• No results found

Kulturarv och kulturmiljö

In document Översiktsplan (Page 77-80)

Kulturmiljön har en framträdande plats i miljökvalitetsmålen. I många av målen, däribland ”god bebyggd miljö” och ”levande sjöar och vattendrag”, berörs kulturmiljön. Skyddet av kulturmiljöer och kulturarv prioriteras så långt som möjligt i den fysiska planeringen, och så ska ske även i fortsätt-ningen. Många av kulturvärdena i kommunen ingår och kommer att ingå i de formellt skyddade områdena. Det är lättare att ta hänsyn till och värna om de värden som är skyddade än de värden som saknar skydd och är utbredda. Det finns kulturvärden som helt saknar skydd och en stor del av dem finns på privat mark. Dessa värden måste hanteras i ett större och sammanhängande landskapsperspektiv.

Ekonomiska aspekter

En levande kulturmiljö är en resurs för samhället och är viktig för kommunens konkurrenskraft. En rik och välskött kulturmiljö kan skapa förutsättningar för ökad kreativitet och företagsamhet. En naturlig följd av marknadsföring av kulturvärden är emellertid att antalet besökare ökar. Detta innebär en viss risk för ökat slitage inom kulturmiljöområdet, vilket kan minska såväl upple-velsen som dess attraktionskraft för besökaren.

Sociala aspekter

Större kunskap om det egna kulturarvet och kulturmiljön leder till ökad trygghet, delaktighet, förstärkt identitet och sammanhang i tillvaron. Dess-utom ger kunskapen om kulturvärdena en större efterfrågan och därmed ett bättre skydd för kulturarvet. Därför är en bredare insikt om kommunens kulturtillgångar önskvärd. Att synliggöra arbetsprocessen med detaljpla-neprövning och områdesbestämmelser är något som kan öka medveten-heten.

Ekologiska aspekter

Ett öppet kulturlandskap utgör en viktig och central del av kultur-miljön. Landsbygdens utveckling och dess påverkan på biologisk mångfald och kulturmiljö är dock svår att förutse. En nedläggning av jordbruk eller ändrad näringsinriktning kan leda till att viktiga kulturmiljövärden går förlo-rade. Vid bevarandet av kulturlandskapet genom rätt skötsel värnas en god bebyggd miljö och en biologisk mångfald. Det är därför viktigt att det sker en positiv utveckling av landsbygden.

Bebyggelse

Kommunen kan i egenskap av stor markägare vara med att skapa en god bebyggelsemiljö. Ur ett långsiktigt hållbart perspektiv är det optimalt att ny bebyggelse i första hand koncentreras till tätorterna genom förändring av markanvändning och bebyggelseförtätning, i andra hand i direkt anslut-ning till tätorterna. Vid exploatering av tidigare obebyggd mark kan det lätt uppstå konflikter mellan motstående intressen. Det gäller t.ex. natur- och friluftsmark, men även då närmiljön kring befintliga bostäder berörs. Vid bebyggelse i tätorternas ytterkanter och i anslutning till verksamma jord-bruk kan problem med lukt och luftpartiklar bli mer påtagliga. Nya bostäder och jordbruk kan då stå i konflikt med varandra. Vid upprättande av detalj-planer och beviljande av bygglov bör även jordbrukets intressen uppmärk-sammas.

77 KONSEKVENSBESKRIVNING

En fråga som kan bli av särskilt stort intresse är byggandet i strandnära områden. Här måste göras lämpliga fördelningar mellan goda boendemil-jöer för ett fåtal och bra tillgång till strandområden för många. Att erbjuda strandnära lägen för bebyggelse är en övervägningsfråga. Här finns och kommer alltid att finnas en målkonflikt mellan allmänna och enskilda intres-sen. Tomter i strandnära lägen är attraktiva ur ett enskilt intresse, men står samtidigt i konflikt med fritidsintressena för en större grupp. Allmänhetens tillträde till strandområden bör därför säkerställas. Det kan t.ex. ske genom att anordna stråk mellan strand och bebyggelse. Områden som är attraktiva för fritidsbebyggelse kan också vara av intresse för natur- och kulturvården respektive näringslivet.

Ett uppmjukande av strandskyddsbestämmelserna kan medföra att vissa strandnära områden tas i anspråk för bebyggelse. Med den stora tillgång på strandområden som finns i kommunen, i kombination med ett relativt lågt bebyggelsetryck, innebär det att endast mycket marginella strandnära områden kommer att tas i anspråk.

Ekonomiska aspekter

Att förtäta bebyggelse ger ett effektivt nyttjande av tidigare gjorda sam-hällsinvesteringar, eftersom anslutningar kan göras till befintlig infrastruk-tur, exempelvis infrastruktur för energiuppvärmning, VA- och transport-infrastruktur. En förutsättning är att systemen är dimensionerade för en utbyggnad. En annan fördel med förtätning är att transportbehoven mins-kar och att det ger ett större underlag för service, både offentlig och privat.

Ökade möjligheter till distansarbete och fler aktiva år i livet har gjort att fritidshusboendet har förändrats under senare år. Fritidshusen används i dag mer än tidigare och omvandlas emellanåt också till permanent-boende. Ljusdal kommun tillhör den kategori kommuner som har relativt mycket fritidsboende i förhållande till den fasta befolkningen, och efter-frågan på fritidsboende beräknas fortsätta, särskilt ifråga om strandnära boende.

