• No results found

T RÁVENÍ VOLNÉHO ČASU DĚTÍ V RŮZNÝCH ZEMÍCH

I. TEORETICKÁ ČÁST

3. VOLNÝ ČAS

3.3 T RÁVENÍ VOLNÉHO ČASU DĚTÍ V RŮZNÝCH ZEMÍCH

Tabulka z knihy Pedagogika volného času, kde se uvádí průměrný čas v hodinách denně, věnovaný různým aktivitám v různých zemích.

Tabulka 1: trávení volného času dětí v různých zemích

Země sledování

V tabulce jsou zaznamenány průměrné časy v hodinách denně, jak tráví svůj volný čas žáci na druhém stupni základních škol v různých zemích. Výzkum je z roku 1996, proto lze říci, že údaje se mohou už dnes lišit.

Ačkoliv se v této práci zaměřuji na volný čas dětí 1. stupně základní školy, tabulka je o žácích stupně druhého. Volný čas dětí cca do 11 let ovlivňují především rodiče, svůj volný čas nevyužívají tak, jak děti nad 13 let, protože rodiče už k jejich výchově mají většinou volnější přístup.

V tabulce můžeme vidět například výrazný rozdíl u sledování televize, kdy dítě ve Švýcarsku sleduje televizi pouze 1,3 hodin denně, ale dítě z Maďarska až 3 hodiny denně.

Počítačové hry hrají všechny děti v podobném čase, ale lze říci, že v dnešní době, kdy je počítačová technologie velmi rozvinutá, děti tráví čas počítačovými hrami o mnoho více. Hry a povídání si s přáteli je opět méně v Maďarsku, kde tráví dítě 2,3 hodin se svými přáteli a nejvíce v Německu 3,5 hodin denně. Dítě v Rakousku uklízí pouze 0,8 hodin denně a naopak v Maďarsku dítě uklízí až

24

2 hodiny denně. Doby aktivit jako sportování a četba knih mají země podobné. Lze také opět říci, že čas trávený četbou knih se mohl od roku 1996 snížit, jelikož v dnešní době se tráví více volného času opět s moderními technologiemi a sledováním televize.

V roce 2011 Národní institut dětí a mládeže zrealizoval výzkum u dětí po celé České republice, kterého se účastnilo celkem 2 000 dětí ve věku 6 - 15 let. Bylo zjištěno, že 74 % dětí využívá pravidelně alespoň jednu z nabídek organizovaných volnočasových aktivit. ,,Velký vliv na trávení volného času dětí mají moderní technologie. Z průzkumu vyplývá, že bez mobilního telefonu se neobejde téměř žádné dítě na základní škole. Vlastní ho až osmdesát procent českých žáků.

Některé děti se už od první třídy běžně pohybují na internetu, a to včetně sociálních sítí, ačkoli na mnohé z nich by měl být vstup povolený až od 15 let. Výjimkou není ani televize v dětském pokoji, kde ji sleduje až třetina školáků z prvního stupně. Sledování televize je se společným jídlem také způsobem, jak děti tráví nejvíce času s rodiči. Školáci také uváděli, že si s rodiči povídají a také často jezdí k prarodičům nebo na chalupu”(Česká televize: Děti tráví čas mezi počítačem, televizí a mobilem [online]. Aktualizováno 20. 5. 2011 [vid. 6. 3. 2016]. Dostupné z:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1264619-deti-travi-cas-mezi-televizi-pocitacem-a-mobilem).

3.3.1 Nabídka volnočasových aktivit v České republice

Síť volnočasových institucí v České republice je velmi bohatá a rozmanitá s nabídkou volnočasových aktivit a zájmových kroužků pro děti všech věkových kategorií.

