• No results found

Rusksele Norsjö Bastuträsk Malå Jörn Glommersträsk 78 77 79

Skogar med höga naturvärden

0 10 20

Norsjö kommun

Killingbrännet

Obj.nr: 77 Kommun: Norsjö Areal: 39 hektar Mittkoordinat: 681132, 7212069 Beskrivning av området

Killingbrännet ligger ca 3 mil väster om Norsjö på 280 till 300 m.ö.h. Området utgörs av en flack syd- ostsluttande ås mellan två mindre myrar.

Den centrala delen av området består av en välskiktad grandominerad blandskog med 150 till 170-åriga granar och inslag av äldre tallar, uppemot 200 år. Inslaget av löv är stort med gamla grova vårtbjörkar, aspar och sälgar som sannolikt föryngrats efter brand. Brandljud förekommer allmänt på de gamla tallarna.

Mängden död ved i området är mestadels sparsam till måttlig med framförallt klena och färska lågor. Områdets nordvästra del består av en dikespåverkad myr med en del gamla, knotiga, senvuxna tallar. Området har troligen inte påverkats av skogsbruk de 100 åren. Däremot finns avverkningsstubbar som vittnar om äldre dimensionsavverkningar.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, motaggsvamp, rynkskinn, rävticka, tallticka, bårdlav, garnlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav, stuplav, violettgrå tagellav, spindel- blomster och järpe.

Länsstyrelsens bedömning

Killingbrännet är en naturskog med höga naturvär- den kopplade till den välskiktade strukturen, den allmänna förekomsten av gamla granar och tallar samt ett rikligt inslag av äldre lövträd. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Killingbrännet Rökån Killingbrännmyran Killingbrännet 0 500 meter

Norsjö kommun

Oxberget

Obj.nr: 78 Kommun: Norsjö Areal: 50 hektar Mittkoordinat: 691911, 7213582 Beskrivning av området

Området ligger ca 22 km västnordväst om Norsjö och består av Oxbergets topp och nordsluttning, samt ett flackt sumpskogsparti mellan Oxberget, Surmyran och Bäckmyran. Höjden över havet varierar mellan 310 och 440 meter.

Skogen i området är helt grandominerad med sparsamt till allmänt inslag av björk och sälg. Ett litet rikkärr finns i området i ett utströmnings- område vid Oxbergets fot. Den norra, flacka delen av området består av välskiktad gammal granskog med allmänt inslag av björk och sälg. Skogen har hög beståndsålder och det finns gott om senvuxna äldre granar på ca 150 till 250 år.

En stor del av området består av sumpskog med vitmossor i bottenskiktet. Tillgången på död ved är allmän och det förekommer lågor i olika ned- brytningsklasser och dimensioner i större delen av området.

Södra delen av området består av en bitvis brant nordsluttning med svagt skiktad äldre granskog. Medelåldern är ca 130 år, men äldre granar på 150 till 200 år förekommer allmänt, och enstaka granar är ännu äldre. Lövinslaget är sparsamt till bitvis mer allmänt och består av björk och äldre sälg. Tillgången på död ved är mestadels sparsam med en del torrgranar och lågor. Hela området är mycket hänglavrikt med rikligt med garnlav och skägglavar. Skogen i denna del är relativt öppen och har genom- huggits för ca 30 år sedan.

Noterade naturvårdsarter

Doftticka, gammelgransskål, granticka, ullticka, bårdlav, dvärgtufs, garnlav, korallblylav, luddlav,

Surmyrtjärnen Brinkknöreln Brättet Oxberget Surmyran Bäckmyran Oxberget 0 500 meter

Norsjö kommun

Tjärnmyran

Obj.nr: 79 Kommun: Norsjö Areal: 44 hektar Mittkoordinat: 693112, 7212073 Beskrivning av området

Tjärnmyran ligger ca 20 km västnordväst om Norsjö och utgörs av den norra delen av Tjärnmyran och en svag sluttning med skog väster om Tjärnmyran. Höjden över havet varierar mellan 340 till 370 meter. Gårdbäcken, en liten skogsbäck, rinner genom området från väst mot öst. Tjärnmyran utgörs av en blandmyr som delvis täcks av gles tallskog. Skogen i området är huvudsakligen grandominerad, med måttligt till allmänt björkinslag. Enstaka äldre tallar, aspar och sälgar förekommer. Merparten av skogen är välskiktad och naturskogsartad. Största delen av området utgörs av en svagt sluttande sumpskog. I hela området finns det allmänt med gamla granar på mellan 150–200 år och enstaka ännu äldre träd. Tillgången på död ved är mestadels god med både en hel del torrträd och lågor i olika nedbrytningsstadier.

