• No results found

I. TEORETICKÁ ČÁST

1. DEFINICE AU-PAIR

Podle Evy Dömény: ,,Au-pair je mladá svobodná dívka, která za ubytování, stravu a kapesné dělá pro cizí rodinu to, co bude jednou pro svou vlastní dělat úplně zadarmo” (Dömény, 2003, str. 5).

Podle Susan Griffith a Sharon Legg: ,,Oficiálním záměrem tohoto postavení je poskytnout svobodným ženám a mužům ve věku od 18-27 let možnost současně se zaměstnáním a pobytem v hostitelské rodině studovat cizí jazyk a kulturu” (Griffith a Legg, 2005, str. 12).

1.1 Počátky au-pair

Slovo au-pair bylo poprvé použito v roce 1897 v novinách Girl´s Own Paper, ve kterých se psalo o anglické dívce, která vyučovala ve Francii svou řeč výměnou za lekce francouzštiny.

Francouzské slovo au-pair můžeme doslovně přeložit jako „za stejných podmínek“ nebo „rovný s rovným“. Tento význam byl však brzo změněn a hlavní povinností pro au-pair se stala spíše péče o děti než vyučování jazyka.

Mnoho článků popisuje au-pairing jako: „ideální způsob, jak poznat na vlastní kůži cizí kulturu zevnitř a naučit se jazyk” (Macnerová, 2006, s. 11). Reálný pohled ale odhalí, že se jedná ve většině případů o matku zatíženou nejen rodinnými, ale i pracovními povinnostmi, která hledá levnou domácí výpomoc.

Au-pairing má své kořeny ve Švýcarsku, kde na konci 19. století poprvé odcházely ze svých domovů mladé dívky do větších cizích měst, aby zde našly zaměstnání. Církve a jiné skupiny tuto formu poznání nových věcí podporovaly hlavně z mravních důvodů a aby si mohly osvojit domácí práce. Tedy výuka jazyků, která je jeho součástí, začala až později, kdy švýcarské dívky začaly pracovat ve Francii.

Na počátku roku 1920 začaly výměny au-pair mezi Švýcarskem a Velkou Británií. V roce 1930 se připojilo i Rakousko. Po 2. světové válce se počet zemí zvýšil. V dnešní době se odhaduje, že v samotném Londýně působí 20 000 au-pair. Nakonec se au-pairing rozšířil i mimo Evropu, a to až do Spojených států amerických nebo Austrálie.

14

1.2 Au-pair v Čechách

Vyjet jako au-pair do zahraničí je v nynější době velkou oblibou mladých lidí, a to nejen slečen, ale i mužů. Au-pair mohou dělat lidé od 18 let až do 30 let a musí mít čistý trestní rejstřík.

Většinou se pro tuto zkušenost rozhodnou lidé, kteří právě dokončili střední školu a nedostali se na vysokou školu, nebo ti, kteří dokončili střední školu, pokračovat ve studiu již nechtějí, ale nevědí, jak a kde se dál v životě uplatnit.

Nejjednodušší způsob, jak někam vycestovat, je přes agenturu, ale přesto mnoho lidí jezdí spíše na vlastní pěst. Sami si naleznou rodinu a sami se s nimi dohodnou. Většinou to funguje tak, že au-pair, která v rodině končí, hledá místo sebe vhodnou náhradu přes sociální síť Facebook.

Dnes je už také velký výběr jak mezi českými agenturami, tak i mezi zahraničními. Výhodou českých agentur je jejich vysoká dostupnost, možnost lehce získatelných referencí a výpomoc při zřizování víza, pokud to daná země vyžaduje (např. do USA). České agentury komunikují se zájemci a osobami na au-pair pobytech v češtině. Dalším přínosem je i nabídka komplexního servisu (vyřízení cestovních formalit, pojištění, zabezpečení dopravy, slevových karet, map aj.).

Nevýhodou je to, že se platí registrační poplatek a ten je za zprostředkování pobytu je ve výši do 5.000 Kč pro Evropu a až 300 $ pro USA. České agentury jsou například www.studentagency.cz, http://www.terry.cz/cz, http://www.coolagent.cz atd.

Výhodou zahraničních agentur je, že v mnoha případech nepožadují poplatek za zprostředkování pobytu. Zájemci o au-pair pobyt se mohou zaregistrovat u více agentur a mít šanci na větší výběr hostitelských rodin. Pokud chce jet au-pair do určité oblasti nebo města, může oslovit agenturu, která působí v daném regionu a umisťuje tam své chůvy. Zahraniční agentura má větší znalosti místního prostředí a mohla by se o au-pair lépe postarat v případě potíží.

