• No results found

Beslut med negativ effekt för biogasen

Under senare år har även en del politiska beslut fattats som motverkat en biogasutveckling i Sverige. Exempelvis avskaffandet av skatt på mineralgödsel vilket missgynnat användningen av biogödsel. Biogödsel är en högkvalitativ produkt och användning av biogödsel på åkermark ger inte bara god gödselverkan utan är även ett sätt att sluta kretsloppet och bidra till att uppfylla ett av de svenska miljömålen inom området ”God bebyggd miljö” (återförsel av fosfor till åkermark). Dess värde har under senare år ytterligare ökat med hjälp av införande av certifiering av biogödsel.

Naturgasen har tills nu haft en skattelättnad när den används som fordonsbränsle vilket gjort att koldioxidskatten uppgått till endast 60 procent av den som utgår för andra fossila drivmedel. En höjning av skatten för användning av naturgas till fordonsbränsle kommer att ske i tre steg med början år 2011 för att år 2015 uppgå till samma nivå som gäller för andra fossila drivmedel. Detta skulle innebära en höjning från dagens ca 12,50 öre/kWh till drygt 20 öre/kWh år 201540. Naturgas som används i fordon skulle dock fortsatt vara befriad från energiskatt. Höjningen av koldioxidskatter på naturgas gör att kalkylen för den som överväger ett gasfordon blir mindre fördelaktig. Enligt många "bär" naturgasen fortfarande biogasen då fordonsgas fortfarande utgörs av naturgas till en viss del. När koldioxidskatten höjs på naturgas innebär det i praktiken höjda kostnader för den som väljer en gasbil. Höjningen skulle inte heller göra biogasen till ett mer intressant alternativ i relation till naturgasen inom andra områden än trafiksektorn, eftersom naturgasskatten inom dessa områden redan idag ligger på den högre nivån.

Biogas i EU

Biogasmarknaden i EU värderades 2006 till 2 miljarder Euro och förväntas öka till över 25 miljarder Euro år 2020. Den totala potentialen för biogasavsättning inom EU (motsvarande naturgaskonsumtionen 2007, angiven av Eurostat) skulle kunna uppgå till 3 020 TWh.

Däremot visar Eurostats beräkningar att andelen biogas av den totala andelen förnybara bränslen för produktion av primärenergi endast uppgår till 4 procent. Som förnybart fordonsbränsle uppgår biogasbidraget till 0,3 procent.

39 Riksdagen, 2009.

40 Skatteverket, 2010.

version 2 2011:1

Primärproduktion – el och värme

Den europeiska produktionen av biogas för el och värme uppgick 2008 till 87 TWh, vilket var en 4,4 procentig ökning sedan året innan. Dock motsvarar inte denna ökning målsättningarna i EU om 174 TWh år 2010. Biogas producerad från deponier utgjorde enskilt 39 procent av den totala produktionen. Den andra största framställningsformen var från vatten och avloppsanläggningar som producerade 13 procent. De andra källorna, till större delen produktionsenheter baserade på jordbrukssubstrat och gödsel samt samrötningsanläggningar utgjorde nästan hälften av Europas biogasproduktion. Följande tabell visar produktionen av biogas i Europa under 2007 och 2008.

De två ledande biogasproducenterna är Tyskland och Storbritannien som själva står för över 71 procent av den totala produktionen. Om Skåne skulle nå sitt mål om 3 TWh inom produktion av biogas för el och värme innebär det att regionen skulle bidra till drygt 3 procent av den totala produktionen inom EU. Skånes satsningar skulle därmed flytta upp Sverige från en tiondeplacering till det femte största enskilda biogasproducerande landet inom EU.

version 2 2011:1 Tysklands stora försprång utgörs av landets snabba etablering av småskaliga rötningsanläggningar på gårdsnivå. Tyskland har under en lång tid subventionerat den småskaliga produktionen av el från biogas på flera olika sätt.

Tyskland har gjort enligt följande; Med ”feed-in tariff” där varje producerad kWh ger en återbetalning till producenten om 1 krona och 17 öre. För småskaliga anläggningar med en produktion under 500 kWe tillkommer dessutom en premie på 70 öre/kWh. En småskalig anläggning som använder mer än 30 procent flytande gödsel som substrat tillkommer ett bidrag med 1 öre/kWh; En småskalig anläggning där den primära substratkällan är röjnings- och trädgårdsavfall från grönområden erhåller ett bidrag med 2 öre/kWh, en premie för kraftvärmeverk med mindre produktion än 20MWe är utfäst med 3 öre/kWh, ett teknikbidrag för kraftvärmeverk med mindre produktion än 20MWe med 2 öre/kWh.

Storbritanniens största produktionskälla av biogas är uppsamling från deponier där gasen omvandlas till elektricitet. Landets system med gröna elcertifikat baseras på att leveranskvotens värde adderas till marknadspriset per kilowattimme. En leverantör måste bevisa att ungefär 9 procent av leveransen härrör från förnybara bränslen. Straffavgiften för varje understigande megawattimme är ungefär 400 kronor. Detta system har gynnat utvinningen av biogas från deponier på grund av de fördelar denna kostnadseffektiva sektor ger.

I övriga EU är systemet med biogasproduktion från jordbruksgrödor och avfall långt mindre utvecklat än i Tyskland och utgör en stor utvecklingspotential där Skåne kan bidra med kunskap och kapacitet. Det förutspås dock att de ökande priserna på biomassa från jordbruk kommer att ge en minskning av jordbrukssektorns biogasproduktion inom de kommande åren.

Med avseende på styrmedel för att främja biogasproduktion har Sverige goda exempel i Tyskland att ta efter. Teknikerna för biogasproduktion är välutvecklade i Europa. Det finns även exempel på storskaliga anläggningar i Tyskland. I det avseendet är Skånes satsningar på storskalig biogasproduktion ett välkommet tillskott till Europa.

Fordonsbränsle

Användningen av biogas inom transportsektorn i EU är mycket låg till förmån för bioetanol och biodiesel. Den enda redovisade statistiken härrör från de svenskproducerade 280 GWh fordonsgas under 2007, vilket utgör endast 0,3 procent av den totala biodrivmedelskonsumtionen inom EU. Potentialen för konsumtion av biogas som drivmedel i Europa uppgår enligt NGVA Europe for Sustainable Mobility41 till 87 TWh varav 24 TWh för bilar, 52 TWh för bussar och 10 TWh för lastbilar. Enligt Natural & bio Gas Vehicle Association42 är nära 1,4 miljoner gasfordon i drift och cirka 3 740 tankställen finns etablerade i de europeiska länderna, en marknad som har vuxit med 15 procent de senaste tio åren.

41 NGVA 2011a.

42 NGVA 2011b.

version 2 2011:1

Figur 5. Antal gasfordon i de Europeiska länderna. Observera att de gamla Sovjetstaterna ingår i sammanställningen av antalet fordon och tankställen43.

Sverige håller den fjärde största fordonsflottan av gasbilar i EU. Kombinationen av kunskaperna kring användning av biogas i fordon i Sverige och i Skåne samt de stora fordonsflottorna och antalet tankstationer på kontinenten ger en betydande potential för utvecklingen av biogas som fordonsgas inom EU där Skåneregionen kan spela en framträdande roll.