• No results found

Brattberget Obj.nr:

Kommun: Skellefteå och Arvidsjaur Areal: 47 hektar

Mittkoordinat: 723333, 7252328

Beskrivning av området

Brattberget ligger 8 km nordost om Glommersträsk på gränsen mellan Västerbottens och Norrbottens län. Området utgörs av en markerad moränhöjd med brant och blockig terräng och sluttningar i alla väderstreck. I nordost gränsar området till en myr. Höjden över havet varierar från 320 till 460 meter. Skogen i området är en brandpräglad äldre tallskog med stort graninslag. Granen har kommit in i en senare successionsfas men är på väg att ta över i vissa bestånd. En hel del inslag av björk finns också. Asp förekommer främst i områdets norra och nordöstra del, de flesta aspar är klena och senvuxna. Skogen är flerskiktad, det förekommer oftast allmänt med stående och liggande död ved och allmänt med gamla träd kring 200 år och enstaka ännu äldre. I områdets nordvästra del, från bergets topp och hela nordsluttningen, förekommer rikligt med torrakor, skorstensträd och lågor. Det finns också rikligt med både levande och döda träd med spår av brand. En tall daterades till 238 år och andelen gamla tallar är hög. Granarna är draperade med garnlav. Skogen är relativt ljus och öppen.

Längst i öster finns ett område med hällmarkstall- skog där skogen är flerskiktad men relativt ung. Intill detta område finns en mindre ravin med våtare partier med sumpgranskog med inslag av björk och sälgar med lunglav. Stubbar av dimensionsavver- kad tall förekommer spridda i området. I den finaste kärnan är det mycket få avverkningsspår, och spår av mer sentida avverkningar saknas i stort sett helt. Noterade naturvårdsarter

Garnlav och lunglav.

Länsstyrelsens bedömning

Brattberget har mycket höga naturvärden kopplade till den brandpräglade barrskogen som delvis har urskogskaraktär. Mängden stående och liggande död ved är hög och skogen är flerskiktad med stort inslag av gamla träd. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Luöhkkie Brattberget Kvarnbrännmyran Brattberget 0 500 meter

Skellefteå kommun

Bräcktjärnberget

Obj.nr: 87 Kommun: Skellefteå Areal: 64 hektar Mittkoordinat: 715326, 7188149 Beskrivning av området

Bräcktjärnberget ligger ca 15 km västnordväst om Kalvträsk i Skellefteå kommun. Området består av en brant nordvänd skogssluttning ned mot Bräck- tjärnbäcken och sjön Lill-Krokträsket. Höjdskill- naderna inom området varierar från 410 meter nära bergets krön till 320 meter vid bäcken/tjärnen i nedre delen.

I området växer främst talldominerade barrbland- skogar med stort lövinslag av framförallt vårtbjörk och asp. Här och var finns även spridda sälgar. Framförallt i sluttningens övre delar är inslaget av grov asp påtagligt. Tallen dominerar i sluttningens nedre del och är ca 120 till 150 år gamla. I slutt- ningens övre delar finns spridda grova tallar som är omkring 180–200 år gamla. I västra delen av området växer grandominerad skog med inslag av björk.

Det förekommer relativt allmänt med torrträd i större delen av området, medan det mestadels är mer sparsamt med liggande död ved. I mer produktiva delar finns dock en hel del färskare lågor av gran och lövträd. Marktypen är överlag av frisk ristyp, men det finns även inslag av fuktsvackor med sump- skogsvegetation och både mindre dråg med lågörter och torrare bergknallar. Stubbar från tidigare plock- huggning finns i området, men moderna avverk- ningsspår förekommer mycket sparsamt. Noterade naturvårdsarter

Ullticka, garnlav, liten aspgelélav, lunglav, skinnlav, stiftgelélav, stuplav och tornseglare.

Länsstyrelsens bedömning

Bräcktjärnberget är ett område med naturskogs-

Lill- Krokträsket Bräcktjärnberget Krokträskheden Bräcktjärnbäcken Bräcktjärnberget 0 500 meter

Skellefteå kommun

Brännmyrberget

Obj.nr: 88 Kommun: Skellefteå Areal: 222 hektar Mittkoordinat: 748348, 7240950 Beskrivning av området

Brännmyrberget ligger intill Kågeälvens biflöde Kamsån, ca 20 km nordost om Jörn. Landskapet är måttligt kuperat med tunna, kraftigt urspolade, blockrika moränlager, hällmarker och myrar. Kamsån rinner genom den östra delen av området, vid Kamsåfallet rinner ån fram i en mycket vacker kanjonartad ravin. Området är en del av ett tre kva- dratkilometer stort urspolat område där en jättelik isälv har renspolat berghällarna, i området finns också flera så kallade isälvsrännor. I sydvästra delen av området rinner Brännholmmyrbäcken, som mynnar i Kamsån strax nedströms det avgränsade området. Altituden varierar i området mellan 300 och 350 m.ö.h.

