• No results found

Kommunal service i nya stadsdelar

Vid etablering av nya stadsdeler är behoven av lokaler för kommunal service särskild stor i ett första skede, avseende barn i lägre åldrar. Det gäller framförallt behovet av förskolor och grundskolor. En svårighet med att beräkna omfattningen av dessa behov är att de styrs av ett flertal faktorer. En av dessa är, vilket även konstaterats under kapitel ”Demografi”, att antalet barn per hushåll ser olika ut beroende på om det är i flerbostadshus eller i småhus. En annan viktig faktor är att behoven är övergående, först är behoven störst i åldern 1-5, därefter 6-12 och senare 13-15 år osv. Det betyder att det både finns långsiktiga behov samt mer tidsbegränsade, vilket även framgår under ”Nyckeltal per ålderskategori och bostadstyp” (sid 85).

Hur stort det tidsbegränsade behovet är styrs dessutom av i vilken takt som bostadsproduktionen sker.

I figur 121 framgår antalet barn per ålderskategori baserat på två genomförandetakter. Båda scenariona bygger på samma antal bostäder och samma fördelning mellan småhus och flerbostadshus samt lika antal barn per hushåll. I det vänstra diagrammet är bostadsproduktionen jämnt fördelad på 10 år och i det högra 20 år. Vid en snabbare genomförandetakt framgår att de tidsbegränsade behoven både är större och att de uppstår tidigare än vid en mer utdragen bostadsproduktion. Samtidigt gäller de under en kortare period. De tidsbegränsade behoven är därmed mer omfattande i relation till de långsiktiga vid en snabbare genomförandetakt. Det gäller även behoven kopplade till kultur- och idrottsverksamheten i kommunen och den nya stadsdelen, framförallt i takt med att den unga befolkningen åldras.

Figur 121 Antal barn per åldersklass i 2000 nyproducerade bostäder (10 % småhus och 90 % flerbostadshus) vid 10 resp. 20 års genomförandetid.

För att kunna möta de kommande behoven i en ny stadsdel, oavsett genomförandetakt, är det viktigt att kommunen både avsätter markresurser för kommunal service samt har en planberedskap för höga barnkullar under en begränsad period.

Eftersom vissa behov kan uppstå på lite längre sikt, är det viktigt att säkerställa mark för kommunal service och att marken nyttjas i väntan på avsedd funktion. Det kan handla om att mark måste reserveras för en grundskola och sporthall som egentligen inte behöver byggas förrän om ca 10-15 år.

Om kommunen inte äger någon mark i ett stadsutvecklingsområde kan det därför vara nödvändigt att mark förvärvas genom ett strategiskt markköp eller byte. I väntan på att den avsedda funktionen byggs är det viktigt att marken används på ett sätt som är värdeskapande för etableringen och utvecklingen av den nya stadsdelen. Ett annat sätt att både möta det långsiktiga behovet och ett tidigt behov är att indela ett projekt i olika etapper. Det kan handla om att en grundskola byggs under två etapper och där första etappen inrymmer en tillfällig förskola. Alternativt att en lokal kan ändra funktion beroende på vilka åldersgrupper som är störst eller att det finns utrymmen för spontanidrott och lek, framförallt för barnidrotten som är mer platsberoende än ungdomsidrotten.

93 planeras det även för en stor del bostäder, och enligt högalternativet i ”Ett framtidssäkrat Sollentuna”

kan det tillkomma en befolkning på ca 15 000 i de båda kommundelarna, inklusive Väsjön. Det innebär att behoven av olika funktioner inom kommunal service i Väsjön inte kan ses som isolerade till just den stadsdelen. Det gäller framförallt grundskolor med sporthallar, men även olika boenden.

Figur 122 Långsiktigt behov av kommunal service i Väsjön

Det långsiktiga behovet av förskolor i Väsjön kan beräknas till ca 700 platser, vilket motsvarar 5-7 förskolor beroende på enheternas storlek. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 400 tillfälliga förskoleplatser, vilket motsvarar 3-4 förskolor beroende på enheternas storlek.

Det långsiktiga behovet av grundskoleplatser i Väsjön kan beräknas till ca 1 600 stycken, vilket motsvarar i princip två fullstora grundskolor i åk F-9. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 700 tillfälliga platser, vilket motsvarar en normalstor grundskola.

När det gäller sporthallar är det långsiktiga behovet 1,7 enheter, baserat på nuvarande nyckaltal, vilket är snarlikt det behov av fullstora grundskolor som finns på lång sikt.

Inom LSS-bostäder är det långsiktiga behovet ca 30 platser, vilket motsvarar knappt fyra olika boenden. Det gäller både gruppbostäder och servicebostäder. Det finns även ett behov av ca 76 platser inom äldreomsorg, vilket motsvarar drygt ett äldreboende. De långsiktiga behoven av boende baseras på nuvarande nyckeltal.

