• No results found

Varför Vård- och omsorgscollege?

Vård- och omsorgscollege möter framtida kompetensutmaningar nationellt, regionalt och lokalt. Konceptet bidrar till attraktiva arbeten och utbildningar.

Nuläge - här är vi idag

• Ge en analys av kompetensbehov, befolkningsstruktur och befolkningsutveckling i perspektivet 5-10 år

• Uppge antal elever på Vård- och omsorgsprogrammet och vuxenutbildningen inom ert lokala VO-College, de senaste två åren (även BF om det finns med sedan tidigare)

• Ange andel medarbetare med adekvat utbildning

• Beskriv verksamheten för de aktörer som ingår i samverkan

På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att undersköterskor, hemtjänst och äldreboende har mycket goda möjligheter till arbete. Detta gäller i stora delar av landet. Intresset för att utbilda sig till yrket har under lång tid varit för lågt för att möta arbetsmarknadens behov.

Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att undersköterskor, hemtjänst och äldreboende har mycket goda möjligheter till arbete. Den fortsatt växande befolkningen och den demografiska utvecklingen, med allt fler äldre personer, leder till ett ökat behov av undersköterskor de kommande åren. Samtidigt väntas även fortsättningsvis inte tillräckligt många utbildas för att möta efterfrågan.

Sammantaget bedöms möjligheterna till arbete för undersköterskor, hemtjänst och äldreboende bli mycket goda både på ett och fem års sikt.

*Källa: Yrkesregistret 2017, SCB Prognosen uppdaterad: 2020-02-19

https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/yrkeskompassen/#/yrkesprognos/5321;p_l=12

1. Ge en analys av kompetensbehov, befolkningsstruktur och befolkningsutveckling i perspektivet 5-10 år.

Enligt SCB:s rapport ”Sveriges framtida befolkning, 2020-2030, län och kommungrupper” som utkom 3 juni 2020, förväntas åldersgruppen 25-64 år gå från 25408 år 2019 till 24800 år 2030, dvs. minska med 608 personer. Åldersgruppen 65-79 år gå från 8706 personer år 2019 till 8600 personer 2030, dvs. minska med 106 personer. Åldersgruppen 80+ förväntas gå från 3475 år 2019 till 4900 år 2030, dvs. öka med 1425 personer.

De största befolkningsökningarna väntas ske i åldrarna 80+ och rapporten visar samtidigt att det kommer finnas färre personer i arbetsför ålder 25-64 år.

I Region Skåne, Skånes sjukhus nordost kan den framtida efterfrågan på arbetskraft på sjukvårdsområdet kan komma att påverkas av en rad faktorer.

Regionernas ekonomiska förutsättningar, eventuella förändrade arbetsmetoder (till följd av exempelvis digitalisering eller ambition om en omställning mot närvård) och demografiska faktorer kan påverka efterfrågan åt båda håll, såväl positivt som negativt. Den samlade bedömningen är dock att behovet av välfärdstjänster

kommer att öka med en numerärt större och i genomsnitt äldre befolkning. Som en konsekvens av detta kommer efterfrågan att öka på personal inom välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet. Region Skåne står således inför en utmaning under de kommande åren. (Kompetensförsörjningsplan för Region Skåne 2020) Utifrån bland annat förvaltningarnas lokala kompetensförsörjningsplaner genomförs inom ramen för kompetensförsörjningsplanen en bedömning av rekryteringsläget gällande ett antal yrken. I de flesta yrkesgrupper bedöms en tydlig obalans föreligga. Bland undersköterska/skötare/barnsköterska är bedömningen att knapp balans råder i Region Skåne, vilket också gäller för förvaltning Skånes sjukhus nordost.

Inom förvaltning Skånes sjukhus nordost finns idag 780 undersköterskor/skötare med en medelålder på 44,4 år. Pensionsavgångarna (beräknat på pensionsavgång vid 65 år) i gruppen ligger på cirka 20 personer årligen de närmsta tio åren med undantag av år 2025 och 2026 då cirka 30 personer årligen avgår med pension.

Vid anställningstillfället bedömdes alla i gruppen inneha adekvat utbildning.

I kommunernas förvaltningar ses olika behov på grund av struktur och storlek.

Gemensamt för kommunerna i nordost är att ett stort behov av utbildad och specialistutbildad personal behövs. Behovet finns både utifrån pensionsavgångar men även på grund av det ökade behovet av vård på grund av demografin i samhället.

Omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun har genomfört en

kompetensanalys för år 2021 - 2025. Analysen visar att omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun har ett kvalitativt kompetensgap, dvs. ett ökat behov av antal anställda, på 274 medarbetare år 2025. Kompetensanalysen för 2020 visar exempelvis att förvaltningen på kort sikt (1 - 2 år) saknar 109 undersköterskor och på lång sikt (3 -5 år) saknar förvaltningen 158 undersköterskor.

Analysen visar att det kvalitativa gapet, behovet av att höja kompetensen från en nivå till en annan, för åren 2021-2025 visar på ett behov av att förflytta kompetens från viss kompetens till god, hög och mycket hög kompetens. Personalomsättningen är ett exempel där främst det kvalitativa gapet påverkas när en erfaren medarbetare, med hög eller mycket hög kompetens, slutar och som på grund av svårigheterna med att rekrytera ersätts med en medarbetare med viss kompetens, exempelvis nyutexaminerade.

För att möta denna situation behöver verksamheterna ha ett antal medarbetare med hög alternativt mycket hög kompetens för att handleda nya medarbetare. Det behövs också introduktionsprogram och möjlighet till fortlöpande kompetensutveckling för att höja kompetensen hos medarbetare.

Analysen visar också att det finns behov av andra yrkesgrupper såsom exempelvis specialistundersköterskor och stödfunktioner.

I Bromölla kommun som ligger precis i utkanten och gränsar till Blekinge har förvaltningen upplevt svårigheter att följa det man förbinder sig att göra eftersom det har ”fattats” utbildningsanordnare i närheten. Förhoppningsvis kommer detta att bli bättre framgent då nya aktörer har kommit med. Men det har inneburit att engagemanget har varit svårt att få till bland chefer och medarbetare i

arbetsgrupper och dylikt. De kommuner som har ett nära samarbete med utbildningsanordnarna i den egna kommunen kommer fram lättare och kan

skräddarsy utbildningar på hemorten. På grund av dessa omständigheter kan det bli svårare att rekrytera ny personal.

Bromölla ligger på grund av dessa omständigheter även efter och har väldigt få godkända handledare och inga språkombud. Inför 2021 får kommunen gå utanför VO-college för att skapa förutsättningar för valideringskurser i

Äldreomsorgslyftet. Representanter i kommunen tänker dock att VO-college är bra och vill fortsätta arbetet där Kristianstad blir en viktig aktör som nu kommit med.

Behovet av utbildad personal kommer än mer att efterfrågas inom vård och omsorg men även omsorg av funktionsnedsättning. Olika kompetenser och specialistutbildningar kommer att krävas eftersom komplexiteten i

omvårdnadsbehoven ökar i och med att fler blir äldre och sjukare. Även sjukhusvården tenderar att flytta ”hem” och fler vårdas i det egna hemmet med avancerade behov. Den digitala utvecklingen ställer också krav på andra kunskaper än de rent omvårdnadsnära.

Bromölla har en lite större andel äldre än i riket vilket gör att vårt behov inte kommer att minska inom ett perspektiv på 5 - 10 år. Heltid som norm kommer kanske att spela roll på så sätt att behov av timvikarier kommer att minska något men att fler kommer att få möjlighet till fasta anställningar på 100%. Och då kräver ju kommunerna utbildad personal. Frågan är om Heltidsresan och därmed krav på flexibilitet att arbeta på mer än ett arbetsställe, och komplexiteten i arbetet kommer att locka fler till arbete inom vård och omsorg. Eller snarare hur kan vi få fram det positiva i detta arbete så att det kan locka fler till att välja yrket medvetet.

Att vara en del av VO-college borgar ju för kvalitet i utbildningar och APL, och att vi har gemensam marknadsföring etc. kan ju göra att vi här i SKNO kan arbeta tillsammans på ett bra sätt för att sätta ljuset på de utbildningarna och yrket i sig.

Att det finns flera olika samarbeten i SKNO har underlättat även detta samarbete då vi ses i flera andra konstellationer och det blir en röd tråd.

Osby kommun har redan idag en hög andel äldre då 7,3% av befolkningen är 80 år och äldre. Vi följer den nationella utvecklingen och fram till 2030 räknar vi med att antalet 80+ kommer att vara 9,6%, dvs en ökning med 36,2%. 2016

genomfördes en fullmäktigeberedning för äldreomsorgens organisation fram till 2030. I beredningens visionsdokumentet konstaterades att volymerna inom äldreomsorgen kommer att öka med anledning av demografins utveckling.

