• No results found

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Rapporten ”Inventering av lokalbehov 2018-2027” avseende utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens verksamhet antogs i sin helhet i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 2018-10-24.

Gymnasieskola

Sollentuna kommun ingår i ett gymnasiesamarbete för 25 av Stockholms läns kommuner samt Håbo kommun och Gnesta kommun. Det innebär att de folkbokförda inom dessa kommuner på samma villkor kan söka till och bli antagna till en gymnasieskola i alla samarbetskommuner och Stockholms läns landsting. Vid inventeringen av lokalbehov behöver alltså hänsyn tas till utbudet och sökmönstret i hela länet parallellt med det förväntade elevunderlag som kommer att finnas i Sollentuna.

Figur 74 Gymnasieskolor i Sollentuna 2018/19

53 Pendling

Enligt uppgifter hämtade från SIRIS (Skolverket) har både antalet inpendlande och utpendlande elever ökat sedan 2003.

Fram till 2012 var utpendlingen större än inpendlingen, men från 2013 har kommunen en större andel inpendlande elever. Det beror till stor del på att utpendlingen minskade mellan 2011-2015. De senaste åren har dock utpendlingen ökat igen.

Viktiga förutsättningar för en hög inpendling är att det finns ett stort utbud av gymnasieskolor samt att det finns goda kommunikationer. Den ökade inpendlingen till Sollentuna gäller både till kommunala och fristående gymnasieskolor. Majoriteten av de inpendlande eleverna har dock sökt sig till den kommunala gymnasieskolan, Rudbecks gymnasium. Vid 2000 fanns det 330 inpendlande elever till Rudbeck och vid 2017 hade antalet ökat till 820. Samtidigt har antalet elever folkbokförda i kommunen legat på en relativt jämn nivå under samma period, ca 1 200-1 400 elever.

Det totala antalet elever på Rudbeck har ökat sedan 2000-talets början, med undantag för

majoritet ifrån Upplands Väsby och Sigtuna kommun, dvs. de kommuner som ligger norrut längs med pendeltåget. Även Stockholm stad, Järfälla och Solna tillhör de kommuner där de inpendlande eleverna kommer ifrån i större utsträckning.

Utpendlingen sker i första hand till gymnasieskolor i Stockholm stad, men även till gymnasieskolor i Danderyd, Upplands Väsby, Sigtuna, Solna och Täby. Utpendlingen sker med andra ord till de kommuner som angränsar till Sollentuna och framförallt till dem som det finns goda kommunikationer till.

Det finns ett stort utbud av gymnasieskolor i hela länet, både fristående och kommunala. Ett flertal har även ett högt elevantal samt ett liknande programutbud som Rudbeck. Några av dessa är Väsby nya gymnasium som är centralt belägen i Upplands Väsby, Danderyds gymnasium samt Tibble och Åva gymnasier i Täby. I Stockholms innerstad finns framförallt Östra Real, Norra Real, Södra Latin och Kungsholmens gymnasium. Till läsåret 2018/19 har dessutom en ny kommunal gymnasieskola öppnat på Kungsholmen, Anna Whitlocks gymnasium, som när den är fullt utbyggd kommer att ha i stort sett samma storlek och programutbud som Rudbeck.

Inskrivningsgrad

Det är svårt att beräkna ett elevunderlag som är styrande för behovsinventeringen när det gäller gymnasieskola. Detta eftersom Sollentuna endast utgör en liten del av länets totala befolkning samt totala kapacitet. Inom förskola och grundskola kan ett barn- och elevunderlag beräknas och som styr hur stort behovet är i relation till respektive åldersintervall. För behovet av gymnasieplatser har därför en inskrivningsgrad beräknats för att ange hur stor del av befolkning som den kommunala kapaciteten

Figur 76 Inskrivna elever på Rudbeck 2000-2017

Figur 75 In- och utpendlande elever i Sollentuna 2000-2017

54 åldern. Skolverkets uppgifter om antalet folkbokförda inskrivna elever i kommunen och det totala antalet 16-18 åringar enligt SCB överensstämmer dock bäst vid en jämförelse. Därför används åldersintervallet 16-18 år vid behovsinventeringen.

Genom en beräkning av antalet folkbokförda elever i kommunen med antalet inskrivna elever på Rudbeck sedan år 2000, framgår ett intervall mellan ca 70-80 %. När det totala antalet folkbokförda elever var som

högst, dvs. mellan 2008-2011, var samtidigt det procentuella elevunderlaget som lägst. Det motsatta gäller när antalet folkbokförda elever var lägre. Det intervall som inskrivningsgraden visar kan fungera som en indikering om vilket elevunderlag som kan finnas på Rudbeck under inventeringsperioden.

