• No results found

Chyby s jízdou spojené

16 WaterSki. WaterSki [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.water-ski.cz/technika.htm

Obrázek 21: Jízda na jedné lyži (Zdroj: Denik.cz)

a druhou lyži. Jestliže se lyžař pokouší o tento cvik, musí stát opět v základním postavení a dle jeho volby zatěžuje pouze jednu lyži. Pokud se cítí stabilně, tak zprvu nadzvedává pouze špičku lyže nártem nohy. Musíme dávat pozor, aby stihl vyrovnat rovnováhu a včas přinožil. Při tomto metodickém postupu je důležité kontrolovat, aby se lyže zvedala od špičky a nedošlo k ponoření její přední části. Postupem času lyžař nadzvedává z vody celou lyži. Tento cvik je potřeba několikrát vyzkoušet a natrénovat, při čemž se stojná a zvedaná noha vyměňuje. Důležitou součástí je naučit se startovat z jedné lyže. Je to velmi těžké a náročné na koordinaci, a pro děti by to mohlo být složitějšího rázu.17

Základní postoj při rozjíždění na jedné lyži

- stojná noha je pokrčena v koleni a tím se dotýká hrudníku

- volná noha je pokrčena v koleni a využívá se k vyrovnání stability

- paže pokrčeny v lokti a hrazda uchopena střídavě (nadhmatem, podhmatem) Lano je taženo podél lyže volné nohy a váha těla, při rozjetí člunu, musí být vždy nad vázáním a tím se ramena posouvají mírně vzad. Pohyb zvedání se na hladinu musí být pomalý a pozvolný, jelikož trhané a zbrklé pohyby by znamenaly jistý pád.

Tento start patří mezi nejnáročnější, a proto je nejspíš zbytečné se o něj pokoušet při výuce malých dětí. Akorát by to děti odradilo, a to rozhodně není naším záměrem.

Jakmile zvládáme setrvání na jedné lyži alespoň 30 vteřin, pokusíme se o tzv.

odhazování lyže. Jestliže chceme tento postup vyzkoušet, je nutné se nejdříve přesvědčit o tom, která noha je odrazová a švihová. Zjistíme to jednoduchým způsobem, kdy se postavíme k lyžaři zády a mírným postrčením ho donutíme udělat krok vpřed. Podle výsledku tohoto testu budeme vědět, že kdo vykročí pravou nohou, je

17 Tips for the Skier, 2008

právě pro něj tato noha odrazová, pro naši terminologii spíše uvedeme stojná. K tomuto lyžování je potřeba slalomová rekreační lyže se zadním nártovým páskem, kterou si nasadíme právě na stojnou nohu a klasickou lyži s vázáním na druhou – švihovou.

Zadní nártový pásek slouží k tomu, že při odhození lyže z odrazové nohy, vložíme právě do tzv. „Nakopávačky“ nohu švihovou. Odhození lyže se může zdát jako jednoduchá záležitost, ale musí se správně provést a dodržovat určitý postup.

Jízdou ve dřepu si můžeme obohatit náš dojem z jízdy a užít si větší pocit adrenalinu. Dosáhneme ho tím, že nejdříve zaujmeme základní postoj a postupně se z něj snižujeme, až jsme ve dřepu, ve kterém setrváme. Těžiště těla při tom musí být, jak jsme již mnohokrát zmiňovali, nad vázáním. Paže jsou stále napjaté a prvním pravidlem je za žádnou cenu se nepřitahovat lana. Poté můžeme udělat pár dřepů.

6.4 Oblouky vodního lyžování

Slalomový oblouk – skládá se z několika fází:

a. Zátah – mírný náklon na stranu zatočení, přitažení hrazdy k boku b. Travers – zpevnění těla

c. Vypouštění – tělo v jedné přímce, ruce se zdvihají od boku, přejíždění vlny Tělo musí být stále v jedné přímce, jediné co se mění, je úhel mezi tělem a vodní hladinou. Při provádění správného slalomového oblouku, musí být hlava v rovném postavení. Díky tomu budeme mít lepší koordinaci a stabilitu. Nejdůležitější je však pozice ramen, která by měla být uvolněná a natočená ke člunu, avšak při oblouku by měla být ramena vytočena na břeh. Stejně uvolněné a natažené mají být paže. Při provádění oblouku nesmíme zapomenout na pokrčené kotníky. Právě tímto pokrčením dochází k tomu, že boky zůstanou nad lyží. V opačném případě by došlo k přesunu váhy na patu lyže. 18

