• No results found

Kreativ och stimulerande lärmiljö

Kreativa lärmiljöer med modern teknik och utrustning finns som förbereder och underlättar i arbetslivet.

Nuläge - här är vi idag

På Jacobskolan är utbildningsbetingelserna på skolan är mycket goda med väl utrustade metodsalar, dock inte lika tydliga på Barn- och fritidsprogrammet som på Vård- och Omsorgsprogrammet. På VO finns både en välutrustad metodsal för sjukvård samt en motsvarande metodsal i form av en lägenhet där eleverna utbildas i omvårdnadsmoment i verklighetsnära miljö. Metodsalarna är utrustade med hjälpmedel och skyddsutrustning motsvarande det som används ute i

verksamheterna men även moderna dockor och armar för kateterinsättning och venprovtagning.

I samverkan med skolans introduktionsprogram arbetar lärarna språkutvecklande med elever i syfte att stärka deras språkliga förmåga och möjlighet att etablera sig inom arbete eller fortsatta studier.

Alla elever arbetar med egna digitala verktyg vilket främjar en personlig utveckling och förmåga att arbeta med digitala hjälpmedel samt digital dokumentation. Eleverna har utvecklat en god förmåga att arbeta i digitala plattformar, oavsett om de är på skolan eller om de har fjärrundervisning. Film är vanligt i undervisningen, både som dokumentationsverktyg men även som en form av examination.

Komvux i Hässleholm har lokaler på Norra station som är ett lärcentrum. Här finns rymliga lektionssalar, grupprum som elever kan boka och en modern studiehall med datorer som eleverna har tillgång till hela dygnet (undantag under pandemin).

Eleverna har tillgång till lunch/fikarum med kaffeautomat, mikro och diskmaskin.

I lokalerna arbetar en elevvärd under förmiddagarna.

I Vård- och omsorgsutbildningens hemklassrum finns vårdsäng, docka, lift, rullstol och en fåtölj, liksom en handcheck och utrustning för HLR-undervisning samt material för olika medicinsktekniska undersökningar.

Furuboda

Utbildningen genomförs i lokaler centralt belägna i Kristianstad.

Lokalerna innehåller större föreläsningssalar och en rad mindre grupprum. Där finns datorer, både stationära och bärbara som eleverna kan använda, utrymmen för vila och rekreation, samt möjlighet att värma medhavd lunch etc.

Ett metodövningsrum finns tillgängligt, med säng, rullstol, förflyttningshjälpmedel, blodtrycksmätare m.m.

Vi har också tillgång till Furuboda folkhögskolas resurser i Yngsjö, där vissa moment i kursen är förlagda. På folkhögskolan finns gott om material och utrustning för att deltagaren ska kunna tillägna sig all nödvändig erfarenhet av lyftteknik, hjälpmedel och olika arbetsredskap, hjärt- lungräddning mm.

På Drottning Blanka i Kristianstad finns ett väl utrustat metodrum. Tillgång till material för praktiska övningar. Såsom blodtryck, venprovtagning, kateterisering, liftar, vårdsängar, turner, rullstol och rollatorer samt övningsdockor både för personlig omvårdnad och hjärt- och lungräddning. Eleverna får träna aktivt i de olika praktiska kurserna sam även göra praktiska prov.

På Valjeviken finns särskilda metodrum. Men hela Valjeviken är ett stort metodrum genom att vi i samma organisation och under samma tak har både vårdcentral med 7600 patienter samt neurologisk rehabilitering för hela södra Sverige. Här finns det mesta i hjälpmedelsväg och teknik samt ett nära samarbete med forskningsinstitutioner.

I Osby kommun - Ekbackeskolan är lärmiljön är modern med ett helt nytt metodrum. Utbildningsanordnarna arbetar aktivt med att förflytta eleverna ut i en autentisk miljö, så att eleverna får omsätta sina kunskaper från teori till praktik.

Studiebesök och externa föreläsare är en del av vardagen. Eleverna tränar sina kunskaper på APL med möjlighet att genomföra APL i ett annat land.

I Östra Göinge påVård- och omsorgsutbildningen bedrivs vuxenutbildningen i gemensamma skollokaler för ungdomar och vuxna. För att kunna genomföra utbildning med god kvalitet och i en anpassad lärmiljö har vi 2 större klassrum, ett mindre klassrum, 1 grupprum samt 2 metodrum (ett för äldreinriktning och ett för akutinriktning). Samtliga rum är utrustade med modern teknik (wifi, projektor, tv och bra ljud) samt att vi har ljudabsorberande bord (i olika storlekar och former) samt trevliga och ljuddämpande material/tavlor på väggarna. Vi har även börjat inreda salarna i ett vårdtema med planscher och utrustning kopplat till

utbildningen.

