• No results found

Delmål ur de regionala miljömålen som berör biogas och förnybar energi är:

• Produktionen av förnybar el i Skåne ska år 2020 vara 6 TWh högre än år 2002.

• Biogasproduktionen i Skåne ska vara 3 TWh år 2020.

Region Skåne har tidigare antagit ett ambitiöst mål inom klimatområdet: År 2020 ska Skåne vara fossilbränslefritt både inom energiförsörjningssektorn och inom transportsektorn. Idag används ca 9.9 TWh energi inom enbart transportsektorn i Skåne45. Region Skånes klimatberedning har i samarbete och genom dialog med kommuner, länsstyrelse, näringsliv och medborgare arbetat fram ett strategiskt program för Skånes klimatarbete.

Klimatberedningens vision är ett fossilbränslefritt Skåne 2020. Regionstyrelsen har fattat beslut om att Region Skåne ska bli helt fri från fossila bränslen i både energianvändning, transporter och elanvändning senast år 2020. Region Skåne har som en del i detta arbete uppmanat och utmanat alla andra i Skåne att ta samma beslut.

Biogas kan användas för produktion av el och värme eller uppgraderas och användas som drivmedel. Medan den svenska och skånska energimixen när det gäller el- och värme produktion blivit allt mindre fossilintensiv under senare år, är över 90 procent av energiförbrukningen på drivmedelssidan fortfarande baserad på fossila bränslen. Att minska fossilberoendet inom trafiksektorn kan därför ses som en än större utmaning än inom energisektorn. Region Skånes delmål inom transportsektorn är att 50 procent av alla transporter i regionen ska ske med förnybara bränslen år 2012 och 75 procent år 2016.

Biogasen kommer att vara en viktig del för att dessa mål ska nås.

Ett flertal kommuner har motsvarande mål att bli fossilbränslefria eller klimatneutrala och har antagit ambitiösa planer på området. Biogasen är en viktig del i detta klimatarbete.

Skånes nyckelaktörer

Nyckelaktörerna i Skåne är viktiga för framtida biogasutveckling och på olika sätt. Många av våra nyckelaktörer har kommit långt och är unika i sina utvecklingsaktiviteter när det gäller biogas. I färdplan för biogas har några av dessa aktörer, processer och tekniker beskrivits.

Färdplan för biogas fokuserar framförallt på sådana åtgärder som behöver stimuleras fram eller kräver regional samverkan. Åtgärder som kommer att genomföras av nyckelaktörer lyfts fram via faktabladen men är inte åtgärder som omfattas av färdplan för biogas.

45 Länsstyrelsen i Skåne län, 2009.

version 2 2011:1 Kommunerna

Kommunerna är mycket viktiga för att stimulera och driva på en biogasutveckling.

Kommunerna har både en möjlighet att bidra till men även styra över framtida biogasproduktionsanläggningar. Kommunerna har möjlighet att styra utfallet av användandet av den egna restprodukten som uppkommer i avfallsverk, via matavfall, park- och våtmarksavfall, samt tång och alger som samlas in. Vidare kan kommunerna styra och verka för en viss placering av framtida biogasanläggningar, hur infrastrukturen ska se ut och även underlätta ett framtida miljötillstånd för en anläggning. Kommunen har också underhållsplaner och genomför emellanåt förbättringsarbete av VA - ledningar, vilket skulle kunna kartläggas och vara en möjlighet för att minska kostnaden för en eventuell utveckling av ett lokalt gasnät.

Kommunerna är också stora energikonsumenter och köper in el, värme och naturgas till både bilar, fastigheter och bostäder. Vidare har kommunerna både information och kunskap om verksamheter och näringsliv i kommunen. I många av kommunerna finns övergripande planer, program, mål och åtgärder antagna för att öka användningen av förnybar energi, minska övergödningen och luftutsläpp, öka antalet miljöfordon osv. En ökad konsumtion och produktion av biogas skulle kunna bidra till måluppfyllelsen av många kommuners miljömål.

Några av de skånska kommunerna driver och verkar för en biogasutveckling i kommunen genom att de:

• antagit en inköpspolicy för fordon där gas ska premieras,

• inventerat möjliga biomassekällor och aktörer för en biogasanläggning,

• bekostat lokalt gasnät för att kunna få in mindre biogasproducerande gårdsanläggningar,

• producerat biogas via vatten och avloppsverk eller andra anläggningar,

• genomfört marknadsförings- och informationsinsatser inom biogasområdet.

Däremot saknas det i de flesta kommuner en tydlig plan eller strategi som täcker biogasen i alla dess delar, produktion, infrastruktur och konsumtion.