Garnlav förekommer rikligt i hela området. Den finaste delen av området ligger i den norra delen. Här finns rikligt med gamla träd och död ved. Mindre delar av skogen längst i söder har under- växtröjts. Förutom denna röjning förekommer i huvudsak endast äldre avverkningsspår. Skogen ge- nomkorsas även av ett antal diken.

Noterade naturvårdsarter

Blodticka, doftskinn, gammelgransskål, granticka, ullticka, vedticka, dvärgtufs, garnlav, knottrig blåslav, luddlav, lunglav, nordlig nållav, skinnlav, stuplav, vitgrynig nållav, knärot och spindelbloms- ter.

Länsstyrelsens bedömning

Tjärnmyran är ett mindre naturskogsområde som har höga naturvärden kopplade till gammal sumpskog med gott om död ved, gamla träd och hänglavar. Skogen är dikningspåverkad men saknar i stort sett moderna spår av påverkan. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Tjärnmyrtjärnen

Tjärnmyran

Tjärnmyran

0 500

Namn Objektnummer Areal (hektar) Inventeringsår Kommun Sida Bjännsjöberget 80 146 2014 Robertsfors 121 Gravforsberget 81 148 2006 Robertsfors 122 Långträskmyrberget 82 116 2003 Robertsfors 123 Prästmyran 83 39 2008 Robertsfors 124

Robertsfors kommun

Botsmark Sävar Umeå Burträsk Lövånger Bygdeå Robertsfors 80 81 82 83

Skogar med höga naturvärden

0 10 20

Robertsfors kommun

Bjännsjöberget

Obj.nr: 80 Kommun: Robertsfors Areal: 146 hektar Mittkoordinat: 763847, 7135159 Beskrivning av området

Bjännsjöberget ligger ca 1 mil öster om Botsmark i Robertsfors kommun och ca 190–240 m.ö.h. Området utgörs av Bjännsjöbergets topplatå och sluttningar. I söder planar marken ut och här finns två myrar och en bäck, Västra Dalkarlsån. I väster gränsar området mot Bjännsjön.

Ungefär en femtedel av Bjännsjöberget utgörs av hällmarker med låg skoglig påverkan och i bergets flacka sluttningar finns bitvis nakna klappersten- partier, svallad morän och strandvallar som ligger i tydliga etager. På hällmarkerna finns de skogar som håller högst naturvärde inom området. De är ofta helt opåverkade av skogsbruk med flerhundra- åriga tallar och ställvis gammal klen gran. Här finns grova döda tallar och bitvis även liggande död ved, ofta gammal och grånad tallved. Mellan hällarna är skogen gles, luckig och mycket grupperad. Här finns också bitvis rikliga mängder äldre tallved; gamla lumpar och omkullfallna torrträd. Skogen är olikåldrig och det finns mycket fina strukturer. Skogarna i sluttningarna består av barrblandskog med beståndsåldrar kring 100–150 år. Skogarna är bitvis skiktade med inslag av äldre gran och tall kring 200–250 år samt inslag av björk och enstaka aspar och sälgar. Här finns generellt något sparsamt

med död ved. Längs bäcken Västra Dalkarlsån finns bitvis rikligt med död ved och grov gran samt fin skiktning med underväxande gran. Nedan bäcken finns en fin ravinskog med en hel del död ved. Noterade naturvårdsarter

Gräddporing, ullticka och granticka. Länsstyrelsens bedömning

Bjännsjöbergets naturvärden ligger främst i de fina hällmarkerna med gamla tallar och död tallved. Sluttningarna nedan hällmarkerna består av skiktade barrblandskogar och fina granskogsmiljöer med ställvis gott om död ved. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Bjännsjöberget Lappkåtabrånet Västra Dalkarlsån Kolfallbäcken Pilgrimsb. Bjännsjöberget 0 500 meter

