• No results found

5.1 Observationer

5.1.1 Beskrivning av verksamhetsobservation 1

Klockan är snart åtta på morgonen och vi är på väg till en av de skolor vi ska besöka för att göra verksamhetsobservationer och pedagogintervjuer. Det är full aktivitet ute på skolgården. Alla barnen verkar vara upptagna med något att göra tills det ringer in. Vi går in för att träffa den pedagog som har klass 2A. Klassen som det ska göras en verksamhetsobservation hos består av 21 elever med 9 flickor och 12 pojkar. Skolan är alldeles nybyggd och lokalerna är ljusa och fina. Det märks att allt är orört och inte det minsta slitet. Inne i klassrummet fås en känsla av att inredningen är genomtänkt in i minsta detalj, både vad det gäller färgval och interiörer. Väggarna är fortfarande ganska kala förutom några teckningar på fiskar. Det känns kallt i rummet. De nytända stearinljusens os ligger som en dimma i klassrummet. Skolklockan ringer och alla barnen kommer in i foajén för att klä av sig och ställa sig i kön för att säga god morgon till fröken. Idag är det halvklass med fem flickor och fyra pojkar, resten av klassen har gått för att ha gymnastik.

Barnen sätter sig i en ring på golvet framme vid tavlan, allt går väldigt lugnt och stilla till. Läraren tar ton och alla följer efter med godmorgonsången, först på svenska sen

(kort med olika slags tal på t.ex. 4, 12, 54). Pedagogen här kommer att kallas för Gun och är ett fingerat namn. Gun lägger ut olika kort på golvet och säger:

- Kan någon av er hitta ett udda tal? Alla funderar en liten stund, efter en liten stund ropar en elev rätt ut 15.

- Varför är 15 ett udda tal?

Eleven som nyss hade ropat är nu tyst ett tag men efter en stund säger han att man kan inte dela 15 i två lika stora delar. Samtalen om udda och jämt fortsätter lite till så att alla barnen har fått chansen att säga något om udda och jämt. Gun förklarar tydligt och tar upp flera olika tal så att även de som tycker att detta är lite klurigt har chansen att själv hinna fundera ett tag. Efter en stund ber hon barnen att gå till sina platser och sätta sig. När lampan tänds i klassrummet så ser man hur ljust och fint det är tack vare alla glaspartier som skiljer de olika klassrummen åt. Ljudnivån stiger plötsligt och det blir ett sorl i rummet som känns störande. Gun höjer rösten och ber barnen att läsa vad som står på tavlan. Där har hon skrivit upp hur förmiddagen kommer att se ut denna dag. Först ska alla ta en kompis och spela ett så kallat tärningsspel, spelet går ut på att man ska starta från t.ex. talet 50 och med hjälp av att slå en tärning subtrahera det talet man får och försöka komma till noll först. Detta för att eleverna ska träna på subtraktion. Eleverna går runt ett tag men efter en stund har alla hittat någon att spela med.

Gun fortsätter med att läsa upp vad som står på tavlan under tiden som eleverna spelar. Efter spelet ska de ta fram sina matematikböcker och räkna klart sidan 57, sen är det fritt fram att räkna i sina extraböcker som de har i matematik. Några elever blir klara med tärningsspelet snabbt medan andra håller på en bra bit längre. Flera av pojkarna bara går runt och pratar med alla, de går inte och sätter sig för att arbeta med de uppgifter de har fått. Till slut får Gun höja rösten igen för att alla ska höra vad hon säger, först efter det sätter sig alla ner ett tag igen. Matematiklektionen börjar lida mot sitt slut och flera av eleverna har fortfarande inte börjat arbeta med sina matematikböcker.

Klockan är nu några minuter över nio och det är snart dags att gå ut på rast. Först är det en liten fruktstund på golvet och musik från deras bandspelare ljuder. När den är slut ser Gun till att alla tar på sig kläder för att kunna gå ut även om det ösregnar ute. Hon

betonar vikten av att alla behöver komma ut i friska luften lite. Rasten varar i 30 minuter men redan efter tio minuter sitter halva klassen i foajén och är blöta. Lektionen börjar med att Gun hjälper de som behöver hänga upp sina kläder på tork får det gjort. Innan de andra som har haft gymnastik kommer tillbaka vill Gun att de som inte hann med att göra färdigt i sina matematikböcker fortsätter med det. De eleverna som redan var färdiga börjar läsa i sina bänkböcker (böcker som de själva har valt att läsa i) och sätter sig någonstans där de kan läsa i lugn och ro. Nu är det lugnt och behagligt i klassrummet och det finns gott om arbetsro.

Observationen under de första timmarna är nu gjord där Gun som i halvklass har arbetat med udda och jämna tal samt att eleverna har fått arbeta självständigt med sin matematikbok. Eftersom resten av dagen kommer att se ungefär lika dan ut för den andra delen av klassen kommer det inte att berättas vad som händer i själva klassen utan observationen kommer att koncentreras till hur Gun som pedagog undervisar i halvklass.

I denna grupp (halvklass) är det fyra flickor och åtta pojkar. Redan vid första mötet med den här gruppen är det ett annat klimat, det pratas hej villt och flera av barnen glömmer att säga hej till Gun. Gun måste samla ihop gruppen för att få den lugn och för att bli hörd. Barnen är uppspelta efter att ha haft gymnastik och det tar en stund för alla att varva ner. När Gun ska introducera sina sifferkort är hon nu mycket tydlig och tar det lite långsammare än vad hon gjorde i den andra gruppen. Gun låter nu alla komma till tals och få säga ett tal som är udda eller jämt, många skriker i mun på varandra så det är egentligen ingen som hör vad som sägs. Den här stunden på golvet håller på längre än för den andra gruppen. Innan Gun ber eleverna att sätta sig på sina platser så går hon igenom vad som står på tavlan om vad de ska göra resten av dagen. Nu är Gun tydlig och tar en punkt i taget, alla hänger med och lyssnar noga. Gun går inte till nästa punkt förrän hon märker att alla förstår vad de ska arbeta med. I denna halvklass är det några pojkar som inte kommer till ro utan går runt och pratar med alla. Här har Gun fullt sjå med att få pojkarna att sätta sig ner. Det blir ett slags kaos innan alla har hitta en kompis att spela tärningsspelet med. Två av tjejerna sitter nära en av oss och är mer intresserad av vad denne gör än av spelet. Gun kommer fram till dem och ber dem börja för att hinna med resten av allt som ska göras idag. Det är samma i den här gruppen som i den

längre. Gun blir tvungen att avbryta för att de ska gå vidare med att arbeta i sina matematikböcker istället.

Gruppen är större och det gör att Gun måste hela tiden höja sin röst lite extra för att få arbetsro för de elever som har kommit igång med sina arbeten. Gun behöver bara påpeka en gång om vad som stod på tavlan över vad som skulle göras under dagen. Detta resulterade i att nästan alla hamnade med sin bänkläsbok i handen innan det var dags att gå till matsalen och äta lunch. När eleverna gick till matsalen för att äta avslutades observationen för att senare under dagen komma tillbaka och intervjua Gun.

Related documents