• No results found

Utgångspunkter inför nästa års projekt

10.1 Förankring

Samtalen med rektorer, deltagare och referensgrupp har under hösten 2020 lett fram till att styrgruppen beslutade om att 2021 erbjuda ett likartat upplägg som under 2020.

Detta under förutsättning att statsbidrag beviljas i tillräcklig omfattning.

Det är betydelsefullt att det finns en långsiktighet i planeringen av centralt initierade kompetensutvecklingsinsatser och att det finns en röd tråd i arbetet. De redskap som tidigare introducerats bör användas återkommande så att det blir en kontinuitet och stabilitet i arbetet. Arbetssättet bör följa samma intentioner som de tidigare och vara inriktat på att knyta förändringarna i läroplanen till forskning men parallellt med det även synliggöra den egna praktiken, analysera, reflektera och förbättra den samma.

Sambanden mellan de olika insatserna behöver dessutom synliggöras kontinuerligt så att deltagarna upplever hur de anknyter till varandra.

Det är helt avgörande att kommunens förstärkande kompetensutvecklingsinsatser är ordentligt förankrade hos rektorer och förskolornas övriga ledare. De måste känna att de äger såväl innehåll som arbetssätt, då det är de som driver det systematiska kvalitetsarbetet vidare i sina förskolor. Det är därför viktigt att referensgruppen med representanter för såväl kommunala som fristående förskolor även fortsättningsvis är delaktiga i planeringen i ett tidigt skede. Alla chefer bör också få tidig information om planerade insatser och ha möjlighet att komma med synpunkter på såväl innehåll som form. Ju högre delaktighet från förskolans ledare vi når kring projektet desto bättre förutsättningar för måluppfyllelse.

För att denna form av verksamhetsutveckling ska bli etablerad och nå projektets långsiktiga mål krävs det ett fortsatt arbete på förskolorna. Rektorerna måste säkerställa att det blir en naturlig del av det systematiska kvalitetsarbetet. Alla förskolornas ledare måste organisera för, värdesätta, uppmärksamma och använda arbetssätten regelbundet. Eidevald (2017) beskriver tre förutsättningar som krävs för att ett sådant arbete ska etableras. Dels struktur, avsatt tid och rutiner, dels

kontinuitet i arbetslagen och dels handledning för att starta upp och hålla igång processerna.

10.2 Fokusområdena

 Undervisning

 Målstyrd planering – film – reflektion - analys

 Digital förskola

 Hållbar utveckling

De prioriterade fokusområdena kvarstår även 2021 även om det utifrån förskolornas processer både kommer att skilja mellan typen av insatser och hur omfattande satsningarna kommer att vara inom de olika områdena.

De flesta av förskolorna har nu kommit långt i sina processer inom undervisning och målstyrd planering. Inom dessa båda områdena bedömer inte referensgruppen att det längre finns behov av centrala insatser. Ett nätverk kring pedagogiska lärmiljöer initierat 2020 kommer dock att genomföras under våren 2021. Det är dock viktigt att fortsatt lyfta fram goda exempel på hur förskolor tagit det vidare till en högre kvalitativ nivå.

När det gäller film och analys som redskap för kvalitetsarbetet finns det ett stort behov av fortsatta stödinsatser.

Inom området digital förskola uppfattar referensgruppen att behoven ligger på väldigt olika nivåer, vilket gör att centralt initierade insatser inte är det bästa sättet att möta behoven. Ett nätverk kring digital förskola initierat 2020 kommer dock att genomföras under våren 2021. Det kan även fortsatt vara positivt att lyfta fram innovativa exempel på digitalt arbete som inspiration för kollegor på andra förskolor.

Hållbar utveckling är det ämnesområde som referensgruppen bestämt som

huvudfokus för 2021. Här handlar det om att fånga och möta förskolornas behov där de befinner sig idag. De filmer som finns tillgängliga på Läroplansdagens hemsida behandlar olika aspekter av ämnesområdet och det är i skrivande stund få som hunnit ta del av materialet. Genus och jämställdhet, likvärdighet samt flerspråkighet och mångfald är delområden som är högt prioriterat av många förskolor och här kan det vara lämpligt med ytterligare insatser. Det specialpedagogiska stödet fortsätter även 2021.

