• No results found

Stensvattsberget nord Obj.nr:

Kommun: Bjurholm Areal: 41 hektar

Mittkoordinat: 699347, 7088487

Beskrivning av området

Stensvattsberget nord ligger ca en mil sydväst om Bjurholm på mellan 260 till 370 m.ö.h. Området utgörs av två stycken nord-sydgående bergsryggar med bitvis branta väst- och östsluttningar, mindre lodytor och berg i dagen. Mellan kullarna löper dråg med myrar och två mindre tjärnar. Området gränsar i söder mot det befintliga naturreservatet Stensvatts- berget.

Ett stråk centralt i området, som löper från norr till söder, utgör kärnan i området med stark natur- skogskaraktär och god skiktning. Där är skogen barrblandad med stort inslag av gamla granar och tallar. I dessa delar är det allmänt med tallar på över 200 år varav flera med brandljud. Men som helhet överväger 110–140-årig talldominerad skog. Gamla, grova aspar och sälgar samt glasbjörk förekommer spritt i större delen av området. Det är ganska hänglavsrikt med bitvis rikliga mängder garnlav. Lågor förekommer sparsamt till fläckvis rikligt i området som helhet. Det finns även en hel del torrakor samt döende träd. I de norra delarna av kärnområdet är det allmänt med klena barrträdslå- gor, lågor av asp och björk samt gamla, grova aspar.

Ett område väster om den lilla Knorthålstjär- nen har gallrats under senare år. I samband med gallringen har framförallt gamla, grova träd, lövträd och döda träd gallrats bort. Trots gallringen finns naturvärden kvar i form av död ved och spridda grova lövträd, det kommer också ett betydande aspuppslag. Större delen av skogen är av frisk blå- bärsristyp, men fuktiga, mindre områden med ört- vegetation förekommer i de brantare sluttningarna, liksom områden med sumpskogskaraktär i myr- och bäckkanter.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, gammelgransskål, gräddporing,

gränsticka, kötticka, rävticka, stor aspticka, ullticka, vedticka, violmussling, bårdlav, garnlav, lunglav, skrovellav, skinnlav, stuplav, violettgrå tagellav, knärot, torta och videsparv.

Länsstyrelsens bedömning

Stensvattsberget nord utgörs av fina, gamla talldo- minerade barrnaturskogar med naturlig struktur och skiktning. Det betydande lövinslaget samt förekom- sten av hotade arter bidrar också till områdets höga värde. Området gränsar i söder mot det befintliga

Knorthåltjärnen Bergtjärnen tjärnen Abborrtjärnkullen Stensvattsberget Knorthålberget Nördviken Stensvattsberget NR Stensvattsberget nord 0 500 meter

Bjurholms kommun

Storberget-Fulberget

Obj.nr: 16 Kommun: Bjurholm Areal: 70 hektar Mittkoordinat: 673303, 7094134 Beskrivning av området

Storberget-Fulberget ligger 35 km västsydväst om Bjurholm. Området består av Storberget och Fulbergets toppartier, Storbergsdalen mellan dessa bägge toppar samt de båda bergens gemensamma mäktiga sydvästbrant. Höjden över havet varierar från 310 till 480 meter.

På de bägge bergstopparna finns områden med i stort sett orörda barrblandskogar. Skogen är talldo- minerad och 300 till 500-åriga tallar förekommer allmänt. Skogen är tydligt påverkad av bergets höjdläge och många träd är grova men kortvuxna och toppbrott förekommer allmänt. Brandspår förekommer i form av brandljud i levande tallar samt enstaka kolade stubbar.

Dalgången mellan de bägge topparna är grandomi- nerad med 200 till 300-åriga granar och rikligt med död ved. Bergens nordsluttningar är täckta av gran- dominerad, skiktad och olikåldrig skog med 100 till 150-åriga träd och inslag av 200-åriga granar. Här är lövinslaget måttligt i form av grova björkar och enstaka aspar och sälgar. Själva sydvästbran- ten består av klippbranter, block och rasmarker med spridda gammeltallar och en hel del äldre död tallved. Insprängt mellan branterna finns partier med mer produktiv barrblandskog.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, gammelgransskål, granticka, gränsticka, harticka, lappticka, rynkskinn, stjärntagging, ullticka, vedticka, bårdlav, dvärgbägarlav, garnlav, kolflarnlav, kortskaftad ärgspik, liten spiklav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stiftgelélav, stor kvistspik, stuplav, violettgrå tagellav, dvärg- häxört, torta, tornseglare, tretåig hackspett och videsparv.

