• No results found

10.1 Bilaga 1 Informerat samtycke

Hej!

Du kommer att delta i en masteruppsats som avser att studera EU-handslaget i kommuner, där jag, student vid Umeå universitet, undersöker vad kommuner upplevde med åtagandena från sina respektive EU-handslag och sedan jämföra dessa mellan kommunerna för att förstå om och i så fall hur detta initiativ fått kommunen att närma sig EU i större utsträckning.

Dagens aktivitet består av en telefonintervju där vi går igenom ett frågebatteri som består av två huvuddelar med inledande och avslutande frågor. Dessa delar berör dels vad du har för upplevelser om organiseringen kring åtagandena dels dina upplevelser rörande samverkan och resultatet av initiativet.

Jag önskar att spela in intervjun för att kunna analysera det noggrant. Samtalet kommer att spelas in för senare transkribering och kodning av material där information om deltagarens identitets kommer att vara namnet på kommunen. Genom att underteckna det här dokumentet ger du mig tillåtelse att spela in vår diskussion.

Inspelningen och transskript kommer dock att raderas när studien är klar och godkänd. Insamlade data kommer att arkiveras och hanteras enligt svensk gällande lagstiftning. Insamlade data kommer endast att användas för ändamål av examination.

Du har närsomhelst rätt att avbryta ditt deltagande i studien samt dra tillbaka ditt medgivande under intervjun eller när du läser transkriptet, dock ej efter att uppsatsen blivit inlämnad för examinering.

Om du vill ha mer information eller ytterligare frågor, tveka inte att kontakta mig på:

Med vänlig hälsning

Karla Escobar

Student i Master i statsvetenskap

Jag försäkrar att, som deltagare i forskningen vid Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå Universitet:

1. Har jag fått förklarat syftet till den forskning som jag ska delta i, förstått vad detta deltagande innebär och haft möjlighet att ställa frågor som har besvarats fullständigt.

2. Anser jag att jag fått tillräckligt med information om denna studie.

59 3. Förstår jag att mitt deltagande är frivilligt och att jag när som helst (till ett sådant datum som det inte längre är möjligt, vilket jag har blivit informerad om) kan, utan att ange något skäl, dra tillbaka mitt deltagande samt neka användandet av insamlade data.

4. Ger jag tillstånd för en ljudinspelning av mina uttalade svar på frågor som ställts som en del av studien.

5. Ger jag tillstånd för ljudfilen - och transkriptionen av densamma - att sparas på ett säkert sätt, att analyseras anonymt och användas för rapportering av vetenskaplig forskning.

6. Ger jag mitt medgivande till att delta i ovanstående studie.

Ort och datum: __________________________________________

Signatur deltagare: _______________________________________

Namnförtydligande: ______________________________________

Om du önskar få information om studiens resultat, vänligen ange din e-postadress nedan:

60

10.2 Bilaga 2 Intervjumanual

Flernivåstyrning i kommuner som ingått i EU-handslaget

Bakgrund

Regeringen implementerade 2016 initiativet EU-handslaget som ett led i det svenska delaktighetsarbetet, där representanter från arbetsmarknadens parter, akademi, regioner och kommuner ingick på egna villkor. EU-handslaget kom till mot bakgrund av en utredning som bedömde att delaktighetshetsarbetet i Sverige gällande beslut som tas på EU-nivå behövdes förbättras inom följande tre områden: ökat inflytande, påverkan och delaktighet i EU. Sveriges kommuner och regioners (SKR) senaste utredning om kommunernas och regionernas åtaganden inom EU-handslaget visade att 95% av alla åtaganden som åtogs var genomförda oftast i samverkan med andra aktörer, föreliggande studie inriktar sig istället mot att undersöka hur olika kommuner upplever sina åtaganden utifrån sitt deltagande i EU-handslaget och sedan jämföra dessa mellan kommunerna för att kunna förstå och/hur dessa aktiviteter gjort att kommunerna närmat sig EU i sitt arbete.

Syftet

Den här intervjun ska ligga till grund för en masteruppsats som handlar kommuners upplevelser om åtaganden inom ramen för EU-handslaget, och i förlängningen vilka upplevda effekter det fått i termer av deras relation till EU.

Målgrupp

Intervjun riktar sig till tjänstepersoner och/eller politiker med god inblick i sin respektive kommuns arbete med EU-handslaget.

Tillvägagångssätt:

Intervjun sker via telefon eller Skype och är en semi-strukturell intervju som innebär att följdfrågor kommer att förekomma utöver de frågor som finns i intervjumanualen nedan. Intervjutiden beräknas max ta 30–45 min. Studien tar hänsyn till forskningsetiska aspekter som finns beskrivet i dokumentet ”informerat samtycke”

där tillåtelse att banda samtalet ges och rätten att avbryta deltagandet finns beskrivet. Samt att den som vill får ta del av sin utskrift för att validera denna och se till att inga missförstånd skett i samband med transkribering.