Att kunna erbjuda bostäder/fritidshus i strandlägen ökar kommunens attraktionskraft och kan kanske också locka fler att bosätta sig perma-nent i kommunen. En ökad fritidsbefolkning innebär en ekonomisk tillväxt, eftersom den utgör ett underlag för småföretagande och den lokala detaljhandeln. Om fler fritidshusägare väljer att bli permanentboende gynnar det kommunen i ett större perspektiv. Men omvandlingen kan också ge upphov till ökade omsorgskostnader för hemtjänsten. Att ha en restriktiv hållning när det gäller strandnära boende kan medföra konsekvenser som minskad/stagnerad befolkningsmängd, minskad service och minskad att-raktionskraft för kommunen.

Sociala aspekter

Ett bra boende för alla är en viktig social fråga. För den sociala hållbarhe-ten är det grundläggande att det finns ett utbud för boende i olika åldrar och olika livssituationer. Framtidens boende bedöms bli mer

individuali-KONSEKVENSBESKRIVNING 78

serat än idag. Det blir allt vanligare att personer med funktionshinder bor i ordinärt boende med olika former av stöd.

Bostadsbeståndet är till stora delar föråldrat i det avseendet att många hus saknar hiss, och för många rörelsehindrade är hiss en förutsättning för att inte bli isolerade i sina hem. Nybyggnation och/eller renoveringar som leder till fler hus med hissar och fler möjligheter till marknära boende skulle öka den fysiska tillgängligheten. Detta ger fler valmöjligheter för alla kategorier av boende, särskilt för äldre och funktionshindrade. Kommunen har enligt socialtjänstlagen ansvar för olika boendeformer. För att den så kallade kvar-boendeprincipen ska fungera, är det viktigt att bostadsbeståndet moderni-seras. Om tillgången till lämpliga bostäder är säkrad för framtiden innebär det trygghet för den enskilde och hållbarhet ur den sociala synvinkeln. För att nå målet är samarbete mellan de olika förvaltningarna viktigt.

Ett sätt att skapa levande tätorter är att blanda verksamheter och bostäder. På centrala platser kan det vara nödvändigt att tillåta en högre exploatering fördelad över dygnet. Det medför fler människor i rörelse, vilket i sin tur leder till större trygghet och säkerhet. En blandad bebyggelse är speciellt viktig för äldre och barn samt för dem som inte har bil. Samtidigt kan en ökad integrering av bostäder och verksamheter innebära risk för störningar mellan boende och verksamma.

Förtätning av bebyggelse får inte ske på bekostnad av grönytor. Orternas obebyggda ytor ska inte bara ses som en resurs för bebyggelse, utan också som en resurs för grönytor. Grönytor kan inspirera till motion och närrekrea-tion, de främjar social kontakt, anses ha en god psykisk påverkan och även positiva effekter på folkhälsan.

Det pågår en omstrukturering på landsbygden, där jordbruksfastigheter säljs och används till fritidsboende. Detta är en tendens som beräknas fortsätta och som främst berör de mest attraktiva områdena. För omkring-liggande permanentboende kan en sådan utveckling innebära en upple-velse av otrygghet, eftersom deras närområde avfolkas under stora delar av året. Samtidigt måste fritidsboendet ses som ett värdefullt komplement till fastboende, då det kan ge underlag för bibehållande av service i glesbygd.

Vid planering av bebyggelseområden i utkanterna av tätorterna kan det vara svårt att uppfylla hållbarhetskriterierna. Ofta handlar det om avsaknad av tillgängliga gång- och cykelvägar respektive samhällsservice. Bebyggelse i perifera lägen bidrar inte till att minska bilberoendet utan ökar snarare bilberoendet. Boendemiljöer bör därför lokaliseras på så sätt att transport-behovet minskas, att områdena upplevs som attraktiva och att servicenivån kan hållas på en god nivå.

Ekologiska aspekter

Förtätning av bebyggelse ger många fördelar såväl ur ekonomiskt som so-cialt och ekologiskt perspektiv, men det finns också nackdelar. Fördelen med förtätning är bl.a. att tätortsnära områden inte exploateras. Det kan t.ex. handla om ett skogsparti som används som rekreationsområde eller

79 KONSEKVENSBESKRIVNING

som produktiv jordbruksmark. Nackdelar med att förtäta bebyggelsen är att exploateringstrycket ökar på tätortens ekologiska system inom tätorter-na. Det är därför viktigt att säkra de ekologiska systemen inom tätorterna, t.ex. genom att utvärdera dem i en grönplan. Förtätning kan också hämma utvecklingen av grönstrukturer, minska den biologiska mångfalden och stänga vandringsstråk/spridningskorridorer för djur och växter. Förtätning försvårar också det lokala omhändertagandet av dagvatten.

En ökad användning av fritidshusen innebär att den miljömässiga belast-ningen ökar, eftersom fritidshusen ofta har enklare avloppssystem än det kommunala avloppssystemet.

Bebyggelse i strandnära läge kan stå i konflikt med naturintressen, eftersom en alltför generös hållning i strandskyddsfrågan kan innebära en utarmning av djur- och växtliv i strandnära zoner.

In document Översiktsplan (Page 77-80)