• No results found

5 Internationell utblick

5.3 Danmark

5.3.1 Arbetstillstånd 3

För att få arbetstillstånd i Danmark finns det flera alternativa sätt. Många av dessa är kopplade till specifika områden, exempelvis jord- bruket eller auktorisation inom sjukvården. Nedan redogörs för de mer generella möjligheterna.Oavsett vilket sätt som används för att få arbetstillstånd så måste lön och anställningsvillkor vara i paritet med danska förhållanden.

EU:s blåkortsdirektiv är inte tillämpligt i Danmark.4 Högkvali- ficerade arbetstagare kan dock beviljas arbetstillstånd i Danmark om det erbjudna arbetet finns med på den s.k. positiva listan för hög- utbildade. Listan har de danska myndigheterna upprättat och inne- håller yrken där det saknas kvalificerad arbetskraft. Alla arbeten på listan kräver en utbildning på lägst kandidatnivå. Två gånger om året uppdateras arbetena på listan. För att få arbetstillstånd på denna grund måste arbetstagaren ha en utbildningsbakgrund som kvali- ficerar arbetstagaren för det aktuella arbetet.

En annan möjlighet att få arbetstillstånd, som inte kräver en viss utbildning, är att det erbjudna arbetet ger arbetstagaren en årlig lön 3 Udlændingestyrelsen och Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Ny i

Danmark, och Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Residence and work permit,

Work in Denmark.

Internationell utblick SOU 2021:5

96

om minst 436 000 DKK (år 2020). Denna summa gäller även om arbetstagaren skulle ha obetald semester eller få semesterersätt- ningen utbetalad nästkommande år.

Det finns vidare ett snabbspår för utländska arbetstagare som har speciella kvalifikationer och som erbjudits jobb hos ett certifierat företag. Snabbspåret omfattar fyra olika grupper. De första som omfattas är utlänningar som har erbjudits en heltidstjänst som upp- fyller lönekravet på minst 436 000 DKK (år 2020). Vidare omfattas forskare som erbjudits en forskaranställning. Den tredje gruppen är högkvalificerade arbetstagare med en betydelsefull arbetslivserfaren- het inom ett specifikt område. En förutsättning för denna grupp att få arbetstillstånd är att syftet med vistelsen i Danmark är att få en kvalificerad träning inom ett certifierat företag eller att arbetstagaren kommer handleda andra arbetstagare inom det företaget på en kvalificerad nivå. Slutligen finns det en möjlighet för arbetstagare att få arbetstillstånd om de har fått ett erbjudande om anställning i ett certifierat företag på en kortare period än 90 dagar.

Personer som har avslutat en dansk kandidat- eller masterutbild- ning kan också ansöka om att få arbetstillstånd, om ansökan görs inom sex månader från avslutad examen och personen har tillräckliga medel att försörja sig själv under det första året.

5.3.2 Poängsystem5

Mellan 2008 och 2016 hade Danmark ett poängsystem för att möjliggöra för utlänningar att komma till landet för att söka arbete, ett s.k. green card. Systemet var avsett att locka högkvalificerad arbetskraft till Danmark och gav ursprungligen tillstånd att uppe- hålla sig och arbeta i landet i upp till tre år med möjlighet till förläng- ning i ytterligare fyra. År 2011 ändrades tiden till 18 månader med möjlighet till förlängning i två och ett halvt år och därefter ytterligare fyra. Från 2011 gav tillståndet inte längre möjlighet att starta och driva näringsverksamhet. Systemet gav poäng baserade på kriterier som ålder, språkkunskaper, arbetserfarenhet och utbildning. Förutom att det krävdes minst 100 poäng behövde utlänningen kunna försörja sig och sin familj samt ha en sjukförsäkring.

5 Workpermit.com och Johnson, Constance (2016) och The Danish Green Card Holders Association (2013).

SOU 2021:5 Internationell utblick

Enligt reglerna krävdes för att få poäng för utbildning minst den danska motsvarigheten till kandidatexamen (bachelor) men ju högre utbildning desto högre poäng. Därutöver gavs bonuspoäng om examen var från någon av 100 topprankade skolor enligt QS World University Rankings eller om examen var inriktad mot något yrke som stod på positiva listan. Maximal möjlig poäng för utbildning var 130 poäng vilket innebar att enbart utbildning kunde kvalificera en utlänning för ett grönt kort.

Vidare kunde utlänningen få totalt 40 poäng för språkkunskaper i danska, svenska, norska, engelska eller tyska. Oavsett tidigare kun- skaper i språken (även modersmål) var utlänningen tvungen att genomgå ett språktest för att kunna få poäng. Därutöver var det möjligt att få ytterligare 5 bonuspoäng för kunskaper i danska. Slut- ligen kunde erfarenhet av antingen studier eller arbete inom EU eller EES ge ytterligare 15 poäng.

Programmet lades ned 2016 bland annat efter kritik mot att arbets- kraft som kom till Danmark inte lyckades hitta högkvalificerade jobb inom sitt yrkesområde, utan att cirka 80 procent i stället hamnade i okvalificerade arbeten eller inte hittade något jobb alls.

5.3.3 Uppehållstillstånd för att bedriva näringsverksamhet6

För den tredjelandsmedborgare som vill starta och driva företag i Danmark är det möjligt att ansöka om ett uppehålls- och arbets- tillstånd för att driva näringsverksamhet. Tillståndet kan beviljas för upp till två år och kan därefter förlängas med tre år i taget. Varje år finns en begränsning på att högst 75 sådana tillstånd kan beviljas.

För att beviljas tillståndet måste företaget bidra med innovativa idéer och utvecklingspotential till det danska affärslivet. För att av- göra detta ska affärsidén bedömas och godkännas av en expertpanel utnämnd av den danska affärsmyndigheten (Erhvervsstyrelsen). Panelen består av oberoende och erfarna affärskonsulter som bedömer affärsplanen utifrån fem kriterier och ger 1–5 poäng i varje del. För att få planen godkänd krävs en genomsnittlig poäng på 3,0 för alla fem kriterier och 4,0 poäng i rekommendation utifrån en helhetsbedömning. Kriterierna som bedöms är hur innovativ affärs- 6 Styrelsen for International Rekruttering og Integration (2020), Start-up Denmark och Startup Denmark, Frequently Asked Questions.

Internationell utblick SOU 2021:5

98

modellen är utifrån bl.a. nya produkter, tjänster eller processer, hur attraktiv marknaden är utifrån storlek, affärsmässig potential och konkurrens, hur kapabel entreprenören är utifrån kompetens och erfarenhet, hur stor tillväxtpotentialen är och en sammanfattande helhetsbedömning. Expertpanelens utvärdering av affärsplanen kan klagas på och en ny bedömning görs i så fall av tre andra medlemmar i expertpanelen som inte var med i den ursprungliga bedömningen.

När affärsplanen är godkänd kan utlänningen ansöka om ett arbets- och uppehållstillstånd som ger utlänningen tillstånd att arbeta i sitt företag. Tillståndet kan beviljas om utlänningen kan visa att denne kan försörja sig och eventuell medföljande familj under ett år samt att denne har en aktiv roll i bolaget och att det är en förutsättning för att företaget kan etableras att utlänningen är närvarande. Det räcker således inte att personen bara har ett ekonomiskt åtagande i bolaget.

Arbets- och uppehållstillståndet kan förlängas och vid en förläng- ningsansökan måste utlänningen först få utvecklingen i sitt bolag godkänd. Det görs genom att utlänningen skriver en rapport om framstegen som gjorts i företaget som bedöms av expertpanelen, ibland kompletterat med en intervju.

Related documents