Robertsfors kommun

Gravforsberget

Obj.nr: 81 Kommun: Robertsfors Areal: 148 hektar Mittkoordinat: 763249, 7137556 Beskrivning av området

Gravforsberget ligger 22 km västnordväst om Ro- bertsfors och utgörs av Gravforsberget, Spänning- berget och några andra bergstoppar. Hela området är kraftigt stenbundet och innehåller stor andel hällmarker. Det finns mindre myrar i svackorna, mestadels öppna topogena kärr med fattig och inter- mediär växtlighet.

Skogen i området består till stor del av riktigt gamla naturskogsartade hällmarkstallskogar, omväxlande med sumptallskogar och grandominerade lider. Brandspår förekommer allmänt i form av både brandljud och kolad ved och på en tall noterades spår av 3 efterföljande bränder.

Den centrala delen av området utgörs av mycket gammal och i stort sett orörd, urskogsartad häll- markstallskog med god skiktning, allmänt med torrträd och något mer sparsamt med gamla tallågor. Vissa av tallarna i området är långt över 300 år gamla, några troligen en bit över 400 år gamla. I delar av området finns ett visst inslag av äldre senvuxen gran och vårtbjörk.

Kring det centrala toppartiet finns inslag av mer påverkad hällmarkstallskog. Där finns också blockiga partier, branta steniga sluttningar och mindre partier med produktiv barrblandskog. Barrblandskogen har relativt god skiktning och innehåller allmänt med 150–200 år gamla tallar samt sparsamt med granar på uppemot 150 till 200 år. Lövinslaget är måttligt, liksom för det mesta även tillgången på död ved.

Perifert i området finns inslag av mindre områden med äldre, mer påverkad barrblandskog på ca

Sänghålberget raningen Lång- Kallkällberget kläppen Kättberget Spänningberget Gravforsberget Bjännranings- berget Åsjön Gravfors Gravforsberget 0 500 meter

utgörs av hällmarksskogar av impedimentstyp. Områdets centrala delar utgör en av de största och finaste hällmarksskogarna i östra delen av länet, där delar har starkt urskogsartad prägel. Tillsammans med de mer påverkade, men också mer produktiva skogarna kring den urskogsartade kärnan utgör området en väl fungerande ekologisk enhet. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Robertsfors kommun

Långträskmyrberget

Obj.nr: 82 Kommun: Robertsfors Areal: 146 hektar Mittkoordinat: 763847, 7135159 Beskrivning av området

Långträskmyrberget ligger ca 15 km sydväst om Robertsfors. Området utgörs av en svag sydväst- sluttning som ligger på 220 till 260 m.ö.h. Stora delar av området utgörs av bergimpediment och blockområden.

Skogen i området utgörs av gammal, tät och senvuxen tallskog på 140 till 170 år. Skogen är bitvis mycket gles och lågvuxen men har inslag av riktigt gamla tallar på uppemot 250 år. Död ved förekommer sparsamt, mest i form av äldre lågor och enstaka torrakor.

I svackorna mellan hällmarkerna är skogen mer högrest och produktiv. Skogen är kring 150 år och det är överlag sparsamt med död ved. I områdets västra del finns även ett mindre grandominerat område med inslag av grövre granar och en del lövträd. I området finns även en del mindre tallkärr samt små öppna starrbevuxna kärr.

Området är opåverkat av modernt skogsbruk. Äldre spår från dimensionsavverkningar finns framförallt i de mer produktiva svackorna.

Noterade naturvårdsarter

Tallticka, garnlav, kolflarnlav, vitmosslav och tjäder. Länsstyrelsens bedömning

Långträskmyrberget är ett sammanhängande område med äldre skiktad tallnaturskog med höga värden knutna till den goda förekomsten av gamla senvuxna tallar och den låga påverkansgraden av modernt skogsbruk. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Långträskmyrberget Ytterbäcken Ytterbäcken Orrmyrbäcken Långträskmyrberget 0 500 meter

Robertsfors kommun

Prästmyran

Obj.nr: 83 Kommun: Robertsfors Areal: 39 hektar Mittkoordinat: 788089, 7116804 Beskrivning av området

Prästmyran ligger ca 2 km öster om Bygdeå i Ro- bertsfors kommun på mellan 15 till 30 meter över havet. Området sluttar mycket svagt åt söder. Underlaget består av sandiga moräner i de lägre liggande delarna som övergår i grovblockiga och steniga partier uppe på åsryggarna. Några små våtmarker finns spridda i området.