Skogen i området består mestadels av klenstammig och lågproduktiv talldominerad skog på hällmarker och torr-frisk moränmark. Skogen är 150–200 år gammal med ett allmänt inslag av upp till 250-åriga

tallar. Många av tallarna har brandljud. Skogen är välskiktad och spridningen i ålder är stor. Död ved förekommer allmänt i form av lågor och stående döda träd.

Kring bäckarna och längst i söder växer gammal välskiktad tallskog av liknande typ som i norr. Men i söder finns även bestånd med ung asp och intill bäckarna växer en hel del gråal. Det finns också inslag av lite yngre tallskog, mellan 80–130 år. Den yngre skogen är inte lika välskiktad, men innehåller spridda äldre träd. Det finns också ett lövinslag, främst av björk men även asp och sälg. Död ved förekommer sparsamt i de yngre delarna men då i form av riktigt grova lågor.

Påverkan är generellt liten och stora delar är opåverkade av modernt skogsbruk. Gamla avverk- ningsstubbar finns spridda i området.

Skellefteå kommun Brännmyrberget Åsmyran Långmyran Brönsdalmyran Brännholmmyran Kamså- fallet Kamsån Kamsån Hästskobäcken Brännholmmyrbäcken Vackerlidträskbäcken Brännholmliden Brännmyrberget Brännholmliden Långselet Svarttjärnen 0 1 000 meter Noterade naturvårdsarter

Doftticka, gammelgransskål, brunpudrad nållav, bårdlav, garnlav, grynig nållav, lunglav, kolflarnlav, mörkhövdad spiklav, skinnlav och knärot.

Skellefteå kommun

Dalmyränget

Obj.nr: 89 Kommun: Skellefteå Areal: 108 hektar Mittkoordinat: 788141, 7226908 Beskrivning av området

Dalmyränget ligger ca 11 km NV om Byske i Skellefteå kommun, mellan sjöarna Långsjötjärnen och Tåmeträsket i gränszonen mellan ett sandse- dimentområde och moränmark. Området består av en långsträckt åsrygg i söder som planar ut i små- kuperade sandsedimentområden i öster. Norr om åsen rinner Långsjöbäcken (som förbinder sjöarna) genom hela området. Norr om bäcken ligger myren Dalmyränget och en mindre moränkulle med tallskog. Höjden över havet varierar mellan 60 och 80 meter.

Skogen i området är genomgående talldominerad, men det finns ett allmänt graninslag utmed Långsjö- bäcken. Kring bäcken utbreder sig större områden med lågproduktiva tall- och barrblandsumpsko- gar. I områdets östra del växer en skiktad, äldre tallskog på sandsediment. Sandtallskogen är tydligt treskiktad med en trädgeneration strax under 100 år, en generation på ca 150 år och en överståndargene- ration på 200–250 år. Död ved förekommer sparsamt

Vikströmssågen Kågkläpparna Långsjöbäcken Dalmyränget 0 500 meter

i området och vindfällen verkar ha avlägsnats konti- nuerligt. Väster om sandtallskogen löper en åsrygg med likartad tallskog som i öster men med sparsamt inslag av tallar från den äldsta trädgeneration. Norr om åsryggen vidtar områden med sumpskog med äldre tallar på 150–200 år och en del graninslag närmast bäcken. Skogen är gles och svagt skiktad. Det finns mestadels sparsamt med död ved förutom just kring bäcken, där det finns mer högvuxna träd och ofta allmänt med lågor av gran och björk. Längst i nordväst ligger en moränkulle med äldre skiktad tallskog. Skogen här är stamtät, luckig och gruppställd, bitvis är skogen tät och skuggig med ett påtagligt graninslag. Fläckvis förekommer en hel del äldre död tallved i detta område. Hänglavar förekommer relativt allmänt i större delen av området. Sentida påverkan från skogsbruk är generellt mycket låg i hela området.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, goliatmusseron, korktaggsvamp (obest.), rävticka, skrovlig taggsvamp, bårdlav, garnlav, ladlav, liten spiklav, skinnlav, stuplav, violettgrå tagellav och reliktbock.