Kapacitet

Den totala kapaciteten på Rudbeck har bedömts till 2 100 platser. För de fristående gymnasieskolorna finns ingen kapacitetsbedömning att tillgå. Sett till antalet inskrivna elever är de övriga enheterna betydligt mindre än Rudbeck. Det totala antalet inskrivna elever i Sollentuna för 2017/18 var ca 2 870.

På Rudbeck pågår ett antal projekt som kommer att innebära en förändrad kapacitet.

 Utbyggnad av matsal och kök. Projektet innebär bl.a. att antalet sittplatser kan utökas.

Genomförandet är planerat under 2019 och tilltärdet är planerat till vt 2020. Parallellt med detta projekt pågår en utökning av antalet wc i hela skolan.

 Ombyggnation av Gärdesskolans tidigare lokaler. Projektet innebär att lokalerna anpassas till gymnasieundervisning efter att Gärdesskolans åk 7-9 flyttar in i den nya skolan. Projektet kan genomföras från 2020.

 Ombyggnad och modernisering av S1/S4. Projektet innebär omfattande anpassningar av lokalerna för de yrkesförberedande programmen. Projektets genomförande är planerat under 2020, och behöver kunna ske samtidigt som verksamheten pågår.

Ovanstående projekt förutsätts kunna vara genomförda till ht 2022. Den totala kapaciteten på Rudbeck bedöms då vara ca 2 500 platser. Kapacitetsökningen beror till största del på att Rudbeck kan överta Gärdesskolans tidigare lokaler då eleverna flyttar ut. Projekten genomförs inte enbart för att möjliggöra en ökad kapacitet. En stor del av lokalerna är anpassade för en undervisning som inte längre bedrivs på Rudbeck. Det gäller särskilt de yrkesförberedande programmen i S1/S4, där lokalerna är i stort behov av att anpassas till en mer modern och ändamålsenlig lärmiljö. Samtidigt är det av stor vikt att hyreskostnaderna även fortsättningsvis ligger på en nivå som gör det möjligt för Rudbeck att bära dessa utan att göra avsteg på undervisningens kvalitet.

Figur 77 Elevunderlag och 16-18 åringar i Sollentuna 2000-2017

Enhet Verksamhet Inskrivna

Figur 78 Inskrivna elever per gymnasieskola i Sollentuna 2017/18

55 Rudbeck har i nuläget tillräcklig tillgång till sporthallar för den obligatoriska undervisningen i idrott, men med ökad tillgång till sporthallar kan det valfria utbudet av kurser öka. Den långsiktiga planeringen bör ta hänsyn till nära tillgång till sporthallar för att underlätta elevernas möjligheter till idrott och fysisk aktivitet.

Behov av gymnasielokaler

Med anledning av det kommungemensamma samarbetet är det svårt att beräkna vilket behov av lokaler som finns för gymnasieskola under inventeringsperioden. Om vissa antaganden görs går det däremot att beräkna en inskrivningsgrad och jämföra den med erfarenheter från tidigare år. I figur 79 nedan framgår kapaciteten i kommunen, både för Rudbeck och för de fristående gymnasieskolorna.

Kapaciteten i de fristående förutsätts vara samma som antalet inskrivna samt vara oförändrad under inventeringsperioden.

Figur 79 Bedömd kapacitet och antal 16-18 åringar i Sollentuna 2016-2027

Under inventeringsperioden kommer den bedömda kapaciteten i kommunen att vara något lägre än antalet 16-18 åringar, enligt befolkningsprognosen. Den innebär troligtvis att utpendlingen kommer vara högre än inpendlingen under dessa år.

Förutsatt att Rudbeck har samma antal inskrivna som den bedömda kapaciteten, så kommer inskrivningsgraden att ligga mellan 72-75 % när projekten är genomförda, från 2022. Detta är något högre än vad inskrivningsgraden var senast när antalet 16-18 åringar var högre i kommunen, då den var 68-71 % mellan 2008-2012.

Figur 80 Inskrivningsgrad baserad på befolkningsprognosen 2018-2027

56 I och med ombyggnationen på Rudbeck bedöms det finnas en tillräcklig kapacitet för att tillgodose behoven under inventeringsperioden. Efter inventeringsperioden, dvs. från 2028, så är det sannolikt att antalet 16-18 åringar kommer att minska. Hur mycket är dock svårt att veta i dagsläget, men baserat på den befintliga åldersstrukturen samt hur många 13-15 åringar som förväntas vid 2027 enligt befolkningsprognosen, så rör det sig om ca 200. Vid en sådan minskning och med samma kapacitet på Rudbeck som från 2022, kommer inskrivningsgraden ligga på ca 77 %.

Rudbecks gymnasium

57

Related documents