Různé druhy sportovních volnočasových aktivit a kroužků nabízí již některé mateřské školy. Širší škálu nabídek ovšem nabízí základní školy, jelikož pohybový a kognitivní vývoj dětí je vyvinutější než u dětí předškolních. Základní školy nabízí florbal, fotbal, basketbal, jógu, volejbal, karate, judo, streetdance, hiphop, moderní tance a jiné. Různé sportovní kroužky nabízí i domovy dětí a mládeže, které mají také širokou škálu nabídek různých pohybových aktivit. Další sportovní a taneční aktivity nabízejí různé sportovní kluby a taneční školy, které jsou nejvíce specializované, protože se věnují danému sportu či tanci naplno a vedou je opravdoví odborníci. V České republice jsou nejpopulárnější kluby fotbalové, hokejové, florbalové, basketbalové, volejbalové, tenisové a rozvíjí se i kluby amerických známých sportů, jako basebalové a amerického fotbalu.

Umělecké hudební a výtvarné volnočasové aktivity a kroužky se také nabízí již v mateřské škole, ve kterých je tento kroužek velmi oblíbený, jelikož předškolní děti mají bohatou fantazii, zdokonalují si jemnou i hrubou motoriku a rády zpívají. Mateřské školy tedy nabízejí výtvarné kroužky, keramické kroužky a hraní na flétnu. Na základní škole jsou kroužky podobné jako ve škole mateřské, ale navíc je k nim přidáno kutilství pro chlapce a více kroužků zaměřených na hru

25

na hudební nástroje. Většinou je k flétně přidána i nabídka hry na kytaru nebo klavír, zpěv, také i kroužky dramatické. Největší škálu, ale nabízí základní umělecká škola, která je nejvíce zaměřena na uměleckou stránku rozvoje děti ve volném čase. Nabízí tedy hudební, výtvarné, literární, dramatické a některé i taneční kroužky.

Jazykové kroužky jsou využívány už v mateřských školách, kde se nabízí jak německý jazyk tak i anglický. Na základní škole jsou tyto jazykové kroužky také nabízeny, na některých školách přibývá i jazyk francouzský nebo španělský. Domovy dětí a mládeže též nabízejí všechny čtyři jazyky.

Některé základní školy a i domovy dětí a mládeže nabízí vědecké či badatelské kroužky, kde si děti mohou vyzkoušet různé chemické a fyzikální pokusy, učí se přemýšlet o jejich podstatě a vzniku různých přírodních jevů. Mezi neméně oblíbené záliby a aktivity patří logické kroužky a deskové hry, jako jsou šachy nebo IT kroužky.

Volnočasová střediska, která se zabývají pobytem v přírodě a jejími zákonitostmi a pravidly, pořádáním turistických akcí či ekologických programů, jsou zejména skautská střediska. Skautské oddíly chodí často na výlety do přírody, kde si vaří, učí se o ní, poznávají ji a snaží se žít v souladu s přírodou.

V roce 2009 byl proveden celosvětový průzkum týkající se trávení volného času dětí.

,,Podle průzkumu o využívání „volnočasových“ aktivit a jejich cenách v deseti zemích světa - Francii, Velké Británii, Kazachstánu, Austrálii, USA, Slovensku, Vietnamu, Chorvatsku, Turecku a Německu. Průzkum se uskutečnil v srpnu 2009”(Zájmové a neformální vzdělávání: České děti mají nejvíce kroužků a mimoškolních aktivit v Evropě [online]. Aktualizováno 20. 8. 2009 [vid. 8. 4.

2016]. Dostupné z: http://znv.nidv.cz/projekty/realizace-projektu/klice-pro zivot/vyzkumy/realizace/ceske-deti-maji-nejvice-krouzku-a-mimoskolnich-aktivit-v-evrope).

,,Z výsledků šetření vyplývá, že čeští školáci jsou evropskými premianty v mimoškolních organizovaných aktivitách. Na sportovištích a v různých kroužcích tráví týdně 5 - 8 hodin, tedy zhruba dvakrát více než mladí Němci, Francouzi, Slováci nebo Chorvati. Srovnatelný čas jako Češi věnují mimoškolním aktivitám z Evropanů pouze mladí Britové. Na světové špičce jsou pak školáci z USA a Austrálie, kteří týdně v zájmových kroužcích tráví 9 - 12 hodin”(Zájmové a neformální vzdělávání: České děti mají nejvíce kroužků a mimoškolních aktivit v Evropě [online].

