• No results found

Konsekvenser för bristande disciplin och arbetsro

Enligt informanter finns några konsekvenser som är gemensamma i olika skolor men det finns också skillnad p.g.a att varje skola förutom skollagen och läroplan har sina lokala regler. Linda förklarar att det är olika mellan lärare hur man gör när de upplever bristande disciplin och arbetsro i klassrummet. Hon brukar säga till eleverna som orsakar stöket eller gör det allmänt säga till allihopa. Dessutom brukar Linda använda en extra uppgift för att hålla stökiga elever igång, så de sitter och jobbar med uppgiften. Om elever inte lyssnar och försöker hela tiden avbryta lektionen så har hon ett samtal för att motivera elever att bli lugnare genom att förklara hur viktigt lektionen är. Nästa steg är att be den stökige eleven att lämna klassrummet. Om eleven inte accepterar att gå ut kan lärare i min skola hämta rektorn. Dessutom vänder hon sig till mentorslärare och ha ett samtal om det blir jätte stökigt .Därtill kan det hända någon konflikt mellan elever utanför klassrummet eller att någon elev förstör skolans möbler och i så fall kan eleven bli avstängd.

En elever blev avstängda p.g.a han kastade en stol och en slog någon annan blev avstängd två veckor, men inte för att inte göra finns uppgifter (Linda)

Amanda är överens med Linda vad gäller lämning av klassrummen om eleven stör arbetsron i klassen. Hon anger att först använder hon sig av ett samtal med eleverna om vikten av arbetsro och att måste vara tysta och därefter be hon den stökige eleven att lämna klassrummet och det brukar funka. Dessutom nämner hon ledningens roll i hantering av disciplin problem eftersom om eleven säger emot, och det händer ofta, kan hon kalla på rektorn så kommer rektorn och hjälper till. De stökiga eleverna får har ett samtal med mentor eller rektor och om det fortsätter eller beteendet som uppkommer regelbundet så brukar hon och rektorn kalla föräldrar för ett samtal. Erik har nämnt också att han brukar kontakta vårdnadshavare om olämpligt beteende upprepas och de är ofta positiva och hjälpsamma och förtroende för honom. Därtill förklarar Erik att det

33

är individuellt beror på elevens situation eftersom det finns elever som har någon diagnos och de utnyttjar denna mycket och beter sig illa i skolan. Amanda anger att nästa åtgärd om det något återkommande beteende är elevhälsan, vilken i sin tur försöker hitta anledning till detta beteende och det oftast elever som har vissa problem som fortsätta med det oönskade beteendet och det brukar ligga något bakom oftast, Läraren som aldrig har bett någon eleven att lämna klassrummet under de 12 år i läraryrket är Lisa. “Jag brukar aldrig skickade ut och säger du stör eftersom jag känner att det inte hjälper”, säger Lisa. Istället kan hon fråga dem ifall de behöver en paus ibland om en elev känner att det svårt att koncentrera sig så kan eleven gå ut och ta en paus i 5 minuter och ser de att det gå bättre sen. Pausen kan vara för en elev eller ibland för hela klass om de bli trötta o stökiga. Lisa anser att det är svårt att ge ett svar för den fråga eftersom det finns många olika anledningar för varför det bli stökigt. Lisa berättar i plural form vilket antyder att det finns gemensamma strukturer och metoder hos alla lärare i sin skola.

Vi gör oftast att vi försöker har samtal med alla som gör någonting, om de stör på lektionerna, om bristande disciplin eller om de hamnar i konflikter, nästa steg är kommunikation med hemmet, att man prata med föräldrar samtidigt också försöker vi funderar om varför de här situationerna uppstår och det gör vi tillsammans med elevhälsoteamet och rektor (Lisa).

