• No results found

Vzdělávací obsah základního vzdělávání Zdroj: Rámcový vzdělávací

Vzhledem k zaměření práce se v další části zaměříme na vzdělávací oblast člověk a zdraví, která je pro nás nejvíce zajímavá. Vzdělávací obsah vzdělávacích oborů je tvořen očekávanými výstupy a učivem. Očekávané výstupy vymezují předpokládanou způsobilost využívat osvojené učivo v praktických situacích a v běžném životě. RVP pro základní vzdělávání stanovuje očekávané výstupy na konci 3.

ročníku jako orientační a na konci 5. a 9. ročníku jako závazné (www.msmt.cz).

3.3.1.1.1 Člověk a zdraví

Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je vymezena a realizována v souladu s věkem žáků ve vzdělávacích oborech Výchova ke zdraví a Tělesná výchova, do ní je zahrnuta i zdravotní tělesná výchova. Vzdělávací obsah oblasti Člověk a zdraví se prolíná do ostatních vzdělávacích oblastí, které jej obohacují nebo aplikují do života a školy (www.msmt.cz)

26 3.3.1.1.2 Výchova ke zdraví

Vzdělávací obor Výchova ke zdraví přináší základní poznání o člověku v souvislosti s preventivní ochranou jeho zdraví. Učí žáky aktivně rozvíjet a chránit zdraví v propojení všech jeho složek (sociální, psychické a fyzické) a být za ně odpovědný. Svým vzdělávacím obsahem bezprostředně navazuje na obsah vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět. Žáci si upevňují hygienické, stravovací, pracovní i jiné zdravotně preventivní návyky, rozvíjejí dovednosti odmítat škodlivé látky, předcházet úrazům a čelit vlastnímu ohrožení v každodenních i mimořádných situacích. Rozšiřují a prohlubují si poznatky o rodině, škole a společenství vrstevníků, o přírodě, člověku i vztazích mezi lidmi a učí se tak dívat se na vlastní činnosti z hlediska zdravotních potřeb a životních perspektiv dospívajícího jedince a rozhodovat se ve prospěch zdraví.

Vzhledem k individuálnímu i sociálnímu rozměru zdraví je vzdělávací obor Výchova ke zdraví velmi úzce propojen s průřezovým tématem Osobnostní a sociální výchova (www.msmt.cz).

3.3.2 Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program je povinnou součástí dokumentace školy pro celé období vzdělávání. Řídí se požadavky RVP, vytváří podmínky pro osvojení určeného obsahu i zvládnutí klíčových kompetencí. Prezentuje profilaci školy a profil absolventa, reflektuje postavení v regionu. Škola ŠVP vytváří pro své žáky v důvěrně známých podmínkách, přizpůsobených na míru tomu, co žáci dobře zvládají a způsobem, který si sama stanoví a dál bude rozvíjet. Učitelé se mohou společně radit, pomáhat si, hledat nové možnosti efektivního vzdělávání i nejvhodnější způsoby jeho vymezení v dokumentu. Na tvorbě ŠVP se nemusí podílet všichni učitelé školy. Pro utvoření ŠVP je dána struktura, kterou se školy musí povinně řídit. (Fialová, 2005, str. 26–27)

27

3.4 Školní vzdělávací programy vybraných škol

Po porovnání požadavků vzdělávacích obsahů gymnastiky ve školách se skutečnými dovednostmi žáků jsme vybrali základní školy v Libereckém kraji. Při výběru škol hrál velkou roli i fakt, že řada škol nemá na svých webových stránkách ŠVP, když je mají, tak jen jejich část. Také bylo velmi těžké najít školy, kde se jejich dílčí výstupy shodují s výstupy na konci jednotlivých ročníků.

