• No results found

Fjällheden-Gålgoberget Obj.nr:

Kommun: Åsele Total areal: 86 hektar

Mittkoordinat: 679692, 7118302

Beskrivning av området

Fjällheden-Gålgoberget ligger ca 15 km nordöst om Fredrika. Området är tvådelat och sträcker sig på var sida om det lilla naturreservatet Fjällheden. Området utgörs av Gålgobergets sydvästbranter i den södra delen och skogarna kring Bergsmyrbäcken i den norra delen. Gålgoberget är en topp med höga lodväggar och klippor som sluttar ner för det nästan 500 meter höga berget till ett plant myrområde nedanför som ligger på ca 380 m.ö.h.

Gålgoberget och dess sydvästbrant utgörs av ur- skogsartad tallskog med mycket gamla tallar. Där lodväggarna slutar tar branta moränmarker vid som bitvis är ganska blockiga. I dessa, mer produktiva delar, finns gamla tallar, gamla granar och äldre björkar, aspar och sälgar. I sluttningens östra delar står en dunge med mycket gamla tallar som är kring 350–400 år och omkring 80 cm i brösthöjdsdiame- ter. Nedanför branten och den blockiga sluttningen

jämnar marken ut sig och övergår i en plan hed med en trädbeklädd myr med fina gammeltallar, torrakor och klena torrfuror.

Längre åt sydväst rinner en skogsbäck omgiven av gammal hänglavsrik granskog med ett rikt björk- inslag och stor mängd död lövved men även en del granved. Uppströms bäcken finns sumpskogsartade delar med stamtäta och skiktade granmiljöer. Längst i väst övergår skogen till med barrblandskog med rikt lövinslag. I denna barrblandskog finns små vätar och bitvis är det gott om hänglavar. Även här finns spridd död ved och åldersvariationen bland träden är stor.

Markerna i den norra delen består av moränslätter med ganska liten blockstorlek. I en smal bård som angränsar mot reservatets nordgräns finns ett fuktigt och näringsrikt stråk längs en liten bäck. Skogen i den norra delen är en grovvuxen grannaturskog med

Lycksele kommun

bitvis rikliga mängder grov död ved. Här finns också ett inslag av sälg och rönn. Granens ålder är hög, ofta kring 200 år. Marken är bitvis täckt av olika lågörter men är i övrigt av frisk blåbärstyp.

finns gott om naturskogsstrukturer så som gamla träd och död ved och rikligt med hänglavar. Området ligger i anslutning till Fjällhedens naturre- servat vilket stärker värdet. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt Fjällheden- Gålgoberget Fjällheden- Gålgoberget Fjällheden NR Bäckmyran Halsmyrbäcken Bergmyrbäcken Höglunda Abborrtjärnliden Gålgoberget Bäckmyråsen Sör-Svartliden Gålgotjärnen 0 1 000 meter

Lycksele kommun

Fräkenbäcksberget

Obj.nr: 27 Kommun: Lycksele Areal: 65 hektar Mittkoordinat: 686831, 7186091 Beskrivning av området

Fräkenbäcksberget ligger ca 20 km nordost om Lycksele och utgörs av Fräkenbäcksbergets nord- ostsluttning. Sluttningen utgörs av medelblockig moränmark och höjden varierar mellan 240 till 300 m.ö.h. I de centrala delarna är det brant och det finns inslag av stup med lodytor och större block. Fräken- bäcken rinner genom områdets norra del. Markvege- tationen i området varierar från torra lingonmarker i de övre delarna till friska blåbärsmarker i de lägre liggande delarna.

Skogen är talldominerad med inslag av gran i fuktigare delar samt ett varierande lövinslag av främst björk. Fläckvis förekommer det även en del sälg samt klen, senvuxen asp. Beståndsåldern på tallarna ligger oftast kring ca 130 år men det finns ett påtagligt inslag av äldre träd på uppemot 200 år. Ställvis är det stor diameterspridning på träden medan andra delar är mer homogena. Torrakor och lågor förekommer sparsamt men spritt i hela området. Äldre påverkan från dimensionsavverk- ningar finns men sentida spår av avverkning saknas i stort sett helt.

