• No results found

Datadriven innovation för tillväxt och välfärd Datadriven innovation för tillväxt och välfärd är ett område som

transformerande kraft

4 Våra bedömningar och förslag

4.7 Datadriven innovation för tillväxt och välfärd Datadriven innovation för tillväxt och välfärd är ett område som

växer i betydelse för hållbar tillväxt, konkurrenskraft och välfärd.

Området är viktigt för att möta de stora utmaningarna samhället står inför såsom global uppvärmning, energibrist och en åldrande befolkning. Innovation är också en förutsättning för att näringsliv och ekonomi ska klara sig väl i den globala konkurrensen.212 I en digitaliserad värld är data en central del för att kunna bygga nya och förbättrade tjänster. För många företag och offentliga aktörer är bearbetning och analys av stora datamängder viktiga medel för att ut-veckla ny kunskap, främja innovation och skapa ekonomiska värden.

Informationen omfattar öppna data, offentlig information och stora datamängder och har tydliga kopplingar till sakernas internet och användning av molnbaserade tjänster. Det är av strategisk betydelse att Sverige utnyttjar de möjligheter datadriven innovation ger.

209 Norge Forvaltningsloven §15 a 1. ledd.

210 Norska Direktoratet for forvalning og IKT, www.difi.no (Hämtad 2015-10-19).

211 Pressmeddelande 2 juli 2015, En halv million har opprettet digital postkasse.

www.difi.no (Hämtad 2015-11-11).

212 Kungl. ingenjörsvetenskapsakademien, (2010) Innovationer, Entreprenörskap och tillväxt – En kortfattad översikt av kunskapsläget.

SOU 2015:91 Våra bedömningar och förslag

4.7.1 Utveckla en nationell strategi för datadriven innovation Förslag: Regeringen bör ge Vinnova i uppdrag att utveckla ett förslag till en nationell strategi för datadriven innovation. Upp-draget bör genomföras i samarbete med relevanta myndigheter och aktörer inom privat och offentlig sektor.

Skälen för utredningens förslag: Datadriven innovation är en ny källa till tillväxt och jobb med potential att öka resurseffektivitet, produktivitet, konkurrenskraft och social välfärd. Att utnyttja stora datamängder för innovation har potential att förändra alla sektorer i ekonomin, inklusive lågteknologiska industrier och tillverkning, eftersom analyser och användning av data ytterligare kan driva tjänstefieringen av ekonomin.213 Industriföretag investerar redan i dag stora summor i analys av stora datamängder, och ser att det kan förändra konkurrensförutsättningarna i deras industrisektorer.214

Datadriven innovation kan bidra till att effektivisera offentlig verksamhet och att utforma bättre offentliga tjänster. Trafikflöden, arbetspendling och godsfrakt är exempel på områden där både miljövinster och tidsvinster är möjliga genom tillgång till informa-tion i realtid. Tjänster som baseras på öppna data kan erbjudas av privata aktörer men skapar också en ny marknad där partnerskap mellan offentliga och privata aktörer ger förutsättningar för effekti-vare och mer kundanpassade lösningar.

Ett antal faktorer påverkar om nyttorna och innovationskraften med stora datamängder data kan realiseras. Aktörer som vill åter-använda offentlig information behöver tillgång till data som är kom-plett, aktuell och primär. Villkoren för hur data kan användas behö-ver möjliggöra så mycket återanvändning som möjligt utan att även-tyra säkerhet och integritet. Barriärer i form av villkor och avgifter behöver vara i balans mellan aktörers behov av finansiering och den nytta informationen kan skapa på en fri marknad.

Värdet av stora data och öppna data förverkligas endast när infor-mationen omsätts i användning, exempelvis i nya eller förbättrade tjänster. Genom att systematiskt identifiera barriärer som hindrar en återanvändning av information kan nyttan öka. För att stärka

213 OECD (2015), Data-driven innovation. Big Data for Growth and Well-Being.

214 Accenture och GE (2015), Industrial Internet Insights Report for 2015.

den nationella utvecklingen inom datadriven innovation behövs åt-gärder för att stödja och samordna särskilt offentliga organisationer, men också se över kompetensförsörjningen och forskningen på om-rådet. Att offentliga myndigheter genom ökad samordning bättre kan bidra till försörjningen av grunddata i samhället är en grund-läggande infrastruktur för innovationer.

Pensionsmyndigheten har Regeringens uppdrag att analysera potentialen för användning av molntjänster i staten.215 Uppdraget har också kopplingar till EU-kommissionens strategi för använd-ning av molntjänster i Europa.