Hon säger att med många elever räcker det att höra av sig hem och så bli det ändring men det oftast de elever som kan styra och reglera det själva, medan de som har

svårighet räcker det inte att prata med föräldrar utan måste lärarna och ledningen se över hela situationen och tänka hur dem kan förbättra situationen för den här eleven. Lisa pratar direkt med de stökiga elever och säger att de måste vara tysta och sluta med den här annars de inte kan delta i undervisningen och ofta säger de emot och då kan hon kalla rektor så kommer reaktorn och hjälpa till, så ledning hat roll i hantering i disciplinproblem. Detta kopplas till vårt teoretiskt ramverk som betonar att skolans olika delar och personer fungerar som en helhet och alla subsystem i eleverns liv hänger samman, här menas samarbete med vårdnadshåvare. Lisa framhåller att eleverna kan se när hon bli riktigt arg och att förstå att det är allvarligt och ibland försöker man att styra situationen och fortsätta i undervisningen. Stökiga elever prata med rektor och om det fortsätter eller beteendet som kommer upp regelbundet så brukar vi kalla föräldrar för ett samtal. Om den något återkommande beteende som inte är bra så får de prata med rektor eller mentor eller elevhälsan och rektor. Vi pratar om vad beror detta beteende på

34

och det oftast elever som har vissa problem som fortsätta med det oönskade beteendet och det brukar ligga något bakom oftast.

Å andra sidan anger matematiklärarna att konsekvenser för bristande disciplin beror på i vilket nivå detta är. Matematiklärarna brukar säga till eleverna ifall det bli stökigt i klassrummet att vara lugna och lärarna kan göra det flera gångar under lektionen men ifall de inte lyssnar och det kommer till att det inte riktigt går att styra upp situationen, så ber läraren dem som stör att lämna klassrummet. Victor säger ibland till dessa stökiga att det är gränsen och om de kan inte hålla sig innanför gränsen så är det bättre att gå ut och ibland funkar det som ett hot. Jonatan säger att vid vissa tillfällen

accepterar inte de stökiga eleverna att lämna klassen och då kontaktar han rektor och förklarar situationen.

Matematiklärarna försöker överlag att undvika det egentligen och de föredrar att prata med eleverna i första hand för att de som lärare vill att eleven skall vara där i klassen, eftersom de betonar att matematik skiljer sig åt andra ämne, d.v.s. att det liknar en kedja, så om man saknar en del kunskap i matematik kommer man att inte klara nästa del.

Därefter är det mentorslärarens roll att samla med sina mentorselever och prata med dem om hur det skulle fungera. Nästa steg är att kontakta vårdnadshavare, vilket kan hjälper ibland och om det inte hjälper så finns elevhälsan som man kan kontakta och ta upp med dem vad lärare har försökt göra med den eleven och då kan man få hjälp eller förslag. Dessutom tillägger matematiklärarna att det ibland händer att rektorn flyttar elever, d.v.s. att gå två veckor på en annan skola och sedan kommer tillbaka. Vad gäller avstängning säger Victor:

Det är ovanlig med avstängning, men om två elever slås många gånger så få man avstängda båda två och det är egentligen inte som ett straff men mer som att markera att de behöver vara hemma för att de lugnar sig och kommer tillbaka och pratar vad som hänt och försöka lösa problemet (Victor)

Jonatan har upplevt under de 13 år som lärare i gymnasiskolor att rektorerna inte vågar använda sig av avstängning trots att det tillåten enligt skollagen. Ibland tvingas Jonatan att höja sin röst när det blir stökigt för att fråga elever att vara tysta och ibland använder han sig av gester som ett sätt för att ha kontroll igen. Han tillägger att det ibland funkar inte att läraren höjer sin röst eftersom det finns en risk för att eleverna blir mer stökiga,

35

så det beror på situationen i klassen. Detta stämmer med Norén( 2010) , hon kommer fram i sin avhandling att reglering av elevernas beteende kan leda till att elever gör motstånd, vilket i sin tur förorsakar att elever formar identiteter som utgör hinder för deras lärande i matematik.

Related documents