18 WaterSki. WaterSki [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.water-ski.cz/technika.htm

Obrázek 22: Jednoruční slalomový oblouk (Zdroj: Teorie Adama Sedlmajera)

Jednoruční slalomový oblouk:

Základní pravidlo pro jednoruční oblouk je, že při zatáčení doprava se lyžař drží hrazdy pravou rukou. Při zatáčení doleva rukou levou. Zdá se to jako samozřejmost, ale při výuce je nutné raději vše zopakovat a ujasnit, aby nedošlo k nedorozumění. Vykonat jednoruční slalomový oblouk není vůbec snadná záležitost a musíme vychytat správný moment, kdy se jednou rukou pustit. Nejdůležitější je držet po celou dobu přeměny z hrany na hranu obě ruce na hrazdě. Jednu ruku můžeme pustit až ve chvíli, kdy budeme cítit tah v zadním rameni.19

19 WaterSki. WaterSki [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.water-ski.cz/technika.htm

Obrázek 23: Správný postoj čelem (Zdroj: vlastní fotografie)

Obrázek 24: Správný postoj z profilu (Zdroj: vlastní fotografie)

Obrázek 25: Špatný postoj z profilu (Zdroj: vlastní fotografie)

Obrázek 26: Špatný postoj z profilu 2 (Zdroj: vlastní fotografie)

6.5 Vlastní fotografie správného a špatného postoje při VL

Obrázek 28: Držení hrazdy na slalom, skoky

(Zdroj: vlastní fotografie)

Obrázek 27: Držení hrazdy na triky (Zdroj: vlastní fotografie)

7 Zapojení svalstva při pohybu

Při tomto sportu je velmi důležité rozcvičení a protažení, jelikož dochází k zapojování všech velkých svalových skupin. Při vodním lyžování dochází k prudkým pohybům, při kterých může dojít ke svalovému nebo kloubnímu zranění. Nejvíce zatěžovanými klouby jsou, kloub kyčelní a kolenní, které absorbují nárazy na vodní hladinu.

Při držení hrazdy lyžař nejvíce zapojuje svaly ramenní a lopatkové (m. deltoideus, m.supraspinatus, m.infraspinatus, m.teres minor, m.teres major, m. subscapularis), svaly paže (hlavně m. biceps brachii, m. triceps brachii) a svaly ruky a předloktí (flexory a extensory prstů, atd.) a také prsní svalstvo (m.pectoralis major, m.pectoralis minor, m.subclavius, m. serratus anterior).

Svaly zádové a posturální udržují správný základní postoj (m.trapezius, m. latissimus dorsi, mm. rhomboideii, mm. interspinales). Flexy trupu zajišťuje břišní svalstvo (m.rectus abdominis, m. obliquus internus, m. obliquus externus, m transversus).

Flexy a extenzi končetin zajišťují svaly kyčelního kloubu (mm. glutei, m.iliopsoas, …), stehenní svaly (m. quadriceps femoris, m. biceps femoris, adductory) a svaly bérce (m. triceps surae). 20

Z hlediska prevence úrazu pohybového aparátu je velice důležitou součástí strečink před i po sportovním výkonu. Je dobré nevěnovat se výhradně vodnímu lyžování, ale kombinovat ho s různými kondičními sporty, jako je například plavání a cyklistika. Po zátěži je však nutné také regenerovat a dopřát tělu odpočinek (sauna, masáž, otužování, správná výživa, pitný režim).

20 HUDÁK, Radovan - KACHLÍK, David. Memorix anatomie. 1. vyd. Praha:Triton

8 Významné úspěchy ČR

Širší veřejnosti se může zdát, že vodní lyžování je pouze rekreačním sportem a lyžaři se tímto vodním dováděním pouze baví ve svém volném čase. Ovšem není tomu tak a v této kapitole bakalářské práce přiblížíme právě české úspěchy, kterých není málo. Česká republika nepatří k největším zemím, ale i tak se může pochlubit pořádáním několika mezinárodních závodů. Do skupinky nejvýznamnějších závodů, které se pořádaly přímo u nás, bychom měli vyzdvihnout tyto:

- 4x mistrovství juniorů a dofénů za čluny v Neratovicích, - 1x mistrovství Evropy do 21 let v Neratovicích,

- mistrovství Evropy dospělých, - mistrovství Evropy juniorů a dofénů, - závody Evropského poháru,

- Poháry přátelství.