I Väsjön pågår ett förskoleprojekt i Södersätra som innebär 140 platser. Dessutom finns det tre planerade förskolor med en sammanlagd kapacitet på ca 350 platser. Totalt finns det därmed ca 500 identifierade förskoleplatser i Väsjön. Det pågår även ett skolprojekt med en kapacitet på 600-900 elever samt en sporthall. Den planerade skolan kommer att inrymma en tillfällig förskola.

När det gäller boenden planeras det för ett LSS-boende i ett flerbostadshus i Södersätra samt ett äldreboende i privat regi i Norra Väsjön.

För att kunna möta det långsiktiga behovet av lokaler och anläggningar för kommunal service i Väsjön krävs att mark reserveras och att kommande detaljplaner medger funktionerna enligt figur 122.

platser enheter

94 Södra Häggvik

I Södra Häggvik planeras det för ca 4 700 nya bostäder. Den nya stadsdelen kommer att få en tydlig urban karaktär med hög bebyggelse. Totalt bedöms det tillkomma ca 10 000 nya invånare i Södra Häggvik.

Figur 123 Långsiktigt behov av kommunal service i Södra Häggvik

Det långsiktiga behovet av förskolor i Södra Häggvik kan beräknas till ca 650 platser, vilket motsvarar 5-7 förskolor beroende på enheternas storlek. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 200 tillfälliga förskoleplatser, vilket motsvarar 1-2 förskolor beroende på enheternas storlek.

Det långsiktiga behovet av grundskolor i Södra Häggvik kan beräknas till ca 1 400 platser, vilket motsvarar en och en halv grundskola i åk F-9. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 400 tillfälliga platser, vilket motsvarar en normalstor grundskola. För att möta behovet av ett fullt utbyggt Södra Häggvik kommer det, utöver en ny grundskola i stadsdelen, även krävas att kapaciteten utökas i närliggande skolenheter. När det gäller sporthallar är det långsiktiga behovet 1,4 enheter, baserat på nuvarande nyckaltal.

Inom LSS-bostäder är det långsiktiga behovet ca 25 platser, vilket motsvarar knappt tre olika boenden.

Det gäller både gruppbostäder och servicebostäder. Det finns även ett behov av ca 63 platser inom äldreomsorg, vilket motsvarar drygt ett äldreboende. De långsiktiga behoven av boende baseras på nuvarande nyckeltal.

I Södra Häggvik planeras det för en förskola med ca 100 platser i kv. Städet.

För att kunna möta det långsiktiga behovet av lokaler och anläggningar för kommunal service i Södra Häggvik krävs att mark reserveras och att kommande detaljplaner medger funktionerna enligt figur 123.

Eftersom kommunens markinnehav i Södra Häggvik är begränsad är det av stor vikt att mark för kommunal service kan säkerställas genom strategiska markförvärv, särskilt för de mest ytkrävande funktionerna som grundskola och idrottshall.

95 Rotebro

Inom projektområdet för Vision Rotebro planeras det för ca 4 000 ny bostäder, med en tillkommande befolkning på ca 10 000 invånare. Även utanför det ursprungliga projektområdet förväntas en betydande bostadsproduktion.

Figur 124 Långsiktigt behov av kommunal service i Rotebro

Det långsiktiga behovet av förskolor i Rotebro kan beräknas till ca 650 platser, vilket motsvarar 5-7 förskolor beroende på enheternas storlek. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 200 tillfälliga förskoleplatser, vilket motsvarar 1-2 förskolor beroende på enheternas storlek.

Det långsiktiga behovet av grundskolor i Rotebro kan beräknas till ca 1 400 platser, vilket motsvarar en och en halv grundskola i åk F-9. Utöver detta kan det tillkomma ett behov av ytterligare ca 400 tillfälliga platser, vilket motsvarar en mindre grundskola. För att möta det långsiktiga behovet i Rotebro kommer det, utöver en ny grundskola i stadsdelen, även krävas att kapaciteten utökas i närliggande skolenheter. När det gäller sporthallar är det långsiktiga behovet 1,4 enheter, baserat på nuvarande nyckaltal.

Inom LSS-bostäder är det långsiktiga behovet ca 25 platser, vilket motsvarar knappt tre olika boenden.

Det gäller både gruppbostäder och servicebostäder. Det finns även ett behov av ca 63 platser inom äldreomsorg, vilket motsvarar drygt ett äldreboende. De långsiktiga behoven av boende baseras på nuvarande nyckeltal.

Det behöver reserveras mark för samtliga funktioner ovan (figur 124) för att de långsiktiga behoven av lokaler för kommunal service i Rotebro ska kunna mötas.

platser enheter

Förskolor 650 4,6 200

Grundskolor 1400 1,6 400

Sporthallar - 1,4

-LSS bostäder 25 3,1

-Äldreboende 63 1,2

-Funktion Långsiktigt behov Tidsbegränsat behov platser

96

Related documents