• No results found

II. PRAKTICKÁ ČÁST

4. CÍL, VÝZKUMNÉ OTÁZKY, METODY VÝZKUMU

4.1 O TÁZKY PRO AU - PAIR

Pomocí sociálních sítí jsem oslovila pět au-pair, se kterými jsem provedla rozhovory o jejich pobytu a práci v bilingvních rodinách.

1) Jaké máš nejvyšší dosažené vzdělání a na jaké škole?

2) Proč jsi se rozhodla dělat au-pair?

3) Kolik členů a jaké národnosti je rodina, ve které žiješ?

4) Jak jsi se k nim dostala?

5) Jaký mají styl výchovy?

6) Do jaké ekonomické společenské vrstvy by jsi rodinu zařadila? Spíše bohatší, normální nebo chudší?

32 7) Jak se k tobě chovají děti?

8) Jak se k tobě chovají děti za přítomnosti rodičů a jak bez jejich rodičů? Je tam nějaký rozdíl? Jaký?

9) Jak se chovají rodiče k tobě? Spíše přátelsky, rovnocenně nebo direktivně?

10) Jak se připravuješ na aktivity s dětmi?

11) Jak vypadá jejich den, když ho tráví jen s tebou? Jak vypadá jejich den jenom s rodiči?

12) Splnila rodina tvé očekávání? Splnili vše, co ti nabízeli?

13) Šla by jsi dělat znovu au-pair do jiné rodiny?

14) Jak na tebe působí kulturní rozdíly rodičů a děti?

4.1.1 Au-pair 1

Lucii je 22 let, vystudovala střední hotelovou školu, kterou ukončila maturitou. Rozhodla se, že se stane au-pair ve Velké Británii, aby si zlepšila svojí angličtinu, a poté si tam mohla najít práci.

Starala se o malého Eryca, který je synem otce Inda a matky Polky. Rodinu si našla přes sociální síť, kde bývalá au-pair za sebe hledala náhradu. Rodiče vychovávají Eryca liberálním stylem, tzn. neklade na syna žádné požadavky. Rodina pochází ze střední společenské vrstvy. Eryc měl Lucii rád, projevoval k ní city, byl usměvavý a hodný, ale samozřejmě občas neposlušný. Pokud byli v přítomnosti rodiče, Eryc Lucii ignoroval a věnoval pozornost rodičům, především matce.

Rodiče se k ní chovali hezky a rovnocenně. Když au-pair trávila s chlapcem celý den, aktivity si nepřipravovala, ale spíše se vždy rozhodovala podle počasí. Buď chodili do dětského klubu nebo do parku. Dětský klub je koutek pro děti, kde si spolu děti hrají a chůvy, au-pair, prarodiče nebo rodiče si spolu povídají, ale zároveň si sami dohlíží na své potomky. Pokud Eryc trávil den jen s rodiči, většinou seděl doma a sledoval videa na internetu. Lucie byla v rodině spokojená, ale už by dále au-pair dělat nechtěla, jelikož zjistila, jak je to náročné. Co se týče kulturních rozdílů, chlapec uměl mluvit indicky, polsky a anglicky. Dokázal vždy měnit jazyky podle toho, s kým mluvil.

Rozdíly ve výchově nebyly, jelikož otec byl pracovně vytížen a veškerá výchova závisela na matce nebo především na au-pair.

4.1.2 Au-pair 2

Jitce je 23 let a má vystudovanou střední školu, kterou má zakončenou maturitní zkoušku.

Její obor byl hotelnictví a turismus a to byl i důvod, proč se rozhodla stát au-pair. Nejen, že to byla dobrá zkušenost k jejímu oboru, ale také aby se naučila důkladně cizí jazyk a poznala novou kulturu. Jitka pobývala už ve třetí rodině. Matka je z Bangladéše a otec je z Dánska a spolu se

33

svými čtyřmi dětmi žijí ve Velké Británii. Jitka si našla tuto bilingvní rodinu přes inzerát na internetu. Rodiče vychovávají své děti stylem demokratickým, kde děti mají svobodnou volbu, ale i přísnou ruku rodičů a patří do vyšší společenské vrstvy. Au-pair se starala ale pouze o jedno z dětí, které bylo nejmladší, jelikož zbylé tři jsou již dospělí. Pokud byla v přítomnosti au-pair i matka, sedmiletý chlapec se choval úplně stejně, jen projevoval více citu k matce než k Jitce. Oba rodiče se chovali k au-pair jako kdyby byla jejich další dcera a měli spolu velmi důvěrný vztah.

