• No results found

Beskriv verksamheten för de aktörer som ingår i samverkan

Samtliga kommuner som ingår i samverkan ansvarar utifrån arbetsgivarrollen för:

• Äldreomsorg i ordinärt och särskilt boende

• Kommunal hälso-och sjukvård inkl hjälpmedelsverksamhet

• Socialpsykiatri

• Funktionsstöd enligt LSS

• Myndighetsutövning enligt SoL och LSS

De privata vårdgivare som ingår i samverkan ansvarar för verkställighet av särskilt boende.

Våra kommunala och privata samverkanspartners avseende utbildningsanordning tillhandahåller gymnasieutbildningar och vuxenutbildningar.

2. Samverkan

Offentliga och privata arbetsgivare, utbildningsanordnare, fackliga organisationer och myndigheter samverkar. De ingår i regionala och lokala styrgrupper där arbetsgivarna är i majoritet och är ordförande. Parterna samverkar utifrån regionala och lokala förutsättningar. I ett regionalt Vård- och omsorgscollege samverkar minst tre kommuner och ett landsting eller en region.

Nuläge - här är vi idag

Vi träffas regelbundet i Lokal styrgrupp ca 3 - 4 gånger/termin, dit är alla parter inbjudna. Där diskuteras bl.a. frågor som rör arbetsliv och utbildning.

Ingående parter i vår samverkan är sex kommuner Osby, Hässleholm, Bromölla, Östra Göinge, Kristianstad och Perstorp. Där både arbetsgivare och

utbildningssamordnare ingår.

Tre privata utbildningsanordnare är delaktiga; Folkhögskolorna Valjeviken och Furuboda (delar ett mandat) och Drottning Blanka har ett eget mandat i styrelsen.

Kommunal ingår som en naturlig del av styrelsen och är aktiva i de beslut vi tar.

Arbetsförmedlingen är kallade till Lokal styrgrupp, dock har de ej under året deltagit pga omorganisation. De tänker framöver att delta en gång/termin.

Privata arbetsgivare som ingår är Vinslövshemmet, Vittsjö sjukhem, Backebo Vård och omsorg AB samt Solglimman vård. Dessa har ett gemensamt mandat i vår lokala styrgrupp. Dock har de lyst med sin frånvaro sista året. De kallas precis som vanligt till möten, men de har i nuläget ej prioriterat detta samarbete. De har under vecka 47 fått en förfrågan om de önskar kvarstå som part i vår samverkan.

Region Skåne har en aktiv del i vår lokala styrgrupp. Deras representant är även ansvarig för de arbetsgrupper som rör APL/LIA samt Handledarutbildningen.

Vi samarbetar mycket med YH i Hässleholm. De jobbar med utveckling och samordnare kompetensförsörjning Skåne Nordost. De har hållit i de ansökningar till YH utbildningar som vi med framgång har skrivit gemensamt.

I regional styrgrupp sitter idag ordförande samt en representant för

utbildningsanordanen, 2020 är det Susanna Sjöbring och Marcus Trieb (rektor Drottning Blanka) dessa är valda ett år i taget.

Vi arbetar tillsammans i Lokal styrgrupp - För att öka sökande till arbete och utbildning inom vård och omsorg:

• Genom yrkes- och gymnasiemässor.

• Visa positiva bilder av yrket som inkluderar och visar bredd.

• Aktiva på sociala medier.

• Visar upp våra verksamheter genom t.ex. Vårdrus, Hälsoföreläsningar och vår turné under vecka 42.

• Gemensam plan när det gäller APL/LIA och Handledarutbildning.

Sedan 2017, har vi tillsammans blivit den naturliga arenan att samarbeta på när det gäller frågor kring utbildning och arbetsliv. När något inte riktigt fungerar eller vi behöver ha en gemensam plan, arbetar vi tillsammans fram den och hjälps åt. Vi tar goda exempel av varandra och genom ett naturligt och generöst samarbete hjälps vi åt med våra olika styrkor. Nu ingår sedan i höstas alla kommunerna i vårt samarbete och detta kommer att underlätta vårt arbete framåt.

Inför 2021 har vi som plan att anställa en lokal processledare till på 20% som ska vara aktiv när det gäller utbildningsfrågor, för att vi ska kunna nå ut ytterligare.

Självklart har samtliga parter kollektivavtal, detta är en av sakerna som certifieraren efterfrågar vid sitt besök.

