• No results found

Mossavattenberget nord Obj.nr:

Kommun: Lycksele Areal: 173 hektar

Mittkoordinat: 666285, 7132902

Beskrivning av området

Mossavattenberget nord ligger ca 40 km sydsydväst om Lycksele på 410 till 580 m.ö.h. Det utgörs av Mossavattensbergets topparti och dess norra sluttning samt en del med planare mark nordost om berget.

Skogen på Mossavattenbergets topparti består till stor del av en grandominerad höjdlägesskog med stort inslag av björk. Skogen är gles och skiktad. Åldern på skogen är hög, framförallt på de högsta delarna av berget där genomsnittet är närmare 200 år och det finns allmänt med 200 till 300-åriga träd samt enstaka ännu äldre träd. Granarna har ofta två toppar, är knotiga och draperade i hänglavar. Det finns allmänt med död ved i form av torrträd och spridda ganska grova lågor. I de lägre partierna är skogen något yngre men har även här inslag av riktigt gamla granar. På den norra sidan av berget finns det gott om sälg. Det är generellt sparsamt- måttligt med liggande död ved.

Den flacka marken i norra delen av området är bevuxen med en fuktig, grandominerad skog. Här är skogen mer påverkad av skogsbruk men även här finns en del gamla granar och upp emot 200-åriga tallar kring myrarna. I övriga delar av området finns endast spridda spår av äldre skogsbruk i form av gamla avverkningsstubbar och i vissa delar

äldre röjningsstubbar. I ett parti i den norra slutt- ningen finns granskogar som är helt opåverkade av skogsbruk.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, doftticka, gammelgransskål, gränsticka, lappticka, ostticka, rynkskinn, ullticka, violmuss- ling, bårdlav, knottrig blåslav, kortskaftad ärgspik, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, violettgrå tagellav, vedtrappmossa, Jungfru Marie nycklar, nordisk stormhatt, plattlummer, svart trolldruva, torta och tjäder.

Länsstyrelsens bedömning

Mossavattenberget nord är naturskogsområde som har höga naturvärden knutna till förekomster av mycket gamla träd, död ved i olika former och före- komsten av rödlistade arter och signalarter. Området gränsar mot det befintliga reservatet Mossavatten- berget i söder vilket ytterligare höjer värdet. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Mossavattenberget NR Mossavattenberget nord NVA 0 500 meter

Lycksele kommun

Nybystjärnen

Obj.nr: 40 Kommun: Lycksele Areal: 54 hektar Mittkoordinat: 666808, 7138506 Beskrivning av området

Nybystjärnen ligger drygt 3 mil sydsydväst om Lycksele på mellan 385 till 410 m.ö.h. Området utgörs av två mindre moränkullar söder om Nyby- stjärnen samt flack och bitvis sumpig mark mellan kullarna. I norra och södra spetsen av området finns partier med öppna och trädklädda myrar. I områdets sydöstra del finns ett skogsområde som är skyddat som biotopskydd.

Skogen i området domineras av naturskogsartad och talldominerad barrblandskog. Beståndsåldern ligger på mellan 120 till 150 år, men det förekommer allmänt med ca 200-åriga tallar över i stort sett hela området.

Lövinslaget är måttligt till allmänt och utgörs av björk, sälg och asp. Fläckvis finns områden med grova och högvuxna aspar. I södra delen av området finns ett kärnområde som är tydligt naturskogsartat med god skiktning, ålders- och diametersspridning samt bitvis allmän tillgång på död ved. Ett mindre område med tallungskog finns inne i området liksom ett nyupptaget smalt hygge som löper tvärs över området.

Noterade naturvårdsarter

Blåticka, granticka, garnlav och lunglav. Länsstyrelsens bedömning

Nybystjärnen är ett naturskogsområde med produktiv talldominerad barrblandskog. Området har höga värden knutna till allmän förekomst av gamla träd, grova lövträd och död ved. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Nybystjärnen Nybystjärnen BS 0 500 meter

Lycksele kommun

Närmstberget

Obj.nr: 41 Kommun: Lycksele Areal: 84 hektar Mittkoordinat: 660908, 7182039 Beskrivning av området

Närmstberget är beläget ca 3 km norr om Umgransele i den centrala delen av Lycksele kommun. Området omfattar Närmstbergets övre nordsluttning, delar av den östra sluttningen samt dess utlöpare mot sydöst och delar av branten ned mot de flacka skogs- och myrmarkerna på Umeälvens norra sida. Altituden varierar mellan 280–390 m.ö.h.