Noterade naturvårdsarter

Gelélav (obest.), lunglav, skinnlav och stuplav. Länsstyrelsens bedömning

Fräkenbäcksberget är en talldominerad naturskog som har höga naturvärden kopplade till lång tids frånvaro av skogsbruk och en naturlig bestånds- struktur med inslag av gamla träd och lövträd. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Samuelstjärnarna Brännan Fräkenbäckberget Åträskkojan Fräkenbäcken Fräkenbäcksberget 0 500 meter

Lycksele kommun

Fäbodkullen

Obj.nr: 28 Kommun: Lycksele Areal: 35 hektar Mittkoordinat: 631345, 7187313 Beskrivning av området

Fäbodkullen ligger ca fem mil västnordväst om Lycksele på höjdryggen mellan Ume älv och Öre älv. Höjden över havet varierar från 420 till 530 meter. Området utgörs av toppartiet samt delar av syd- och nordsluttningen av den lilla bergknallen Fäbodkullen.

Skogen i området är överlag urskogsartad och uppkommen efter brand. Södra delen av området utgörs av en sydsluttning bevuxen med ca 130 till 200-årig tallskog uppblandat med grov, gammal asp och vårtbjörk. Toppartiet utgörs av höjdpräglad och lövrik barrblandskog som är uppkommen efter en brand för ca 150 år sedan medan den nordliga utlöparen utgörs av gles granskog med stort björkin- slag samt en hel del gamla sälgar.

Död ved förekommer måttligt till allmänt i stora delar av området, särskilt död lövved är bitvis allmänt förekommande. Förutom i den nordliga utlöparen saknas spår av skogsbruk helt.

Noterade naturvårdsarter

Doftticka, granticka, garnlav, luddlav, lunglav och skrovellav.

Länsstyrelsens bedömning

Fäbodkullen är ett urskogsartat skogsområde med höga bevarandevärden, särskilt den produktiva syd- sluttningen med gammal tall och grov asp. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Fäbodkullen

Fäbodkullen

0 500

Lycksele kommun

Granberget

Obj.nr: 29 Kommun: Lycksele Areal: 65 hektar Mittkoordinat: 643974, 7152192 Beskrivning av området

Granberget ligger ca 3,5 mil sydväst om Lycksele, nära kommungränsen till Åsele och nordväst om byn Åttonträsk. Granberget är ett skogsbeklätt berg med en markant nordostbrant med lodväggar. Granbergets topp domineras av gammal granna- turskog av höglägestyp. Här finns inslag av löv i form av björk, asp, sälg och enstaka rönnar. Även spridda tallar finns i den norra sluttningen. Be- ståndsåldern är omkring 120–140 år men ett flertal träd är omkring 200 år. Här finns bitvis rikligt med hänglavar, framför allt där antalet äldre träd är stort. Friskmossor och blåbärsris dominerar bottenskikt och fältskikt. Död ved finns allmänt som torrträd och lågor i olika nedbrytningsstadier.

I Granbergets brantare sluttningar ökar produkti- viteten och bitvis finns riktigt grova gamla granar och rikliga mängder död ved. Toppens västsluttning är björkdominerad med inslag av gran. Skogen är mycket gles och påminner om fjällbjörkskog med bukettbjörkar.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, granticka, ostticka, rosenticka, rynkskinn, ullticka, bårdlav, garnlav, knottrig blåslav, luddlav, lunglav, skrovellav, stuplav, violettgrå tagellav och mörk husmossa. Länsstyrelsens bedömning

Granberget har höga naturvärden kopplade till områdets lövrika grannaturskogar med god skiktning, åldersspridning, bitvis god tillgång på död ved och hänglavar. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Granberget Granbergsmyran Granbergsmyran Granberget 0 500 meter

Lycksele kommun

Granbergsmyran

Obj.nr: 30 Kommun: Lycksele Areal: 206 hektar Mittkoordinat: 642552, 7151551 Beskrivning av området

Granbergsmyran ligger ca 3,5 mil sydväst om Lycksele, nära kommungränsen till Åsele och nordväst om byn Åttonträsk. Området utgörs av en skogs- och myrmosaik med två skogsbeklädda berg. Skogen är av höglägestyp och domineras av gran men har ett stort inslag av lövträd. Lövinsla- get består framför allt av björk men det finns även rikligt med sälgar, vissa grova och gamla, samt enstaka aspar varav några har riktigt hög ålder och torde vara första generationen träd efter skogsbrand. I de glesare, lågproduktiva delarna är lövträden ställvis det dominerande trädslaget.