10.3 Planerade förstärkningsinsatser 2021

10.3.1 Digital konferens

Projektet kommer även under hösten 2021 erbjuda alla förskolor i kommunen ett tillfälle att samlas digitalt till en gemensam dag där vi kommer lyfta fram de prioriterade fokusområdena. Denna gång kommer vi endast ha två gemensamma föreläsningar som ska ligga under förmiddagen så att förskolorna fritt kan disponera resten av dagen utifrån sina behov. Precis som 2020 ska inspirationsfilmer från förskolorna och filmade föreläsningar av interna och externa föreläsare erbjudas via en hemsida och materialet ska finnas kvar i sex månader. Denna gång kommer förskolorna själva ansvara för all förtäring under dagen.

Inspelning av inspirationsfilmer kommer att pågå våren 2021. Vi ska fortsätta att skapa inspirationsfilmer med de verktyg man använder ute på förskolorna. Vi ska inte höja ambitionsnivån när det gäller kvalité utan uppmuntra fler att själva filma och redigera inspirationsfilmer som de vill dela med sig av.

Filmer som ska användas i kommunens regi måste nu förhålla sig till den nya lagen som föreskriver att alla filmer ska textsättas och syntolkas. Något som kommer att påverka både tidsåtgång och projektekonomi och därmed leda till att vi måste begränsa antalet filmer.

Att som vid Läroplansdagen 2020 ta extern hjälp med teknisk support har avgörande betydelse för att dagen ska fungera friktionsfritt. Även att göra ett genrep en vecka i förväg för att kolla att alla hade sin teknik på plats borgade för en lyckad konferens.

10.3.2 Nätverk och bokcirklar

Nätverken Att handleda mot målen kommer att fortsätta under januari till maj 2021.

Två digitala nätverk kommer genomföras under våren. Det ena om pedagogiska lärmiljöer med Theresa Hammarberg, samordnare på Barn och utbildningskontoret.

Det andra om digital förståelse med Lina Jakobsson, digitalista på förskolan Vega.

Ett nytt erbjudande om deltagande i bokcirklar inom fokusområdena kommer att skickas ut till förskolorna inför höstterminen. Denna gång kommer varje förskola själva ansvara för att planera, leda och följa upp sina bokcirklar.

Erbjudande om nätverk kring analys planeras gå ut inför hösten 2021.

Om behov finns kommer det under hösten 2021 även finnas möjlighet för nyanställda att delta i en motsvarighet till nätverket, Lpfö 18 – Från teori till praktik.

Ytterligare insatser kan tillkomma utifrån de behov som framkommer under våren.

10.3.3 Specialpedagogiskt stöd

Förskolorna kommer även under 2021 kunna ansöka om specialpedagogiskt stöd i samma omfattning som tidigare år.

10.4 Förutsättningar

Verksamhetsutvecklingsprocessen som har introducerats i detta och tidigare projekt inom Förskolan i fokus kan spela en viktig roll för barnskötares och förskollärares arbete med att skapa bättre arbetsprocesser och utvecklas i sin profession under förutsättning att:

 Det finns öronmärkt reflektionstid för att analysera och reflektera över sitt eget arbets- och förhållningssätt och spegla detta i teori

 Pedagogerna får ökad kunskap om och erfarenhet av analys

 När film används som redskap för att synliggöra praktiken används samma film i flera syften (metareflektion med barnen, dokumentation av barnens lärprocesser, analys av pedagogernas förhållningssätt med mera)

 Att chefer/ledare regelbundet synliggör hur insatserna samverkar och bildar en helhet

 Det finns rutiner för när chef/ledare följer upp och uppmärksammar medarbetarnas arbete med sin egen utveckling (exempelvis vid medarbetarsamtal, möten med arbetslaget, interna

kompetensutvecklingsinsatser och kvalitetsuppföljningar)

 Förvaltningen fortsätter att använda arbetssätten och verktygen vid sina satsningar och uppmärksammar förskolornas arbete med

verksamhetsutvecklingsprocessen.

 Förstärkningsinsatserna hålls ihop av en projektledare.

Related documents