• No results found

Biblioteket flyttar ut! – dags för ett nytt slags bibliotek

Per Eriksson, Ursula Nielsen

Universitetsbiblioteket

Våren 2001 startade vid Linköpings universitetsbibliotek (UB) projektet

Det virtuella studielandskapet, och med detta nya pedagogiska utmaning-

ar för universitetsbiblioteket. Projektet kan ses som ett svar på frågan hur informationssökning och informationsinhämtande ska kunna sammanfö- ras med lärandet, dvs hur vi kan göra biblioteks informationsresurser till- gängliga i situationer och sammanhang där lärande äger rum. Svaret kan enkelt sammanfattas: Biblioteket måste flytta in i studentlandskapen, fors- karrummen och på kurshemsidorna! Detta papper handlar om hur vi tän- ker gå till väga konkret för att uppnå de här ambitionerna, men också varför vi tror att det är dags att förändra invanda synsätt på vad som är ett bibliotek och en bibliotekaries främsta uppgift.

Bakgrund

I en akademisk miljö där utbildningsformerna alltmer syftar till ett flexi- belt lärande där den enskilde studenten ges ett växande ansvar för sina studier måste också bibliotekets roll utvecklas för att främja detta. Den nya högskoleutredningen pekar på betydelsen av att utveckla och moder- nisera flexibla arbetsformer1. Framför allt två utgångspunkter har varit

styrande för vår syn på Bibliotekets uppgift i nya pedagogiska modeller, och därmed även styrande för projektet:

1. För att biblioteket ska kunna utveckla sin roll i den akademiska orga- nisationen måste det ske i samverkan med studenter/forskare/lärare. 2. Bibliotekets resurser måste integreras i de pedagogiska processerna

på olika sätt och olika nivåer.

Detta låter sig lätt sägas men har av en rad orsaker visat sig vara svårt att omsätta i universitetets vardagspraktik. Därför har frågan om samverkan varit central när projektet utformats, och i de arbetsformer som projektet

bygger på är samarbetet med lärare en nyckelfaktor. Det är denna aspekt som gör projektet särskilt nydanande, sett ur ett biblioteksperspektiv. Av- görande för att lyckas i denna del är att hitta former som innebär ömsesi- dig nytta för alla parter, dvs studenter, lärare/forskare och bibliotekarier.

Projektet Det virtuella studielandskapet handlar delvis om utveckling av ett s.k digitalt bibliotek där man använder nya tekniska möjligheter att leverera information i andra former än via det fysiska biblioteket. Och digitala bibliotek i den meningen är vanliga idag, men i anmärkningsvärt liten utsträckning har man gått ytterligare ett steg och använt den nya tekniken för att verkligen integrera biblioteksresurser i de sammanhang där de är avsedda för. Här följer vårt förslag på hur detta kan gå till.

Vad ska göras?

Arbetet med digitala biblioteket handlar alltså i stor utsträckning om att tillvara de tekniska möjligheterna att tillgängliggöra information i digital form, men i än högre grad om att lyfta fram nya arenor där resurserna kommer till störst nytta. Här följer ett antal nivåer där vi anser sådana arenor finns.

På kursnivå

En grundläggande idé i arbetet med att integrera UB:s resurser i pedago- giska processer är kursansvariga lärare och kontakt/ämnes/bibliotekarier samarbetar för att i planeringsstadiet ta fram informationsresurser som är värdefulla för en viss kurs eller forskningsprojekt. I dessa fall gör sedan bibliotekarien en skräddarsydd kurs- eller projektrelaterad webb-sida som kopplas till t ex en kurshemsida på nätet. Exempel på vad sådana kan innehålla:

Kurslitteratur som finns i elektronisk form kan samlas i elektroniska

kompendier. Idag har Linköpings UB ca 5000 elektroniska tidskrifter ur vilka artiklar till kurskompendier kan användas.

Andra relevanta kursresurser i form av t ex länkar till källor på Inter-

net. Här har kontaktbibliotekarien god kännedom om utbudet av kva- litetsgranskade källor. Det kan röra sig om praktisk information, t ex hur man refererar eller ordböcker på nätet mm.

Resurssidor för studenter som skriver uppsatser med t ex anpassade

guider samt sidor för case- eller projektinriktade kurser. Biblioteka- rien hjälper till att finna relevant kursmaterial på nätet.

Ämnes- och institutionswebbsidor

I takt med att institutioner och ämnesavdelningar aktivt arbetar med egna hemsidor öppnas också möjligheter att till dessa koppla skräddarsydda

bibliotekssidor gjorda utifrån en ämnesgrupps eller institutions särskilda

behov. På det sättet kan bibliotekets resurser i form av t ex databaser och länksamlingar synliggöras och den enskilde forskaren kan utnyttja dessa på ett effektivare sätt. Dessutom är det ett naturligt forum för kontakt mellan lärare och kontaktbibliotekarie, eftersom sidan används interaktivt för frå- gor och synpunkter.

Biblioteket ute i studiemiljön

Som en del av projektet har UB tillsammans med institutionerna i Hus A på Campus Valla (EKI, IKP och IPE) i f d Kvartersbibliotek A skapat en studiemiljö avsedd för grupparbeten mm – Studieverkstaden – med biblio- teksservice. Här finns bl a sökdatorer i anslutning till studieplatserna och bibliotekarier som under bestämda tider varje dag finns på plats för hand- ledning. Därigenom blir också kontaktbibliotekarierna synliga för studen- terna, liksom samspelet mellan lärare och bibliotek.

Idag är för övrigt bibliotekets elektroniska resurser åtkomliga från i princip alla universitetets datorer. Denna tillgänglighet i kombination med t ex riktade kursinriktade bibliotekssidor som beskrivits tidigare gör att biblioteketsservice idag levereras långt utanför det fysiska biblioteket.

Vad uppnås?

Nya utbildningsformer i kombination med nya tekniska möjligheter stäl- ler krav vad gäller att effektivt utnyttja bibliotekets resurser. En stor po- tential ligger i att tillvarata, inte bara tekniken, utan också biblioteket och bibliotekarierna som pedagogiska resurser. Detta anser vi bäst sker ge- nom att lyfta fram områden för möjliga samarbeten och utveckla dessa. Här har vi pekat på några sådana praktiska områden, där vi tror att resulta- tet av samarbete kan bidra till kvalitetshöjningar inom utbildning och forsk- ning.

Fakta om projektet

Projektet Det virtuella studielandskapet kan ses som ett pilotprojekt som ska pågå i två år. Det syftar till att under denna tid (framförallt på de in- blandade institutionerna: EKI, IKP och IPE) bygga upp samarbetsformer och visa på goda exempel för att därefter övergår till att bli en naturlig del av bibliotekets verksamhet. I projektet arbetar idag fyra kontaktbibliotek-

arier inom följande ämnesområden: ekonomiska ämnen, affärsrätt, stats- vetenskap och teknik.

Den som är intresserad av att se hur kursrelaterade bibliotekssidor kan se ut kan gå in på:

http://www.bibl.liu.se/kvartersbibl/KA/kursrel.htm

I projektet ingår en satsning på elektroniska böcker med start i okto- ber. Sannolikt kommer detta bli en viktig typ av media inom alla ämnes- områden. Se information om denna satsning på bibliotekets hemsida: