• No results found

Graf docházení na TV do jiné budovy

Obrázek 27: Graf docházení na TV do jiné budovy

Tato otázka podle našich předpokladů měla souhlasit s otázkou časové dotace TV ve školách, jelikož jsme předpokládali, že školy, které mají delší časovou jednotku na TV docházejí na TV do jiné budovy. Z této otázky pak vyplynulo, že 21 škol má tělocvičnu v budově školy. Vyučující a žáci 6 škol musí docházet do jiné budovy.

Dostatečné vybavení školní tělocvičny

Obrázek 28: Graf dostatečné vybavení školní tělocvičny 21

6

ve škole

mimo budovu školy

26 1

ano ne

52

Z tohoto grafu vyplývá, že 26 učitelů je s vybavením školní tělocvičny spokojeno, pouze jedné paní učitelce vybavení nevyhovuje a chybí jí v tělocvičně malé míčky, šátky a kroužky.

Znalost metodiky pro školní gymnastiku

Obrázek 29: Graf znalost metodiky pro školní gymnastiku

U této otázky jsme také čekali 100 % odpovědí ano, ale nebylo tomu tak. 4 z dotazovaných učitelů nezná přesnou metodiku k nácviku a cvičení na nářadí. Dále nás u této otázky zajímali zdroje, kde je učitelé čerpají. Nejčastěji jsme se setkali s odpovědí, že čerpají z praxe nebo od kolegů. Občas se vyskytla odpověď, že čerpají z internetu nebo z literatury a jedna odpověď zněla, že čerpají ze studia na vysoké škole.

Školení

Obrázek 30: Graf školení 23

4

Ano Ne

7

20

Ano Ne

53

V poslední otázce jsme se ptali na to, zda učitelé navštěvují nějaká školení v rámci rozvoje tělesné výchovy. Zde můžeme konstatovat, že 7 učitelů se školí v rámci vzdělávacího programu školy a 20 učitelům stačí poznatky a zkušenosti, které do této doby nasbírali. Myslíme si, že je to velmi malé procento učitelů, kteří se vzdělávají dále, a proto se často setkáváme s velkou nechutí dětí k předmětu tělesná výchova.

Provedení anketní šetření nám umožnilo zjistit situaci v praxi ve vybraných školách. Otázky se týkaly personálního zastoupení na prvním stupni, praxe učitelů, věku učitelů, vzdělání učitelů, zmapovali jsme i situaci v rámci časové dotace TV, školního vybavení.

Zjistili jsme, že na prvním stupni učí více učitelek než učitelů, více jak polovina z dotazovaných učitelů má praxi delší jak 10 let a s tím souvisí i věk učitelů, který se pohyboval nejčastěji 45 let a více. Z anketního šetření vyplynulo, že znalost metodiky u vyučujících není 100%, 4 učitelé přiznali, že neznají přesnou metodiku, zbylí učitelé si metodiku hledají nebo čerpají ze své praxe. Učitelé pracují kromě jednoho vyučující s oběma skupinami žáků. Časová dotace na prvním stupni se častěji vyskytuje 2 x 45 minut.

Šetření nám ukázalo věci, které jsme před vyhodnocením výsledků očekávali. Ať už se to týká věku učitelů, či zkušeností, nebo vybavení ve školách.

5.3.3 Testování pohybových dovedností a cvičebních tvarů

Na základně shodnosti alespoň tří školních vzdělávacích plánů jsme si vybrali tyto cvičební tvary a pohybové dovednosti:

 1. ročník – šplh na žebřinách, přechod přes lavičku,

 2. ročník – skákání přes švihadlo snožmo 10 krát, kotoul vpřed,

 3.ročník – navazované kotouly dva dopředu a jeden vzad, skok na trampolíně snožmo,

 4. ročník – stoj na rukou s dopomocí, odraz z můstku a výskok na švédskou bednu do dřepu,

 5. ročník – šplh na tyči s přírazem, přeskok přes kozu – roznožka.

54 5.3.4 Hodnocení

V hodnocení tohoto výzkumu jsme nastavili pouze dvě stupnice: splnil/nesplnil.

Pokud testovaný žák provedl cvičební tvar nebo pohybovou dovednost podle předem daných podmínek, cvičební tvar nebo pohybová dovednost byla splněna. Pokud testovaný neprovedl vše, jak bylo stanoveno a ukázáno, dostal možnost opravy a pokud se i následně cvičební tvar nebo pohybová dovednost nepodobaly ukázce, tak cvičební tvar nebo pohybová dovednost nebyly splněny. Vše hodnotili učitelé dané třídy.

Hodnocení v rámci anketního šetření jsme prováděli sčítáním odpovědí u jednotlivých otázek.

5.3.5 Metody zpracování výsledku

Pro každý ročník byly předem vytvořeny tabulky v programu Microsoft Office Excel 2010 rozdělené na tři části. V první části byl volný sloupec se jmény testovaných, druhá část byla předem určena a v ní jsme měli názvy předváděných cvičebních tvarů nebo pohybových dovedností. Tato část byla ještě rozdělena na políčka: splnil/nesplnil.

Pro statistické zpracování dat výběrových souborů byly použity základní statistické charakteristiky, jako je četnost.

U anketního šetření jsme měli pro každého učitele předem připravený záznamový arch, do kterého zaznamenávali svoje odpovědi. U většiny odpovědí měli možnost ze 3 výběrů odpovědí a u dvou otázek měli doplnit slovy svoje odpovědi. Pro statistické zpracování dat výběrových souborů byly použity základní statistické charakteristiky jako je četnost.

55

6 Výsledky a diskuze

6.1 První ročníky

Testování v prvních ročnících probíhalo na všech 5 vybraných školách a celkově se testovalo 10 tříd. Na základní škole Lesní jsme testovali 2 třídy, tedy 50 dětí. Na základní škole Vrchlického jsme testovali 2 třídy, celkově 42 dětí. Na základní škole Broumovská jsme otestovali 3 třídy, dohromady 65 dětí. V základní škole náměstí Míru jsme testovali dvě třídy a dohromady 45 dětí. V základní škole Chrastava jsme otestovali pouze jednu první třídu s 20 dětmi.

6.1.1 Průběh testování

Celkové dosažené výsledky testování cvičebních tvarů v prvních třídách uvádí Tabulka 1.

Tabulka 1: 1. ročníky – lavičky, žebřiny, hodnocení

Lavičky Žebřiny lavičku a lezení po žebřinách. U těchto prvků jsme hodnotili pouze splnil/nesplnil.

V prvních třídách na ZŠ Vrchlického splnilo přechod přes lavičku 33 žáků a nesplnilo 9 žáků, žebřiny splnilo 32 žáků a 10 žáků nesplnilo. Na základní škole náměstí Míru přechod přes lavičku splnilo 44 žáků a pouze jeden žák nesplnil,

56

žebřiny splnilo 33 žáků a 12 žáků nesplnilo. Na ZŠ Lesní splnilo přechod přes lavičku 38 žáků a nesplnilo 12, žebřiny splnilo 43 žáků a 7 žáků nesplnilo. V ZŠ Broumovská splnilo přechod přes lavičku 49 žáků a 16 nesplnilo, 39 žáků splnilo žebřiny a 26 nesplnilo. Na ZŠ Chrastava splnilo 19 žáků přechod přes lavičku a pouze 1 žák nesplnil, 18 žáků splnilo žebřiny a 2 žáci nesplnili. V celkovém hodnocení nejlépe dopadlaZŠ Chrastava.