Mezi naše nejlepší vodní lyžaře patří Michal Černý, který vybojoval titul mistra světa v kombinaci v roce 1998 v německém St. Leonu. Právě toto mistrovství se zapsalo do české historie, jelikož na něm dosáhla česká reprezentace výborných výsledků.

S další zlatou medailí z roku 2002 se může chlubit družstvo dofénů na Mistrovství Evropy v kategorii juniorů a dofénů v Havířově.

Pro mládež byl úspěšným rokem rok 2003, a to díky sedmi medailím, které vybojovali v německém Feldbergu v kategorii jednotlivců a stříbrnému ohodnocení v kategorii družstva. Za těmito úspěchy stojí kvalitní příprava trenérů, kterou tráví například při plavání a na fyzicky náročných soustředěních. Na těchto soustředěních tráví nejvíce času v tělocvičnách a posilovnách, kde dbají na disciplínu. Česká reprezentace měla možnost každé jaro odjet trénovat do Izraele, na Floridu a USA.

V dnešní době není vodní lyžování příliš doceněné jako sport a pro organizátory soutěží, trenéry, je velmi obtížné soutěže uspořádat, při čemž nemají nárok na odměnu.

21

21 RSPORT. RSPORT [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.rsport.cz/index.php?action=10202&id_detail=208&id_p=106

8.1 Kluby, které se VL zabývají

Vodnímu lyžování se v dnešní době věnuje celkem dosti klubů a tento sport se více a více rozvíjí. V této kapitole budou vyjmenovány a v dalších bodech se budeme více věnovat třem vybraným (SKI Club Hlučín, Klub VL Stráž pod Ralskem, Davle u Prahy), které přiblížíme, jak prostředím, cenami tak i otevírací dobou, jelikož tyto informace jsou pro zákazníka důležité. 22

- TJ České loděnice Ústní nad Labem Vodní lyžařský vlek SKI Club Hlučín

Tento vlek se nachází na hlučínském jezeře, kde se pořádají různé závody a tréninky vodních lyžařů a wakeboardistů. Vlek je dlouhý 920 m a při rekreačním vodním lyžování dosahuje rychlosti do 30km/hod.

Provoz v tomto areálu začíná 15. května a končí 30. září, ale musí být splněny přijatelné povětrnostní podmínky. Všechno vybavení, které je třeba, Vám ochotně

22 SWSF. SWSF [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.cwsf.cz/vodni-lyzovani-pro-verejnost-str-6.html

23 SKI Hlucin. SKI Hlucin [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.ski.hlucin.com

Obrázek 29: Mapa okolí (Zdroj: Planstudio.cz)

Tabulka 4: CENÍK (v ceně je zahrnuto půjčení lyží a záchranné vesty)

1 jízda 40 Kč

5 jízd 140 Kč

5 jízd + wakeboard 180 Kč

1 hodinová vstupenka 300 Kč

2 hodinová vstupenka 400 Kč

1 denní vstupenka 600 Kč

7 denní vstupenka 2400 Kč

14 denní vstupenka 3600 Kč

Sezónní permanentka 8500 Kč

Pronájem vleku 1 hod. 2300 Kč

Zapůjčení wakeboardu 1 hod. 80 Kč

Zapůjčení neoprenu 1 hod. 40 Kč

Klub VL Stráž pod Ralskem

Lyžařský vlek je umístěný na vodní nádrži Horka a jeho délka dosahuje 830m a současně může lyžovat až 8 osob. Do Stráže pod Ralskem se rádi vracejí i asistenti Katedry tělesné výchovy Technické univerzity v Liberci, jelikož tu pro studenty pořádají různé kurzy a jsou s nabídkami a prostředím pro vodní lyžování spokojeni. 24

