• No results found

Förebyggande åtgärder

Samtliga informanter betonar betydelse av planerade lektioner och tydliga strukturer som förebyggande åtgärder mot bristande disciplin och arbetsro. Bra relation med elever som kännetecknas av tryggheten, respekt och ömsesidigt interaktion är grundligt i disciplin skapande. Dessutom är det viktigt att läraren berättar i början av lektionen om vad det som förväntas av elever samt att skriva allt på tavlan vilket hjälper eleverna att vet när de kommer till ett steg vad de kommer att göra, så det blir också lättare sen när de stör eller avbryter, då kan läraren återkoppla till vad dem ska göra i lektionen. Informanterna tycker att mycket bristande disciplin kan beror på att elever är osäkra på kunskap.

Matematiklärarna uttrycker tydligt att det mycket ligger i det pedagogiska, d.v.s. att man gör ämnet tillgängligt för elever så att de förstår vad det ska läras, hur och varför de ska göra det. Därefter ger de känslan om de har lärt sig nånting, så elever känner att om de gör vad lärare säger så skulle det bli roligare. Jag tror att det är grund och botten, säger Victor.

Sedan tror jag att kulturen i klassrummet är viktig, vad är tillåtet och inte tillåtet, att man prata med dem och att tillsammans skapa en klassrumsmiljö som funkar (Victor).

Därtill understrycker de betydelse för social relationsdiskurs för att kunna bygga upp bra relation med eleverna. Matematiklärarna betonar vikt för sådana för elevernas intentioner att lära sig matematik eller inte, vilket i sin tur påverkar elevernas identitetet

39

som engagerade eller icke- engagerade elever i skolmatematik. De använder sig av omplacering för eleverna för att undvika att det blir stökigt i klassrummet.

Medan andra lärare anser att det är väldigt viktigt att sätta tydliga regler och diskutera med elever om dessa regler särskilt för elever i låg och mellan studiet eftersom de lär sig regler och lärare har roll som uppfostrare. Erik lyfter fram att lärare bör intre bara förstå varför elever beter sig på ett olämpligt sätt utan att försöka vet vilken bakgrund ligger bakom detta beteende. Vidare har han mycket uppmärksammhet på det fysisk miljön, till exempel, fönster.

Linda betonar vikten av att börja lektionen när det är tiden och hon stänger dörren. Därtill om någon elev komma lite för sent i början kan det vara ok eller kan lärare i hennes bestämma av sig själv att låsa dörren. Linda säger att lärare bör vara beredd på att det kan bli stökigt i klassen och att ta hänsyn till att de 20 stycken elever som kommer med olika erfarenheter och från olika familjer och de kanske skulle bråka med sin mamma innan de kommer till klassen, så de kan har jätte dåligt humör.

Amanda tycker att förebyggande åtgärder beror också på eleverna ålder, till exempel i trean, eleverna vet vad förväntas av dem så behöver lärare bara att komma in och säga vad dem ska göra under lektionen. Hon tänker också mycket på vad hon utstrålar och försöker vara lugn, eftersom hon upplever ofta att om hon låter lite förvirrad så påverkar det eleverna direkt. Amanda upplever också att elever märker direkt om lärare är

stressad eller har inte riktigt koll och då blir det kaos direkt. Hon säger ”om jag är lite osäker på någonting informerar jag eleverna på ett väldigt lugnt sätt om att dem ska göra något annat eller låtsas hon bara vara helt lugn”.

Lisa betonar vikten om att eleverna måste veta att lärare har några förväntningar för lektionen som måste uppnås för att kunna klara lektionen och så det behövs lugn och ro. Vidare menar hon att eleverna bör vet att lärare vill att de ska lyckas. Hon understrycker vikten av att skapa lektion som alla kan hänga med på, då vet hon också att det kommer att vara lugn och ro för att alla kunna göra uppgiften om hon bara hjälpa de med det som är svårt.

40

6.6.Utveckling av ledarskap

Enligt informanterna har deras ledarskap utvecklas under tiden. Å ena sidan beskriver och jämförar matematiklärarna sitt ledarskap mellan två tider, nu och när de var nya lärare. De har blivit mycket bättre på att sätta bättre struktur och regler i klassrummet och har den dialogen tillsamman med eleverna, vilket de inte hade riktigt när de började som lärare.

Jag tror att ny lärare förvänta sig att elever vet hur saker. Lärare hitta de sakerna på vägen. Jag pratar mycket med elever nu än vad jag gjorde när jag var ny lärare.jag har blivit bättre på att visa känslor (Victor).

Vidare hävdar Victor att det är viktigt att man tänker efter själv och faktiskt låta sig visa känslor, liksom besvikenhet, vrede, eller sorg, d.v.s. att visa elever att lärare är

människa som har känslor och inte bara lärare. Han tror att om eleverna känner att lärare är känslokall så ser de nästan lärare inte som en människa och ibland det blir så.

Å andra sidan beskriver de andra lärarna sin ledarskapsutveckling på ett annat sätt. Lisa säger att i början när hon var ny lärare var det tryggheten att det hon som bestämmer och det tog ganska lång tid för henne att hitta ett lämpligt tillvägagångssätt. I början var hon osäker på om man vill lyssna på eleverna samtidigt så man lite rädd att sätta foten och hon funderade inte lika mycket på varför det är stökigt i klassrummet.

När jag stod i klassrummet då tänkte jag att det är onödigt stöket men också jag var rädd att gå in och säga ifrån i början, jag vågade inte riktigt i början och jag var försiktigt (Lisa).

Erik har upplevt stor skillnad mellan att vara lärare till vuxna och sen lärare till elever i olika ålder. Han har haft det stökigt i klassrummet när han började undervisa barn p.g.a att han brukade inte förklarar vilka regler som gäller i klassrummet till vuxna som är redan uppfostrade men han fick rekommendation från specialpedagog i skolan om vikten att sätta och förklarar regler till eleverna.

Linda säger att när hon började som ny lärare så förstår hon inte riktigt hur viktigt ledarskapet var men under tiden märkte hon att;

Om jag är inte ledare i klassen så kommer jag att tappa kontrollen och jag tror att det är bättre att det ibland lite för mycket ledaren nästan än tvärtom (Linda)

41

Related documents