6.1.2 Shrnutí testování

Když jsme přechod přes lavičku dávali do požadavků ke splnění, mysleli jsme, že to bude velmi jednoduché a splní tento zadaný tvar všechny děti, ale jak se posléze ukázalo, pro mnoho dětí byl tento úkol nesplnitelný. Často se žáci dostatečně nesoustředili na daný úkol a většinou to byli ti, kteří mají problém se soustředěním i při školní výuce. V tomto ohledu můžeme vidět, že problémy, které žáci mají ve škole, se přenášejí i do tělesné výchovy. Tito žáci i přes opakované zkoušení daný úkol většinou nesplnili

Při plnění přechodu přes žebřiny s ručkováním jsme po následné konzultaci s vyučujícími zjistili, že se střídáním levé a pravé nohy mezi příčkami měli problém ti žáci, kteří ve škole hůře píší, nebo jim dělá problém prostorová orientace, ať už jde o levou a pravou stranu, nebo nahoře a dole. Často se stávalo, když jsme dětem radili, nevěděly, o jakou nohu se jedná nebo dokonce která je nahoře a dole. Proto i u tohoto tvaru vyšly výsledky hůře než u prvního.

Celkově jsme čekali při tomto zadání vyšší procentuální úspěšnost, než nám ve výsledku vyšlo. Myslíme si, že by žáci měli více trénovat rovnováhu a prostorovou orientaci.

Výsledky tedy neodpovídají požadavkům uvedených v učebních plánech gymnastiky ve školním vzdělávacím programu.

57

6.2 Druhé ročníky

Testování se ve druhých třídách také zúčastnily všechny vybrané školy a testovali jsme 10 tříd. Na základní škole Lesní jsme testovali 2 třídy, celkově 54 dětí. Na základní škole Vrchlického jsme testovali také dvě 2. třídy, celkově 37 dětí. Na základní škole Broumovská jsme otestovali 3 třídy, dohromady 62 dětí. V základní škole náměstí Míru jsme testovali dvě třídy a dohromady 45 dětí. V základní škole Chrastava jsme otestovali pouze jednu třídu s 23 dětmi.

6.2.1 Průběh testování

Dosažené výsledky testování cvičebních tvarů přeskoku přes švihadlo a kotoulu vpřed uvádí Tabulka 2.

Tabulka 2: 2. ročník – přeskok přes švihadlo snožmo 10krát, kotoul vpřed bez dopomoci, hodnocení

Přeskok přes švihadlo –

Na základní škole Broumovská se testování, zúčastnily celkem 3 třídy. Přeskok přes švihadlo splnilo 35 žáků a 27 žáků nesplnilo, kotoul vpřed splnilo 27 žáků a 35 nesplnilo. V základní škole Lesní se celkem zúčastnilo 54 žáků. Přeskok před švihadlo splnilo 31 žáků a nesplnilo 23 žáků. Kotoul vpřed splnilo z 54 žáků 36 a nesplnilo 18 žáků. V základní škole Vrchlického přeskok splnilo 24 žáků a 13 nesplnilo, kotoul vpřed splnilo 19 a nesplnilo 18 žáků.

58

Na základní škole náměstí Míru přeskok splnilo 23 a nesplnilo 22 žáků, u kotoulu vpřed byly výsledky nejlepší ze všech škol, tento prvek splnilo 34 žáků a nesplnilo 11. Na základní škole Chrastava splnilo přeskok 14 a nesplnilo 9 žáků, kotoul splnilo 18 a 5 žáků nesplnilo.

6.2.2 Shrnutí testování

Při testování přeskoku přes švihadlo jsme očekávali horší výsledky z důvodu malého procvičování a špatné motoriky žáků. Řadě žáků dělá problém koordinace rukou s pohybem nohou nebo mají velmi těžký doskok.

Nejčastějšími chybami při provádění testování bylo provedení kotoulu přes rameno a malé sbalení při přetáčení, a tím se následně žáci nebyli schopni zvednout bez dopomoci paží. Při testování kotoulu vpřed jsme se v jedné nejmenované škole setkali dokonce i s tím, že kotouly vůbec nedělají, i když ho mají ve výstupech na konci plánech gymnastiky ve školním vzdělávacím programu.

6.3 Třetí ročníky

Testování se ve třetích třídách zúčastnily pouze tří vybrané školy, jelikož na škole náměstí Míru a na základní škole Vrchlického chodili žáci na povinný plavecký výcvik.

Zbytek škol tento výcvik absolvoval již ve druhém ročníku. Ve třetích ročnících jsme testovali nakonec pouze 7 tříd.

Testování na ZŠ Lesní se zúčastnilo 62 žáků, na ZŠ Broumovská 65 žáků a na ZŠ Chrastava 25 žáků.

59 6.3.1 Průběh testování

Dosažené výsledky testování cvičebních tvarů trampolína a navazované kotouly uvádí tabulka 3.

Tabulka 3: 3. ročníky – trampolína, navazované kotouly, hodnocení

Trampolína - skok se

Ve třetích třídách na ZŠ Lesní splnilo navazované kotouly 28 žáků a 34 nesplnilo, skok snožmo na trampolíně splnilo 51 žáků a nesplnilo pouze 11 žáků.

V tomto cvičebním tvaru tato škola dopadla nejlépe. Na ZŠ Broumovská skok se skrčením přednožmo splnilo 35 dětí a nesplnilo 30 dětí, z těchto výsledků vyplývá, že v tomto útvaru byla ZŠ Broumovská nejhorší, navazované kotouly splnilo 32 žáků a 33 nesplnilo. I z těchto výsledků vyplývá, že i v tomto pohybovém tvaru byla základní škola Broumovská nejhorší. Na ZŠ Chrastava skok se skrčením přednožmo na trampolíně splnilo 13 žáků a nesplnilo 12 žáků, navazované kotouly splnilo 19 žáků a 6 nesplnilo. Z těchto údajů vyplývá, že ZŠ Chrastava v tomto pohybovém tvaru byla nejčastější chyba byla špatná letová fáze, když žáci nebyli dostatečně zpevněni a pohyb nemohli vykonat technicky správně.

60

U navazovaných kotoulů, kdy měli žáci předvést dva kotouly vpřed a jeden vzad, nastávaly u kotoulu vpřed stejné chyby, jako ve druhé třídě, ale už se chyby nevyskytovaly tak často. Větší problém žákům dělal kotoul vzad. U tohoto tvaru měli žáci největší problém při navazování kotoulu na sebe. Většinou neměli dostatečnou rychlost k tomu, aby se přetočili a dostali se do dřepu bez dopomocí paží. Druhý nejčastější problém byl samostatný kotoul vzad, kdy nejčastěji chybovali ve fázi vzpírání. Často zabrali pouze jednou rukou a tím pádem se naklonili k jedné straně a kotoul tak nedokončili.

Z těchto výsledků lze konstatovat, že pohybové dovednosti odpovídají z poloviny požadavkům uvedených v učebních plánech gymnastiky v ŠVP.

6.4 Čtvrté ročníky

Testování ve čtvrtých třídách se zúčastnily ZŠ Lesní, kde jsme otestovali 68 žáků čtvrtých ročníků, na ZŠ Vrchlického jsme otestovali 39 žáků, v ZŠ Broumovská bylo otestováno 41 žáků, na ZŠ náměstí Míru 29 žáků a v ZŠ Chrastava 44 žáků. Ve čtvrtých třídách jsme celkem testovali 10 tříd.

6.4.1 Průběh testování

Dosažené výsledky testování cvičebních tvarů stoje na rukou s dopomocí a odrazu z můstku na bednu uvádí tabulka 4.