Skogarna är flerskiktade och har en god ålderssprid- ning. Död ved utgörs främst av torrträd av gran och björk men även av spridda lågor. Många träd är också skadade av snövintrar med toppbrott och böjda stammar. Över hela området finns rikligt med hänglavar, bitvis är det riktig hänglavsskog med långa garnlavsbålar. Markskiktet är tunt, troligen beroende på en gammal skogsbrand för ca 150 år sedan och det höga läget. Huvuddelen av beståndet har uppkommit efter denna brand med granar och lövträd kring 130–150 år samt enstaka överståndar- granar. Myrarna i området är mestadels plana och starrbevuxna. I det större myrområdet finns antydan till sträng- och flarkbildning.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, gammelgransskål, granticka, gränsticka, ullticka, vedticka, bårdlav, garnlav, gulnål, gytterlav, knottrig blåslav, luddlav, lunglav, skinnlav,

skrovellav, sotlav, stuplav, violettgrå tagellav och mörk husmossa.

Länsstyrelsens bedömning

Granbergsmyran har höga biologiska värden på grund av orördheten och den naturliga strukturen av trädslagsblandning, trädåldrar, skiktning, luckighet och hänglavsrikedom. Den döda veden har börjat komma i form av självgallring, snöbrott och ålderdom bland träden. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Hälliden Råliden Granbergsmyran Granberget 0 500 meter

Lycksele kommun

Granselavan

Obj.nr: 31 Kommun: Lycksele Areal: 102 hektar Mittkoordinat: 666602, 7178520 Beskrivning av området

Granselavan ligger ca 15 km nordväst om Lycksele på östra sidan om en långsmal vik i Umeälven. Öster om avan stupar berget brant ner mot vattnet och ett flertal mindre toppar tar vid ovanför branten. Höjden över havet varierar från 250 meter nere vid Umeälven till 320 meter på toppen av den högsta bergskullen. Flera mindre myrområden samt en mindre myrtjärn ligger inom området.

Skogen är i huvudsak talldominerad med grando- minerade partier i fuktiga lägen. Lövinslaget är mestadels måttligt och utgörs av björk samt enstaka sälgar. Huvudbeståndsåldern på tallen i området är ca 140 till 150 år och för granen drygt 100 år. Tallar och granar på uppemot 200 år förekommer spritt i området, vanligast i den norra delen av skogen. Dessutom finns enstaka ännu äldre tallar som är uppemot 300–400 år gamla. Merparten av skogen har god skiktning och är generellt opåverkad av skogsbruk under lång tid. Mindre delar av de talldominerade bestånden, främst centralt och i söder, är gallrade längre tillbaka i tiden och relativt enskiktade. Död ved i form av torrträd och lågor förekommer i sparsam till måttlig omfattning. I mindre delar finns det allmänt med död lövved. Hänglavstillgången är måttlig till allmän. Större garnlavsbålar med fertil garnlav förekommer i enstaka exemplar.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, gräddporing, motaggsvamp, rävticka, tickmussling, vedticka, blanksvart spiklav, dvärgbägarlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav och skinnlav.

Länsstyrelsens bedömning

Granselavan utgör ett väl sammanhållet område med gammal och till stora delar naturskogsartad gammal tallskog. Området har höga naturvärden knutna till lång tids frånvaro av skogsbruk, hög grad av natur- lighet och gamla tallar. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Granselavan Spångmyran Rödmossamyran Granselavan 0 500 meter

Lycksele kommun

Gubbträskbäcken

Obj.nr: 32 Kommun: Lycksele Areal: 404 hektar Mittkoordinat: 658523, 7140137 Beskrivning av området

Gubbträskbäcken ligger ca 3 mil sydväst om Lycksele samhälle i Lycksele kommun nära gränsen mot Åsele kommun. Området är stort och delas i mitten av bäcken Gubbträskbäcken. Området sluttar svagt ner mot bäcken på var sida och altituden varierar mellan 400–450 m.ö.h. Den östra delen utgörs av en skog-myrmosaik med större öppna myrar och mindre myrar insprängda i skogsbestån- den. Den västra delen består av fuktiga, ibland små- blockiga, plana marker brutna av mindre fuktdråg och mindre öppna myrar.

Skogen i den östra delen består av fuktiga äldre granskogar på försumpad moränmark. Markvattnet är rörligt och skogarna är ofta näringsrika. I mycket våta skogspartier växer örter och låga ormbunkar på marken. Skogen är ganska grovvuxen med en hög beståndsålder, ofta kring 150 år med granar uppemot 300 år. Träden står ofta på socklar och det finns

rikligt med hänglavar. Död ved finns i olika nedbryt- ningsstadier och grovlekar. I ett stort område längst i norr samt i en urskogsliknande del i sydost finns rikliga förekomster av död ved. Ute på myrholmar finns också partier med helt orörd skog med mycket gammal gran och rikligt med död ved.

