• No results found

Behov av kommunal service i en framtid

Nedan redovisas det långsiktiga behovet inom respektive funktion, beräknat på de redovisade nyckeltalen och en exploatering enligt högalternativet, dvs. en total befolkning i Sollentuna på ca 125 000 invånare, vilket bedöms kunna ske någon gång mellan 2066-2098.

En viktig påverkansfaktor för det långsiktiga behovet är de verksamheter där fristående/privata utförare utgör en betydande del i kommunen. Större nyetableringar av dessa kan minska det totala behovet, förutsatt att den nyetablerade verksamheten tillgodoser de kommunala behoven.

Vissa funktioner är mer kommunövergripande och andra är mer platsberoende, exempelvis förskolor och grundskolor. Även för sporthallar finns det ett platsberoende, framförallt genom att de bör lokaliseras tillsammans med en grundskola för att uppnå ett så effektiv lokalnyttjande som möjligt.

Olika boenden bör också fördelas jämnt över hela kommunen, även om själva behovet inte är platsbundet på samma sätt som förskolor.

Funktioner som är mer kommunövergripande är exempelvis specialanläggningar eller kulturlokaler som bibliotek. Dessa finns ofta i ett begränsat antal och där behovet växer succesivt i takt med att den totala befolkningen i kommunen växer.

Förskolor

Det långsiktiga behovet av förskolor i kommunen uppgår till ca 3 600 platser ytterligare, enligt figur 119. Antalet bygger på att pågående projekt genomförs, dvs. Mallas förskola och Södersätra förskola, samt att de fristående enheternas verksamhetsplanering och kapacitet är oförändrad utöver de förändringar som redovisas i barn- och ungdomsnämndens inventering av lokalbehov. Beroende på exploateringstakt och osäkerheter i nyckeltal ligger intervallet mellan 2 800-4 500. Förutsatt en storlek på 140 platser per enhet så kommer det behövas mellan 20-30 nya förskolor i kommunen vid en exploatering enligt högalternativet.

En stor del av behoven återfinns i kommunens stadsutvecklingsprojekt Väsjön, Södra Häggvik och Vision Rotebro. Dessa redovisas särskilt för varje projekt nedan.

Utöver dessa kommer det enligt högalternativet att finnas stora långsiktiga behov i framförallt Tureberg och Helenelund. Totalt rör det sig om ca 1 000 platser i förskola, vilket motsvarar 7-10 förskolor beroende på enheternas storlek. I övriga kommundelar Sjöberg, Norrviken och Viby, rör det sig om ca 100-200 platser per kommundel.

Antal barn per hushåll Långsiktigt Tidsbegränsat 1-5 år Flerbostadshus 0,15 0,25

Småhus 0,15 0,4

6-15 år Flerbostadshus 0,3 0,45

Småhus 0,35 0,9

88 Figur 119 Långsiktig under- respektive överkapacitet av förskoleplatser i Sollentuna enligt högalternativet

Grundskolor

Det långsiktiga behovet av grundskolor i kommunen uppgår till ca 5 500 platser ytterligare, enligt figur 120. Antalet bygger på att pågående grundskoleprojekt genomförs, dvs. Tegelhagens skola, Gärdesskolan och Töjnaskolan, samt att de fristående enheternas kapacitet är oförändrad. Beroende på exploateringstakt och osäkerheter i nyckeltal ligger intervallet mellan 4 700-5 900. Förutsatt en storlek på 900 platser per enhet så kommer det behövas 5-6 nya grundskolor i kommunen vid en exploatering enligt högalternativet. En viss del av platserna kan även lösas genom utbyggnad och effektivisering inom befintliga skolfastigheter.

I likhet med förskolor kommer behovet att vara som störst i de kommundelar där den största exploateringen förväntas ske, dvs. i Edsberg/Väsjön, Södra Häggvik, Helenelund/Tureberg och Rotebro.

I Väsjön och den övriga exploateringen i Edsberg kommer det finns ett behov av två grundskolor. I Rotebro och Södra Häggvik kommer det finns ett behov av en grundskola vardera. Troligtvis kommer

89 det krävas att befintliga grundskolor i närområdet även utökar sin kapacitet, för att kunna möta det långsiktiga behovet.

I Tureberg finns det en underkapacitet i dagsläget, som till stor del vägs upp av den överkapacitet som finns i Helenelund. Vid en exploatering enligt högalternativet kommer det finnas ett behov av ytterligare ca 900 platser i södra-centrala Sollentuna, förutsatt att en grundskola tillkommer i Södra Häggvik.

