• No results found

SWOT analýza rozvoje vodního záchranného sportu

In document Vodní záchranný sport (Page 54-59)

Pro zhodnocení současného stavu vodního záchranného sportu a zjištění hrozeb i případných alternativ dalšího rozvoje byla v bakalářské práci použita SWOT analýza.

Tabulka č. 6: SWOT analýza pro vodní záchranný sport v ČR

Zdroj: vlastní

spojení sportu, profese a poslání

popularita a vysoká úroveň tohoto sportu v některých státech

pestrost v přípravě i na závodech

silná základna pobočných spolků

SLABÉ STRÁNKY

neznalost sportu ze strany veřejnosti

nezájem sponzorů

dotace ze státního i soukromého sektoru

55

Mezi nejsilnější stránky vodního záchranného sportu patří nepochybně jeho atraktivita a popularita v mnoha státech na všech kontinentech. Jelikož je v České republice silná základna pobočných spolků a VZS ČČK jako taková je na vysoké úrovni, existuje vysoká šance zapojení těch zbývajících spolků, jejichž členové se dosud neúčastnili závodů vodního záchranného sportu. Jelikož je to sport zahrnující více sportovních disciplín, přispívá pozitivně k rozvoji pohybových dovedností.

V současné době je rozvoj vodního záchranného sportu zpomalován hlavně nedostatkem financí a speciálních pomůcek. Díky tomu, že sport není veřejnosti příliš známý, je těžké lákat sponzory. Dalším negativním aspektem je nedostatek zkušených trenérů, kteří by mohli předávat zkušenosti z velkých závodů mladším generacím. V ČR je mnoho pobočných spolků, často ale v malých městech, kde nejsou plavecké bazény a tréninkové skupiny vodních záchranářů jsou odkázány na dojíždění do větších měst. tohoto sportu. Pokud by byla zhotovena vhodná strategie pro propagaci a medializaci, jistě by se řady vodních záchranářů výrazně rozrostly. VZS se sice zabývá pořádáním kurzů a výcviků, jejich náplň je ale omezena spíše na oblast vodní záchrany a prevence.

Pokud by se podařilo VZS organizovat i kempy či soustředění se zaměřením na vodní záchranný sport, jistě by to mělo pozitivní vliv na získání nových příznivců. V mnoha státech je vodní záchranný sport populární pro plavce profesionály, kteří si chtějí zpestřit svůj plavecký trénink. Vodní záchranný sport není sportem olympijským, ale nelze vyloučit, že s přibývajícími roky bude tento sport nabírat na popularitě a s tím porostou i šance na jeho zařazení do programu olympijských her.

Přivedení nových příznivců spolu s náborem mládeže jsou pro rozvoj vodního záchranného sportu u nás zcela zásadními úkoly. Pokud by zájem o toto sportovní odvětví dále opadal, mohlo by to v nejhorším případě přivodit i konec vodního záchranného sportu v České republice. Toto je však ten nejhorší scénář, který vodní záchranáři se jejich odhodláním a bojovností patrně nikdy nepřipustí.

56

10 Závěr

Hlavním cílem bakalářské práce bylo přiblížit prostředí vodního záchranného sportu, objektivně zhodnotit všechny aspekty, jež brání v jeho rozvoji a sestavit návrhy pro zlepšení propagace tohoto zajímavého sportovního odvětví. Bakalářská práce je velmi prospěšná především pro zhodnocení současného stavu vodního záchranného sportu v České republice.

V rámci přiblížení vodního záchranného sportu obsahuje bakalářská práce jeho historii, vývoj, charakteristiku a především analýzu soutěží a disciplín. Právě na základě představení zajímavých disciplín, vyžadujících široké spektrum pohybových dovedností, by bylo dobré stavět propagační plány vedoucí k rozšíření povědomí o tomto sportu.

Vodní záchranná služba ČČK, tedy organizace spravující dění ve vodním záchranném sportu u nás řadí sport a volnočasové aktivity mezi své hlavní pilíře.

Skutečnost je však taková, že z pochopitelných důvodů zůstává nejdůležitějším pilířem činnosti této organizace oblast záchrany lidských životů před utonutím. Tedy dle Vodní záchranné služby ČČK (2019) záchrana a poskytování neodkladné rozšířené první pomoci na otevřených vodách a v jejich blízkosti včetně technické pomoci a záchrany.

Právě tato skutečnost pomyslně řadí vodní záchranný sport do pozadí veškerého dění v této organizaci.

Provedená SWOT analýza poukázala na mnohé silné stránky a odkryla velké množství příležitostí v této sportovní oblasti. Jednou z největších příležitostí je propagace, která v dnešní době může zaujmout na mnoha místech, od náborů následným aktivním účastem na závodech ve vodním záchranném sportu tak, aby měli trenéři české reprezentace možnost vybírat ty nejlepší ze širšího okruhu závodníků.

Všechna aktivní činnost od náborů, rozšiřování členských základen, propagace až po účast na závodech a nominace mladých talentů do reprezentačního výběru, by zajisté rapidně zvedla zájem o vodní záchranný sport.