61

Tabulka 4: 4. Ročníky – stoj na rukou s dopomocí, odraz z můstku na bednu, hodnocení

Stoj na rukou s dopomocí

Odraz z můstku na bednu

Splnil Nesplnil Splnil Nesplnil

ZŠ Lesní 68 58 10 58 10 pouze 10 žáků nesplnilo. U odrazu z můstku na bednu byl výsledek testování stejný. 58 žáků cvičební tvar splnilo a 10 nesplnilo. V ZŠ Vrchlického splnilo stoj na rukou s dopomocí 30 žáků a nesplnilo 9, odraz z můstku splnili všichni, tedy 39 žáků. Na ZŠ Broumovská splnilo stoj 29 žáků a 12 nesplnilo, u odrazu z můstku splnilo 21 žáků a 20 nesplnilo. Na ZŠ náměstí Míru, stoj na rukou s dopomocí splnilo 21 žáků a 8 nesplnilo a stejně dopadl výsledek u odrazu z můstku na bednu, tedy 21 splnilo a 8 nesplnilo. V ZŠ Chrastava splnilo stoj na rukou 35 žáků a nesplnilo 9 a odraz z můstku splnili všichni žáci.

6.4.2 Shrnutí testování

U stoje na rukou s dopomocí se nejvíce vyskytovala chyba, že žáci špatně odhadli švihovou nohu a i přesto, že jsme dělali testování dominantnější nohy a tedy i švihové. Další chybou bylo nedostatečné zpevnění, a proto se žáci ani s dopomocí do stoje na rukou nedostali. Celkově tento tvar nedopadl při testování nejhůře, jelikož s dopomocí byli žáci schopni tvar splnit.

Při testování odrazu z můstku a výskoku na švédskou bednu patřil mezi největší chybu nestejnoměrný rozběh. Proto se žáci nemohli správně odrazit a vyskočit na švédskou bednu. U švédské bedny ale nebyl problém s dohmatem, jelikož žáci skákali pouze do dřepu.

62

Z tohoto poměru lze konstatovat, že pohybové dovednosti odpovídají požadavkům uvedených v učebních plánech gymnastiky v ŠVP.

6.5 Páté ročníky

Testování v pátých třídách se v ZŠ Lesní zúčastnilo 45 žáků, v ZŠ Vrchlického 39 žáků, na ZŠ Broumovská se testování zúčastnilo 46 žáků, v ZŠ náměstí Míru 41 žáků a na ZŠ Chrastava 25 žáků.

6.5.1 Průběh testování

Dosažené výsledky testování cvičebních tvarů šplh a výskok do dřepu na kozu uvádí tabulka 5.

Tabulka 5: 5. ročníky – šplh, výskok do dřepu na kozu, hodnocení

Šplh Přeskok skrčmo přes kozu

n Splnil Nesplnil Splnil Nesplnil přeskok skrčmo přes kozu splnilo 39 žáků a 6 nesplnilo. Na ZŠ Vrchlického splnilo 35 žáků a pouze 4 žáci nesplnili. Z toho výsledku vyplývá, že základní škola Vrchlického dopadla ve šplhu nejlépe ze všech škol. Přeskok na ZŠ Vrchlického splnilo 25 žáků a 14 nesplnilo. Na ZŠ Broumovská splnilo šplh 19 žáků a nesplnilo 27, přeskok splnilo 44 žáků a pouze 2 žáci nesplnili. Na ZŠ náměstí Míru splnilo šplh pouze 16 žáků a nesplnilo 25. Z toho výsledku vyplývá, že ZŠ náměstí Míru dopadla ve šplhu nejhůře.

63

Přeskok splnilo 34 a nesplnilo 7 žáků. V ZŠ Chrastava splnilo 10 žáků šplh a 15 nesplnilo, přeskok skrčmo přes kozu na této škole splnili všichni žáci.

