• No results found

5.1 Observationer

5.1.2 Beskrivning av verksamhetsobservation 2

Den här observationen är gjort på en årskurs ett och det går 15 elever i klassen varav nio är flickor och sex är pojkar. Läraren som har dessa elever heter Lisa (fingerat namn) och är 35 år. Det är Lisa som har eleverna i vanliga fall men vid observationstillfället finns det även en lärarstudent närvarande som gör sin sista praktikdag där.

Klockan är tio över åtta och det ringer in för skolstart. Barnen kommer lugnt in i klassrummet och sätter sig vid sina platser. Lisa har förberett med dämpad belysning och har tänt ett par småljus. Det doftar svavel i rummet och det är lite julstämning över det hela även om det är i slutet på november. Utanför fönstret är det fortfarande ganska mörkt. Läraren hälsar alla god morgon och eleverna säger god morgon i kör. Därefter ber Lisa en elev komma fram för att gå igenom almanackan (kalendern). Eleven får säga vad det är för dag, vilket datum och månad det är samt vilket år vi har nu. Lisa skriver upp detta samtidigt på tavlan så att alla elever ska få se hur det ser ut och hur det skrivs. Eleven talar också om vem som har namnsdag den dagen vilket Lisa sedan skriver upp på tavlan under det andra. Lisa tackar eleven som gått igenom almanackan och denne återvänder till sin plats. Lisa frågar barnen om det är någon som känner någon med dagens namn och här får då de elever som gör det berätta detta. Det är allt från någon i familjen, släkten eller någon kompis på skolan eller någon från elevernas tid i förskolan. Lisa låter alla som har något att berätta få göra det utan att skynda på dem, det får ta den tid det tar.

Därefter går Lisa igenom vad som ska hända under dagen. Samtidigt som hon berättar/läser högt skriver hon upp det på tavlan i en löpande text (ordagrant som hon berättar) så att det bildar meningar. Lisa markerar med punkt och stor bokstav samt ny rad för varje mening hon säger. Till texten använder Lisa också laminerade färgbilder som sätts upp vid varje mening. Detta är då bland annat bilder som visar samling, fruktstund, läsning, skrivning, lunch och massage.

Idag ska vi arbeta med bokstaven Tt.

Vi ska arbeta med versen Tigern Trulsa och skriva Tt i vår bokstavsbok. Sedan äter vi frukt.

Vi sjunger luciasånger med förskoleklass A.

Efter maten är det massage och sen är det slut för idag.

Lisa berättar att hon gör på det här sättet för att det inte ska vara lösryckta ord på tavlan utan eleverna ska få se det i en helhet. Här berättar Lisa att det är för att en del elever har lättare för att se och förstå innehållet i texten när hon även har bilder med som gestaltar vad det är som ska ske. Lisa poängterar att detta är viktigt för att alla inte kan läsa ännu och det underlättar deras förståelse.

Efter det att Lisa skrivit upp dagen på tavlan så läser Lisa texten högt en gång för barnen. Därefter läser Lisa och eleverna texten högt tillsammans i kör. Efter detta börjar Lisa ställa frågor om texten till eleverna.

- L: Hittar ni något t i texten? - E: Stora t före i

- L: Vilken rad ser du bokstaven på? - E: På andra raden

- L: Letar upp bokstaven och frågar eleven om det är den som denne tänker på och ringar in bokstaven med en röd penna.

- L: Finns det några fler t i texten som ni kan hitta? - E: På rad fem i efter

- L: Något mer? - E: I första raden i det

På det här viset går Lisa igenom texten på tavlan tills de gemensamt hittat alla Tt som finns. Alla Tt ringar hon in med röd penna för att eleverna ska kunna se dem. Därefter vill Lisa att de ska räkna hur många Tt det finns totalt i texten. När de kommit fram till hur många det är börjar Lisa ställa frågor som: Hur många meningar har vi på tavlan? Vilken är den längsta meningen respektive kortaste? När en elev svarar ställer Lisa följdfrågor till eleven så som Hur visste du det? Lisa ställer även frågor som: Vilket ord är kortas? Vilket ord är längst? Finns det ord som är lika långa? Hur vet du det? Tillsammans tittar de på orden och räknar bokstäver i orden. Alla elever får chans att svara och visa vad de hittat samt berätta om det är ett långt ord eller kort ord, eleverna ska också motivera hur de tänkt. När en elev svarat att ordet det har tre bokstäver och är ett kort ord berättar eleven att det är ett kort ord för att för att det är litet och för att ordet bokstaven har många bokstäver och är mycket längre. Lisa låter både pojkar och flickor svara, hon verkar se alla och är noga med att alla som vill svara ska få göra det.

Under hela tiden som Lisa och eleverna talar om texten och undersöker orden så är det en lugn atmosfär i rummet. Ingen elev är högljudd eller pratar rakt ut utan alla elever räcker upp handen när de vill svara på en fråga eller säga något. Lisa är lugn och harmonisk och talar med en röst som är vänlig. Genom variationen av röstlägen och hur hon väljer att bjuda in eleverna i samtal lockar hon dem lätt till att vilja leta och undersöka texten. Hon ser ut av att njuta i gemenskapen med eleverna och det känns som om eleverna är harmoniska och lugna. Kanske har Lisas sätt att vara smittats av på eleverna. Eleverna verkar trivas och ser trygga ut i hennes sällskap och med varandra.

Nu när de samtalat om texten på tavlan läser Lisa högt en vers som heter Tigern Trulsa för eleverna. Lisa väljer att läsa den två gånger och sedan så samtalar de om versen. Versen handlar om att vara modig. Under det gemensamma samtalet får eleverna berätta hur de uppfattar ordet modig och hur de menar att man är när man är modig. De elever som vill berätta något räcker upp handen men Lisa försöker även få de som inte räckt upp handen att berätta hur de ser på modig. Lisa verkar angelägen över att alla som vill ska få berätta något och att alla ska lyssna på varandra. Efter det att de samtalat om versen ber Lisa eleverna att plocka fram sin bokstavsbok för att arbeta med bokstaven Tt. Det är en mindre skrivbok i A5-format. Här ska eleverna träna sig i att skriva bokstaven både som gemen och versal. Därefter ska de skriva in olika ord de kommer på som både börjar på den aktuelle bokstaven och ord som har bokstaven i sig. Eleverna

ska dessutom rita en egen bild som börjar på bokstaven Tt. Arbetet avbryts vid halv tio då det är dags för en saga och fruktstund. Lisa läser en saga, hon läser utan text (bok) då hon kan den utantill. Medan Lisa berättar sagan gör hon rörelser till den för att beskriva det hon berättar om, hon visar även bilder till sagan. Barnen ser fängslade ut av berättelsen och det är helt tyst i rummet förutom Lisa som berättar/läser högt.

Efter det att Lisa berättat sagan färdigt bjuder hon in barnen till samtal. Lisa vill höra om deras känslor, om någon känner igen sig i berättelsen. Lisa låter alla som vill berätta hur de känner och hon visar att hon tycker det är intressant att få ta del av hur de känner sig. Dialogen är ömsesidig och eleverna lyssnar på varandra. Efter en liten stund kommer läraren från förskoleklassen in. Det är dags att avbryta samtalen för att träna på luciasånger tillsammans med förskoleklassbarnen. Vi går alla tillsammans in till förskoleklassen och där drar de igenom alla sånger tillsammans. Efter det att de är klara får alla ta en rast för att därefter gå på lunch. Observationen avslutas här för att komma tillbaka senare och göra en intervju med Lisa.

Related documents