Små grupper som skapar studiero och trygghet

Tvålärarsystem i vissa kurser

Språkstöd med SVA lärare integrerad i utbildningen

Digitala hjälpmedel och kläromedel - chromex, meet, inspelade lektioner

Inläsningstjänst inlästa läromedel

Vård- och omsorgslik lärmilijö med metodrum likt vårdenhet och metodrum likt äldreboende.

Elever får agera patienter vid patientfall och ta hand om varandra

Lärare agerar patienter som eleverna får ta hand om/bemöta/lösa problem

Kamratbedömningar

För att kunna stärka alla våra praktiska arbetsmoment har vi bl.a. följande utrustning:

• Vårdsängar (även med lift)

• Turner

• Simulatordocka (avancerad variant med digital styrning (röst/ljud/känslor)

• Enklare docka

• HLR-dockor (Rescue Annie)

• Anatomiska modellar

• Äldredräkt

• Rullstol

• Rullator

• Handcheck

I Kristianstad finns utbildningar vid både Söderportgymnasiet och

Vuxenutbildningen arbetar vi på ett sätt som främjar lärande i nära samverkan med arbetslivet. Det finns en växelverkan mellan teori och praktik och en flexibilitet i lärformer och kunskapsredovisning. De studerande har inflytande över sina studier och sin lärmiljö. Möjlighet till inflytande sker regelbundet vid klassråd på

Söderportgymnasiet och vid elevforum på Vuxenutbildningen. Dessutom arbetar lärarna fortlöpande och aktivt med studentinflytande under kursens gång. Alla kurser utvärderas. Lärarsamverkan och ämnesintegration finns.

Eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet vid båda skolorna får tidigt kontakt med omsorgsförvaltningens verksamheter genom studiebesök och besök av externa föreläsare. Ämneslaget samarbetar tätt genom ämnesintegrering och intentionen är att ge eleverna en röd tråd i sin utbildning. Kursen vård- och

omsorgsarbete 1 integreras med kursen medicin 1 så att elevernas praktiska träning vilar på en god teoretisk grund såväl vad gäller kroppens anatomi och fysiologi som omvårdnadsteorier. Det sker också ett nära samarbete med kurserna

svenska/svenska som andraspråk 1 och 2 och yrkeskurserna så att eleverna arbetar med facklitteratur även i svenska samt tränar på att skriva olika typer av texter baserat på yrkesområdet.

Eleverna erbjuds att visa sina kunskaper på ett varierat och ofta individualiserat sätt. Vi har skriftliga prov, muntliga prov, praktiska prov, seminarier,

inlämningsuppgifter, grupparbeten med mera.

Alla elever har tillgång till Inläsningstjänst samt AppWriter. Vi har även tillgång till AV Media Skåne som filmbank. Eleverna tränas i att söka forskningsresultat och att använda säkra källor.

För elever som har särskilda behov av stöd och hjälp i sitt lärande finns Elevhälsoteamet med specialpedagogiska insatser samt kurator.

Erfarenhetsutbyte med arbetslivet sker via programråd 1 gång/termin, kontinuerlig samverkan med omsorgsförvaltning och regionen i samband med APL för

eleverna.

Vuxenutbildningen månar om att elever ska kunna arbeta och studera samtidigt.

Genom ett aktivt arbeta med plattformen Google Classroom möjliggör detta för eleven.

Perstorp

Utbildningen har ett eget rum där anatomiska modeller och medicinteknisk utrustning finns för att skapa en inspirerande och lättillgänglig miljö där teori och praktik kopplas samman. Utrustningen som finns är inköpt utifrån ämnesplanerna

och deras centrala innehåll. Fältstudier har genomförts på närliggande äldreboende där vissa hjälpmedel har observerats och testats i verklig miljö.

Alla studerande får erbjudande om att låna en bärbar dator och i

undervisningslokalen finns projektor för digitala presentationer och genomgångar.

From 2021 ska en digital plattform finnas där information och kursmaterial läggs ut till studerande.

I samverkan med arbetsgivare är målet att få tillgång till en undervisningsmodul i det dokumentationssystem som används inom kommunens vård och omsorg.

Dessutom planeras ett nytt, gemensamt metodövningsrum där befintlig vårdpersonal och studerande ska kunna öva på praktiska moment.

Related documents