3. Utbildningsutbud

Grundläggande och kvalificerade vård- och omsorgsutbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå. Utbildningarna vänder sig till ungdomar, vuxna och redan anställda. Olika aktörer och utbildningsformer samverkar.

Nuläge - här är vi idag

I vår samverkan ingår utbildare i flera olika former såsom folkhögskolor, gymnasier och vuxenutbildning.

Gymnasier – Furulundsskolan, Artur Lundkvist utbildningscentrum,

Ekbackeskolan, Jacobskolan, Söderportgymnasiet, Drottning Blankas gymnasium, Göinge utbildningscenter (enbart Introduktionsprogram – Yrkesintroduktion Vård) Folkhögskolor – Valjeviken och Furuboda

Vuxenutbildning – Göinge utbildningscenter, KomVux Perstorp, KomVux Hässleholm, Osby Lärcenter, KomVux Kristianstad

Barn- och fritidsprogrammet på Jacobsskolan i Hässleholm har i dagsläget två inriktningar, pedagogiskt arbete och socialt arbete. Den sociala inriktningen har två yrkesutgångar, en mot personlig assistans och en mot väktare. En spännande kombination som ger en bra mix av killar och tjejer.

Vård-och Omsorgsprogrammet har i två programfördjupningar, en mot sjukvård och en mot psykiatri. Fördjupningen mot sjukvård innehåller bland annat kurserna Akutsjukvård och Räddningsmedicin medan fördjupningen psykiatri har kurserna Psykiatri2 och Samhällsbaserad psykiatri som unika kurser.

På Jacobsskolan uppmuntras lärarna till att upprätthålla sin kompetens genom verksamhetsbesök, handledning av vfu-studenter, egna studier samt

auskultation/arbete ute i verksamheterna.

Till vård- och omsorgsutbildningen antas elever på komvux i Hässleholm som har godkänt betyg i Svenska/Svenska som andra språk eller motsvarande.

Utbildningen löper över tre terminer och innehåller totalt 10 veckors APL.

Yrkesutgångarna som erbjuds i Hässleholm är Psykiatri och

Funktionshinderområdet. Yrkesutgångarna Akutsjukvård och Äldreomsorg erbjuds inom ramen för samarbetet inom Skåne Nordost/VO-college. Utbildningen följer VO-Colleges upplägg för vårdbiträde och undersköterska. Komvux erbjuder vid behov och/eller särskilda förutsättningar kurser på distans via NTI. Eleverna väljer att läsa på heltid eller deltid. Varje elev har en individuell studieplan som följs upp

på elevkonferenser ca 4 gånger /termin. Vi har ett välutvecklat samarbete med vår specialpedagog som arbetar med handledning för såväl elever som personal.

I Östra Göinge på Göinge utbildningscenter i Sibbhult finns bl.a. vuxenutbildning inom Vård- och Omsorg samt Yrkesintroduktion mot Vård- och Omsorg för våra ungdomar som går på Introduktionsprogrammet. Yrkesintroduktionen är 2- eller 3-årig och leder till antingen en vårdbiträdesutbildning på 2 år eller en

undersköterskeutbildning på 3 år. Möjlighet till ett fjärde år efter individuell planering finns också.

Inom vuxenutbildningen så bedriver vi vårdutbildningar på flera olika nivåer, dels på SFI i form av en introduktion till vård och vårdnära yrken i en SFI-utbildning som vi kallar SFI med inriktning mot sociala yrken.

För elever som läser på grundläggande nivå så ger vi möjlighet att kombinera hela den studietiden med olika typer av vårdkurser, yrkessvenska, studieteknik och digital kompetens för att göra eleven bättre rustad för att klara den kompletta vård- och omsorgsutbildningen.

Vård- och omsorgsutbildningen erbjuds till elever som är klara med

grundläggande svenska/svenska som andraspråk eller motsvarande. Utbildningen löper över 3 terminer och innehåller totalt 11 veckors APL. Yrkesutgångarna som erbjuds i Östra Göinge är Akutsjukvård och Äldreinriktning. Övriga utgångar erbjuds inom ramen för vårt samarbete inom Skåne Nordost/ VO-College. Vid behov eller särskilda förutsättningar kan elever även erbjudas studier på distans.

