• No results found

Vård- och omsorgscollege har ett regionalt och lokalt perspektiv och är en gemensam resurs i regionen. Det finns ett medvetet arbete med genusperspektiv, mångfald, marknadsföring/information och systematisk omvärldsbevakning.

Nuläge - här är vi idag

Vi arbetar aktivt kring genus i alla kommuner på olika sätt. Detta gör vi genom att lyfta frågan om kön, både när det gäller rekrytering till utbildning och till tjänster.

För oss är det självklart att genom bilder på hemsidor och i programkataloger inkludera alla personer oavsett kön eller ursprung.

Kommunerna ska tillhandahålla en bra arbetsmiljö i skolan och på arbetsplatserna där samtliga individer får förutsättningar för ett hållbart arbetsliv och en god hälsa.

Särskilda områden att ha fokus på när det gäller genus är:

• Arbetsförhållanden.

• Bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor.

• Rekrytering och befordran.

• Utbildning och övrig kompetensutveckling.

• Möjligheter att förena arbete och föräldraskap.

Som lokalt college är det viktigt att:

• Att på arbetsplatserna initiera till att det genomförs utbildning i genus och normkritik, detta för att medvetandegöra mönster och lyfta fram exempel för att illustrera, synliggöra hur vi talar om utbildningen och yrket, strategi för hur yrkes presenteras.

• När vi genomför utbildningar/föreläsningar/möten är det viktigt att utveckla bättre mötesteknik, skapa övergripbara ansvarsområden, återkoppla uppdrag, skapa erfarenhetsutbyte mellan arbetsgrupper och inkludera fler medarbetare i arbetsgrupper.

Alla medarbetare ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom alla väsentliga områden i de olika kommunerna oavsett kön och/eller etnisk bakgrund.

Alla medarbetare och elever ska kunna arbeta eller studera på lika villkor. Det finns i alla kommuner tydliga planer mot alla former av diskriminering som är väl kända av medarbetare och elever.

Medarbetarnas kunskaper, erfarenheter och värderingar tas tillvara. Kunskap och insikt om attityder, värderingar och normer ska genomsyra organisationen och bidra till att skapa en attraktiv utbildning och/eller arbetsplats.

Mångfaldhetsarbetet är en viktig del i hur vi arbetar i varje kommun när det gäller likabehandling, rekrytering och mot alla former av trakasserier.

För oss som lokalt college är det viktigt:

• att alla kan känna igen sig och se att vem som helst oavsett kö eller ursprung kan bli elev eller medarbetare hos oss. Detta visar vi tydligt genom de bildval vi gör i offentliga sammanhang samt att vi i alla samtal inkluderar alla personer i ett rum.

• För att vi ska bli bättre som college behöver alla komma till tals och dela sina erfarenheter med oss naturligt.

• Vi arbetar vidare aktivt med språkombud och språkutvecklande på alla våra arbetsplatser.

• Vi tar del av och använder de verktygslådor som finna gjorda i samband med nationella projekt kring språk och språkinkluderande arbetsplatser

• Vi arbetar vidare med extra tjänster och/eller nystarts jobb inom vård och omsorg, som en väg in i yrket.

• Vi uppmuntrar olika personer att aktivt söka utbildningar inom vård och omsorg.

Vid samtliga certifieringar är frågan kring genus och mångfald något som vi aktivt lyfter. Detta för att påvisa hur viktigt vi ser på detta arbete i alla kommunerna eller på skolorna.

Vi är aktiva på sociala medier. För att visa en bred bild av det vi gör är vi aktiva och publicerar olika sorters inlägg. Vi försöker också att tänka nytt och utanför boxen.

Vi har i tre år kört ”Vårdruset” (ett motionslopp) som ett sätt att få igång tankar kring vikten av rörelse och friskvård.

Under vecka 42 gjorde vi en turné, där vi åkte till alla som ingår som part i vårt college, för att belysa yrket och visa att vi finns.

Vi har även haft hälsoföreläsningar, där vi bjuder in alla medarbetare i de olika kommunerna för att mötas och få inspiration tillsammans.

Vi har deltagit aktivt på yrkes- och utbildningsmässor som har anordnats under åren. Där har vi använt olika sätt för att locka ungdomar och intresserade till oss.

Ifjol hade vi samarbete med Laerdal och hade ett HLR-race, där alla besökare fick köra HLR på dockor med en tv-skärm med ambulanser som flyttade sig utifrån hur korrekt man genomförde HLR. Detta lockade alla besökare på mässan till oss.

När det gäller prao har nu alla i åk 8 och 9 en vecka per år. Där har vi lysande tillfälle att visa yrket och ge alla som vill chansen att komma till oss för att testa på och se vad vi arbetar med. Det är viktigt att locka brett ur olika grupper.

Det sker en kontinuerlig omvärldsbevakning på varje förvaltning, inom varje kommun och i de olika verksamheterna. Det finns en rad olika utbildningar, föreläsningar och kurser som erbjuds av de olika kommunerna.

Omvärldsspaning ingår i allas funktioner antingen en jobbar som pedagog, första linjens chef eller förvaltningschef. Vi får olika tips och idéer från varandra där vi försöker att ta bra saker och omvandla till vår egen verksamhet. Inte minst regionalt och nationella erbjuds det mycket inom vård och omsorgscollege. Vi jobbar verkligen med att inte uppfinna hjulet varje dag, utan erbjuder varandra det som är bra utan prestige. Detta är en stor del av att vara aktiv i ett lokalt college, att ge och ta samt hjälpas åt. Vi kan olika saker och är olika bra på det. Det är en styrka att använda varandras olikheter för att bli bättre tillsammans.

5. Hälsoperspektivet

Hälsoperspektivet genomsyrar utbildning och arbetsliv.

Nuläge - här är vi idag

Det bestämdes redan 2017 att vårt lokala college ska ha särskilt fokus på hälsa.

Denna tanke har genomsyrat mycket av vårt arbete. Vi har två stora arrangemang årligen, Vårdruset och Hälsoföreläsningar.

Vi har i tre år kört ”Vårdruset” som ett sätt att få igång tankar kring vikten av rörelse och friskvård. Det är ett motionslopp för medarbetare, elever och vårdtagare/brukare inom våra verksamheter. Vi har hållit till på

Hässleholmsgården, där alla själva har valt om de vill gå, springa eller rulla fram.

Det har varit cirka 150 anmälda deltagare och loppet har varit lika uppskattat varje gång.

Hälsoföreläsningar har vi genomfört två gånger. Inspirationsföreläsningar har hållits under vecka 42. Här har Johanna Bergman föreläst om vikten av hälsosam träning och Sonia Elfståhl om att klara utmaningar trots motstånd. Föreläsningarna som hölls under eftermiddag och kväll besöktes av 300 deltagare 2018.

2019 hade vi som ambition att genomföra samma föreläsning på två platser under vecka 42, en i Osby samt en i Hässleholm. Det var dåligt med personer anmälda i Hässleholm så föreläsningen genomfördes i Osby. De som föreläste var Francis van Brink som pratade om hälsa utifrån ett holistiskt perspektiv och Johanna Bergman byggde vidare på sin föreläsning från året innan kring vikten av rörelse.

Vid båda föreläsningarna 2018 samt 2019 har vi delat ut priset till årets handledare.

Related documents