Aktualizováno 20. 8. 2009 [vid. 8. 4. 2016]. Dostupné z: http://znv.nidv.cz/projekty/realizace- projektu/klice-pro-zivot/vyzkumy/realizace/ceske-deti-maji-nejvice-krouzku-a-mimoskolnich-aktivit-v-evrope).

26

3.3.2 Nabídka volnočasových aktivit ve Velké Británii

Sportovní a taneční volnočasové aktivity jsou nabízeny ve Velké Británii až na základních školách, což v České republice již od školy mateřské. Základní škola nabízí hlavně kroužky fotbalové, tenisové, netballové, gymnastické a vybíjené, protože jsou velmi oblíbené. Samozřejmě je zde mnoho klubů mimo školu, které také nabízí širokou škálu různých druhů sportů. Sportovní kluby jsou nejžádanější hlavně fotbalové, tenisové, kriketové, ragbyové a netballové. Taneční školy, které nabízí veškeré styly tanců stejně jako u nás, tedy street dance, hip hop, moderní tance, různých národností dávají své dítě k soukromým učitelům, kteří vyučují jazyk dané národnosti.

Také jako u nás nabízí základní školy volnočasové aktivity z oblasti vědy a techniky. Mezi stále oblíbené patří deskové hry zejména šachy.

Velmi populární jsou ve Velké Británii kluby, které mají stejnou funkci jako u nás školní jednou za půl roku nebo jednou ročně.

Děti ve Velké Británii musí každý den do školy nebo i do sportovních a tanečních klubů nosit uniformy, které má škola či klub stanovený. Na každý trénink musí docházet v uniformě/dresu klubu.

27

,,Kluci nejčastěji tráví volný čas sportem, na prvním místě jsou fotbalové kluby, pouze v Kazachstánu a Vietnamu vítězí jiné aktivity. Ve Francii, v USA, na Slovensku a v Austrálii je další velmi populární aktivitou hochů tenis, plavání vede v Kazachstánu, USA, Austrálii a ve Francii.

Méně tradiční sportovní disciplíny a zájmy mají chlapci v Kazachstánu (aikido), Austrálii (kriket), Francii (judo) a Velké Británii (PC klub). V České republice také převládá fotbal, populární je hokej a tenis, ale i nejrozličnější zmiňované umělecké kroužky”(Zájmové a neformální vzdělávání:

České děti mají nejvíce kroužků a mimoškolních aktivit v Evropě [online]. Aktualizováno 20. 8.

2009 [vid. 8. 4. 2016]. Dostupné z: http://znv.nidv.cz/projekty/realizace-projektu/klice-pro-zivot/vyzkumy/realizace/ceske-deti-maji-nejvice-krouzku-a-mimoskolnich-aktivit-v-evrope).

,,Naproti tomu u děvčat jsou kreativní kroužky stejně oblíbené jako sportovní disciplíny.

Mezi nejoblíbenější patří tanec, hra na hudební nástroj a zpěv či různé výtvarné kroužky od keramiky po kreslení. Mezi populární sportovní aktivity patří u děvčat aerobik, gymnastika a plavání. Tyto sporty jsou univerzální vesměs mezi všemi zeměmi zahrnutými do průzkumu”(Zájmové a neformální vzdělávání: České děti mají nejvíce kroužků a mimoškolních aktivit v Evropě [online]. Aktualizováno 20. 8. 2009 [vid. 8. 4. 2016]. Dostupné z:

http://znv.nidv.cz/projekty/realizace-projektu/klice-pro-zivot/vyzkumy/realizace/ceske-deti-maji-nejvice-krouzku-a-mimoskolnich-aktivit-v-evrope).

Related documents