Både utbildningarna för ungdomar och för vuxna följer VO-College upplägg gällande kurser både för vårdbiträde och undersköterska.

Vård- och omsorgsprogrammet har en korridor i Söderportgymnasiets i

Kristianstad en huvudbyggnad med flera lektionssalar samt totalt tre metodrum.

Ett stort metodrum är utrustat med sex sängar och eleverna kan träna på personlig vård, förflyttningar och medicinska provtagningar, kontroller och behandlingar på sex dockor. Det finns dessutom ett metodrum för att träna matlagning och ett metodrum utrustat med taklift för träning av förflyttningar.

Eleverna har tillgång till tekniska hjälpmedel såsom hjälpmedel för förflyttning, utrustning för medicinska kontroller och provtagning samt realistiska dockor för all typ av träning. Alla elever har tillgång till en chromebook för att kunna arbeta digitalt

På Vuxenutbildningen finns två metodrum som innehåller bl.a.vårdsängar, hjälpmedel samt medicinskteknisk utrustning för praktiska övningar. I

metodsalarna kan elever träna på alla moment inom alla karaktärsämneskurser inför APL

Alla lektionssalar är utrustade med Wifi och projektorer med ljudanläggning.

Skolan har en studiehall med tjugo datorer där eleverna kan studera självständigt eller med stöd av lärare. En bibliotekarie finns också att tillgå för stöd och hjälp.

Elever och lärare har tillgång till bokningsbara Chromebooks samt en datorsal på skolan med stationära datorer.

Pedagogerna på Vuxenutbildningen arbetar aktivt med att skapa kreativitet i lärandemiljön genom Learning-by-doing, PBL, rollspel och hands-on- metodik för att ge möjlighet att använda alla sinnen vid lärande.

På Drottning Blanka i Kristianstad är utbildningen är i stort sett samma som för alla gymnasieskolor, finns ett fåtal poäng som varje skola själva bestämmer över.

Det som skiljer är profiler samt fördjupningar. Fördjupningarna för våra två profiler, Hälsa och omsorg samt Räddningsmedicin.

Vi ingår i Drottnings Blankas nationella fortbildningsinsatser som bland annat är en lärarsamverkan för spridning av goda idéer samt en nationell förstelärare med ansvar för VO-programmet. Medarbetarna deltar i olika utbildningsinsatser som Skolverket och olika branschorganisationer erbjuder. Vi anordnar programråd varje år där arbetsgivare och fackliga representanter är med.

På Valjeviken finns två vårdutbildningar med inriktning mot undersköterska, en på tre terminer och en på fyra terminer. Den sistnämnda ger möjlighet till de som enligt nya krav saknar svenska och samhällskunskap, behöver mer inläsningstid på sig eller till de som tar sig fort fram men vill kunna jobba vid sidan om för att finansiera sina studier. Tidigare hade vi även en vårdbiträdesutbildning men den är pausad. Alla fördjupningarna har varit möjliga att läsa utom psykiatri.

Kompetensutveckling erbjuds kontinuerligt i enlighet med medarbetarsamtal samt efter initiativ/inbjudan från VOC och högskola.

Furuboda folkhögskola bedriver sedan 2018 vård- och omsorgsutbildning med en tydlig språkinriktning. Det betyder att de arbetar med målet att bidra till en kompetensförsörjning där utrikes födda bidrar till att fylla personalbehov inom omsorgen, samtidigt som de elever som examineras har en god språklig och kommunikativ förmåga i såväl tal som skrift. Eleverna blir rustade för att kunna hantera journalsystem, göra minnesanteckningar, överföra information på personalmöten, samt inte minst tolka och förstå vårdtagaren/kunden.

På utbildningen arbetar för närvarande två behöriga lärare samt språklärare och språkstöd. Den första kursen genomfördes 2018 – 2020. Hösten 2020 har en ny utbildningsomgång påbörjats.

Den första utbildningsomgången genomfördes i samarbete med

Arbetsförmedlingen och riktade sig till personer i jobb- och utvecklingsgarantin samt med etableringsstöd. Den kursomgången bedömdes som en

uppdragsutbildning som medförde att nationella betyg kunde sättas. Nuvarande kurs är en ren folkhögskolekurs där eleven går ut med ett studieomdöme/-intyg.

Innehåll och upplägg är detsamma och leder också till diplom enligt VO-College standard.