Jitka si aktivity nepřipravovala, jelikož moc volného času neměli, a pokud ano, tak většinu výletů jí vymýšlela matka, která ale byla často zaneprázdněná svojí prací. Po škole chlapec navštěvoval většinou kroužky. Pokud kroužek v nějaký den nebyl, vypracovávali domácí úkoly nebo si spolu hráli. Když měl chlapec trávit den s rodiči, navštěvovali přátele nebo jezdili na výlety. Jitka kulturní rozdíly nevnímala, její host parents2 zastávají názor, že pokud se člověk odstěhuje do cizí země, musí přijmout i její kulturu a tradice.

4.1.3 Au-pair 3

Míše je 19 let a má maturitu ze střední zdravotnické školy. Rozhodla se dělat au-pair, aby si zlepšila znalost cizího jazyka a chtěla zažít něco nového. Matka rodiny byla Polka a otec Brit.

Míša se starala o šest dětí, ale z toho dvě děti už byly dospělé. Rodinu si našla přes internetovou stránku au-pairworld. Rodina patří mezi střední společenskou vrstvu a vychovává děti stylem demokratickým. Míša se starala nejvíce o nejmenšího Dannyho, kterému byly 2 roky, Charlieho, kterému byly 3 roky a dále se věnuje také sedmileté Emily a desetiletému Alexovi. Děti se k ní před rodiči chovaly skoro stejně, jen ji tolik nerespektovaly a neposlouchaly. Rodiče se k Míše chovali přátelsky. Když byly děti s au-pair, chodily do parku, hrály hry, stavěly si, kreslily si atd., ale pokud byly jen s rodiči, tak trávily dny většinou doma nebo si zašly do parku. Co se týče kulturních rozdílů, matka Polka je katolička, ale po nikom z rodiny to nevyžadovala. Jedno z důležitých pravidel bylo, že večeře byly vždy společné.

4.1.4 Au-pair 4

Nikole je 20 let a má vystudované gymnázium. Do Anglie se rozhodla vyjet jako au-pair, aby poznala chod této země a zdokonalila si angličtinu předtím, než nastoupí v říjnu na tamější univerzitu. Otce rodiny, který je Brit a matku Češku, si našla také přes internetovou stránku

2 host parents: jsou náhradní rodiče, kteří se starají o au-pair, která žije s nimi a vychovává jejich děti. Zajišťují pro ni stravu, kapesné, ubytování a veškeré věci, které potřebuje.

34

au-pairworld. Své děti vychovávají demokratickým stylem a patří mezi střední společenskou vrstvu.

Henrymu, o kterého se Nikola starala, bylo 1,5 roku, byl milý a hodný. Rozdílné chování k Nikole v přítomnosti rodičů žádné nezpozorovala. Rodina byla k au-pair velmi přátelská a vstřícná. Nikola měla s Henrym každý den většinou stejný. Ráno po probuzení se společně nasnídali, šli ven nebo do dětského klubu a po obědě Henry spal. Poté spolu čekali na matku, až dorazí z práce. Nikola nevěděla, jak vypadá den pouze s rodiči, jelikož každou chvíli ve svém volnu cestovala po Anglii.

Kulturní rozdíly nevypozorovala. Vánoce byly podle britské tradice, to znamená, že děti

rozbalovaly dárky až 25. 12. ráno a ne 24. 12. večer, jako tomu je v České republice. Na oplátku se ale 25. 12. podával k večeři bramborový salát s kaprem.

4.1.5 Au-pair 5

Katce je 20 let a má vystudovanou střední ekonomickou školu, po které nastoupila na vysokou školu do Pardubic, kterou nedostudovala. Rozhodla se tedy jít si za svým snem, stát se letuškou, ke které potřebuje výbornou znalost anglického jazyka. Katka si zvolila jednu z nejjednodušších cest, jak si zlepšit jazyk a stala se au-pair v Německu, kde se starala o dvě dívky, kterým bylo 8 a 15 let. Matka je Češka a otec Němec. Rodinu si našla přes Facebook, která vychovává děti stylem demokratickým a řadí se mezi střední společenskou vrstvu. Za přítomnosti rodičů se děti chovaly stejně, jen mladší dívka byla více emočně závislá na matce. Rodina byla ke Katce velmi přátelská. Au-pair si aktivity žádné neplánovala, protože se většinou s malou dohodla, co by chtěla dělat. Den s ní nebo s rodiči vypadal stejně. S dětmi si hráli, povídali, chodili na výlety, na které brali i Katku. Au-pair žádné kulturní rozdíly nezpozorovala.

35

Related documents