Innehåll i en nationell strategi för datadriven innovation

Strategins syfte är att stimulera och underlätta för omfattande data-driven innovation i Sverige. Förslaget till strategi bör omfatta att:

• belysa potentialen för innovationer baserade på stora och öppna data,

• belysa betydelsen av gemensamma specifikationer (standarder) och delade digitala plattformar för att främja innovation baserad på stora och öppna data,

• offentliga aktörer stimuleras till att använda datadriven verk-samhetsutveckling och i snabbare takt tillgängliggöra öppna data,

• främja samverkan och mötesplatser för offentliga och privata ägare av data, forskare, it-företag, finansiärer samt små och stora informationsförädlare,

• beskriva tillgången på kompetens i Sverige inom analys och användning av stora datamängder och identifiera områden där kompetens bör utvecklas och stärkas,

• beakta integritets- och säkerhetsaspekter och belysa hur en av-vägning kan göras mellan att skydda den personliga integriteten och att främja innovation och tillväxt.

215 Dnr. N2015/3778/EF.

SOU 2015:91 Våra bedömningar och förslag

500 000 kronor bör avsättas för framtagandet av strategin. Strategin bör finansieras inom ramen för den kommande forsknings- och innovationspropositionen eller innovationsrådets arbete.

4.7.2 Ett nationellt kompetenscenter kring stora datamängder

Förslag: Regeringen bör ge Vinnova i uppdrag att se till att ett nationellt kompetenscenter inrättas kring metoder för insam-ling, analys och nyttiggörande av stora datamängder. Uppdraget bör omfatta 20 miljoner kronor årligen under 2016–2020.

Skälen för utredningens förslag: Stora datamängder (big data) är en allt viktigare möjliggörare för innovation och tillväxt, vilket beskrivs i förslaget 4.7.1. Sverige behöver främja forskning och utveckling kring stora datamängder för att ytterligare dra nytta av de möjligheter till innovation som området ger. Därför bör Vinnova ges i uppdrag att bilda av ett nationellt kompetenscenter kring metoder för insamling, analys och bearbetning av stora datamängder. Sär-skilt intressant är datadrivet värdeskapande, exempelvis inom lär-ande och beslutsfattlär-ande samt inom miljö- och klimatområdet.

Företag kan i den egna verksamheten få tillgång till omfattande mängder information, t.ex. genom sina kunders agerande eller genom att mäta och samla in data från den operativa verksamheten.

Det skapas värden genom ökad effektivisering. Potentialen att för-ädla och hitta nya insikter från analys av datamängderna är bety-dande.

Genomförande av kompetenscentret

Ett (eller flera, sektorsvisa) kompetenscenter kring stora data bör leda till varaktig samverkan mellan universitet, forskningsinstitut, företag och offentliga aktörer. Centret behöver vara ett öppet nät-verk med både industriella och akademiska aktörer och fungera som en kontaktyta mellan intressenter. Syftet är att samverkan ska leda till att nya nätverk skapas och att företag får tillgång till data, verktyg och kompetenser som svarar mot deras behov.

Samarbe-tena bör inkludera utveckling av metoder för insamling, analys och bearbetning av stora datamängder, men fokusera på tillämpningar, affärsutveckling och utbildnings- och forskningsinsatser.

Befintliga verksamheter internationellt och nationellt

Förebilder för kompetenscentret finns att hämta i The insight centre for big data analytics på Irland och Alan Turing Institute i England, där central kompetens för datacentrerad forskning och utveckling samlas, med kopplingar mellan akademi och näringsliv.

Det finns i dag verksamhet i Sverige som i olika utsträckning har en datadriven ansats. Blekinge Tekniska Högskola bedriver forsk-ning inom analys av stora data med inriktforsk-ning på beslutsstöd och visualisering. Projektet har finansiering fram till 2020.216 För den mer tekniska infrastrukturen bakom moln- och datacenter finns initiativ kring serverhallar i Luleå om att initiera attraktiva miljöer för utbildning, forskning, design och innovation inom datacenter.

Värden som framhålls i initiativet är särskilt s.k. gröna frågor för storskaliga center och hantering av stora datavolymer; själva tekniken och möjligheter att testa utrustning, energi och andra driftfrågor.217

Vinnova har gett stöd till en bred portfölj av strategiska forsk-nings- och innovationsagendor inom olika områden, inklusive en inom stora data. Agendan rekommenderar riktade stöd för forsk-ning och infrastruktur i ”Big Data Analytics-området”, fler aktivi-teter för att öka utvecklingen av datadrivna (industriella) tillämp-ningar, behov av ökad kunskap och kompetens, samt bättre förut-sättningar för samverkan och kompetensutbyte mellan relevanta aktörer.218

Satsningen bör uppgå till 20 miljoner kronor årligen under 2016–2020. Finansiering bör tilldelas i den kommande proposi-tionen inom forskning och innovation, som en ökning av myndig-hetens anslag.

216 Blekinge Tekniska Högskola forskning inom stordata www.bth.se/bigdata (Hämtad 2015-10-19).

217 Cloudberry Dataceters www.cloudberry-datacenters.com/ (Hämtad 2015-10-19).

218 VINNOVA, (2015) Big Data Analytics www.vinnova.se/sv/Var-verksamhet/Gransover skridande-samverkan/Samverkansprogram/Strategiska-innovationsomraden/Strategiska-innovationsagendor/Forteckning-agendor-2013/Big-Data-Analytics/ (Hämtad 2015-10-19).

SOU 2015:91 Våra bedömningar och förslag