Den västra delen består av grandominerade skogar med varierande näringstillgång. I de produktiva delarna växer grov granskog med god tillgång på död ved. I de näringsfattigare områdena är mängden död ved mer sparsam. Skogarna här har påverkats av blädning och naturvärdena följer tydligt näringstill- gång och produktivitet. Lövandelen i hela området är generellt låg och består främst av klen björk samt enstaka sälg och asp. Mellan de skogbekläd- da områdena finns starrbevuxna myrar. I den östra delen är myrarna bitvis starkt påverkade av dikning medan myrarna i den östra delen har en opåverkad hydrologi.

Lycksele kommun

Noterade naturvårdsarter

Blodticka, doftskinn, gammelgransskål, granticka, gränsticka, harticka, koralltaggsvamp, kristallticka, kötticka, lappticka, rosenticka, stjärntagging, tick- mussling, trådticka, ullticka, vedticka, bårdlav,

den och påverkan från skogsbruk är till stor del begränsad till blädningar i den västra delen. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Gubbträskbäcken Gubbträskb. Gubbträskbäcken Granliden Gubbträskliden Gubbträskliden 0 1 000 meter

Lycksele kommun

Halvträskbrännan

Obj.nr: 33 Kommun: Lycksele Areal: 272 hektar Mittkoordinat: 695699, 7178713 Beskrivning av området

Halvträskbrännan ligger ca 22 km västnordväst om Lycksele. Området är mycket flackt och våtmarks- dominerat med några mindre moränryggar utspridda i våtmarkerna. Myrområdena består mestadels av fattiga topogena kärr och trädbevuxna kärr. Våt- markerna är delvis påverkade av dikning, speciellt i områdets sydvästra del. I öster ingår stora delar av sjön Halvträsket.

Områdets skogar är i huvudsak talldominerade och ofta sumpiga. På fastmarksryggarna växer skog av medelgod bonitet på småblockig mark. I merparten av bestånden finns ett mycket stort inslag av björk. Kärnan i området består av en stor bränna från 1997. Hela området är en stor skelettskog av döda träd, huvudsakligen tall och björk, med visst inslag av enstaka överlevande tallar som ofta är minst 200 år gamla. Inga skogliga åtgärder har gjorts efter branden.

Norr och öster om brännan vidtar områden med tall- barrblandsumpskog på stenig och blöt mark. Det finns gott om senvuxna träd på 150 till 200 år och enstaka ännu äldre tallar. Liggande död ved förekommer mestadels i måttligt mängd medan det är allmänt med nydöda torrakor. Skogen är som regel hänglavsrik med mycket gott om manlav och andra tagellavar. En del gamla avverkningsstubbar finns men det finns ingen sentida påverkan. Skogen har ett stort björkinslag av bukettformade björkar. Mot myrkanterna glesar skogen ut och blir helt tall- dominerad och lågvuxen. Oftast finns en bred över- gångszon mellan lågproduktiv tallsumpskog och tallbevuxna myrimpediment.

I områdets nordvästra hörn vidtar ett större område med sumpig och tallskog. Detta område är björkrikt och har en gles huvudgeneration av tall som är under hundra år men med ett allmänt inslag av minst 250-åriga tallöverståndare. På myrholmen söder om Halvträsket är skogen aningen yngre än norr och väster om sjön. Utmed bäcken som rinner från Stormyran ut i Halvträsket finns ett smala leveér bevuxna med gles och grov ängsbjörkskog. Närmast sjön rinner skogen genom en mycket fin gransump- skog med grovvuxna, ca 150–200 år gamla granar och ett stort inslag av grov björk och allmänt med död ved och hänglavar.

Noterade naturvårdsarter

Gammelgransskål, granticka, gullgröppa, ullticka, vedticka, garnlav, vitgrynig nållav, bollvitmossa, skogsfru, avlång dubbelklobagge, bandad skulder- bock, björkpraktbagge, Dropephylla clavigera (en kortvinge), fläckig tornbagge, grov tallkapuschong- bagge, gulbandad brunbagge, kolsvart trädbasbagge, korthårig kulhalsbock, Mycetochara flavipes (en svampklobagge), nordlig svampklobagge, robust mögelbagge, sahlbergs halvknäppare, slät tallkapu- schongbagge, stekelbock, stor plattnosbagge, större svartbagge, trefläckig brunbagge, Triplax scutellaris (en trädsvampbagge), spetshörnad barkskinnbagge, tallvägstekel, Tanyptera atrata (en vedharkrank), dalripa, lavskrika, sidensvans, tjäder, tornfalk, torn- seglare, tretåig hackspett och videsparv.

Länsstyrelsens bedömning

Halvträskbrännan är ett område med flera olika typer av värdefulla naturskogar. Intressantast är brandfältet från 1997 som hyser stora mängder grov, solexponerad död ved liksom gamla brandskadade tallar. Övriga skogsdelar utgörs av talldominera- de naturskogsholmar samt gammal naturskogsar- tad gransumpskog. Inom brandfältet har ett mycket stort antal hotade och sällsynta insekter knutna till brandmiljöer påträffats. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Halvträsk Sörliden Halvträskbrännan BS 0 500 meter

Lycksele kommun

Kallkälltegen

Obj.nr: 34 Kommun: Lycksele Areal: 90 hektar Mittkoordinat: 664148, 7218092 Beskrivning av området

Kallkälltegen ligger ca 4 km sydväst om Kristine- berg på mellan 355 till 440 m.ö.h. Södra delen ligger i Mörklidens sydsluttning medan norra delen består av en flack ostsluttning med inslag av myrmarker. Rävlidens naturreservat ligger 600 meter nordväst om området.

Stora delar av området består av en mycket

produktiv, välskiktad grandominerad skog på ganska flack mark som sluttar svagt mot nordost och söder. Skogen är 120–170 år med inslag av betydligt äldre träd, uppemot 250 år. Enstaka granar med brandljud förekommer. Skogen är ganska tät och har ett allmänt inslag av tall och björk. Asp och sälg finns mer sparsamt i området. Tallarna är ca 120 år gamla och spärrgreniga.

Död ved förekommer allmänt och fläckvis rikligt. Mest är det färska lågor i mellandimensioner av både gran och löv. Lumpade stockar finns här och där. Området har varit orört under lång tid även om dimensionsavverkningsstubbar finns spridda i området. I vissa delar är mängden död ved, gamla träd och lövträd mer sparsam.

I den norra delen mot myren ligger partier med en mycket tät, ogallrad 100-årig granskog med stort lövinnehåll. Myren har spår av slåtter som syns som lador och diken. Myren hyser även allmänt med gammeltallar och en del torrträd.

Noterade naturvårdsarter

Doftticka, gammelgransskål, harticka, kötticka, rynkskinn, rosenticka, ullticka, blanksvart spiklav, bårdlav, garnlav, gelélav (obest.), luddlav, lunglav, skinnlav, stuplav, dvärghäxört, Jungfru Marie nycklar, sidensvans och järpe.

Länsstyrelsens bedömning

Kallkälltegen utgör ett naturskogsområde som i huvudsak utgörs av äldre högproduktiv grannatur- skog uppkommen efter brand. Området har höga na- turvärden knutna till lång tids orördhet, gott om död ved och förekomst av gamla grova träd. Läns- styrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Mörkliden Rävliden NR Kallkälltegen 0 500 meter

Lycksele kommun

Lidmyran

Obj.nr: 35 Kommun: Lycksele Areal: 137 hektar Mittkoordinat: 646976, 7146645 Beskrivning av området

Lidmyran ligger i Lycksele kommun, mitt emellan Åsele och Lycksele samhällen, ca 4 mil från båda orterna. Området består av en svagt sluttande skog- myrmosaik med en altitud som varierar mellan 480–520 m.ö.h. Terrängen är blockfattig morän med flera större och mindre myrar insprängda mellan skogspartierna.

Skogen i Lidmyran domineras av relativt lågproduk- tiv granskog av blåbärstyp med inslag av lågpro- duktiv gransumpskog och trädklädda myrar. Över hela området finns ett måttligt till rikligt inslag av lövträd, främst låga björkar men även spridda sälgar. Skogens dominerande beståndsålder ligger på ca 110–130 år med bitvis rikligt inslag av gamla granar kring 150–200 år. Överlag utgörs skogen av mycket låga, långsamväxande träd medan delen i norr är mer produktiv. Skogen är olikåldrig och skiktad med gruppställda träd. Majoriteten av skogen är öppen och luckig men i den norra delen finns mer tätvuxna granbestånd. Luckigheten beror främst på att skogen plockhuggits vilket gjort att de mer lågproduktiva delarna har haft en mindre återväxt.

Död ved förekommer i hela området i varierad