3.4.1 Základní škola Broumovská

První z vybraných škol je ZŠ Broumovská 847/7, Liberec 6, která poskytuje úplné školní vzdělání v rozsahu 1.– 9. ročníku. V současné době patří k jedné z největších škol v Liberci. Škola se nachází na velkém sídlišti v Liberci, celkem má 21 tříd a na prvním stupni má celkem 14 tříd. V současné době škola prochází velkou rekonstrukcí. Škola má dvě velké plně vybavené tělocvičny. Obklopuje ji velký pozemek, na kterém je i hřiště. Pokud chtějí uspořádat výuku atletiky, mají nedaleko školy běžecký ovál. Škola nabízí i řadu sportovních kroužků jako například basketbal, sportovní gymnastika a hry, pohybové hrátky, tanec, judo, míčové hry.

V této ZŠ nám byly poskytnuty všechny učební plány a charakteristiky předmětů. Tělesná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví. Ve druhém ročníku mají povinnou účast plaveckého výcviku, s dojížděním do libereckého bazénu.

Vzdělávací obsahy tělesné výchovy jsou členěny do jednotlivých ročníků a jsou rozděleny na učivo a výstupy z předmětu. Vše bylo zpracované do tabulek. V této škole jsme nemohli testovat všechny třídy druhých ročníků, jelikož v té době probíhala návštěva povinné plavecké výuky.

3.4.2 Základní škola Lesní

Druhou z vybraných škol je ZŠ Lesní 572/12, Liberec, která poskytuje úplné školní vzdělání v rozsahu 1.– 9. ročníku. Tato škola patří v Liberci k výběrovým školám a je o ni velký zájem. Škola má díky grantům a sponzorským darům, velmi moderní

28

vybavení, nové sportovní hřiště, dvě tělocvičny na velmi dobré úrovni. Také byl z kapacitních důvodu přistaven nový pavilon prvního stupně.

V současné době tuto školu navštěvuje 600 žáků, má 21 tříd, z toho 12 tříd na prvním stupni. V této škole byly testovány všechny třídy prvního stupně díky ochotě učitelů, kteří se přizpůsobili naším časovým možnostem.

Tato škola nabízí i různé možnosti využití sportovních zájmových kroužků:

florbal, sportovní hry, aerobik. Dále též spolupracuje s dalšími volnočasovými organizacemi jako je například LTK Liberec.

Tato škola má svoje ŠVP na svých webových stránkách, kde si jej může každý volně stáhnout. Má je uložené v zipu a rozdělené do kapitol. Tato škola však nemá typické ŠVP jako jiné školy, kde najdeme předmět a v něm jeho výstupy u jednotlivých ročníků. Má však vše zakomponováno do průřezových témat tak, že nevíme přesně, co a v jakém ročníku mají žáci umět. Časová dotace tělesné výchovy je na prvním stupni 2 hodiny, kromě druhého ročníku, který má možnost tohoto předmětu 2,5 hodiny týdně.

3.4.3 Základní škola Vrchlického

Třetí z vybraných škol je ZŠ Vrchlického 17, Liberec 13. I tato škola poskytuje úplné školní vzdělání od 1.– 9. ročníku. Tato škola je zaměřena na výpočetní techniku.

Žáci jsou přijímání do 6. ročníku na základě výběrových řízení ze všech libereckých i mimo libereckých škol. Škola má celkově 18 kmenových tříd, z toho 10 na prvním stupni.

Škola jako i ostatní školy nabízí řadu sportovních kroužků, jako jsou například florbal, sportovní hry, basketbal a v neposlední řadě je zde velmi rozvinutý kroužek stolního tenisu, kdy škola spolupracuje se sportovním SKST Liberec, který hraje nejvyšší soutěž mužů v ČR.

ZŠ Vrchlického měla ze všech 5 vybraných škol nejlépe zpracované ŠVP. Jejich ŠVP najdeme na stránkách školy, kde si je můžeme volně stáhnout. Mají ho rozdělené do vzdělávacích oblastí. V každém předmětu jsou požadované výstupy žáků.

Z gymnastiky vypsali pouze cviky, které by měli žáci na konci ročníku umět.