Länsstyrelsens bedömning

Storberget-Fulberget utgör ett dramatiskt terräng- avsnitt som till stora delar täcks av urskogsarta- de gamla tall- och barrblandskogar. Området har mycket höga värden kopplade till dess orördhet, tillgången på mycket gamla träd samt död ved i olika nedbrytningsstadier. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Berggård Fulberget Storberget dalen Storberg- Sexbergen Storberget- Fulberget 0 500 meter

Bjurholms kommun

Stormyråsen

Obj.nr: 17 Kommun: Bjurholm Areal: 87 hektar Mittkoordinat: 673165, 7096900 Beskrivning av området

Stormyråsen ligger i Bjurholms kommun, ca 14 km söder om Fredrika samhälle. Området är ett höjdområde mellan 270 till 310 m.ö.h. som domineras av moränmarker. Terrängen är ofta blockrik med tunna jordtäcken på höjdryggen. Skogen består av talldominerade skogar av omväxlande lingon- och blåbärstyp men här finns även lövrika barrblandskogar längs en liten bäck som rinner mot nordväst från Kroktjärnen. Inslaget av lövträd består i huvudsak av björk men även en del sälg och enstaka gråal. Tallbestånden är öppna, gruppställda, flerskiktade och ofta med stam- diameterspridning. Bestånden domineras av träd som är 100–120 år med spridda inslag av en äldre generation träd som är 200 till 250 år. I den västra delen finns ett litet stavatallbestånd och allra längst i väst finns äldre, bitvis sumpig granskog med låg- örtsvegetation och inslag av gamla granar.

Mängden död ved varierar över området, generellt finns sparsamt till allmänt med död ved. Den döda veden utgörs främst av lumpad ved, dimensionsav- verkningsstubbar, brandstubbar och torrträd men bitvis finns rikligt med grova, omkullfallna silver-

furor. Enstaka vindfällen finns spridda i området. Överlag finns rikligt med garnlav på tallstammar. Brandspår i form av kolade stubbar finns i stora delar av området och här och var finns brandljud på levande tallar. Delar av området har påverkats av gallring för ca 30–50 år sedan.

Noterade naturvårdsarter

Blå taggsvamp, dropptaggsvamp, fläckporing, gam- melgransskål, gräddporing, kråsmusseron, orange taggsvamp, nordtagging, skrovlig taggsvamp, tallriska, ullticka, vitplätt, blågrå svartspik, dvärg- bägarlav, garnlav, kolflarnlav, kortskaftad ärgspik, liten spiklav, lunglav, mörk kolflarnlav, skinnlav och vedskivlav.

Länsstyrelsens bedömning

Stormyråsen har höga naturvärden kopplade till tall- naturskogar med gamla tallar, torrfuror, hänglavs- rikedom och död ved. Här finns även naturskogs- artad gransumpskog med gamla granar och död granved. Trots att gallringar gjorts finns fortfarande naturskogskaraktären kvar i området samt en stor biologisk mångfald. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av

Oxögat Stormyråsen Djupbäcken Holmsjö-Stormyran Stormyråsen 0 500 meter

Bjurholms kommun

Sundsjölandet

Obj.nr: 18 Kommun: Bjurholm Areal: 194 hektar Mittkoordinat: 675488, 7095033 Beskrivning av området

Sundsjölandet utgörs av ett varierat skoglandskap med myrar, tallmoränåsar och lövrika granskogar. Området ligger i Bjurholms kommun, ca 14 km söder om Fredrika samhälle och mellan 330 och 380 m.ö.h. I området finns ett par myrar, både öppna och trädklädda, samt en större tjärn.

Den norra delen utgörs av tallskog med naturskogs- karaktär medan den södra delen består av en lövrik granskogssluttning ner mot tjärnen. Tallskogen växer på en moränås och terrängen är ofta blockrik och här finns en liten hällmark med lodytor där skogen har mycket låg grad av påverkan. Tallbestån- den är öppna, ibland gruppställda och ibland mer utställda. Bestånden är i huvudsak 100–130 år med spridda 200–250 år gamla tallöverståndare.