Inledande frågor:

Vem är du? Kan du kort berätta om din roll på kommunen och din yrkesbakgrund?

Vilket år ingick ni i EU-handslaget, vad var skälet att ni gick med i det initiativet?

61 Följdfråga: berätta lite om när ni ingick i EU-handslaget och vilka andra aktörer var med?

Vilka är de lokala åtagandena specifikt, kan du beskriva dem?

Följdfråga: Hur många samarbeten kring EU-handslaget finns det i er kommun och vilka är dem?

Vad det bestämt innan ni gick med i EU-handslaget med regeringen vilka aktörer ni skulle medverka tillsammans med eller kom de med i efterhand när ni skulle verkställa era åtaganden?

Del 1 Vad upplevde kommunerna om organiseringen kring åtagandena?

Fokus på kommunens eget arbete och i relation myndigheter/nationellt

Hur upplevde ni att åtagandena (som du beskrivit tidigare) verkställdes mellan er, myndigheter, regeringen, regionen eller (flexibelt, effektivt, trögt?)

Fanns det en tydlig arbetsfördelning vid genomförandet av åtagandena? (om ja eller nej utveckla hur mer konkret)

Upplevde ni att verkställandet av åtagandena gick över sektorsgränserna? (om ja eller nej utveckla, ge exempel)

Upplevde ni att åtagandena kunde genomföras så som det var tänkt? (om ja eller nej utveckla)

Upplevde ni några fördelar vid samarbetet kring genomförandet av åtagandena? (om ja eller nej utveckla) Upplevde ni några nackdelar vid samarbetet kring genomförandet av åtagandena? (om ja eller nej utveckla) Finns det långsiktiga möjligheter med EU-handslaget i er kommun eller finns det risk att åtagandena/initiativen stannar av? Om de sannar av, vad är då skälet till det?

Fokus på interaktion med andra aktörer lokalt

Hur upplevde ni att åtagandena verkställdes mellan er och förvaltningar, och andra aktörer från civilsamhället (flexibel, effektivt, trögt?) Hur många aktörer handlar det om?

Fanns det en tydlig arbetsfördelning vid genomförandet av åtagandena? Beskriv!

På vilka grunder samarbetar ni med aktörer från civilsamhället eller andra förvaltningar? (är de specialiserade inom någon specifik tjänst?)

Upplevde ni att genomförandet av åtagandena gick över sektorsgränserna? (om ja eller nej utveckla)

Upplevde ni några fördelar/positiva effekter vid samarbetet kring genomförandet av åtagandena? (om ja eller nej utveckla)

Upplevde ni några nackdelar/negativa effekter vid samarbetet kring genomförandet av åtagandena? (om ja eller nej utveckla)

62 Finns det långsiktiga möjligheter med EU-handslaget i er kommun eller finns det risk att det stannar av? Varför i så fall?

Hur håller ni kontakt med aktörer som ni samarbetar med? (Informella eller formella arrangemang) Hur fattade ni beslut då flera aktörer var inblandade? Konsensus, eller annan typ av beslutsfattande?

Hur

Upplevde ni att aktörer kunde vara med och styra på egna villkor? (om ja eller nej utveckla)

Del 2 Hur upplevde kommunerna de olika åtagandena och vilka resultat går att identifiera utifrån organiseringen av dem?

På vilka sätt bidrog genomförandet av åtagandena till resultat i din kommun i stora drag? (Vilka resultat?) På vilka sätt bidrog genomförandet av åtagandena till resultat i samarbetet med lokala aktörer och förvaltningar respektive myndigheter och regeringen? (Specificera, ge exempel!)

Upplevde ni några för- och/eller nackdelar med EU-handslaget i er kommun när många aktörer var inblandade? (om ja eller nej utveckla)

Följdfråga: anser ni att det fanns ett strukturerat styrningsätt när ni verkställde era åtaganden (iså fall hur/varför)

Följdfråga: Uppstod det konflikter vid samarbetet? Om/hur löstes dem?

Hur tänker du om du ställer samarbetet i relation till resultatet, var något av det mer mindre viktigt enligt dig?

Upplever ni att era åtaganden inom ökat deltagande, ökad insyn och påverkan har uppnått regeringens mål med EU-handslaget? (på vilka sätt iså fall)

Avslutande frågor:

Skulle du anse att ni har ökat intensiteten i ert EU arbete som ett resultat av åtagandena från EU-handslaget, på vilket sätt och varför?

Upplever du att kommunen genom sina åtaganden har bidragit till resultat i linje med ett ökat deltagande, ökad insyn och påverkan i beslut som tas på EU-nivå, varför/varför inte tror du?

Är det något som vi inte hunnit diskutera, men som är relevant och som du vill tillägga?

63

10.3 Bilaga 3 Exempel på koder

Related documents