6.5.2 Shrnutí testování

Když jsme vybrali z ŠVP šplh, věděli jsme, že zde bude největší problém, jelikož šplh příliš školy netrénují a žáci nemají dostatečnou průpravu a naše odhady se vyplnily. Šplh dopadl ze všech testovaných pohybových tvarů nejhůře. Největší problém byl v tom, že žáci nevěděli, jak mají správně provádět příraz. Druhým problémem bylo zjištění, že žáci nemají dostatečnou sílu na přitažení.

U přeskoku skrčmo přes kozu nejčastěji nastával problém v tom, že si žáci pletli skrčku s roznožkou i přes důkladnou instruktáž kvůli dopomoci. Další chyba vznikala při rozběhu, když žáci neměli dostatečnou rychlost na odraz. Třetí vyskytující sechybou byl špatný dohmat díky předchozí fázi přeskoku a žáci často padali dozadu.

Z tohoto poměru lze konstatovat, že šplh o tyči neodpovídá požadavkům v učebních plánech gymnastiky v ŠVP. U přeskoku skrčmo přes kozu lze z uvedených výsledků konstatovat, že dovednosti žáků odpovídají požadavku v učebních plánech gymnastky v ŠVP.

6.6 Hodnocení průběhu testování

Pro získání konkrétních údajů byly použity metody testování pohybových dovedností a odborného posuzování. Tyto metody jsou časově velice náročné a z hlediska objektivity obtížné. Jednotlivá hodnocení byla udělována za správnost předvedení techniky cvičebních tvarů, dovedností a výskytu nejčastějších chyb v jejich provedení. Výsledky byly zpracované do tabulky (č. 1–5).

V některých ročnících se učivo gymnastiky lišilo tak výrazně, že se školy shodly pouze v jednom cvičebním tvaru. Práce poukazuje nejen na kvalitu výuky v hodinách tělesné výchovy, ale i na diagnostický charakter.

Celkově nemůžeme zhodnotit, která škola je na tom lépe, jelikož u každé třídy byl jiný počet žáků a různá úroveň, takže jsme výsledky zhodnotili kompletně za jednotlivé ročníky

64

7 Závěr

V diplomové práci jsme se zabývali porovnáním požadavků uvedených v učivu vzdělávacích plánů gymnastiky se skutečnými pohybovými dovednostmi žáků na prvním stupni základní školy.

Sledovaným souborem byli žáci prvního stupně na pěti vybraných základních školách v Libereckém kraji. Dále jsme prováděli průzkum mezi vyučujícími o úrovni tělesné výchovy na prvním stupni. Dílčími úkoly bylo prostudování dostupné literatury a vzdělávacích obsahů školních vzdělávacích programů prvních stupňů vybraných škol.

Hlavní cíl práce mohl být splněn na základě výstupů z dílčích úkolů. Pomocí nich bylo možné porovnat požadavky ŠVP jednotlivých škol a dovednosti žáků v testovaných školách. Při vyhodnocení výsledků testování jsme zjistili, že požadavky ve školních dokumentech převážně odpovídají skutečným dovednostem žáků. Můžeme tedy říci, že tyto pohybové tvary byly zvoleny pro daný ročník správně. Více jak polovina žáků je schopna tyto požadavky splnit.

Dalším přínosem pro autorku bylo prohloubení znalosti v oblasti školní gymnastiky a porozumění dokumentům českého školství, tedy RVP a ŠVP. Velkou zkušeností také bylo poznání reálné výuky ve školách a poznaní reálných dovedností žáků v testovaných školách.

Výzkum byl proveden na základě prostudování školních vzdělávacích programů testovaných škol a zároveň tyto programy přímo posloužily jako podklad pro hlavní cíl této práce.

Zdrojem pro tuto práci byla použitá literatura z oblasti školní tělesné výchovy a gymnastické teorie a didaktiky, která sloužila pro podklad a prohloubení znalostí v oblasti předpokládaných gymnastických dovedností žáků na prvním stupni základní školy. Pro zpracování výsledků testování a anketního šetření byla použita literatura z oblasti statistiky.

