• No results found

Betydelse för förskolorna

4 Bokcirklar

5.6 Resultat av utvärderingarna

5.6.2 Betydelse för förskolorna

Rektorsenkäten visar att majoriteten upplevt att Läroplansdagens teman stämmer överens med förskolornas utvecklingsområden. De beskriver att det väckte många nya tankar, Aha-upplevelser, nyfikenhet och lust. Filmerna satte fart på

diskussionerna och gav både igenkänning, nya lärdomar och ett sug efter att utforska vidare. Någon svarade att det är svårt att säga så här snart efter konferensen men att många av pedagogerna refererar till filmerna i sina samtal på förskolan. Till sist påtalade flera att det gett en VI- känsla. ”Vi i Norrtälje är grymma?” för att citera en av rektorerna

Figur 11: Sammanställning av rektorernas svar på frågan Vad tillförde det till förskolans verksamhet?

Samt ett diagram över hur pedagogerna i sina snabbutvärderingar värderade nyttan av de tre huvudföreläsningarna.

Rektorernas svar överensstämmer väl med den återkoppling pedagogerna gav via snabbutvärderingarna till filmerna, även om det varierar en del från film till film.

Ämnesområdet Målstyrd planering omfattar även film och analys som redskap för verksamhetsutveckling, något som var i fokus för projektet under hösten 2018. Detta arbete fortsatte sedan under delprojektet Lpfö 18 – Från teori till praktik 2019 då vi fördjupade oss i de centrala delarna i Lpfö 18. De båda ämnesområdena

Undervisning och Målstyrd planering var centrala delar i det utvecklingsarbetet.

Digital förskola har varit ett utvecklingsområde för många av förskolorna under några år. Det ser dock väldigt olika ut på olika förskolor, några förskolor ligger i framkant medan det finns de som knappt börjat detta arbete. Projektet har inte tidigare gjort förstärkningsinsatser inom detta område men det har under de senaste åren gjorts gemensamma satsningar för de kommunala förskolorna. Det sista ämnesområdet Hållbar utveckling är det som referensgruppen ringat in som fokusområde för 2021.

Hållbar utveckling kommer att belysa alla de tre perspektiven, ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Förskolornas utvecklingsfrågor inför 2021 kretsar mycket kring jämställdhet som ju är en av de viktiga delarna i detta ämnesområde. Redan 2016 – 2017 drevs delprojektet Tusen färger inom projektets ram. Pedagogerna fick då reflektera kring arbetet med språkig och kulturell mångfald, också är en viktig del inom Hållbar utveckling som nu aktualiseras och följs upp.

Filmerna som användes under Läroplansdagen var relativt jämnt fördelade mellan de fyra fokusområdena, vilket tyder på att de valda fokusområdena väl har mött upp förskolornas behov.

Figur 12: Grafen återger antalet valda filmer inom respektive ämnesområde som användes under Läroplansdagen utifrån resultatet av rektorsenkäten.

I återkopplingen på filmerna kan man urskilja vissa mönster inom de olika ämnesområdena. Det verkar finnas ett sug efter teori och inspiration kring Undervisning då det är en hög andel som bedömer nyttan av filmer inom denna kategori som mycket hög eller hög. Många av pedagogerna efterlyste under delprojektet 2019 teori som specifikt tog upp undervisning ur de yngsta barnens perspektiv. Och framförallt Lena Edlunds föreläsning i ämnet har tagits emot mycket positivt och både lett till igenkänning och till en ökad medvetenhet kring vad man gör och varför. Även de två filmerna som beskriver hur litteratur kan vara en drivkraft som håller samman projekt har varit till stor nytta för många. Pedagogiska lärmiljöer är ett utvecklingsområde för många förskolor och de tre filmerna på detta tema har varit välanvända och pedagogerna uppger att de i hög grad haft nytta av dessa filmer för sitt arbete.

Inom ämnesområdet Målstyrd planering var igenkänningen hög när deltagarna tog del av filmerna som beskriver olika förskolors arbete mot en målstyrd planering.

Nyttan bedöms lite lägre för dessa filmer vilket troligen handlar om att förskolorna antingen redan har etablerat en målstyrd planering eller kommit en god bit på väg mot ett sådant förhållningssätt. Däremot pekar responsen på de två filmerna om film, analys och reflektion på att det fortfarande behövs mer stöd för att detta ska bli en naturlig del av fler förskolors kvalitetsarbete. Något som även stämmer överens med den respons rektorerna givit i samtal.

16 14 13

17

0 2 4 6 8 10 12 14 16 18

Undervisning Målstyrd planering, film, analys och reflektion Digital förskola Hållbar utveckling

Inom vilka områden valde ni filmer?

Figur 13: Tabellerna visar hur deltagarna i snabbenkäten värderat nyttan av de filmer de sett inom området Undervisning i förskola respektive Målstyrd planering.

Inom området Digital förskola är det större spridning mellan hur deltagarna värderar nyttan med filmerna. Något som bekräftar bilden av att förskolorna befinner sig i väldigt olika faser av sin utveckling av digital kompetens. Det är än så länge endast ett fåtal som tagit del av Kjällanders tre föreläsningar och Jacobssons workshop, men dessa kommer att kunna ge en god starthjälp för förskolor som är i uppstartsfasen.

Inspirationsfilmerna kring användningen av olika digitala verktyg var uppskattade och lätta att snabbt omsätta i sin egen praktik. Många har dock redan gjort dessa

erfarenheter på den egna förskolan och då blir nyttan av filmerna lägre.

Figur 15: Tabellerna visar hur deltagarna i snabbenkäten värderat nyttan av de filmer de sett inom områdena Digital förskola respektive Hållbar utveckling.

Det fjärde och projektets senast tillkomna ämnesområde, Hållbar utveckling,

introducerades vid Läroplansdagen. Det är också inom detta ämnesområde som sex av tio filmer fortfarande inte har setts av någon. Väldigt få har än så länge tagit del av de tre filmerna med Ingrid Engdahl som är avsedd att lägga en grund för detta

fokusområde. Troligen beror detta på att Engdahls tre filmer är omfattande och kräver mer tid än vad som fanns under Läroplansdagen. Många har även uttalat att de kommer att arbeta med dessa delar våren 2021. Den film inom kategorin som flest sett under Läroplansdagen handlar om jämställdhetsarbete, vilket vi vet är en prioriterad fråga på flera av förskolorna. Svaren pekar här på att det finns en

spridning i hur långt man kommit med sitt jämställdhetsarbete. Två av Norrtälje Natur Centrums filmer har också bedömts ge mycket hög nytta av de förskolor som använt dem. Det finns mycket material under detta ämnesområde som kan vara till nytta för många under våren 2021.

Related documents