24Liberec me bavi. Liberec me bavi [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:http://www.liberec-me- bavi.cz/cs/prakticke-info/sport-v-liberci/straz-pod-ralskem-vyzkousejte-vodni-lyzovani-a-wakeboarding-opravdovou-adrenalinovou-zabavu.html

V tomto areálu se nachází Velký a malý vlek, který se liší těmito náležitostmi:

Provozní rychlost 30km/hod. přizpůsobena jezdci

Počet překážek 9 0 ks

Tabulka 6: Ceník – základní ceny permanentek – děti do 7 let zdarma

Typ a slalomových lyží a jízdu na wakeboardu, kneeboardu nebo wakeskate. Délka dráhy je 500m a šířka 50–100m a právě díky své poloze je hladina vody klidná a pro začátečníky je lyžování snazší.

Dále si můžeme před jízdou vyzkoušet nácvik stability na Indo Boardu a trenažér pro nácvik handlepassů a práce s hrazdou. Je to ideální místo pro rodinný výlet, jestliže budou rodiče dovádět na vodních lyžích, děti zatím můžou využít malé a velké trampolíny, dětské skluzavky a pískoviště. Dále se právě v areálu nachází hřiště na petanque.

Cena jízdného 35 Kč/min.

Wakeboarding i lyžování je hrazené minutovou sazbou. Pro začátečníky je to výhodná nabídka, jelikož si můžou vyzkoušet, na co stačí a dále se rozhodnout pokračovat, nebo včas skončit, a tím nepřijdou o peníze. Zapůjčení vybavení (vodní lyže, wakeboard, vesta, krátký nebo dlouhý neopren…) je v ceně. 25

Provozní doba

Nízká sezóna: 10. duben – 14 červen, 15. září – cca. listopad (dle podmínek) - Úterý, středa, pátek: 14–19 hod.

- Sobota: 10–12 hod. a 14–19 hod.

Sezóna: 15. červen – 14. září - Pondělí: 14–19 hod.

- Úterý – sobota: 10–12 hod. a 14–19 hod.

neděle, státní svátky a ostatní svátky – dráha mimo provoz

25 WaterSki. WaterSki [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z: http://www.water-ski.cz/draha-wakeboard.htm

9 Vyhodnocení dotazníkového šetření

Účelem mého dotazníkového šetření bylo zjistit, zda má dnešní společnost vůbec ponětí a zájem o celkem netradiční sport, kterým je vodní lyžování.

Dotazník jsem zadala 40 respondentům, z čehož bylo 20 žen a 20 mužů v rozmezí všech věkových kategorií. Hlavní myšlenkou mého dotazníku je zjistit, zda by se mohlo vodní lyžování více rozšířit, a zda by o něj měli sportovci zájem.

Zjišťovala jsem informace, které v dalších bodech podrobně rozepisuji a každý graf popisuji. Ve svém dotazníku jsem uvedla 12 otázek a při některých mohli dotazovaní označit více odpovědí. Dotazník jsem vyhodnotila v procentech, která jsou zaokrouhlena na celá čísla.

Na můj dotazník odpovídalo 20 žen a 20 mužů. Chtěla jsem, aby odpovědi byly co nejvíce objektivní a ne jednostranné, a proto jsem dbala na stejný počet mužů a žen.

Graf: 1 Jaké je Vaše pohlaví?

50%

50% MUŽI

ŽENY

Graf: 2 Jaký je Váš věk?

Na druhém grafu je znázorněno, v jakých věkových kategoriích dotazovaní odpovídali. Jak můžeme v přiloženém grafu vidět, ve věku 17 a méně neodpovídal ani jeden z dotazovaných, nejvíce byla zastoupena skupina věkového rozmezí 18–34 let.

Graf: 3 Které ze zimních a letních sportů provozujete min 3x za sezónu? Možnost označit více odpovědí. Celkový počet odpovědí - 151

Ve výše přiloženém grafu můžeme vidět sportovní vyžití dotazovaných. Sporty byly vybrány záměrně podle jednotících kritérií – prostor, přírodní a materiální podmínky, tradice, obliba. Z počtu 40 dotazovaných, byla nejčastější odpovědí na letní sporty cyklistika, naproti tomu ze zimních sportů převládalo lyžování a snowboarding.