Jeden z dílčích úkolů bylo zjištění podmínek tělesné výchovy přímo u učitelů tělesné výchovy. U učitelů jsme prováděli malé anketní šetření v rámci testování.

Zjistili jsme, že na prvním stupni základní školy učí více učitelek než učitelů, nejvíce učitelů na prvním stupni je věku 35 a více let. Na prvním stupni učitelé pracují se smíšenou skupinou žáků, školní tělocvična se vyskytuje v rámci budovy školy a nejčastěji tělesná výchova probíhá 90 minut.

65

Výzkumné šetření jsme zaznamenávali do předem připravených tabulek, kam jsme zapisovali jednotlivé výsledky žáků v testovaných oblastech.

Testování probíhalo na pěti základních školách v Libereckém kraji, a to ve spolupráci s vedením školy a učiteli tělesné výchovy. Pro testování byly použity připravené pracovní tabulky, do kterých proškolená komise zaznamenávala hodnocení žáků. Výstupy z testování byly zpracovány do nových tabulek a výsledky byly hodnoceny pomocí metod vybraných z literatury z oblasti statistiky. Výsledky testování žáků na prvním stupni vybraných základních škol ukazují, že ve všech ročnících vždy více jak polovina žáků podmínky pro hodnocení splnila. V prvních ročnících, kde jsme testovali 222 žáků, splnilo přechod přes lavičku 183 žáků a 165 žáků splnilo přeručkování na žebřinách . Tento výsledek můžeme vnímat jako velmi kladný, jelikož více jak polovina žáků testovaných v prvních ročnících cvičební tvar splnilo.

Ve druhém ročníku jsme testovali 221 žáků, přeskok přes švihadlo snožmo 10krát, splnilo 127 dětí a kotoul vpřed splnilo 134 žáků. Třetí ročník jsme testovali ve skoku na trampolíně, kdy tento prvek splnilo 99 žáků ze 152 a navazované kotouly dva vpřed a jeden vzad, splnilo 79 žáků. Ve čtvrtém ročníku byl testován stoj na rukou a odraz z můstku na švédskou bednu, kdy první z pohybových tvarů splnilo 173 žáků a druhý pohybový tvar splnilo 183 žáků z 221. V pátých ročnících jsme testovali šplh o tyči a tento prvek splnilo pouze 110 žáků a přeskok skrčmo přes kozu splnilo 167 žáků..

Celkově lze říci, že testování splnila nadpoloviční většina žáků. Přesto se našly pohybové tvary, kterým by měla být věnována větší pozornost. V prvních ročnících je to přeručkování na žebřinách, kde žáci prvních tříd trénují i prostorovou orientaci a sílu.

Další nedostatek jsme zjistili v průběhu testování v pátých ročnících, kde žákům dělá problém šplh s přírazem. Šplh v některých testovaných školách byl velmi alarmující, a proto bychom doporučili, aby se mu věnovali častěji v hodinách tělesné výchovy.

Provedením výzkumného šetření a porovnáním stavu skutečných gymnastických dovedností žáků na vybraných základních školách na prvním stupni s požadavky učiva v gymnastice ve vzdělávacím oboru tělesná výchova byl cíl práce splněn.

66

8 Literatura

FIALOVÁ, L., Aktuální témata didaktiky. Praha: Karolinum, 2010. ISBN 978-80-1854-8.

FORMÁNKOVÁ, S., Základní gymnastika – názvosloví nejčastěji používaných postojů, poloh a pohybu (cvičení prostná). 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2759-1.

HÁJKOVÁ, J., VEJRAŽKOVÁ, D., Základní gymnastika. 2. vyd. Praha: 2005. ISBN 80-246-0425-6.

HÁJKOVÁ, J., Kapitoly z gymnastiky na 1. Stupni základní školy. 1. vyd. Praha:

HÁJKOVÁ, J., Kapitoly z gymnastiky na 1. Stupni základní školy. 1. vyd. Praha: