach Sprint

39

Závodníci zaujmou startovní pozici na úrovni startovní čáry. Po akustickém povelu startují a běží co nejrychleji úsek 90 metrů do cíle.

Závod na mořském kajaku – Surf Ski Race

Pokud to podmínky umožňují, závodníci startují z vody, rukama svírají kajak a pádlo. Na startovní pokyn nasedají na kajak a pádlují kolem vyznačených bójí. Trasa závodu na mořském kajaku je ze všech závodů nejdelší (minimum je 600 metrů). Cíl je mezi cílovými vlaječkami ve vodě. Existuje i suchá varianta startu, kde začátek i konec závodu je na pláži s tím, že kajaky ve vodě na startu přidržují pomocníci a do cíle závodníci seskakují z kajaku, který ve vodě chytá opět pomocník, a vybíhají na břeh mezi cílové vlaječky.

Závod na mořském plováku – Board Race

Závodníci vybíhají s plováky v ruce ze startovní čáry na akustický povel.

Ve vodě na plováky nasedají a „pádlují“ na nich rukama kolem vyznačených bójí.

Po ujetí vyznačené trasy (minimálně 600 metrů) závodníci s plováky v ruce vybíhají na pláž až do cíle mezi cílové vlaječky.

Oceanman/Oceanwoman

Závodníci absolvují 1,4 km dlouhou trať, během které postupně vystřídají 4 úseky. Běh, plavání, jízda na mořském kajaku a jízda na mořském plováku. Pořadí těchto úseků se losuje vždy před začátkem závodu. Jediný úsek, který se nelosuje, je úsek běžecký, ten je totiž vždy brán jako finiš. Závod Oceanman a Oceanwoman je zcela jistě nejnáročnější disciplínou, která spadá pod vodní záchranný sport.

40 7.2.2 Soutěže štafet

Oceanman/Oceanwoman Relay

Tým o 4 závodnících si mezi sebe rozdělí úsek s mořským kajakem, s mořským plovákem, plavecký úsek a poslední běžecký finiš. Los rozhodne, jak půjdou jednotlivé úseky za sebou tedy kromě běžeckého, který je vždy poslední. Závodník nemůže vystartovat dříve, než dostane předávku rukou od závodníka na předchozím úseku.

Záchrana na mořském plováku – Board Rescue

Tato disciplína je určena pro dvoučlenná družstva. První člen družstva startuje na akustický povel z pláže, vbíhá do vody a plave úsek dlouhý 120 metrů k vyznačené bóji. V okamžiku, kdy se bóje dotkne, zvedá ruku. Druhý závodník čeká na pláži a ve chvíli, kdy vidí zvednutou ruku druhého člena týmu, vybíhá s plovákem v ruce a ve vodě pádluje směrem k bóji. V okamžiku, kdy dorazí k bóji, z levé strany ji objíždí dokola a nabírá druhého závodníka. Poté spolu na plováku pádlují co nejrychleji ke břehu, kde protínají cílovou čáru, zatímco jsou oba v kontaktu s boardem.

Běžecká štafeta - Beach Relay (4 x 90 m)

Tým o 4 závodnících. Závodníci se rozdělí na dvě dvojice a každá dvojice odchází na jeden konec sprinterské dráhy dlouhé 90 metrů. Týmy mají každý svou vlastní dráhu a během závodu mají zakázáno překračovat vyznačené území své dráhy.

První závodník startuje z nízké startovní pozice na akustický povel. V ruce svírá štafetový kolík, který na konci dráhy musí ve vyznačeném úseku předat dalšímu členovi štafety. Postupně se vystřídají všichni čtyři závodníci předávající si mezi sebou štafetový kolík.

Záchrana s ploutvemi a pásem – Rescue Tube Rescue

Rescue Tube Rescue je disciplína určená pro 4 závodníky. Tým se skládá z oběti, plavce a dvou zachránců. První závodník (oběť) startuje ze břehu a po vběhnutí do vody plave 120 metrů k vyznačené bóji. V okamžiku, kdy se dotýká bóje, zvedá ruku a na toto znamení startuje druhý závodník (plavec) ze břehu. Plavec vybíhá ze startovní čáry s oblečeným záchranářským pásem a ploutvemi v ruce. Ve vodě si nazouvá ploutve a plave směrem k bóji pro svou oběť. Po obeplutí bóje z levé strany zapíná svou

41 simulovanou situaci, která má prověřit fyzické i psychické schopnosti sportovců. SERC testuje iniciativu, úsudek, získané dovednosti a znalosti a schopnost spolupracovat pod tlakem v naléhavé situaci. Jedná se o disciplínu, která přímo nastiňuje práci vodních záchranářů a je proto nepostradatelnou součástí disciplín ILS.

Simulovaná situace má pokaždé zcela jinou podobu a testuje závodníky v plnění několika úkonů najednou. Závodníci jsou před samotnou disciplínou zcela izolovaní od okolního prostředí a i několik hodin před začátkem jsou zavřeni v uzavřeném prostoru. Závodníkům nejsou povolena žádná komunikační zařízení ani přítomnost trenérů, aby nedošlo k úniku informací o tom, jaká situace bude v prostředí bazénu nasimulována. Jednotlivé týmy odcházejí postupně za sebou do akce v několikaminutovém intervalu a podle dříve vylosovaného pořadí. Rozložení mužů a žen v týmu je nepodstatné, ale strategie je většinou zvolena tak, že je zde jedna žena často v roli kapitána a tři muži, aby byla v týmu co největší síla v případě, že bude potřeba vytáhnout na břeh velké množství raněných.

Závodníci jsou bezprostředně před akcí odvedeni do samostatné místnosti, kde mají velice krátký časový interval na to, aby si na plánech přečetli, do jaké situace budou přivedeni a co se stalo. Po vstupu přímo do centra dění má tým o čtyřech členech 2 minuty na to, aby se co nejlépe popasoval se simulovanou situací. Jeden závodník z týmu je vždy kapitánem a má na starost rozdělování úkolů ostatním členům. Kapitán musí jednat okamžitě a bez váhání a ostatní se musí zcela podřídit jeho pokynům.

Je nepsaným pravidlem, že kapitán je po celou dobu řešení situace na břehu.

Simulované situace často odpovídají nehodám, které se vážně staly. Závodníci mají k dispozici mnoho pomůcek, které jsou umístěny po celém areálu simulované situace.

Je zcela na nich, zda je použijí. Nutno podotknout, že celá sestava simulujících

In document Vodní záchranný sport (Page 38-41)

Related documents