• No results found

Bilaga 3, Utdrag ur kodningsarbetet

In document Innovera mera KANDIDATUPPSATS (Page 80-85)

8.3.1. Öppen och selektiv kodning

Teoretisk kodning Gränsöverskridande Transformering

Kategori Beskriving Anmärkning/kom

mentar/reflektio n Relation 1. Teoretisk kodning Relation 2. Teoretisk kodning Relation 3. Teoretisk kodning Relation 4. Teoretisk kodning Nätverksskapande Att via dialog och influerande påverka hur inriktningar och

prioriteringar. Att det finns arenor och mötesplatser för både kommunikation och utbyte av erfarenheter och kunskaper. Nätverkande handlar om hur stödjande myndigheter kan interagera med FM, främst FMV, FOI, industrin och högskolor och universitet. Att det finns fungerande avtal och samarbetsformer samt naturliga arenor. Men det är också hur utbyte kan ske inom FM, mellan olika delar. Nätverksskapandet stödjer FM med de brister som finns inom främst kompetens i den tillväxande kategorin, men bör vara en naturlig del av en öppen och kreativ FM med stort utbyte.

Dagens situation för våra utvecklingsorganisationer präglas av för lite nätverkande och delaktighet i FM inriktning av forskningen och utvecklingen.

Nätverksskapande och Tillåtande Kreativitet förstärker varanndra pga av att man genom att främja och utöka nätverksskapande och ökar möjligheten och viljan att vara kreativ och genom att vara kreativ och omvärldsbevaka genom att nätverka. Ideer uppstår genom nätverk.

Familen Interactive, Kod, Mutal effect

Nätverksskapande och Tillväxande förstärker varanndra genom att näteverkande snabbt främjar att täppa till luckor inom kunskap, kompetens, personal. Nätverkandet bidrar och delar med sig naturligt till att utveckla individerna som ingår i nätverket. Via nätverket kan man attrahera nya medarbetare.

Familen Interactive, Kod, Mutal effect

Genom det otillräckligt organiserandet så motverkas möjligheten att nätverka genom det konservativa, personalbrist och oviljan att inhämta nya kunskaper. Familjen 6C, kod Consequenc es (Outcomes), degree - polarity

Konservativt ledande FM ledning och management har kommit att präglas tydligt av den förvaltningskuren som nu finns/funnits. Det karakteriseras av brist på tydliga inriktningar via VU för utveckling och forskning, en samordning och en prioritering av denna verksamhet och resursallokering. Styrningen har agerat kortsiktigt och skapat lösningar som ej baseras på en målbild eller tillåtit utveckling inom befintlig ram. En aktiv prioritering av insats och utbildning har lett till låg status och begränsat intresse för all form av utveckling vilket påverkat personalförsörjning, processer och regelverk negativt. Utövandet av ledning som utgår från en strikt linjestyrning, utan tydlig målbild för utveckling och med otydliga uppdrag kan inte leda framåt utan skapar begränsningar. I det konservativa ledarskapet ligger att strikt följa sina formella uppdrag och leverera det som efterfrågas, inte vara kreativ eller innovativ och avsätta tid för omvärldsbevakning eller nätverkande.

Konservativt ledande hämmar Utvecklande transformering och orsakar negativa konsekvenser genom att begränsa denna genom Linjestyrning, kommandostyrning, regler och att isolera funktioner som gör det mycket svårt att främja en utvecklande transformering

Familjen 6C, kod Consequenc es (Outcomes)

Konservativt ledande interagerar med och förstärker Otillräckligt organiserade genom att båda är konservativt laddade och syftear till att bevara snarare än att utveckla. Tilsammans får de stor påveerkan påden utvecklande transformeringen och bidrar till en förvaltningskultur

Familjen Interactive, kod Interaction of effects Konservativt ledande begränsar och hindrar tillväxande genom att motarbeta tillväxt genom sin brist på Målbilder, isolerande av funktioner och inriktningar. Familjen Strategy, kod Dealing with Otillräckligt organiserande

Otillräckligt organiserande sammanfattar den förvaltningskultur som uppstått de senaste åren (ca 20?). Kulturen präglas av ett bevarande och konservativt förhållningssätt samt resultatet av flera års neddragningar och förändrad personalförsörjning med en genomgående brist som följd. Kulturen har stimulerat stuprörstänkande där lokala och/eller smala intressen fått gro i avsaknad av en helhet. Att bibehålla något som det alltid har varit framför att utveckla har fungerat som en ledstjärna. Obalansen omfattar även att olika roller och instanser saknas både inom FM och mellan samverkande myndigheter, främst FMV, och våra stödprocesser som är komplicerad, långsamma och saknas ibland helt.

Det otillräcklig organiserande berör främst

produktionsorganistionen och den fredsdrift som präglat FM och missgynnat utvecklingsverksamhet och nytänkande.

Otillräckligt organisernade hämmar nöjlighet till Helhetsskapande genom att ha en stuprörande organisation och genom det kulturella där man inte är intresserad av att se helheten utan fokuserar på att bevara det man har.

Familjen 6C, Kod, Consequens es (Unanticipat ed consequenc es)

Otillräckligt organisernade begränsar möjlighet till Utvecklande transformering genom att främja det konservativa och viljan att bevara det man har.