57

V bakalářské práci je věnován prostor zároveň i negativním aspektům, jež brání v dalším rozvoji vodního záchranného sportu. Tím hlavním je momentálně rapidní nedostatek financí, díky kterému dochází k nedostatku speciálních pomůcek, nedostatečnému zajišťování domácích závodů a mizivé podpoře reprezentačního týmu.

V této problematické oblasti bývají řešením hlavně sponzorské dary, členské příspěvky, či finanční podpora od Prezidia Vodní záchranné služby ČČK. Lze říci, že pokud by se díky dobré propagaci zvedl zájem o vodní záchranný sport, bylo by možné získávat finanční prostředky třeba i ze státního sektoru, což by tento sport jistě pozvedlo o další úroveň výše.

Závěrem lze tvrdit, že společné úsilí vodních záchranářů, ať už v oblasti rozšiřování členských základen nebo na úrovni národního týmu, kvalitní propagace a navýšení finanční podpory, jsou hlavními pilíři na cestě k popularizaci vodního záchranného sportu v České republice a následným mnohým úspěchům na velkých světových závodech, mezi vodními záchranáři z celého světa.

58

11 Seznam použitých zdrojů

INTERNATIONAL LIFE SAVING FEDERATION, 2019: Championships. [online].

[cit. 2019-05-31]. Dostupné z: https://www.ilsf.org/lifesaving-sport/championships/

INTERNATIONAL LIFE SAVING FEDERATION, 2019. Lifesaving Sport Events. [online]. [cit. 2019-05-28]. Dostupné z: https://www.ilsf.org/lifesaving-sport/disciplines

KAUFMAN, J., 2007. Záchranář: první pomoc. Praha: Vodní záchranná služba ČČK.

ISBN 978-80-902805-4-0

KRČMA, J., 2017. Vývoj a současný stav vodní záchranné služby ČČK. Praha.

Nepublikovaná bakalářská práce. Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportu MAREŠOVÁ, A., 2014. Vodní záchranný sport a jeho soutěže v České republice.

Praha. Nepublikovaná bakalářská práce. Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta MILER, T., 2007. Záchranář: Bezpečnost a záchrana u vody: bazény, koupaliště a aquaparky. Vodní záchranná služba ČČK. Praha. ISBN 978-80-902805-5-7

MILER, T., BĚLOHLÁVEK, J., 1989. Vodní záchranná činnost. Praha: SPN

OCEAN6, 2019. Nutri-Grain Ironman Series. [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné z:

http://www.ocean6.events/series-information/nutri-grain-ironman-series/

ROYAL LIFE SAVING SOCIETY AUSTRALIA, 2019. 2020 ILS World Lifesaving Championships Campaign Selection Guideline. [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné z:

https://www.royallifesaving.com.au/__data/assets/pdf_file/0004/24925/5.05-LWC2020-Australian-Life-Saving-Team-Selection-Guideline.pdf

SKOŘEPA, P. A KOL., 2002. Soutěžní řád a pravidla soutěží VZS ČČK. Praha: Vodní záchranná služba ČČK

SLAVÍK, A., 2012. Sportovní podoba vodní záchranné služby. Plzeň. Nepublikovaná bakalářská práce. Západočeská univerzita v Plzni, Pedagogická fakulta

SURF LIFE SAVING AUSTRALIA, 2019. About Us. [online]. [cit. 2019-05-31].

Dostupné z: https://sls.com.au/about-us/

THE INTERNATIONAL MASTERS GAMES ASSOCIATION, 2019:

Events. [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné z:

https://www.imga.ch/en/events/aboutevents

THE WORLD GAMES, 2019: Results. [online]. [cit. 2019-05-31]. Dostupné z:

https://theworldgames2017.com/en/results/

59

THE WORLD GAMES, 2019: The International World Games association. [online].

[cit. 2019-05-31]. Dostupné z: https://www.theworldgames.org/contents/The-IWGA-15/Media-information-6

VILÁŠEK, J., FIALA M., VONDRÁŠEK D., 2014. Integrovaný záchranný systém ČR na počátku 21. století. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-2477-8

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA BRNO – MĚSTO, 2019. Vodní záchranný sport.

[online]. [cit. 2019-05-28]. Dostupné z: https://www.vzs-brno.cz/index.php/vodni-zachranny-sport

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ČČK, 2019: Kdo jsme. [online]. [cit. 2019-06-01].

Dostupné z: https://www.vzs.cz/kdo-jsme/

VODNÍ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ČČK, 2019: Vzdělávací program. [online]. [cit.

2019-06-01]. Dostupné z: https://www.vzs.cz/vzdelavani-a-vycvik/vzdelavaci-program/

WETIZ LIFESAVING EQUIPMENT, 2019. Professional Equipment. [online]. [cit.

2019-05-31]. Dostupné z: https://wetiz.eu/de/

In document Vodní záchranný sport (Page 54-59)

Related documents