Länsstyrelsens bedömning

Dalmyränget är ett område med fina skiktade tallskogar med naturskogsprägel på sandsediment och moränmark. I området finns också gamla barr- blandskogar med höga naturvärden. I hela området finns god tillgång på äldre tallar, gott om hänglav och flera rödlistade arter. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Skellefteå kommun

Daniel-Persaheden

Obj.nr: 90 Kommun: Skellefteå Areal: 82 hektar Mittkoordinat: 743701, 7244536 Beskrivning av området

Daniel-Persaheden ligger ca 20 km norr om Jörn. Det är ett flackt men småkuperat område med fossila sanddyner som ligger 280–300 m.ö.h. Område är mycket vackert och har intressanta geologiska former. I norra delen finns ett par vattenfyllda dö- disgropar. I norr respektive söder ingår mindre delar med dikade myrmarker.

Skogen består huvudsakligen av gles, äldre tallskog på ca 140 år med ett sparsamt inslag av äldre tallar på ca 200–230 år. Här och var förekommer grupper med yngre tall på ca 40–60 år. Fältskiktet domineras av ljung med renlavar i botten. Området är rikt på ovanliga arter av både mark- och vedsvampar. Död ved förekommer allmänt i merparten av området. Det finns både gamla kolade rotvältor, brandstub- bar samt grova toppar och grenar, rester från äldre avverkningar. I kanterna mot myrarna finns ett betydande inslag av äldre senvuxen gran och kring de gamla dikena växer ofta bukettformig glasbjörk. I söder övergår området i barrblandskog på

moränmark. Här är skogen mer välsluten och virkesrik men har i övrigt ungefär samma ålder och beståndshistorik som skogen på sanddynerna. I de två dödisgroparna i norr ligger vackra skogstjär- nar med starrmader runt stränderna inramat av den gamla tallskogen. Det finns spår av äldre avverk- ningar i större delen av området.

Noterade naturvårdsarter

Dropptaggsvamp, goliatmusseron, gräddporing, gäckporing, hornvaxskinn, motaggsvamp, nordtag- ging, skarp dropptaggsvamp, skörporing, smalfotad taggsvamp, tallgråticka, tallmusseron, tallticka, vaddporing, vedticka, blanksvart spiklav, garnlav,

sällsynta vedsvampar som är beroende av den typen av substrat. Vidare har området en mycket rik mark- svampsflora med flera sällsynta och hotade arter knutna till sandtallskogens speciella förhållanden. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvär- den kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Svarttjärnen Daniel-Persaheden Hobergsbäcken Hobergsmyran Daniel-Persaheden 0 500 meter

Skellefteå kommun

Djupgravträsket

Obj.nr: 91 Kommun: Skellefteå Areal: 21 hektar Mittkoordinat: 804614, 7159758 Beskrivning av området

Djupgravträsket ligger ca 6 km nordnordost om Lövånger och utgörs av en mindre bergknalle söder om sjön Djupgravträsket. En långsmal vik från Djupgravträsket skär in som en kil i området, i vikens förlängning löper en svacka med myrmark och sumpdråg. I väster gränsar området till ett större naturvårdsavtal på skogsmark med liknade karaktär. Östra delen av området består till stor del av mager hällmark, de västra delarna består av friska-fuktiga moränmarker. Höjden över havet varierar från 25 till 35 meter.

Skogen i områdets nordöstra del består av glesa och lågproduktiva hällmarkstallskogar på ca 150–200 år, med inslag av ett par grandominerade fuktigare svackor med rätt klen och lågvuxen granskog med viss skiktning och en del träd på ca 150 år. Död ved förekommer sparsamt i detta område, dock något mer frekvent i de grandominerade delarna. På ömse sidor om viken i Djupgravtjärnen växer välskiktad äldre barrblandskog på ca 100–130 år med ett varierande inslag av ca 150-årig gran och 150 – 200 år gammal tall. På vikens västra sida är skogen bitvis grov och högproduktiv. Lövinslaget är måttligt till allmänt och består nästan uteslutande av glasbjörk, huvuddelen av björken återfinns i den sumpiga delen väster om viken. Tillgången på död ved varierar men på många platser finns det relativt allmänt med färskare granlågor och klenare, stående torrträd. Äldre granlågor förekommer relativt sparsamt och grov död ved saknas nästan helt. En del död björkved förekommer, främst i de sumpiga partierna på västra sidan viken.