Familjen Cultural, Kod, Social sentiments. Otillräckligt organisernade hämmar nöjlighet till att Tillväxande genom att vilja behålla och förvalta det man har och inte har helhetssyn på verksamheten utan arbetar i stuprör. Familjen 6C, Kod, Consequens es (Unanticipat ed consequenc es)

Tillåtande kreativitet Beskriver det tillstånd och klimat som främjar all form av utveckling och innovativt klimat och kreativitet. Detta uppnås genom att tillåta nya tankar, omvärldsbevakning och att låta sig inspireras. Att organisationen frigör tid och mentalt utrymme för att kunna tänka och utveckla sin egen verksamhet eller det område man verkar inom. Att det finns systematiska metoder att ta om hand idéer som uppstår utan att fastna i den komplexa hierarkin. Att stimulera lärande och samarbete över gränser och i blandad grupper där olika perspektiv och bakgrund kan mötas, även externa specialister. En stor del av detta tillstånd uppnås lokalt genom ledarskapet och aktiva åtgärder. Tillit mellan chef och medarbetare och det militära begreppet uppdragstaktik förekommer som en god grund att basera sitt ledarskap på. Tillåtande kreativitet understöds av nätverkande och helhetsskapande.

Tillåtande kreativitet främjar Transformerande utveckling genom låta den kreativa tanken få tänka fritt och göra annorlunda och genom detta så främjas vår förmåga och möjlighet att transformera vår organisation och därmed utvecklas.

Familjen 6C, Kod, Conditions

Tillåtande kreativitet främjas av Helhetsskapande genom att man då har en Målbild och inriktning som ger en ram för utveckling och kreativitet som främja detta.

Familjen 6C, kod, Context

Nätverksskapande och Tillåtande Kreativitet förstärker varanndra pga av att man genom att främja och utöka nätverksskapande och ökar möjligheten och viljan att vara kreativ och genom att vara kreativ och omvärldsbevaka genom att nätverka. Ideer uppstår genom nätverk.

Familen Interactive, Kod, Mutal effect

Tillväxande och Tillåtande kreativitet förstäker varandra genom att outsorca och arbeta kunskapsspridning så uppstår möjligheter till att ta initativ, få och fånga ideér samt influeras. Omvärldsbevakning underlättar möjligehten till effektiv outsorcing och ger nya kunskaper. Omvärldsbevakning kan i sig vara ett sätt att få kunskapsöverspridning. Familen Interactive, Kod, Mutal effect Utvecklande transformering

Att FM aktivt leder paradigmskiftet, att gå från förvaltning till tillväxt och nationellt försvar, och väljer att prioritera utveckling högre.

Utveckling har under lång tid varit åsidosatt och att det funnits massor av utveckling som kunde gjorts inom ramen för förvaltningen, men som stagnerat.

FM har en tradition av att vara en utvecklande organisation och Det behövs en kulturell förändring för att återgå till ett utv klimat. Både process och kultur tillsammans

Att vi förstår att paradigmskiftet får implikationer på förändrad organisation, processer, arbetssätt och arbetsordningar. Detta kan dock vara utmanande för organisationen då förändringen kan påverka den egna situationen.

Transformeringen består av både förändrade metoder, processer men också en stor mental omställning för organisationen

Transformerande utveckling främjar Tillåtande kreativitet genom att den ger mandatet och viljan att utveckla och därmed finns anledning att tillåta kreativitet

Familjen 6C, Kod, Conditions

Helhetsskapande Att organisationen baserar sin verksamhet på en helhetssyn med tydlig målbild.

Inriktnigar och styrningar leder mot uppsatta och delgivna målbilder. Detta gynnas om individer på olika nivåer kan vara delaktiga i tolkandet och skapandet av målbilder och uppdrag för sin verksamhet. Att medvetet sätta saker i en viss ordning, att prioritera, för att nå sin målbild är centralt och genom den delaktighet som finns ökar acceptansen för prioriteringar. Inriktningar från övergripande nivå måste vara så pass tydliga att de kan tränga igenom och påverka nedanstående nivåer för att säkerställa att olika delar går mot samma målbild och därmed bidrar till helhet. Helheten som skapas måste ta hänsyn till de partners och omvärldsfaktorer som styr vår försvarsförmåga, t.e. x värdlandsstöd, en större kontext måste gynnas.

Tillåtande kreativitet främjas av Helhetsskapande genom att man då har en Målbild och inriktning som ger en ram för utveckling och kreativitet som främja detta.

Familjen 6C, kod, Context

Tillväxande Att säkerställa att det finns personal med rätt kunskaper, färdigheter och erfarenheter tillgängliga för FM. Personalen är en central resurs, men även ekonomi och infrastruktur och andra resurser avses. Personalens behov av att erhålla nya och adekvata kunskaper löpande och att kombinera egen kompetens med att nyttja extern expertis och förstärkning för att antingen hantera en brist eller skapa ökad kraft för tillväxt. Att skapa tvärfunktionella och breda arbetsgrupper som möjliggör en effektiv överspridning och säkerställa tillgång på bredd inom olika frågor som samtidigt gynnar ett individuellt kunskapsutvecklande. Dagens situation verkar präglas av avsaknad av tillräckliga resurser och specifik kunskap hos medarbetare inom utveckling.

Nätverksskapande och Tillväxande förstärker varanndra genom att näteverkande snabbt främjar att täppa till luckor inom kunskap, kompetens, personal. Nätverkandet bidrar och delar med sig naturligt till att utveckla individerna som ingår i nätverket. Via nätverket kan man attrahera nya medarbetare.

Familen Interactive, Kod, Mutal effect

Tillväxande och Tillåtande kreativitet förstäker varandra genom att outsorca och arbeta kunskapsspridning så uppstår möjligheter till att ta initativ, få och fånga ideér samt influeras. Omvärldsbevakning underlättar möjligehten till effektiv outsorcing och ger nya kunskaper. Omvärldsbevakning kan i sig vara ett sätt att få kunskapsöverspridning.

Familen Interactive, Kod, Mutal effect

In document Innovera mera KANDIDATUPPSATS (Page 80-85)

Related documents