• No results found

Bilaga 1:Intervjuguide:

1) Vad har du för utbildning?

2) Hur länge har du arbetat som lärare och med vilka klasser?

3) Trivs du med ditt yrke och din arbetsplats? Om svaret är nej, varför? 4) Hur agerar du när det är stökigt i klassrummet?

5) Hur påverkar oönskat beteende hos eleverna i klassrummet deras lärande? 6) Vilka konsekvens får bristande disciplin hos eleverna på din skola? 7) Vilket förhållningssätt har du till ledarskap i klassrummet?

8) Vilken ledarstil har du ?

9) Har du samma ledarstil oavsett målgrupp?

10) Hur hanterar du elever som stör ordningen i klassrummet?

11) Vad gör du för att förebygga olämpligt uppförandet i klassrummet? 12) Har lärarens ledarskap inverkan på elevers lärandet?

13) Vilken syn har elever på den faktiska Klassrumsmiljön? 14) Vill du tillägga någonting?

52

Bilaga 2: missivbrev

Hej!

Jag heter Amani Kasem och jag är en student på lärarutbildningen på Malmö

universitet. Det är min sista termin och jag förbereder mitt examensarbete som handlar om samspel mellan lärares ledarskap och disciplin i klassrummet. Syftet med mitt arbete är att undersöka hur viktigt lärarens ledarskap är för lärandet och att sammanställa forskning och beprövad erfarenhet kring ledarskap i skolan. Dessutom vill jag

undersöka hur arbetsro och disciplin skapas för en gynnsam skolmiljö. Därför vill jag intervjua dig som en av mina informanter och ställa några frågor om ämnet.

Det är frivilligt att delta i intervjun och jag kommer inte att namnge lärarna i arbetet eller på något sätt göra dem identifierbara. Om du skulle välja att delta har du möjlighet att avbryta intervjun när du vill. Intervjun kommer att ta mellan 30 till 40 minuter och jag kommer att använda bandspelare för att spela in intervjun. Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och det kommer att raderas när transkriptionen är sammanställd.

Jag hoppas att ni kommer att delta i min studie. Med vänliga hälsningar

Amani Kasem

e-post : amani_8305@hotmail.com Kontaktuppgifter Malmö universitet www.mah.se

040-6657000

Ja, jag --- vill delta i intervjun. Nej, jag ---vill inte delta i intervjun.

53

Bilaga 3: Samtyckesblankett

LÄRANDE OCH SAMHÄLLE INSTITUTION

Samtycke till medverkan i studentprojekt Hej!

Jag heter Amani Kasem och jag är student på lärarutbildningen på Malmö universitet inom ULV-programmet som är särskilt utformat för utländska lärare. Jag har examen i matematik från mitt hemland Syrien och jag arbetade som matematiklärare i

grundskolan och gymnasiet i sju år. När jag kom till Sverige var jag entusiastisk att fortsätta arbeta inom mitt yrke men jag upptäckte att utbildningssystemet här i Sverige i stor utsträckning skiljer sig från det i Syrien vad gäller lärarutbildning och att det krävs att lärarna har legitimation för att bli behöriga i sina ämnen. Därför sökte jag mig till ULV-programmet för att komplettera den pedagogiskt-didaktiska del av utbildningen som jag saknar för att bli behörig. Jag är på väg att uppnå mitt mål att bli behörig matematiklärare för såväl högstadiet som gymnasiet. Dessutom är jag student på lärarutbildningen på Göteborgs universitet inom den behörighetsgivande modersmåls lärarutbildningen i arabiska. Det är min sista termin i båda utbildningarna och jag förbereder nu mitt examensarbete som kommer att bli färdigt i slutet av vårterminen 2020.

Därtill har jag inhämtat universitetets godkännande att genomföra studien som är en kvalitativ studie som handlar om samspel mellan lärares ledarskap och disciplin i klassrummet. Syftet med mitt arbete är att undersöka hur viktigt lärarens ledarskap är

54

för lärandet och att sammanställa forskning och beprövad erfarenhet kring ledarskap i skolan. Dessutom vill jag undersöka hur arbetsro och disciplin skapas för en gynnsam skolmiljö. Därför vill jag intervjua dig som en av mina informanter och ställa några frågor om ämnet, exempelvis hur du hanterar oönskat beteende i klassrummet, vilken ledarstil har du, samt vad gör du för att åstadkomma arbetsro. Dessutom kommer jag att ställa några frågor vad gäller vem du är, din utbildning, i vilka skolor du har jobbat och hur länge.

Det är frivilligt att delta i intervjun och jag kommer inte att namnge lärarna i arbetet eller på något sätt göra dem identifierbara. Om du skulle välja att delta har du möjlighet att avbryta intervjun när du vill. Intervjun kommer att ta mellan 30 till 40 minuter och jag kommer att använda bandspelare för att spela in intervjun. Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och det kommer att raderas när transkriptionen är sammanställd. Dessutom skall allt insamlat material och personuppgifter lagras på Malmö universitets interna server under arbetet med examensarbetet, samt att

samtyckesblanketterna förvaras oåtkomligt på Malmö universitet. Därtill kan du ta del av det som registrerats om dig eller har synpunkter på behandlingen eller de uppgifter som samlats genom att kontakta lärosätets dataskyddsombud på

dataskyddsombud@mau.se.

Jag utgår i mitt arbete från Vetenskapsrådets forskningsetiska principer, vilka är hämtade från webbsidan http://www.codex.vr.se/texts/HSFR.pdf . Dessa principer är, bland annat, följande:

Medverkan baseras på samtycke och detta samtycke kan när som helst återkallas. Alla som tillfrågas har alltså rätt att tacka nej till att delta, eller (om de först tackar ja) rätt att avbryta sin medverkan när som helst, utan några negativa konsekvenser.

Deltagarna kommer att avidentifieras i det färdiga arbetet.

Materialet kommer enbart att användas för aktuell studie och kommer att förstöras när denna är examinerad.

55

Studentens underskrift och namnförtydligande Amani Kasem

Kontaktuppgifter till student (tfn nr, e-mail): E-post: amani_8305@hotmail.com

Telefonnummer : 0700691234

Ansvarig handledare på Malmö universitet:

Kursansvarig på Malmö universitet:

Kontaktuppgifter Malmö universitet: www.mau.se

Related documents