Skogarna inom området karaktäriseras av lövrika barrblandskogar med naturskogskaraktär. I de friska blåbärsrismarkerna är skogen flerskiktad och rik på björk i spridda diameterklasser. Här växer även sälg och grova rönnar. Spritt inom området står mindre aspkloner samt solitära vidkroniga gamla aspar. Kolade högstubbar, rotvältor och lågor tyder på äldre skogsbränder i området, den senaste förmod- ligen under tidigt 1800-tal. Tydligast är dessa spår i den blockiga och bergsbundna sydvästra branten där även flera av tallarna har brandljud och skogen är mycket gammal.

Norr om branten går ett surdråg med grovväxt grannaturskog, och i den östra delen av branten är marken stenbunden och skogen lövdominerad. Strax norr om toppen och längs ett brant stråk på östsidan växer fullskiktad grannaturskog med hänglavs- draperade granar och enstaka tallöverståndare. Påverkan av äldre skogsbruk är här låg. I övrigt har skogen dimensionsavverkats samt plockhuggits under 1930-talet varför skogens medelålder sällan överstiger 150 år.

Noterade naturvårdsarter

Doftticka, gammelgransskål, granticka, sotticka, stor aspticka, ullticka, bårdlav, garnlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stiftgelélav, stuplav, vedskivlav och torta.

Länsstyrelsens bedömning

Närmstbergets naturvärden är generellt höga och kännetecknas främst av lövrika barrblandskogar med gamla lövträd och aspbiotoper med associe- rade arter men även av grannaturskogar och mindre partier tallnaturskog. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Sakrisberget Närmstberget Närmstberget Långtjärnen 0 500 meter

Lycksele kommun

Rödingträskberget

Obj.nr: 42 Kommun: Lycksele Areal: 49 hektar Mittkoordinat: 669242, 7153593 Beskrivning av området

Rödingträskberget ligger ca 15 km sydsydväst om Lycksele på mellan 240 till 380 m.ö.h. Området utgörs av Rödingträskbergets branta nordostslutt- ning ner mot Örån.

Skogen i området består huvudsakligen av gles 150 till 200-årig, hänglavsrik tallskog i brant, blockig terräng. Bitvis finns även små lodytor. I tallskogen finns ett inslag av klen gammal gran, en del björk, sälg och asp, samt spridda äldre tallar på uppemot 300 år. I områdets nordvästra spets är skogen mycket gles. I områdets sydöstra spets är skogen mer välsluten av underväxande 100-årig gran. Död ved förekommer ganska sparsamt i området, mest i form av tallågor och en del talltorrakor. Gamla dimensionsavverkningsstubbar förekommer i hela området och vissa delar har även underröjts på björk men i övrigt saknas spår av modernt skogsbruk. Noterade naturvårdsarter

Fläckporing, bårdlav, dvärgbägarlav, kortskaftad ärgspik, liten spiklav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, knärot, gråspett och järpe.

Rödingträskberget

0 500

meter

Länsstyrelsens bedömning

Rödingträskberget är ett naturskogsområde med brandpräglad talldominerad skog som har höga na- turvärden kopplat till framförallt god tillgång på gamla, grova tallar samt i viss mån lövinslag och tillgång på död ved. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Lycksele kommun

Savtjärnbäcken

Obj.nr: 43 Kommun: Lycksele Areal: 164 hektar Mittkoordinat: 698633, 7187726 Beskrivning av området

Savtjärnbäcken ligger ca 3 mil nordnordväst om Åmsele på 230 till 280 m.ö.h. Området utgörs av skog- och myrmarkerna runt Savtjärnbäcken och dess utlopp i den grunda och vegetationsrika sjön Savträsket samt omkringliggande flacka och sumpiga sluttningar.

Fastmarksdelarna runt myren utgörs av senvuxen tall- och barrblandskog som mot söder blir mer grandominerad. Skogen är bitvis tätvuxen och innehåller en hel del gamla träd på 200–250 år. Centralt på myren finns en bitvis mycket sumpig myrholme med gammal skiktad granskog med stort björkinslag. Här finns allmänt med 200–250-åriga granar. Hänglavar förekommer rikligt liksom bitvis även stående torrträd.

På holmens centrala delar är marken torrare och här växer en mycket gammal och bitvis även högvuxen och grov tallskog med stort inslag av gran. Skogen är gles och öppen med många tallar och granar som är 200 till 250 år. Några enstaka tallar är ännu äldre, uppemot 400 år. Död ved förekommer här rikligt i form av torrträd, samt sparsamt till allmänt i form av lågor.