Mot söder övergår skogen i två skilda delar. Öster om sumpdråget finns ett område med gles och utställd hällmarkstallskog på ca 130 till 150 år med inslag av enstaka äldre träd. I sluttningen väster om dråget finns ett smalt område med bitvis rätt frodvuxen och grandominerad skog på ca 130 år med gott om 150–170 år gamla granar, enstaka betydligt äldre granar, samt en del grova gamla tallar på minst 200 år.

Delar av området är plockhugget och saknar tydlig skiktning, men merparten har god skiktning och

Sköldrotet Djupgravberget Djupgravträsket NVA 0 500 meter

verkar ha stått orörd länge. Tillgången på död ved varierar men är mestadels måttlig. Överlag finns det gott om hänglavar i området, både skägglavar och garnlav. Även violettgrå tagellav är relativt vanlig. Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, gammelgransskål, granticka, gränsticka, harticka, klyvporing, kötticka, motaggsvamp, rosenticka, ullticka, vedticka, garnlav, violettgrå tagellav, järpe och tofsmes.

Länsstyrelsens bedömning

Djupgravträsket är ett mindre naturskogsområde som tillsammans med angränsande naturvårds- avtal bildar ett väl sammanhållet område med höga naturvärden kopplade till orörda gransumpskogar med gott om död ved samt äldre skiktad tall- och barrblandskogar med stort inslag av gamla träd. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga natur- värden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Skellefteå kommun

Hobergsliden

Obj.nr: 92 Kommun: Skellefteå Areal: 275 hektar Mittkoordinat: 746099, 7248113 Beskrivning av området

Hobergsliden ligger på Byskeälvens södra sida ca 2,5 mil nordnordöst om Jörn i Skellefteå kommun och 210–370 m.ö.h. Området utgörs av en bitvis brant nordsluttning ned mot Byskeälven. Skogen i Hobergsliden utgörs främst av tallskog och barrblandskog men här finns också frodig granskog och mager hällmarkstallskog. Bestånden är ofta olikåldriga och skiktade med god stamdia- meterspridning. Beståndsåldern i området varierar starkt mellan ca 120–200 år. I stora delar av området förkommer överståndartallar som är kring 200–300 år gamla men ibland är tallarna ända uppemot 500 år. Områdets östra del domineras av tallskog på blockrik mark. Här finns bitvis rikligt med grov död ved, oftast gammal ved från lumpar och grova torrtallar som fallit, men det finns också stående grånade torrfuror. I fuktigare lägen finns en hel del grov asp och längs älven finns bitvis stora mängder självgallrande gran och rikligt med död ved.

Områdets centrala delar domineras av barrbland- skog, som bitvis övergår i fuktig granskog. Här finns ett stort lövinslag bestående av asp, sälg och björk. Bitvis är lövträden grova. I de grandomine- rade partierna finns örtrika stråk och rikliga mängder död ved. Den västra delen utgörs av en mycket brant nordostsluttning med gott om stora block och mindre lodytor. Nedan sluttningen norrut finns en hällmarkstallskog på storblockig mark. Dessa skogar domineras av tall och är urskogsartade och välskiktade men glesa. Mängden död ved är sparsam på hällmarkspartiet men i branten finns allmänt med död ved.

I sydväst växer flerskiktad, äldre och högväxt tallskog med underväxt av gran. Här finns gott om äldre tall samt enstaka vidkroniga gammeltal- lar. Längst i väster finns flerskiktad barrblandskog med rikligt hänglavsbeklädda gamla granar. Skogen bär tydliga spår efter en tidigare brand med brända stubbar och tallar med brandljud.

Skellefteå kommun

I delar av området finns spår av äldre plockhugg- ningar och dimensionsavverkningar men i väster saknas i stort sett spår av skogsbruk och påverkan. Noterade naturvårdsarter

Länsstyrelsens bedömning

Hobergsliden består av flera olika skogstyper med mycket höga naturvärden. Här finns urskogsar- tad tallskog med gamla tallar, gammal brandpräg- lad tallnaturskog, örtrik grannaturskog och asprika,

Sörblankberget Hobergsliden Gäddselet Bomforsen Byskeälven Hobergsforsen Tjälamyrforsen Stortjärnbäcken Trindtjärnbäcken Blankträskbäcken Hobergsliden Åkerstället Skullberget Tuvtjärnberget Hamptjärnberget Kroktjärnberget Brännbergsliden Lejontorpsberget Nörd-Blankberget Lill-Blankberget 0 1000 meter

Skellefteå kommun

Högkammen

Obj.nr: 93 Kommun: Skellefteå Areal: 299 hektar Mittkoordinat: 756774, 7231481 Beskrivning av området

Högkammen ligger ca 2 mil öster om Jörn nära byn Degerträsk i Skellefteå kommun. Området är en svagt böljande sandhed som genomkorsas av låga grusåsar. Landskapet är mycket vackert och varierat med ett flertal grunda tjärnar och myrar. Området ligger ca 220 m.ö.h.