Kostnaderna för äldreomsorgen kommer därför att öka med mellan 20-40%

beroende på hur arbetet organiseras. Beredningens betänkande som antogs av kommunfullmäktige gav inriktningen att arbeta förebyggande, styra mer vård till hemmet istället för särskilt boende samt att arbeta med kompetensutveckling som en väg att hålla kostnadsökningen till 20%..

Andelen arbetsföra personer kommer enligt SCB att minska kraftigt under samma period. Ungdomar i Osby tenderar att flytta från byn när de ska ut i yrkeslivet.

Genom att kunna erbjuda en kvalitetssäkrad gymnasieutbildning på hemmaplan samtidigt som vi marknadsför arbetet som ett positivt yrke kan förhoppningsvis förändra flyttmönster en del. Vi har en hög andel nysvenskar i kommunen och genom en ett bra samarbete med vår arbetsmarknadsenhet och genom en bra KomVux verksamhet kan och har vi lyckats attrahera många att välja

omvårdnadsyrket. Samarbetet inom VO-college har därför den största betydelsen för rekrytering och utbildning av nya medarbetare.

Behovet av specialistundersköterskor ökar stadigt i takt med att vården blir mer avancerad och i allt större utsträckning kan utföras i hemmet.

I Kristianstad kommun finns ca 85 000 invånare och demografiskt är

befolkningen jämt fördelad vad gäller kön och ålder. Kommunen har tagit emot ett

stort antal hjälpsökande vuxna och barn från krigsdrabbade länder. Även

ensamkommande barn finns bland kommunens invånare. Omsorgsförvaltningen, som ger stöd till äldre och personer med funktionsnedsättning, är en stor

arbetsgivare med ca 3000 medarbetare. Verksamheten har många olika inriktningar såsom särskilda boenden för äldre, hemtjänst och boendestöd, boenden för personer med funktionsnedsättning, daglig verksamhet och

verksamhet för barn med funktionsnedsättning. I centralorten Kristianstad ligger Centralsjukhuset (CSK) som anställer 2500 medarbetare. Huvudman är Region Skåne.

I kommunen finns ett välutvecklat samarbete mellan Omsorgsförvaltningen, Region Skåne, Söderportgymnasiet och Vuxenutbildningen. Vi har tillsammans arbetat för att marknadsföra utbildning till undersköterska för att möta det behov som finns i kommunen och Region Skåne av nyrekryteringar. Samarbetet har präglats av en gemensam syn på den framtid vi alla går till mötes d.v.s. ett ökat behov av både grundutbildade och specialistutbildade undersköterskor.

I Östra Göinge kommun kommer antalet 80 år och äldre att öka. Politikens mål för det goda åldrandet är att År 2023 ska äldre Göingebor kunna leva ett aktivt liv och åldras med fortsatt deltagande i samhället. Det innebär att fokus måste ligga på förebyggande arbete och ett rehabiliterande förhållningssätt. Vårt mål är att 53 % 80 år och äldre ska inte behöva insatser från äldreomsorgen.Därav har vi flera mötesplatser och stor grupp frivilliga.

Det pågår en ombyggnation av samtliga äldreboenden därmed kommer

arbetsmetoder och arbetssätt att förändras. Nyttja teknikens möjligheter bättre bl a.

Antalet äldre som bor i villa är större än riket och det påverkar arbetsmiljön då det många gånger är svårarbetat. Heltid som norm tillämpas i äldreomsorgen och framöver även inom LSS.

Behovet av utbildad och anställningsbar personal kommer än mer att efterfrågas inom vård och omsorg men även inom omsorg av funktionsnedsättning. Olika kompetenser och specialistutbildningar kommer att fortlöpande kunna ta del av eftersom komplexiteten i omvårdnadsbehoven ökar i och med att fler blir äldre och sjukare. Även sjukhusvården flyttar ”hem” och fler vårdas i det egna hemmet med avancerade behov och sjukvårdsinsatser. Den digitala utvecklingen ställer också krav på andra kunskaper än de rent omvårdnadsnära. Förhållningssättet måste förflyttas att arbeta mer förebyggande och rehabiliterande där möjligheterna till ett större egenansvar utvecklas.

Att vara en del av VO-college ökar kvalitet i utbildningar och APL och samarbetet att vi kan spetsa oss ytterligare i gemensam marknadsföring för ökad attraktivitet av yrket. I SKNO finns flera väletablerade och bra samarbeten även i andra

Related documents