Její nevýhody jsou, že zájemce musí komunikovat v cizím jazyce. Dále je také obtížnější ověřit si důvěryhodnost agentury. Řadíme sem například http://www.aupair-index.de, www.gumtree.com, http://www.aupairinamerica.com atd.

Pozitivum internetových stránek nebo inzerátů je, že se neplatí žádné poplatky za zprostředkování. Nalezneme zde velký výběr rodin a také je větší šance nalézt rodinu i na krátkodobý pobyt. Zápory jsou, že je složité ověřit si důvěryhodnost hostitelské rodiny a je nutnost komunikace v cizím jazyce. Au-pair si musí vyřídit veškeré administrativní záležitosti a i problémy během pobytu sama. Stránky s inzeráty jsou například https://www.aupairworld.com, https://www.aupair.com, http://www.easyaupair.com atd. Ovšem nejjednodušší a nejpoužívanější forma jsou inzeráty na již zmíněném Facebooku.

15

1.3 Náplň práce au-pair

Práce au-pair je náročná samozřejmě jako každá jiná, má také stanovenou svojí náplň práce, pracovní dobu, podmínky a plat či kapesné. Po přijetí au-pair do rodiny se dohodne datum nástupu a přibližně si rodina stanoví i datum odchodu. Rodiny hledají au-pair přes letní prázdniny, na půl roku, na rok, nebo i na co nejdelší dobu by byla ochotna zůstat. Po příletu/příjezdu je au-pair většinou vyzvednuta na letišti, autobusové nebo vlakové zastávce rodiči.

Některé rodiny žádají, aby k nim nová au-pair přijela ještě před odjezdem bývalé au-pair, aby spolu strávily několik dní, kdy dívka, která u rodiny končí, mohla zaučit a vše vysvětlit dívce nové, a aby si rodiče nebo spíše hostmother1 nemusela brát v práci volno.

Klasická náplň dne au-pair je, že ráno nachystá dětem snídani, vzbudí je, oblékne je do školy, připraví veškeré věci na vyučování, společně se nasnídají a odvede nebo odveze je do školy. Většina rodin vlastní auto navíc, které vždy dostane au-pair po dobu svého pobytu k dispozici, aby mohla vozit děti do školy, na mimoškolní aktivity a na výlety. Po dobu, co jsou děti ve škole, musí au-pair udělat drobné domácí práce, které dostane od rodičů. Jedná se o utírání prachu, vytírání podlahy, vysávání, zalévání květin, praní prádla, žehlení, mytí nádobí někdy i úklid dětského pokoje, převlékání postele a vaření. Au-pair by neměla vykonávat větší domácí práce nebo činnosti, které se netýkají pouze dětí, například jako jsou úklid ložnice rodičů, stlaní postele rodičů, vaření pro rodiče, mytí oken, starání se o domácí mazlíčky, mytí a úklid koupelny, mytí auta, velké nákupy, jarní úklid atd. Pokud má podle daného rozpisu vše splněno, má dívka volno až do té doby, kdy je potřeba vyzvednout děti ze školy. Když je vyzvedne, dají si doma společně svačinu a au-pair rozváží děti po volnočasových aktivitách, které navštěvují. Po kroužku jedou domů, vypracují domácí úkoly do školy nebo si hrají. Au-pair připraví večeři pro sebe a děti a uloží je do postele, nebo čekají, až dorazí rodiče domů ze svého zaměstnání. Po příchodu rodičů domů, má au-pair už většinou volno.

Většina au-pair pracuje 5-6 hodin denně, 5 dní v týdnu a víkendy má volné. Počet odpracovaných hodin za týden by se měl pohybovat mezi 25 až 30 hodinami, a pokud určenou dobu přesáhne, může požadovat proplacení. Platy se pohybují například ve Velké Británii cca od 280 až 400 liber měsíčně, v Rakousku cca 320 až 400 eur měsíčně, v Německu cca 260 eur měsíčně, v Itálii je cca 280 eur měsíčně, ve Švýcarsku 500 až 600 franků měsíčně atd. Výplaty neboli kapesné jsou většinou vypláceny týdně.

Au-pair většinou nepodepisuje s rodinou žádnou smlouvu, tedy v případě nedodržení podmínek z jakékoliv strany, může kdykoliv odejít nebo být kdykoliv vyhozena.

1 hostmother - žena, která se chová jako náhradní matka k au-pair nebo studentovi na výměnném pobytu.

16

Related documents