I området växer gammal sandtallskog med en ålder mellan 120–150 år, med inslag av 200–250 år gamla träd. Dessa äldre träd finns i större mängd i norra delen. Men det finns ännu äldre tallar, med åldrar över 300 år, i södra delen av området.

Beståndsbildande trädskikt av gran finns i små fläckar längs den västra kanten av området. Inslaget av gran är i övrigt mycket litet.

Skogarna är påverkade av äldre tiders skogsbruk. De största delarna av sandtallskogarna har dimen- sionshuggits och vid senare tillfällen blädats och plockats. Trots detta finns bitvis en hel del död ved, både stående och liggande träd av olika grovlekar och nedbrytningsgrad.

Noterade naturvårdsarter

Blå taggsvamp, dropptaggsvamp, goliatmusse- ron, granticka, gullgröppa, nordtagging, orange taggsvamp, skarp dropptaggsvamp, skrovlig taggsvamp, tajgataggsvamp, tallticka, ullticka, viol- mussling, vitmosslav, lavskrika och tofsmes.

Skellefteå kommun

Länsstyrelsens bedömning

Högkammen är ett sammanhängande område med mycket fina sandtallskogar. Skogarna har mycket höga naturvärden knutna till lång trädkontinui- tet, allmän förekomst av mycket gamla träd och

Högkammen Kroktjärnmyran Kroktjärnmyran Kammen Kammen Dammet Högkammen Trollkläppen Stavamyrhalsen Västre Hundhålet Kamtjärnen Grustjärnen Holmtjärnen Kroktjärnen Degerträsket Östre Holmtjärnen 0 1 000 meter

Skellefteå kommun

Kallviksskäret

Obj.nr: 94 Kommun: Skellefteå Areal: 41 hektar Mittkoordinat: 806852, 7148848 Beskrivning av området

Kallviksskäret ligger ca 5 km sydsydost om Lövånger. Området består av de flacka, och block- fattiga sluttningarna på Degermyrberget och Sundstjärnberget ner mot den grunda havsviken Kallviken. Höjden över havet varierar från ca 10 till 30 meter. Jordtäcket är ofta tunt, på toppen av bergen finns hällmarker, i sluttningarna svallad morän och i terrängsvackor finns små myrar med tunt torvtäcke. De bägge Sundstjärnarna, som ligger i områdets södra ände, består av två mycket grunda och fisktomma tjärnar omgivna av fattiga starrmader.

I området växer mestadels lågproduktiva barrbland- skogar. I de högre belägna områdena samt intill Sundstjärnarna dominerar tallen, medan det lägre liggande området norr om tjärnarna är grandomine- rat. Beståndsåldern är genomgående hög, med gott om ca 140–150 år gamla tallar och granar. Skikt- ningen är mestadels god med gott om underväxt av yngre träd. I stora delar av området består det äldre trädskiktet mestadels av tall, medan granen dominerar i det underväxande skiktet. Spridda i

Sundstjärnen Sundsberget Sundstjärnberget Lågan Holmen Degermyrberget Kallviken Tjärnbäckstjärnen Degermyran Sundsberget Kallviksskäret 0 500 meter

större delen av området förekommer äldre tallar och granar på uppemot 200 år, på hällmarkerna finns även en del ännu äldre träd.

Längs med det djupa diket som löper tvärs genom hela området växer ett yngre, grandominerat bestånd med allmänt inslag av glasbjörk. Denna skog är mycket tät och delvis uppkommen på f.d. myrmark. Skogen kring tjärnarna består av en 150-årig gallrad tallskog.

Tillgången på död ved i området är oftast ganska sparsam, men i det grandominerade beståndet finns det lokalt mer allmänt med klena granlågor och torrträd. Den liggande döda veden utgörs både av rotvältor och avrötade träd, det mesta finns kon- centrerat i några stora ansamlingar av liggande död ved i olika nedbrytningsstadier. Hänglavstillgång- en är som regel god med gott om både tagel- och skägglavar och fläckvis är det även gott om garnlav. Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, harticka, stjärntagging, trådticka, ullticka, vedticka, granticka, garnlav och violettgrå tagellav.

Länsstyrelsens bedömning

Kallviksskäret är ett område med äldre kustnära skog med naturskogskvalitéer. I merparten av området är naturvärdena knutna till de äldre tallarna