Teknikföretag inom biogasområdet

I Skåne finns ett flertal företag både etablerade och under utveckling inom biogasområdet. I rapporten Fossilfritt Skåne 2020 – så kan biogasen hjälpa till finns ett flertal av dessa beskrivna och vad de arbetar med samt vad de ser för behov i framtiden. Det är viktigt för Skåne att lyfta fram, stimulera och stötta både befintliga och framtida företag. Skåne är bland de ledande i Europa när det gäller uppgraderingstekniken. Malmberg och Läckeby Water Group säljer sitt kunnande internationellt och kompletterar varandra med olika tekniker inom uppgraderingsområdet. Vidare har precis ett antal mindre innovationsföretag, däribland FLINGA Biogas AB startat upp en verksamhet inom småskalig torrötning. Compower har utvecklat en panna som kan producera både värme och el från biogas. Applikationen är avsedd för gårdsbaserad elproduktion eller hushållsproduktion.

version 2 2011:1 I Skåne finns intresset och aktörerna som har eller inom kort kommer att ha den ledande tekniken inom ett flertal områden. I Skåne är det framförallt inom dessa områden:

teknik och process för att optimera skördetekniker, resthantering, lagring, transporter för att förse anläggningar med biomassa och så vidare. Teknik och processer för att förbehandla och optimera biomassan (mer gas per enhet råvara), matavfallsinsamling, sönderdelning av biomassa, optimering av gasutvinning, minska metangasslip och gasrening, användning och utveckling av biogödselresten, biogasanvändning (nya användningsområden, traktorer, tunga fordon, färjor, mindre gaspannor osv.).

Energibolag

Energibolagen i Skåne har en nyckelposition i och med sitt ansvar och ägande av gasnätet. De både köper och säljer biogas och är ofta involverade i produktionen. I Skåne levererar Öresundskraft, E.ON och Lunds Energi natur- och biogas, de äger tillsammans det existerande gasnätet. Ett flertal av energibolagen utvecklar system och processer för att möjliggöra en ökad biogasproduktion genom investeringar i samrötningsanläggningar, gasmackar, depåer, nya användningsapplikationer och så vidare.

Det innebär stora investeringar i ett område som är under utveckling, nyckelaktörerna inom energibranschen har uttryckt att det behövs tydliga spelregler och incitament såsom beskattning av biogasen, förmånsvärde för biogasfordon, produktionsbidrag, investeringsbidrag och så vidare för att stimulera utvecklingen

Det är också viktigt att allt fler aktörer, både inom och utanför regionen, satsar på biogas i Skåne. Det innebär att öppna upp för ökad konkurrens genom att låta externa aktörer komma in i Skåne med andra intressen, erfarenheter och kompetens inom området.

Regionala aktörer

Det finns ett flertal regionala aktörer och organisationer som idag arbetar med biogasutvecklingen, några av dem är Biogas Syd, SBHub, Region Skåne, Cleantech Inn Sweden, Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Länsstyrelsen i Skåne län.

Biogas Syds roll är att stödja lokala aktörer inom både produktion och användning och stimulera ökad samverkan i regionen. Biogas Syd genomför utbildningar och informationsinsatser, stödjer lokala aktörer och kommuner för att möjliggöra biogasutvecklingen. Biogasen är fortfarande under utveckling och kommuner och andra nyckelaktörer behöver fortsättningsvis en aktör som både driver på och utvecklar biogasen i alla dess delar. Biogas Syd är idag lokaliserade till Energikontoret Skåne under Kommunförbundet Skåne. Biogas Syd är huvudfinansierad av Region Skåne och delfinansierad av medlemsföretagen. Antalet medlemmar 2011 var 2346.

Biogas Syds roll behöver förstärkas och tydliggöras framöver. Tillsammans med identifierade nyckelaktörer bör Biogas Syd utveckla och genomföra ansökningar i vissa strategiskt utvalda utlysningar. Många av de identifierade åtgärderna kräver politiskt engagemang och

46 Biogas Syd, 2010.

version 2 2011:1 finansiering, såsom framtagande av en biogasstrategi i kommuner eller lobbyarbete genom att verka för skattelättnader för biogasen. Biogas Syd bör också framöver strategiskt och regelbundet identifiera möjligheter för extern finansiering till processer, aktörer och system.