På hela myrholmen är påverkan från skogsbruk nästintill obefintlig. Längs med Savtjärnbäcken finns områden med sumpig björkskog som troligen tidigare nyttjats som slåttermarker.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, lappticka, ullticka, garnlav, skinnlav, spindelblomster, järpe, tjäder, tretåig hackspett och videsparv.

Länsstyrelsens bedömning

Savtjärnbäcken är en skog-myrmosaik med äldre naturskogsartade tallskogar och urskogsartad sumpskog. Skogarna i området har mycket höga naturvärden kopplade till lång tids frånvaro av skogsbruk samt stort inslag av senvuxna och mycket gamla träd. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Savtjärnbäcken

BS

0 500 meter

Lycksele kommun

Skovelliden

Obj.nr: 44 Kommun: Lycksele Areal: 57 hektar Mittkoordinat: 665329, 7173283 Beskrivning av området

Skovelliden ligger i Lycksele kommun ca 11 km nordväst om Lycksele samhälle. Området utgörs av en brant sluttning på berget Skovellidens östra sida. Sluttningens högsta del ligger 360 m.ö.h. medan den lägsta delen vid Skovellidens fot ligger 260 m.ö.h. Skogarna utgörs huvudsakligen av blandskogar eller barrblandskogar med ett mycket rikt inslag av lövträd. Trädslagssammansättningen är mycket varierad med en blandning av nästintill lika delar tall, asp, björk och gran samt en bitvis riklig förekomst av sälg. Skogen är flerskiktad och träden står i grupper. Beståndsåldern är inte särskilt hög, ca 90–120 år, men här finns enstaka grova tallar som är över 200 år gamla, granar över 150 år och grova aspar uppemot 150 år. Här finns även rikliga mängder grov björk. Lunglav och njurlavar växer ymnigt på lövträden och på mindre fläckar växer de även på grankvistar. Bitvis finns starkt själv- gallrande partier med mycket rikliga mängder död ved. I övrigt förekommer död ved mer eller mindre allmänt över hela området.

I några mindre raviner är granen grovvuxen och hög. På marken växer här höga ormbunkar och det finns stora mängder grov död ved. I de brantaste delarna av sluttningen finns partier med berg i dagen där skogen blir gles och domineras av klen tall. Merparten av skogen har troligtvis uppkommit efter en gammal, mycket hård blädning men har efter detta lämnats helt orörd.

Kronåker Stor-Tallmyran Skovelliden 0 500 meter Noterade naturvårdsarter

Asptagging, barkticka, doftticka, dvärgtufs, gam- melgransskål, granticka, rosenticka, rynkskinn, rävticka, sotticka, stor aspticka, ullticka, bårdlav, garnlav, liten aspgelélav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stiftgelélav, stuplav, violettgrå tagellav. Länsstyrelsens bedömning

Skovelliden utgörs av mycket fina blandskogar och barrblandskogar med ett rikt lövinslag inklusive grova lövträd med riklig påväxt av olika rödlistade lavar. Skogarna har låg sentida påverkan och fina strukturer. Här finns bitvis rikligt med död ved av både barr- och lövträd. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Lycksele kommun

Spänningträskliden

Obj.nr: 45 Kommun: Lycksele Areal: 179 hektar Mittkoordinat: 642175, 7204148 Beskrivning av området

Spänningträskliden ligger ca 9 km nordöst om Åskilje i en svag nordostsluttning mot Blåviken i Umeälven. Terrängen är blockig och kuperad med inslag av myrar. Höjden över havet varierar från ca 270 till 340 meter. Flera mindre bäckar rinner genom området och avvattnar området österut mot Blåviken.

Huvuddelen av skogen utgörs av tallskog med visst inslag av gran och björk i fuktigare lägen. Ålder på tallarna varierar mellan drygt 100 till 150 år och skogen har troligtvis uppkommit efter brand. Merparten av tallarna är klena och senvuxna, och beståndsstrukturen är luckig och varierad. I områdets centrala och norra delar finns det inslag av mycket blockrika partier. På de block- rikaste partierna finns tallar över 200 år gamla. De blockiga partierna har även ett stort inslag av lågor och torrakor. Även i övriga delar av området förekommer äldre död tallved spritt, ibland som avverkningslump och ibland som grövre lågor i sena nedbrytningsstadier. Gamla brandstubbar förekommer frekvent över hela området. Myrarna är av fattig typ med skvattram, odon och dvärgbjörk. I nordvästra delen finns en fin bäckmiljö med inslag av lodytor. I stora delar av området finns äldre av- verkningsstubbar men det finns inga sentida spår av skogsbruk.