Verksamheten är inte särskilt stor, en grupp per utbildningsomgång. Detta för att hålla en god kvalitet i undervisningen. Antal elever var i den första omgången såväl som i den nya ca 30 elever. Alltså sammantaget 60 elever sedan 2018. I den första gruppen gick 25 personer vidare till arbete, inräknat både timanställning och fast anställning. Ett liknande resultat förväntas i nuvarande kurs.

Utbildningen är inriktad mot äldreomsorg, som är den enda

programfördjupningen. Den är en del av en språkprofil, där mycket vikt läggs på att kunna kommunicera i tal och skrift.

Undervisningen sker i form av närundervisning, med full lärarnärvaro samt folkhögskole-pedagogik.

Folkhögskolepedagogiken betonar mångfald i utformning och redovisning av kunskapsinhämtandet, lärande som grupprocess samt tillgänglighet för olika funktionsvariationer. Läraren arbetar nära gruppen och lärprocessen sker i hög utsträckning genom samtal och praktiskt arbete.

Fortbildning av personal sker inom Furubodas organisation, såväl inom pedagogik som yrkesinriktning.

Perstorp

Vård- och omsorgsutbildning erbjuds för vuxna inom ramen för yrkesvux.

Utbildningen är på tre terminer och totalt 1600 poäng inklusive 100 poäng yrkessvenska. Alla studerar fördjupningskursen Vård- och omsorg vid

demenssjukdom, utifrån arbetsgivares önskemål, och sedan väljs fördjupning inom akutsjukvård eller funktionshinderomsorg.

Inom VO-distans erbjuds 15 kurser från Vård- och omsorgsprogrammet. Program-fördjupningar finns inom äldreomsorg och funktionshinderomsorg. Flertalet studerar hela yrkespaketet på 1500 poäng och några kompletterar med enstaka

Handledarutbildning steg 1+2 inklusive kursen Vårdpedagogik och handledning har genomförts för personal i kommunen. Ett kompetenshöjande projekt mellan vuxenutbildningen och arbetsgivare har pågått sedan 2018, vilket resulterat i att 19 personal nu studerat och uppnått arbetsgivarens krav för undersköterska.

Samverkan mellan vuxenutbildningen och arbetsgivare sker lokalt i branschrådsträffar där rektor, lärare och vård- och omsorgschefer deltar.

I Osby kommun bedrivs vård- och omsorgsprogrammet och barn- och

fritidsprogrammet på gymnasienivå på Ekbackeskolan och på Vuxenutbildningen.

På vuxenutbildningen bedrivs även utbildningarna på distans.

På gymnasiet har vi följande inriktningar:

VO: 1. Programfördjupning, Högskoleförberedande, Engelska 6 och

svenska/svenska som andraspråk 3. 2: Programfördjupning, Internationellt arbete, Internationellt arbete, Etik och människans livsvillkor.3: Programfördjupning, Räddningsmedicin, räddningsmedicin, vård och omsorgs – specialisering.

BF: 1. Pedagogisk/social inriktning och 2. Fritid och hälsa.

Programfördjupningarna är Aktivitetsledarskap, Mental träning, Skapande

verksamhet Naturguidning, Grundläggande vård och omsorg, Specialpedagogik1, Specialpedagogik2. Yrkesutgångar: Barnskötare/elevassistent, Personlig assistent, Personlig tränare.

På Vuxenutbildningen finns följande inriktningar:

VO: Det nationella yrkespaketet på 1500 poäng och programfördjupningen är äldreomsorgs inriktning och funktionshinderinriktning.

BF: Inriktning barnskötare med fördjupning pedagogiskt arbete, barns lärande och växande och skapande verksamhet. Inriktning elevassistent med inriktning

pedagogiskt arbete, barns lärande och växande och specialpedagogik 2.

För lärare ingår det i tjänsten att en viss kompetensutveckling ska bedrivas varje läsår. Det kan ske gemensamt eller individuellt. Kompetensutveckling bedrivs på studiedagar, men även på övrig tid. På Ekbackeskolan erbjuds lärarna även att jobbskugga utanför landets gränser.

Fyra gånger om året är det inplanerade yrkeslärarträffar där kollegial utveckling sker, det bedrivs även ett samarbete med Skolverkets APL-utvecklare. Det sker även kompetensutveckling i samverkan med verksamheterna i hälso- och sjukvården både i kommun och i regionen.

Related documents