• No results found

Behov av förändringar för att förbättra myndigheternas underlag

Det här avsnittet beskriver underlag och styrmedelsförbättringar och förändringar som Energimyndigheten och Boverket ansvarar för, och som har ett behov att förbättras. Att en förändring/bättring genomförs är en förutsättning för att ha möjlighet att följa upp energieffektiviseringsåtgärder och renoveringsstrategin.

3.2.1 Förändrade energideklarationer2

Energideklarationens syfte är att korrigera för marknadsmisslyckandet

asymmetrisk information genom att köpare/hyrestagare får samma information som säljare/hyresvärd. Köpare/hyrestagare får därmed kunskap som kan vägleda dem i det pris/hyra de är villiga att betala. Energideklarationen är ett viktigt informativt styrmedel som främjar en ökad energieffektivisering i stort men också i samband med renovering. Följande förslag till förbättring av energideklarationer är inte direkt kopplat till renovering men bedöms ha stor effekt på att ytterligare effektiviseringsåtgärder utförs i samband med renovering.

Till årsskiftet beräknas en ny sammanfattning (certifikat) införas i syfte att öka förståelsen och intresset hos konsumenten. Byggnaden kommer att klassas i en modell som allmänheten känner igen, det är samma modell som används för

energiklassning av vitvaror. De som redan har genomfört en energideklaration ska få möjlighet att omvandla den till den nya sammanfattningen.

Förslag till förbättringar som framförts vid samråden är:

 Tydligare information om värdet av energibesparingen. Informationen kan ges direkt i deklarationen eller på webbplats där kalkylhjälpmedel också kan finnas.

 Öka tillgängligheten genom IT-lösningar som t.ex. ”appar” som också kan vara kopplad till en kartfunktion.

 Göra det billigare för fastighetsägaren att uppgradera sin energideklaration efter att åtgärder genomförts.

3.2.2 Demonstrationssatsning nära-nollenergibyggnader

Enligt det omarbetade direktivet om byggnaders energiprestanda ska EU:s medlemsstater se till att alla nya byggnader senast den 31 december 2020 är nära- nollenergibyggnader (2018 för offentliga byggnader). Medlemsländerna ska även stimulera att byggnader som renoveras omvandlas till nära-nollenergibyggnader. Direktivet innebär att alla nya byggnader på sikt ska vara mycket energieffektiva och innehålla ett stort inslag av förnybar energi. Ombyggnader ska göras så att byggnadernas energiprestanda förbättras väsentligt.

Demonstrationssatsningen består av ett demonstrationsprogram och av

utbildningsinsatser samt utvärdering av befintliga lågenergihus för kontrollstation 2015. Energimyndighetens demonstrationssatsning är ett program med syfte att bidra till kunskapsuppbyggnad om lågenergihus och stimulera till bred spridning och implementering av energieffektivt byggande. Genom utvärdering av nya demonstrationsbyggnader vill Energimyndigheten öka kunskapen om de metoder och den teknik som krävs för att uppnå bättre energiprestanda i byggnader. Demonstrationssatsningen handlar endast om nya demoprojekt och ska ligga till grund för kontrollstation 2018. Befintliga demoprojekt kommer att utvärderas i ett annat uppdrag om kontrollstation 2015.

På så sätt främjas en långsiktigt hållbar energianvändning och resurseffektivitet. Målet är att visa att lågenergibyggander kan uppnå både tekniska och användarnas grundkrav. Det ska även undersökas om lågenergibyggnader är miljömässigt, fastighetsekonomiskt och samhällsekonomiskt motiverade.

Hela demonstrationssatsningen har en avsatt budget om 120 miljoner kronor där programmet har en avsatt budget på 100 miljoner kronor. Programmet är planerat att starta under 2013 och avslutas 2017-06-30. Den sammanlagda totala

projektfinansieringen överstiger detta belopp. Projekten kan bara delfinansieras inom satsningen och kräver en hög grad av medfinansiering. Delfinansieringen ges med stöd av förordningen (2003:564) om bidrag till åtgärder för en effektiv och miljöanpassad energiförsörjning.

3.2.3 Skärpta byggregler

Som ett led i Sveriges strategi att närma sig nära-nollenergikrav fick Boverket i september 2013 i uppdrag att se över och skärpa nivåerna för energihushållning i Boverkets föreskrifter. Uppdraget ska redovisas till Socialdepartementet den 2 juni 2014 och inriktningen är att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari 2015.

Fram till 2017 ska redan byggda lågenergihus, och de demonstrationsbyggnader som ska uppföras inom ramen för regeringens nära-nollenergisatsning, utvärderas. Efter det ska ställning återigen tas till vilka skärpningar som kan göras i Boverkets byggregler.

3.2.4 Förbättrade rutiner för energistatistiken

Energimyndigheten är statistikansvarig myndighet för ämnesområdet energi. Den årliga energistatistiken för bostads- och servicesektorn omfattar tre del-

undersökningar avseende småhus, flerbostadshus och lokaler. Syftet med energistatistiken för flerbostadshus är att ge information om bland annat uppvärmningssätt och energianvändning i flerbostadshus.

På sikt (tidigast år 2015) är tanken att de mest efterfrågade data ska presenteras på Energimyndighetens hemsida. Det innebär att nyckeltal som energianvändning per kvadratmeter uppdelat på möjliga och önskade byggnadstyper skulle kunna presenteras på ett mer lättillgängligt sätt.

Om nyckeltal som energianvändning per kvadratmeter ska användas som mätetal för att följa upp strategin kommer Energimyndighetens årliga statistik endast att kunna användas i ett långsiktigt perspektiv. Det beror på att många fastighetsägare behöver genomföra energieffektiva renoveringar för att det ska bli en synbar effekt. För att kunna följa upp och utvärdera byggnader, med energin uppdelad på värme och varmvatten, hushållsel och fastighetsel genom mätning behöver fler och kompletterande undersökningar göras, men de är kostsamma3. Sådana undersökningar får i så fall genomföras som egna projekt och ingår inte i den officiella statistiken. För att få en kvalitativ undersökning är det möjligt att

använda sig av den årliga statistisken om vilka energieffektiviseringsåtgärder som fastighetsägaren genomför. För att bättre kunna följa upp strategin är det möjligt att en del åtgärder skulle behöva läggas till. Det är något Energimyndigheten bör arbeta vidare med.

Det finns också behov av utredning av statistik med koppling till metoder för uppföljning, se avsnitt 4.3.7 Metoder för uppföljning och utvärdering av

renoveringsstrategin.