Prästmyrans skogar består av äldre tallskogar och barrblandskogar som överlag är svagt påverkade av modernt skogsbruk. Mycket av skogen är ca 150 år gammal med gott om rätt grov, men lågvuxen och spärrgrenig tall. I de högre liggande delarna av området finns inslag av blockrika områden, en del större flyttblock samt några mindre hällmarks- partier. De äldsta tallarna återfinns ofta i anslutning till de mer stenbundna delarna. Död ved före- kommer sparsamt i hela området. Här och var finns enstaka torrträd, några färskare tallågor samt några mycket gamla tallågor i sent nedbrytningsstadium. I områdets nordöstra del finns två åsryggar där träden är spärrgreniga och vidkroniga och det finns ett allmänt inslag av ungefär 250-åriga överstån- dare. Omkring åsryggarna växer en mer påverkad äldre tallskog som är genomhuggen och till stor del saknar skiktning och gruppställdhet, men har en hög beståndsålder. Omkring vägen som går genom områdets södra del, och intill Prästmyran antar skogen mer formen av en äldre barrblandskog med stort inslag av drygt 100 årig gran. Här finns även en del områden med lågvuxen tallsumpskog på ca

gärdan Ömans- Prästmyran Långmyran Prästmyran 0 500 meter

150 år. I ett par sumpdråg mellan områdets åsryggar växer en klenstammig och tät gransumpskog med stort inslag av senvuxna gamla granar. Här finns även ett visst lövinslag av äldre glasbjörk samt en del klen död ved.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, granticka, tallticka, garnlav, liten spiklav, skinnlav, violettgrå tagellav, spillkråka, större korsnäbb och tjäder.

Länsstyrelsens bedömning

Prästmyran präglas av gamla talldominerade skogar som till stor del har naturskogskaraktär. Ett par mindre delar består av mer genuin tallnaturskog. Områdets värden ligger i den relativt stora och väl avgränsade arealen med gammal tallskog på låg altitud. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Namn Objektnummer Areal (hektar) Inventeringsår Kommun Sida Basmyrberget 84 39 2006 Skellefteå 127 Bornsmyran 85 35 2006 Skellefteå 128 Brattberget 86 47 2003 Skellefteå 129 Bräcktjärnberget 87 64 2003 Skellefteå 130 Brännmyrberget 88 222 2004 Skellefteå 131 Dalmyränget 89 108 2006 Skellefteå 133 Daniel-Persaheden 90 82 2014 Skellefteå 134 Djupgravträsket 91 21 2007 Skellefteå 135 Hobergsliden 92 275 2014 Skellefteå 137 Högkammen 93 299 2014 Skellefteå 139 Kallviksskäret 94 41 2007 Skellefteå 141 Kolgrundet-Bäckfjärden 95 53 2008 Skellefteå 142 Kåtaberget-Storgroven 96 155 2003 Skellefteå 143 Lakagrovbäcken 97 37 2006 Skellefteå 144 Långtjärnen-Tosktjärnen 98 283 2014 Skellefteå 145 Lövmyran 99 78 2014 Skellefteå 147 Moren väst 100 313 2014 Skellefteå 148 Näsberget 101 44 2003 Skellefteå 149 Petberget 102 84 2008 Skellefteå 150 Risåträsk 103 237 2006 Skellefteå 151 Romelsön 104 217 2003 Skellefteå 152 Storvikheden 105 33 2011 Skellefteå 153 Sundsberget 106 49 2004 Skellefteå 154

Tväråberget nord 107 46 2014 Skellefteå 155

Tåme skutfält 108 256 2004 Skellefteå 156

Vitberget 109 45 2006 Skellefteå 157

Vitberget-Tremyrberget 110 166 2011 Skellefteå 159