Överlag finns rikligt med garnlav på tallstam- marna. Mängden död ved varierar, generellt finns allmänt med död ved men i de äldre delarna finns rikliga mängder död ved i form av äldre, grova lågor, lumpade tallar, brandstubbar och silverfuror. Brandspår i form av kolade stubbar och tallar med brandljud finns i stora delar av området. Skogarna har påverkats av gallring det senaste decenniet. I den västra delen finns partier med äldre, bitvis sumpskogsartad granskog med blåbärsris och lågörtsvegetation. Här finns gamla granar och allmänna till rikliga mängder död ved i form av

lågor, torrträd och högstubbar. I söder är skogen yngre, kring 60–80 år, men har ett rikligt inslag av löv, i huvudsak björk men även en del sälg och asp. Längst i sydost finns en lövdominerad skog som påminner om en lövbränna. Trots den låga åldern är skogen flerskiktad med en stor diametersprid- ning. Dessa delar har troligen uppkommit efter avverkning.

Noterade naturvårdsarter

Barkticka, blå taggsvamp, doftticka, dropptagg- svamp, fläckporing, gammelgransskål, granticka, gräddporing, gulporing, motaggsvamp, nordtagging, skrovlig taggsvamp, talltaggsvamp, urskogsporing, vaddporing, vedticka, vitplätt, blanksvart spiklav, blågrå svartspik, dvärgbägarlav, garnlav, kolflarn- lav, liten spiklav, lunglav, mörk kolflarnlav, nordlig nållav, skinnlav, violettgrå tagellav, bollvitmossa, vedtrappmossa, torta och tretåig hackspett. Länsstyrelsens bedömning

Sundsjölandet har höga naturvärden knutna till na- turskogsartade tallskogar med gamla tallar och bitvis rikliga mängder död ved. Tallskogarna bär spår av brand och här finns partier i otillgängliga lägen som har låg påverkansgrad.

I området har ett stort antal sällsynta och rödlistade arter påträffats som är beroende av tallnaturskogar, grannaurskogar och lövrika skogar. Den södra delen av området är något yngre men mycket lövrik och har goda möjligheter att utveckla högre naturvärden på sikt. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Sexbergdalen Sörliden Sundsjöbräntet Sundsjölandet Sexbergen 0 500 meter

Bjurholms kommun

Vitstenberget

Obj.nr: 19 Kommun: Bjurholm Areal: 353 hektar Mittkoordinat: 698189, 7097440 Beskrivning av området

Vitstenberget ligger ca 1 km norr om Balsjö i Bjurholms kommun och ca 260–480 m.ö.h. Området utgörs av de sydvästra branterna på Ångerman- balens södra sida. Ångermanbalen är ett lång- sträckt bergområde med flacka sluttningar i norr och klippor, raviner och flackare slänter i söder. I området finns två delar som är skyddade som natur- vårdsavtal och ett mindre biotopskydd i sydöst. Skogen i området är överlag gruppställd, skiktad och med starkt olikåldrig karaktär, stora diametervaria- tioner och trädhöjder. Skogarna på de högre belägna partierna består av äldre tallskog med inslag av asp och gran. Längst upp på kullarna finns mindre hällmarker med gles tallskog. I ravinerna ner mot Balsjö växer frodiga blandskogsbestånd med grov asp, sälg och gammal gran. Här finns bitvis stora mängder död ved. På planare partier, ovan klipp- branterna, finns gammal blandskog som uppkommit

efter brand. Tallöverståndare över 200 år finns spridda i området. I fuktigare partier finns bestånd som inte brunnit, s.k. brandrefugier. Här finns rikligt med gamla granar med en ålder över 200 år med riklig påväxt av olika hänglavar. I vissa delar där täta tallbestånd kommit upp efter brand finns partier med stavastruktur.

I de västra delarna av området är skogen yngre och troligen mer påverkad. Här finns dock ett generellt högt inslag av lövträd och även god självgallring med bitvis rikliga mängder död ved av klen björk och gran. Ovan slänterna i den västra delen är skogen mindre påverkad med drygt 150 år gammal gran, tallöverståndare och död ved. Påverkan från skogsbruk är överlag mycket låg i området och samtliga bestånd har aldrig avverkats eller blädats i så stor utsträckning att det har påverkat skogens ål- derstrukturer.

Bjurholms kommun Balsjö- skogen BS BS NVA NVA Vitstenberget Balbäcken Lillbäcken Storåsbäcken Sjöfällbäcken Balbäcksdammet Lillranningsbäcken Sjöåsen Sjöfällan Hästbrånan Hästberget Mastberget Vitstenberget Ångermanbalen Djupmyrberget Enskildsberget Röjdtjärnberget Ol-Olsranningen 0 1 000 meter Noterade naturvårdsarter

Doftticka, fläckporing, granticka, lappticka, rosenticka, stor aspticka, ullticka, violmussling, bårdlav, dvärgbägarlav, garnlav, kolflarnlav, luddlav, lunglav, skinnlav, skrovellav, stuplav, vedskivlav,

uppkommit efter naturlig störning samt fuktiga brandrefugiala miljöer med gammal gran och fina ålderstrukturer. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering.

Bjurholms kommun

Ytterklippen

Obj.nr: 20 Kommun: Bjurholm Areal: 44 hektar Mittkoordinat: 700942, 7089402 Beskrivning av området

Ytterklippen ligger ca 8 km sydväst om Bjurholm. Området består av de nedre delarna av berget Ytter- klippens sydvästsluttning ner mot Långsmaltjärnen samt ett flackare område med moränåsar och myrar väst och sydväst om Långsmaltjärnen. Höjden över havet varierar mellan 280 och 330 meter.

Skogen i området består av äldre barrblandskog med ett stort lövinslag. Ett par mindre skogskärr samt några halvöppna myrar ingår också. På åsryggen väster om Långsmaltjärnen och på Valvtjärnåsen består skogen av gamla naturbarrblandskogar på ca 130 till 180 år. Det finns även inslag av riktigt gamla granar och tallar upp emot 250 år. Merparten av området hyser god skiktning samt diameters- och åldersspridning. Död ved förekommer allmänt och ställvis rikligt och området är inte påverkat av modernt skogsbruk. Det är också gott om hänglavar, ofta med stora garnlavsbålar.

Sluttningen på Långsmaltjärnens östra sida har gallrats i sen tid men ännu återstår en del naturvär- den i området. Dessa utgörs främst av ett varierande inslag av gamla träd, såväl gran och tall som asp. Det fanns död ved sedan tidigare, främst lövträds- lågor, men det har tillkommit en hel del till följd av gallringen. I beståndet återfinns spridda naturvärdes- träd i form av grova tallar på minst 250 år som ofta är brandljudsförsedda. Skogen är rik på hänglavar. Brandspår i form av kolade stubbar förekommer allmänt i området. I området finns flera små ut- strömningsområden med örtvegetation liksom små klippblock och skuggade klippväggar.

Noterade naturvårdsarter

Doftskinn, granticka, gränsticka, kötticka, rynkskinn, rävticka, stor aspticka, tickmussling, ullticka, bårdlav, garnlav, luddlav, lunglav, skinnlav, stuplav, violettgrå tagellav, Jungfru Marie nycklar, ormbär, torta, järpe, tjäder och tretåig hackspett. Länsstyrelsens bedömning

Ytterklippen har höga bevarandevärden kopplade till naturlig beståndsstruktur, gamla träd, död ved, lövrik och produktiv skogsmiljö samt förekomsten av rödlistade arter. Trots genomförda gallringar i delar av området har det som helhet fortsatt höga na- turvärden. Länsstyrelsen bedömer att områdets höga naturvärden kan skadas påtagligt av skogsbruk och annan exploatering. Långsmaltjärnen Valvtjärnåsen Sörviken Flaggmyran Ytterklippen 0 500 meter Bjurholms kommun

Namn Objektnummer Areal (hektar) Inventeringsår Kommun Sida

Björnkullen 21 97 2003 Dorotea 40

Bliekevare 22 1 060 2014 Dorotea 41

Nosenai 23 81 2003 Dorotea 43