SBHubs identifierade ansvar inom biogasområdet är att exportera och marknadsföra skånsk teknik och kunnande inom biogas. Detta bör fortgå och vidareutvecklas och styras in mot de områden där Skåne redan idag är eller skulle kunna ligga i framkant. Redan idag finns ett såkallat kluster inom SBHub för biogas som med stor fördel skulle kunna arbeta med identifierade nyckelområden. Vidare finns ett behov att samordna teknikupphandlingar vilket skulle kunna genomföras av SBHub och Biogas Syd. Det är viktigt med ett nära samarbete mellan SBHub och Biogas Syd för att kunna hjälpa våra aktörer och lyfta fram teknik, processer och aktörer.

Region Skåne ansvarar för den regionala utvecklingen i Skåne. Under 2009 togs en strategi och åtgärder fram inom klimatområdet. Klimatsamverkan Skåne, bestående av organisationerna Länsstyrelsen i Skåne län, Region Skåne och Kommunförbundet Skåne, hade precis bildats. Samverkan med denna organisation är viktig och bör därför utvecklas.

Cleantech Inn Sweden är till för att hjälpa företag och aktörer som vill kommersialisera sin affärsidé. Ett flertal företag som arbetar med biogasutveckling finns idag inom inkubatorns organisation såsom företagen BioprocessControl AB och FLINGA Biogas AB.

Länsstyrelsen i Skåne län ser biogas som ett nyckelområde i det fortsatta klimat- och energiarbetet. Länsstyrelsen har tagit fram en klimat- och energistrategi för Skåne där arbetet med att göra Skåne till pilotlän för biogas är en viktig åtgärd. Länsstyrelsen är också regional miljömålsansvarig myndighet. Länsstyrelsen har i och med landsbygdsprogrammet möjlighet att hjälpa till att finansiera biogasinvesteringar på landsbygd. Pengar kan även sökas till kompetensutvecklingsaktiviteter som sprider kunskap och stimulerar biobränslebaserad energiproduktion. Vidare är det Länsstyrelsen som prövar tillstånd om en biogasanläggning klassificeras som miljöfarlig B-verksamhet enligt miljöbalken. Detta innebär anläggningar som har framställning av mer än 150 000 m3 gasformiga bränslen per år. Det vill säga biologisk behandling av avfall där den tillförda mängden är större än 500 ton och upp till 100 000 ton per år, en förbränning med en total installerad tillförd effekt av mer än 20 men högst 300 MW.

Lunds Universitet och SLU bedriver idag omfattande forskning inom biogasområdet. I ett flertal av projekten samverkar och samfinansierar det privata näringslivet dessa forskningsprojekt, vilket är positivt. Inom Lunds Universitet har en strategisk forskningssatsning inom biodrivmedel bildats, LU Biofuels, som bland annat arbetar med biogasforskning. Satsningen är ett samarbete mellan institutionerna Miljö- och energisystem, Bioteknik och Kemiteknik på Lunds Tekniska Högskola. På SLU finns även ett antal forskningsprojekt inom biogasområdet. LTJ-fakulteten (Lantbruks-, Trädgårds-, och Jordbruksfakulteten) utbildar exempelvis lantmästare som kommer att driva egna företag och vara verksamma som driftsledare på gårdar och företag där biogasproduktion är aktuell. LTJ-fakultetens utbildning och forskning avseende växt och djurproduktion är därför generellt sett av betydelse för utvecklingen av biogasproduktion. Biogasens roll i klimatsmart djurhållning och utnyttjande av gödsel som rötsubstrat är av betydelse i utbildning som rör djurhållning.

Men även i motsvarande i fråga om integration i växtodlingssystem med återföring av rötrester, utnyttjande av rötrester och uthålligt effektiv produktion av växtråvara för användning som substrat. Forskningsprojekten är många och viktiga även framöver.

version 2 2011:1 I Helsingborg har en biogasutbildning startats som kvalificerad yrkesutbildning, KY47. Kursen ska ge grundläggande kunskaper om metan, propan och koldioxid samt gasernas uppförande och egenskaper och sambandet mellan temperatur, tryck och volym. Vidare ska kursen ge kunskap om vilka gaser som bildas i en biogasanläggning. Kursen ska ge kunskap om gassäkerhet och ge behörighet att arbeta som Gasföreståndare dvs. ansvarig för biogasproduktionen. Vidare ska kursen ge kunskaper i hur olika gaser påverkar miljön som till exempel växthuseffekten, samt dagens lagstiftning för att förhindra oönskade utsläpp till luft och vatten.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en opolitisk intresse- och företagarorganisation för människor och företag inom de gröna näringarna. LRF Skåne representerar majoriteten av de drygt 9 500 företagen i regionen med mer än 2 hektar åkermark. LRF erbjuder medlemmarna rådgivning i riktade projekt för biogasaffärer på gårdsnivå och tar fram informationsmaterial med mera.