29 3.4.4 Základní škola náměstí Míru

Poslední z libereckých škol je ZŠ náměstí Míru 212, Liberec 14. Tato škola se nachází na okraji města. Škola poskytuje úplné školní vzdělání od 1.– 9. ročníku s rozšířenou výuku výtvarné výchovy. Do nedávna patřila pod jinou základní školu v Liberci. Od té doby škola velmi vzrostla a prošla mnoha rekonstrukcemi, kdy nejvýznamnější byla rekonstrukce školní tělocvičny. Jako jedna z mála škol má školní tělocvičnu mimo budovu školy, a proto zde mají vždy dvě hodiny tělesné výchovy za sebou. K pohybovým aktivitám škola využívá tělocvičnu a školní hřiště na pozemku školy.

V současné době má škola 13 tříd z toho 8 na prvním stupni. Ve škole mají děti možnost vybrat si mnoho zájmových kroužků včetně sportovních, jako je třeba fotbal, florbal a sportovní hry.

ŠVP školy je velmi přehledný, je rozdělen do tří sloupců: očekávané výstupy, učivo a průřezová témata. Očekávané výstupy mají rozděleny do jednotlivých ročníků a vždy k tomu podrobně popsané učivo. Průřezová témata nejsou u všeho.

3.4.5 Základní škola Chrastava

Poslední základní škola je ZŠ Chrastava, náměstí 1. Máje. ZŠ Chrastava se nachází v libereckém kraji asi 10 km od Liberce. Škola poskytuje úplné školní vzdělání od 1.– 9. ročníku. Tato ZŠ má 25 klasicích tříd a 2 speciální třídy. Na prvním stupni má 14 tříd. Z kapacitních důvodů má škola 3 pracoviště. V této škole jsme testovali jen některé třídy prvního stupně, abychom měli u všech ročníků otestováno 10 tříd.

K pohybovým aktivitám škola používá multifunkční hřiště a školní tělocvičny v rámci budov. Škola poskytuje sportovní zájmové aktivity: florbal, basketbal, jógu.

ŠVP vychází z obecných vzdělávacích cílů a kompetencí v RVP ZP. Vzdělávací obsahy tělesné výchovy školy jsou rozdělené do jednotlivých ročníků, na učivo a výstupy z předmětů. Vše bylo velice přehledné a konkrétně zpracované. ŠVP této školy bylo stejně dobře a přehledně zpracováno jako ŠVP ZŠ Vrchlického. I proto byla vybrána tato škola.

30

4 Gymnastické dovednosti

V této kapitole se budeme zabývat jednotlivými cvičebními tvary. Tvary budeme popisovat podle ročníku, ve kterém je testovaní žáci plnili. V každém ročníku jsme vybrali dva cvičební tvary. Jednotlivé cvičební tvary jsou doplněny názornými obrázky.

Tyto tvary byly vybrány podle prostudování ŠVP jednotlivých základních škol.

4.1 1. ročník

V prvním ročníku jsme vybrali takové cvičební tvary, se kterými se děti už mohly setkat dříve a měly vycházet z přirozeného pohybu a vývoje dítěte. Žáci mají za úkol provést přechod přes lavičku a ručkování po žebřinách.

4.1.1 Přechod přes lavičku

Přechod přes lavičku jsme vybrali z důvodu držení rovnováhy a pozornosti u dětí v 1. třídě. Žáci měli za úkol přejít lavičku, která byla otočená užší stranou nahoru, uprostřed udělat dřep a pokračovat dál.

Rovnováha závisí na velikosti plochy opory a vzdálenosti těžiště od plochy opory. Základním prvkem rovnováhy je chůze. Trup je zpevněný, hlava je držena v prodloužení trupu, oči kontrolují konce lavičky. Nejpříznivější polohou paží je upažení. Došlap při chůzi je na přední části chodidla, přenášení váhy je plynulé.

(Hájková, 1998)

31

Chyby vzniklé při jednotlivých pohybech, mezi které počítáme chůzi a její varianty vedou ke ztrátě rovnováhy a možnosti pádu. Mezi nejčastější příčiny podle Hájkové (1998) patří:

 předklon hlavy,

 uvolněné držení těla,

 vychýlení boků,

 špatná technika části paží a nohou při variantách chůze, např. nepřesné přednožení nebo nestejné upažení.