Podle mého názoru byla vybrána cyklistika z důvodu nízkých nákladů na tento sport, a dále díky přívětivým přírodním podmínkám a možnostem v České republice jako jsou cyklostezky a rozvinutý cykloturismus. V této otázce mohli dotazovaní vybrat více než jednu odpověď.

Graf: 4 Slyšeli jste o vodním lyžování?

Z grafu číslo 4 je patrné, že všichni, kteří odpovídali na můj dotazník, o sportu vodní lyžování slyšelo. Podle mého názoru je důvodem věkové složení a celkový zájem a povědomí o vodních sportech i sportech obecně. Valná většina dotazovaných byla ve věkovém rozmezí 18–24, jednalo se o velmi aktivní jedince, kteří mají povědomí o novodobých a netradičních sportech, i přestože je dosud sami nevyzkoušeli.

Graf: 5 Kde jste se dozvěděli o vodním lyžování?

Z výše přiloženého grafu vyplývá, že nejvíce dotazovaných, se o tomto sportu dozvědělo od svých přátel a známých, zároveň i televize a internet se staly velmi častým zdrojem informací o vodním lyžování.

100%

ANO NE

4%

32%

28%

36%

TISK TELEVIZE INTERNET PŘÁTELÉ

Graf: 6 Považujete tento sport za nebezpečný?

Z povědomí dotazovaných vyplývá, že valná většina nepovažuje vodní lyžování za příliš nebezpečný sport, naproti tomu druhou nejčastější odpovědí bylo naopak, že spíše považují tento sport za nebezpečný, ale rádi by ho vyzkoušeli. Tato odpověď je do jisté míry ovlivněna věkem a pohlavím dotazovaných. Jak je známo, tak tento sport nepovažuje za nebezpečné především mladší, věková generace.

Graf: 7 Chtěli byste tento sport vyzkoušet?

I přesto, že tento sport není velmi rozšířený, tak je velmi divácky atraktivní, a chtělo by ho vyzkoušet 37 ze 40 dotazovaných. Zjistit, zda by dnešní společnost měla o sport zájem, byl hlavní záměr mého dotazníku.

7%

22%

5%

53%

13%

ANO SPÍŠE ANO NEVÍM SPÍŠE NE NE

92%

8%

ANO NE

Tento graf je zobrazením odhadu dotazovaných, co se týče finanční náročnosti vodního lyžování za den. Naprostá většina se domnívá, že tento sport vychází na 300–

700 Kč za den. Reálné ceny se liší podle lokality i jednotlivých středisek, například ve středisku Hlučín vyjde celodenní lyžování na 600 Kč a ve Stráži pod Ralskem na 500 Kč.

Graf: 9 Kolik byste byli ochotni za tento sport zaplatit za den?

I přes vysoký zájem vyzkoušet vodní lyžování, více než polovina dotazovaných není ochotna zaplatit nad 500 Kč a pouze jeden by investoval 1000 a více.

50%

Graf: 10 Kde jste tento sport vyzkoušeli?

Z tohoto grafu vyplývá, že nejnavštěvovanějším střediskem v ČR je Stráž pod Ralskem. Domnívám se, že je to z důvodu, že většina dotazovaných se nejčastěji pohybuje ve Středočeském a Libereckém kraji. Tři z dotazovaných vyzkoušeli tento sport v Hlučíně. Z dalších vybraných českých středisek nebylo v odpovědích uvedeno ani jedno. Dva dotazovaní vyzkoušeli vodní lyžování u moře. Zbylých 27 respondentů tento sport nikdy nevyzkoušelo.

Graf: 11 Přivítali byste nová střediska v ČR?

V této otázce jsem zjišťovala, zda má dnešní společnost zájem o nová střediska vodního lyžování. Domnívám se, že záporné odpovědi nevznikly v důsledku nezájmu o sport, ale spíše kvůli tomu, že dotazovaní jsou toho názoru, že by další střediska

Graf: 12 Jaký pocit ve Vás tento sport vyvolává?

Většina odpovědí směřuje spíše k zábavě a adrenalinu. Třetí nejčastější odpovědí je, že si dotazovaní spojují vodní lyžování s letní dovolenou. Na strach a nebezpečí v této souvislosti pomýšlí pouze 7% odpovídajících. Z daných odpovědí mohli dotazovaní opět vybrat více možností.

44%

35%

10%

3% 4% 4%

ZÁBAVA ADRENALIN DOVOLENÁ STRACH NEBEZPEČÍ KOLEKTIV

Závěr

Cílem mé bakalářské práce bylo shrnout informace o sportu vodní lyžování a dokázat pomocí metodických postupů, že tento sport nemusí být jen pro odvážlivce, ale dá se jednoduchým způsobem naučit i děti. Velkou pozornost jsem věnovala, jak jsem již zmiňovala, metodice a technice jízdy, jelikož mým tématem je výuka.

Nastudovala jsem literaturu, která byla k vodnímu lyžování dostupná, a čerpala jsem i z vlastních zdrojů závodníků Martiny Zlatohlávkové a Adama Sedlmajera.

Bohužel k tomuto tématu nebylo napsáno mnoho literatury, a proto jsem byla nucena pracovat spíše s informacemi sepsanými nadšenci tohoto atraktivního sportu. Dále jsem konzultovala metodické cvičení se studenty, kteří absolvovali kurz vodního lyžování ve Stráži pod Ralskem, a využila jsem jejich praktických poznámek. Také jsem ve své práci použila cenné odborné rady pana Mgr. Jana Charouska, který se sám vodnímu lyžování věnuje, a když se mi nedostávaly dostačující informace, navedl mě správným směrem. Pro tento sport, zvláště u mladých začátečníků, je důležitá motivace a povzbuzení, jelikož vodní lyžování nepatří ke sportům, který půjde na první vyzkoušení. Je k tomu zapotřebí mnoha trpělivosti, píle a hlavně stálé zkoušení.

Nakonec jsem se věnovala praktické části, ve které jsem se zaměřila na otázky typu, zda má o tento sport veřejnost zájem, zda vědí, jak je finančně náročný, na jaká místa se obrátit, zda by měli zájem o nová střediska v ČR a další zajímavé otázky, které jsem důkladně vyhodnotila v grafech. Otázky byly vyhodnoceny v procentech, která byla zaokrouhlena na celá čísla. V dotazníku se totiž objevily i otázky, na které respondenti mohli reagovat více než jednou odpovědí.

Během vyhodnocování dotazníku jsem narazila na zajímavé odpovědi a názory, za které jsem byla ráda, jelikož jsem se setkala spíše s pozitivním přístupem k tomuto sportu. Výsledkem práce bylo zjištění, že o tento sport mají lidé zájem a rádi by ho vyzkoušeli. Já sama jsem vodní lyžování vyzkoušela právě ve Stráži pod Ralskem a velmi ho doporučuji. Po sepsání této bakalářské práce se budu vodnímu lyžování věnovat více, a ráda bych s tímto tématem pokračovala v navazujícím studiu ve své diplomové práci.

Seznam literatury

Co je vodní lyžování. CWSF [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.cwsf.cz/co-je-vodni-lyzovani-str-26.html

O stránce. CWSF [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z http://www.cwsf.cz/cwsf/main/about/what.html

Pravidla. CWSF [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.cwsf.cz/cwsf/main/Pravidla/cluny.html, 2008

Pro veřejnost. CWSF [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.cwsf.cz/vodni-lyzovani-pro-verejnost-str-6.html HUDÁK, R., KACHLÍK, D., Memorix anatomie. 1. vyd. Praha

KOSTELEC. Kostelec u Jihlavy [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.kostelec-u-jihlavy.cz/historie-vodniho-lyzovani-v-kostelci/d-1215/p1=1010 Stráž pod Ralskem. Liberec mě baví [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.liberec-me-bavi.cz/cs/prakticke-info/sport-v-liberci/straz-pod-ralskem-vyzkousejte-vodni-lyzovani-a-wakeboarding-opravdovou-adrenalinovou-zabavu.html

Mergental, F. Vodní lyžování zdravotně postižených. Diplomová práce, Praha:

UK FTVS, 2004

Nálepa, S. Vodní lyžování. Praha: ÚV ČSTV, 1973

Lyžování. RSPORT [online]. 2014 [cit. 2015-04-14]. Dostupné z:

http://www.rsport.cz/index.php?action=10202&id_detail=208&id_p=106

http://www.rsport.cz/index.php?action=10202&id_detail=208&id_p=106

Related documents