• No results found

Socialnämnden

Rapporten ”Inventering av lokalbehov 2018-2027” avseende socialnämndens verksamhet antogs i sin helhet i socialnämnden 2018-10-23.

Verksamheter som medför lokalbehov

 Avdelningen för vuxna

 Avdelningen för barn och unga

Psykisk ohälsa och missbruk

Bostadsförsörjningen och ökningen av den sociala ohälsan medför att fler personer kommer att behöva insatser från socialtjänsten. Speciellt gäller det psykiskt funktionshindrade och nyanlända.

En grupp som ökar hos socialtjänsten är ”unga vuxna”, det vill säga personer mellan 18-24 år, som har behov av såväl bostäder som stöd inom områdena missbruk och socialpsykiatri. Mota bakgrund av den ansträngda bostadsmarknaden och den ökade psykiska ohälsan bland unga finns det anledning att tro att denna målgrupp kommer ha stora behov även framöver. Bristen på lämpliga bostäder gör att många placeras i tillfälliga boenden som inte är optimala ur brukar- och kostnadssynpunkt.

Migration

Under 2017 bosatte kommunen 240 personer. Under 2018 förväntas kommunen ta emot 166 nyanlända med uppehållstillstånd. Fram till 20 november har kommunen tagit emot 128 nyanlända.

Enligt preliminära siffror förväntas kommunen bosätta 84 personer 2019. Familjesammansättningen styr behoven av storleken på bostäderna. Kommunen har svårt att i förväg få kännedom om familjesammansättningen. Nyanlända personer som är egenbosatta i kommunen ordnar under asyltiden själva sitt boende i kommunen. Under 2016 köptes ett fast antal bostadsrättslägenheter in av kommunen i detta syfte.

Det finns ägardirektiv på att Sollentunahem ska tillhandahålla bostäder. Avtal skrivs mellan den nyanlände och Sollentuna kommun på 4- årsavtal. En utmaning är hur bostadssituationen ska lösas när 4-årsavtalen går ut.

Lokalbestånd

NIRAS AB fick i uppdrag att genomföra en lokalrevision för socialnämnden under våren 2018.

Lokalrevisionen visar att det finns sociala bostäder som har fått en röd markering på den tekniska statusen, vilket innebär att objektet ej är i god teknisk status och bör ses som avvecklingsobjekt nu eller på sikt. Boenden som ägs av kommunen och som har fått röd teknisk status är Vibyvägen, Flygarevägen och Skiljevägen. Flera boenden har också behov av renovering, främst när det gäller ytskikt samt översyn av vitvaror.

82 Figur 115 Förteckning socialnämndens lokaler/bostäder

Framtida utmaningar

Socialnämnden behöver ha kontinuerlig tillgång till sociala bostäder. Befolkningsökningen ställer krav på att socialtjänsten anpassar resurser, kompetens och insatser för att möta de kommande behoven.

Ökningen kommer på olika sätt innebära att nuvarande behov av lokaler kvarstår och lokallösningar för framtida lokalbehov behöver vara flexibla.

Den effektiviseringsåtgärd som skulle ge störst effekt för socialnämnden är tillgång till boende med rimlig prisbild men som också passar brukarnas olika behov. Då skulle kostnaderna minska för:

 Placeringar i dyra tillfälliga boenden

 Placeringar på externa placeringssalternativ

Fler stödlägenheter och boenden i egen regi skulle kunna ge både minskade kostnader men också skapa kvalitetsförbättringar för brukarna. I förlängningen skulle detta kunna leda till ett minskat behov av sociala insatser. Ett exempel på det är gruppboendet Vipan där tio externa platser omplaceras inom kommunen. Under 2018 kommer gruppboendet att handlas upp.

Namn Verksamhet

83 Det är svårt att göra en långsiktig bedömning för hur socialnämndens lokalbehov kommer att se ut till år 2027, eftersom det är flera faktorer som spelar in hur behovet kan komma att se ut. På så sätt är det viktigt att det genomförs en årlig inventering av socialnämndens behov, där framtida behov kan belysas. Inom avdelningen för barn och unga kommer det med stor sannorlikhet finnas behov av en ny

”enklare” typ av stödboende för ungdomar fram till 2027. Det sker också förändringar i det nuvarande lokalbeståndet vilket gör att nya platser till ungdomar kan behövas mer omgående, exempelvis för några av de platser som försvinner på Edsbergs ungdomsboende när det återgår till vård- och omsorgsnämnden.

Inom avdelningen för vuxna kommer det att finnas behov av nya stödboenden för målgruppen personer med psykiska funktionshinder, liksom boende för personer med missbruksproblematik fram till 2027. Bland personer med missbruksproblematik finns en grupp boende i träningslägenheter där boendestödet inte är tillräckligt. Denna målgrupp har behov av ett boende med mer omfattande stöd för att klara nykter- och drogfrihet.

För att kunna hålla de befintliga lägenheterna i gott skick bör socialnämnden ha medel för underhåll.

Det har visat sig i lokalrevisonen att flertalet bostäder/lokaler är i behov av renovering. Att öppna ett så kallat ”Allaktivitetshus” kan ge samordningsvinster. En sådan lokal skulle kunna innefatta kommunal verksamhet, studiecirkelverksamhet samt plats för inflytanderådet och intresse- och brukarföreningar.

Omvärld

Befolkningstillväxten genererar en stor fortsatt utmaning för kommunens bostadsförsörjning såsom bostäder för nyanlända flyktingar, utslussningslägenheter för ensamkommande ungdomar med PUT (permanent uppehållstillstånd), personer utsatta för våld i nära relationer samt långvarigt hemlösa.

Insatser för självförsörjning och försörjningsstöd är en förutsättning för ett inkluderande samhälle.

Världsläget har påverkat avdelningens arbete under de senaste åren och kommer även att påverka arbetet under 2018 och framåt. Rådande flyktingsituation i världen, de beslut som fattas i EU samt Sveriges egna politiska beslut påverkar inte bara hur många som söker asyl i Sverige utan också hur många som får uppehållstillstånd.

Den nya bosättningslagen ger staten möjlighet att, med eller utan avtal med kommunerna, anvisa nyanlända med uppehållstillstånd till kommunerna för bosättning. Länstalen beslutas av Regeringen baserat på det behov av anvisningar som Migrationsverket ser i samband med sina prognoser. Hur många nyanlända som tas emot i Sollentuna kommun påverkas av antalet som kommer till Sverige och länstalet, samt vilket behov personerna har.

84

Related documents