Figur 120 Långsiktig under- respektive överkapacitet av grundskoleplatser i Sollentuna enligt högalternativet

Gymnasieskolor

Eftersom Sollentuna ingår i en gemensam gymnasieregion så är det svårare att beräkna ett långsiktigt behov av gymnasieskolor jämfört med exempelvis grundskolor, eftersom det till stor del styrs av det övriga utbudet samt elevunderlaget i länet. Under förutsättning att kommunen även i framtiden vill kunna uppnå samma andel platser i en kommunal enhet per folkbokförd 16-18 åring i kommunen,

90 kommer det vid en exploatering enligt högalternativet behövas ytterligare 1 000-1 200 platser efter utökningen på Rudbecks gymnasium.

Sporthallar

För att bibehålla nuvarande nyckeltal finnas ett långsiktigt behov av ytterligare sju sporthallar i kommunen, förutsatt en exploatering enligt högalternativet. Nuvarande nyckeltal inkluderar nya Edsbergshallen som färdigställs under hösten 2018. Byggnation av ytterligare en sporthall, Töjnahallen, har påbörjats och beräknas stå klar hösten 2020. Inkluderat Töjnahallen skulle det således behövas ytterligare sex sporthallar i kommunen på sikt.

Det långsiktiga behovet av sporthallar överensstämmer väl med det långsiktiga behovet av grundskolor varför det kan anses effektivt att samlokalisera nya grundskolor med sporthallar. Detta skulle även bidra till ett effektivt lokalnyttjande då sporthallarna nyttjas dagtid för skolidrotten och kvällar och helger av föreningsliv.

Utöver samlokalisering med grundskolan är det önskvärt att sporthallar placeras i lägen med god kommunikation. Då sporthallar är ytkrävande krävs god framförhållning för att säkerhetsställa tillgången på mark.

11-spelsplaner i konstgräs

För att bibehålla nuvarande nyckeltal finnas ett långsiktigt behov av ytterligare fem 11-spelsplaner i kommunen, förutsatt en exploatering enligt högalternativet.

Spelplanerna bör fördelas jämt över kommunen och om möjligt i lägen med god kommunikation. Då spelplaner är ytkrävande krävs god framförhållning för att säkerhetsställa tillgången på mark.

Ishall, simhall och bibliotek

För att bibehålla nuvarande nyckeltal finnas ett långsiktigt behov av ytterligare ca en simhall, en ishall och två bibliotek i kommunen, förutsatt en exploatering enligt högalternativet.

Nyckeltal för specialanläggningar och kulturlokaler som exempelvis bibliotek beror till stor del på befolkningsutvecklingen då det oftast bara finns någon enstaka anläggning av respektive slag. Ökar befolkningen blir således nyckeltalet lägre med åren så länge inga nya anläggningar tillkommer. Dessa funktioner har ingen direkt koppling till en viss exploatering inom en kommundel. Snarare är det ett kommunövergripande behov utifrån att den totala befolkningen växer. Särskilt viktigt är det att dessa funktioner är lokaliserade med bra kommunikationer och är tillgängliga för en så stor del av befolkningen som möjligt.

Då specialanläggningar är ytkrävande krävs god framförhållning för att säkerhetsställa tillgången på mark, i vissa fall kan det vara fördelaktigt att öka kapaciteten på befintliga anläggningar istället för att bygga nytt om så är möjligt.

LSS bostäder och äldreboenden

När det gäller olika boenden är det svårt att beräkna ett långsiktigt behov. Bland annat för att det finns en osäkerhet kring vilka servicegrader som kommer att vara aktuella på så lång tidshorisont. Men även för att det är osäkert hur många platser som kommer att tillskapas i kommunen under de kommande tio åren.

Beräknat på nuvarande nyckeltal kommer det finns ett långsiktigt behov av ca 130 platser i LSS boenden. Det gäller både i gruppboenden och i serviceboenden. Totalt rör det sig om ca 15-17 LSS boenden. Servicebostäder kan integreras i bostadsbebyggelse. Däremot behöver särskild mark avsättas för gruppbostäder.

91 När det gäller äldreomsorg kommer det enligt högalternativet att finnas ett långsiktigt behov av 330 platser i äldreboenden, vilket motsvarar sex äldreboenden. För att uppnå ett mer rationellt och effektivt lokalnyttjande samt markanvändande går det att integrera olika funktioner inom kommunal service.

Ett exempel är äldreboende och förskolor, vilket bör utredas vidare inom något av stadsutvecklingsprojekten.

Både LSS bostäder och äldreboenden bör fördelas jämnt över kommunen, och finnas i både äldre bebyggelse samt tillsammans med nyproducerade bostadsområden.

Sociala bostäder

I Sollentuna finns det en ambitionsnivå (riktlinje) om att tio procent av samtliga nyproducerade hyresrätter ska avsättas för sociala bostäder. Med sociala bostäder avses både försöks- och träningslägenheter. Baserat på nuvarande nyckeltal kommer det krävas ytterligare ca 70 lägenheter på lång sikt.

Äldreboende i Edsberg

92

Related documents