• No results found

BIL AGOR

In document Översiktsplan (Page 91-94)

Till grunden för en översiktsplan ligger mycket kunskap och många planerings-förutsättningar, t.ex. inventeringar, program och planer inom olika verksam-hetsområden. Här i bilagorna ges tips till den som söker fördjupad kunskap inom respektive kapitel. Här finns hänvisningar till inventeringar, program och utredningar samt länkar till olika webbplatser.

Kommunerna har ansvaret för en god lokal livsmiljö, och ska därför aktivt medverka till miljömålsarbetet och arbetet med att nå en hållbar utveckling.

Kommunerna ansvarar för lokala anpassningar av de nationella och regionala miljömålen. Miljömålen har i hög grad också påverkat målformuleringarna i översiktsplanens olika kapitel.

De flesta kapitlen i översiktsplanen refererar till något eller några av de na-tionella och regionala miljömålen. Därför finns här inledningsvis en för alla kapitel gemensam hänvisning till webbplatser som mer ingående beskriver just miljömålen. Efter miljömålen följer andra mål som är specifika för varje enskilt kapitel.

Nationella miljömål

Sveriges riksdag har antagit 16 miljömål som syftar till att lämna över ett sam-hälle till nästa generation där de stora miljöproblemen i landet är lösta. Mil-jökvalitetsmålen med tillhörande delmål styr arbetet för att nå detta. Målen berör och kräver insatser från alla i samhället, från offentlig förvaltning och näringsliv till organisationer och enskilda människor. På den officiella portalen för miljömålen finns mer information:

http://miljomal.nu Regionala miljömål

Länsstyrelsen har en samordnande roll i arbetet med de regionala miljö-målen. Länsstyrelsen har publicerat en rapport där de regionala miljömålen och ett tillhörande åtgärdsprogram presenteras. Dessa består av nationella mål som regionaliserats, samt mål som har bedömts som särskilt viktiga för länet. Målen utgör en viktig grund för länets miljöarbete som bedrivs inom offentlig sektor, näringsliv och av intresseorganisationer. De regionala miljö-målen kan ses som Gävleborgs bidrag till att de nationella miljökvalitetsmiljö-målen på sikt ska kunna nås. De regionala miljömålen har i de flesta fall år 2010 som slutmål.

Regionala miljömål med åtgärdsprogram för Gävleborgs län, Rapport 2007:17, utgiven av Länsstyrelsen Gävleborg.

www.lansstyrelsen.se/gavleborg

Befolkning

Barnpolitik

Målen för barnpolitiken är att barn och unga ska respekteras, ges möjlighet till utveckling, trygghet, delaktighet och inflytande. Målformuleringen utgår från konventionen om barnets rättigheter. På regeringens webbplats finns mer information om den nationella barnpolitiken:

www.regeringen.se

91 BILAGOR

Ungdomspolitik

De övergripande målen med ungdomspolitiken är att ungdomar ska ha verklig tillgång till välfärd och inflytande. För att uppnå dessa mål har riks-dagen beslutat att analys, samordning och redovisning ska ske inom fem huvudområden:

• lärande och personlig utveckling

• hälsa och utsatthet

• inflytande och representation

• egen försörjning

• kultur och fritid

På regeringens webbplats finns mer information om ungdomspolitik:

www.regeringen.se Integrationspolitik

Alla som bor i Sverige ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjlig-heter, oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Samhällets gemenskap ska ha mångfalden som grund, och samhällsutvecklingen ska präglas av res-pekt för olikheter inom de gränser som följer av samhällets grundläggande demokratiska värderingar.

Det integrationspolitiska arbetet ska särskilt inriktas på att ge förutsättningar till individers egen försörjning och delaktighet i samhället, att värna grund-läggande demokratiska värden, att verka för kvinnors och mäns lika rättig-heter och möjligrättig-heter, samt förebygga och motverka diskriminering, främ-lingsfientlighet och rasism. På regeringens webbplats finns mer information om integrationspolitik:

www.regeringen.se Äldrepolitik

Äldrepolitiken har som mål att de äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag, kunna åldras i trygghet med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. På regeringens webbplats finns mer information om äldrepolitik:

www.regeringen.se Jämställdhetspolitik

Målen för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma möj-ligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Jämställd-hetspolitikens mål är:

• en jämn fördelning av makt och inflytande

• samma möjligheter till ekonomiskt oberoende

• lika villkor och förutsättningar i fråga om företagande, arbete, arbetsvill-kor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet

• lika tillgång till utbildning och möjligheter till utveckling av personliga am-bitioner, intressen och talanger

• delat ansvar för hem och barn

• frihet från könsrelaterat våld

BILAGOR 92

På regeringens webbplats finns information om jämställdhetspolitiken:

www.regeringen.se Lagar

Riksdagen ska ta ställning till en ny diskrimineringslag som planeras träda i kraft den januari år 2009. Den nya lagen är tänkt att omfatta fler sam-hällsområden än tidigare och den ska motverka diskriminering p.g.a. kön, sexuell läggning, religion, funktionshinder m.m.

Mer information om den nya lagen finns på regeringens webbplats:

www.regeringen.se Social hållbarhet

Länsstyrelsens projekt ”Social hållbarhet” syftar till att stärka kunskaper-na i länet om den sociala dimensionen av begreppet hållbar utveckling.

Med ökad kunskap följer ökad insikt om vikten av att arbeta integrerat med sociala frågor i det regionala utvecklingsarbetet.

Hållbar utveckling är en samhällsutveckling som tillgodoser dagens be-hov utan att äventyra kommande generationers bebe-hov. Hållbar utveckling består av tre dimensioner: ekonomi, miljö och social. Den sociala hållbar-heten har människors behov och välbefinnande i centrum.

Arbetet i projektet ”Social hållbarhet” fokuserar på att öka kunskapen inom området social hållbarhet, med särskild inriktning på social sammanhåll-ning, utanförskap, trygghet, kultur, barns och ungdomars delaktighet i samhällslivet, integration och jämställdhet. Kunskaperna ska användas för att kunna integrera det sociala perspektivet i länets arbete med regional utveckling. På länsstyrelsens webbplats finns mer information:

www.lansstyrelsen.se/gavleborg Kommunala mål och program m.m.

Kommunprogrammet antogs år 2001 av kommunfullmäktige och är ett vik-tigt framtidsdokument som visar inriktningen och viljan kring kommunens fortsatta utveckling. Där finns följande mål för befolkningsfrågor:

”I Ljusdals kommun ska det vara naturligt med ett öppet klimat där diskus-sion och medborgarnas inflytande för samhällsutvecklingen framåt. Enga-gemang och deltagande av människor från olika kulturer är speciellt viktigt.

Kommunen ska förknippas med god kvalitet inom omsorgsverksamheten.

En bra omsorgs- och skolmiljö där barn och ungdomar blir sedda.”

Kommunprogrammet finns att läsa på kommunens webbplats:

www.ljusdal.se

I syfte att utveckla kommunens ungdomspolitik ska ett ungdomspolitiskt handlingsprogram upprättas. En annan åtgärd är att inrätta ett ungdomsråd för att ge ungdomar inflytande.

93 BILAGOR

Kommunen i ett regionalt och nationellt

In document Översiktsplan (Page 91-94)