Noterade naturvårdsarter

Goliatmusseron, gräddporing, nordtagging, tall- stocksticka, dvärgbägarlav, garnlav och kolflarnlav. Länsstyrelsens bedömning

Spänningträskliden består av gammal senvuxen tallskog uppkommen efter brand. Området har höga naturvärden knutna till lång tids frånvaro av skogsbruk, gamla tallar, naturskogsartad bestånds- struktur samt bitvis allmän tillgång på äldre död tallved. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Granholmen

Spänningsträskliden

0 500

Lycksele kommun

Stor-Drevjemyran

Obj.nr: 46 Kommun: Lycksele Areal: 260 hektar Mittkoordinat: 636001, 7182640 Beskrivning av området

Stor-Drevjemyran ligger ca 4,5 mil västnordväst om Lycksele i västligaste delen av kommunen på höjdryggen mellan Umeälven och Öreälven. Området består av myren med samma namn samt skog och myrar sydost om denna. Höjden över havet varierar mellan 400 till 460 m.

Stor-Drevjemyran består huvudsakligen av ett skog- myrkomplex med gles, senvuxen, urskogsartad myrtallskog närmast myrarna. Flerhundraåriga tallar och grå torrakor förekommer allmänt. På delar av de flacka höjdryggarna mellan myrarna är skogen mer påverkad men utgörs ändå av naturskog med 150-åriga tallar och granar, torrakor samt enstaka mycket gamla tallar. Centralt på höjdryggarna finns

mindre partier med skärmställningar med tall och gran, under vilka gran- och björkföryngring ägt rum. I området finns även mindre partier med gransump- skog. Det finns ett visst inslag av lövträd i form av björk, sälg och asp samt spridda brandspår.

Myrarna i området är mestadels öppna till halvöppna kärr och blandmyrar och är helt opåverkade av dikning. Stor-Drevjemyran är svagt sluttande och terrasserad med vattenfyllda flarkar i olika nivåer med starrbevuxna mossesträngar emellan. Myrarna har ett rikt fågelliv med bland annat flera häckande arter av vadare.

Lycksele kommun Stor-Drevjemyran myran myran Stor- myran Sörlid- Dalens- Evighets- Drevjemyran Svart- Anders-Olovsliden Älgtjärnen 0 1 000 meter Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, gränsticka, rosenticka, stor aspticka, bårdlav, dvärgbägarlav, garnlav, knottrig blåslav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, violettgrå tagellav, vitmosslav, Jungfru

Lycksele kommun

Stor-Svartliden

Obj.nr: 47 Kommun: Lycksele Areal: 215 hektar Mittkoordinat: 676847, 7121363 Beskrivning av området

Stor-Svartliden är beläget ca 15 km nordöst om Fredrika i södra delen av Lycksele kommun. Området innefattar Stor-Svartlidens topp som reser sig 590 m.ö.h. samt dess omgivande sluttningar ner till ca 430 m.ö.h.

Skogen på Stor-Svartliden utgörs nästan uteslutan- de av gles och mager höglägesgranskog med visst björkinslag men här och var övergår granskogen i björkdominerade miljöer. På bergets topp och dess nordvända sluttning, där lång tid förflutit sedan den senaste skogsbranden, är skogen naturskogsartad. Här är granskogen gammal och rik på strukturer i form av död ved i olika nedbrytningsstadier, krumväxta träd och hänglavsdraperad gran över 300 år gammal samt grov sälg.

I övriga delar är skogen mycket gles, dels beroende på höjden över havet och dels som ett resultat av äldre plockhuggning under 1900-talets första hälft. Tillgången på död ved är därför bitvis sparsam och medelåldern sällan över 150 år. I den västra delen är skogen hårdare brukad, men även här finns mindre områden med grannaturskog och förekomst av lavbeklädd sälg.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, doftticka, granticka, gränsticka, garnlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, violettgrå tagellav, torta och lavskrika. Länsstyrelsens bedömning

Stor-Svartliden består av gles höglägesgranskog, till stor del av naturskogskaraktär, med gamla, hänglavsdraperade granar och gott om död ved. Områdets naturvärden är kopplade till låg sentida påverkansgrad. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Lill-Svartliden Sör-Svartliden Stor-Svartliden Stor-Svartliden Lill-Svartliden 0 500 meter

Lycksele kommun

Stor-Tjäderberget öst

Obj.nr: 48 Kommun: Lycksele Areal: 98 hektar Mittkoordinat: 687869, 7162843 Beskrivning av området

Stor-Tjäderberget öst är beläget ca 12 km ostsydost om Lycksele centralort i kommunens östra del. Området innefattar berget Stor-Tjäderbergets östra brant, nordöstsluttning och utlöpare mot söder. Området gränsar till Stor-Tjäderberget som är avsatt av Sveaskog som ett större hänsynsområde.

Skogen på Stor-Tjäderberget är varierad, tydligt brandpåverkad och överlag mycket lövrik. Kring toppen av berget växer luckig grannaturskog med klen, senvuxen gran och grov sälg. Sydöst om toppen finns ett mindre område med höglägestall- skog i sen succession med stående torrakor, brand- ljudstallar och gamla vidkroniga tallar. I den östra och nordöstra delen växer flerskiktad granskog och i den södra delen 100–150 år gammal barrbland- skog. På sluttningarna står enstaka vidkroniga tal- löverståndare med åldrar som varierar mellan 200 och 400 år samt gamla hänglavsdraperade granar, flera med igenvuxna bläckor som minner om plock- huggningar under tidigt 1900-tal. Som ett resultat av dessa huggningar och en dimensionsavverkning längre tillbaka i tiden är mängden lågor och stående döda träd överlag sparsam.

Solitära aspar och aspkloner är också ett vanligt inslag på sluttningarna. Längst i söder finns ett lövrikt, tätvuxet surdråg med högstammig sälg och rönn. I den östra delen står många solitära sälgar med rik förekomst av lunglav och njurlavar. Träden varierar stort i grovlek. Död ved av asp förekommer i måttliga mängder.

Noterade naturvårdsarter

Doftticka, gammelgransskål, rävticka, stor aspticka, bårdlav, garnlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav,

Stor-Tjäderberget öst Stor- Tjäderberget 0 500 meter Länsstyrelsens bedömning

Naturvärdena i Stor-Tjäderberget öst är starkt kopplade till brandhistorik och det stora inslaget av lövträd. Här finns också partier med grannatur- skog och äldre hällmarkstallskog. Trots att mängden död barrved är sparsam innehåller området gott om naturvärdeshöjande strukturer i form av ett rikt lövinslag, mycket gamla tallar och död lövved. Området gränsar också mot ett större hänsynsom- råde, Stor-Tjäderberget12, vilket höjer värdet. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Lycksele kommun

Svanahålet

Obj.nr: 49 Kommun: Lycksele Areal: 59 hektar Mittkoordinat: 663965, 7138814 Beskrivning av området

Svanahålet ligger ca 3 mil norr om Fredrika i en grund dalgång mellan berget Svanahålberget och byn Granträskliden. Altituden är ca 380–430 m.ö.h. Skogarna i området består till största delen av granskogar på fuktig mark. Längs fuktigare stråk är näringstillgången god. Speciellt i de centrala delarna, längs en mindre bäck, är skogen grovvuxen. Här finns rikligt med död ved, låg- och högörter på marken och åldern är bitvis hög, över 150 år. I den södra delen mot myren och den lilla myrtjärnen övergår den frodiga granskogen till gransumpskog med vitmossa och stråväxter på marken. Åldern på många av granarna ligger här sannolikt nära eller över 200 år. Längre upp mot dalgångens kanter, öst och väst om bäcken, är skogen lite yngre. Det finns ändå rikliga mängder död ved och flera rödlistade arter.

På Svanahålbergets västsluttning växer granskog med spridda aspkloner kring 80–100 år gamla. Död ved finns regelbundet men oftast sparsamt över detta område. Skogen i området är påverkad av dikning men bär få spår av modernt skogsbruk. Västslutt- ningen är dock påverkad av ett försiktigt gallringsut- tag.

Noterade naturvårdsarter

Granticka, gränsticka, gullgröppa, harticka, kötticka, trådticka, ullticka, luddlav, lunglav, skinnlav, ormbär och torta.

Länsstyrelsens bedömning

Svanahålet är ett område med fina grannaturskogar med höga naturvärden. Delarna längs bäcken håller hög klass med grovvuxna granar, frodig markve- getation, rikliga mängder död ved och döende träd. Längre från bäcken är skogen aningen yngre och klenare, men de stora mängderna död ved lyfter värdet. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och