• No results found

5. Empiri

5.1 Fallet Linköpings kommun och Tekniska verken

5.1.2 Definition och syn på hållbarhet

Linköpings kommun

Kommunens syn på hållbar utveckling utgår från Brundtlandsrapportens definition och under 2018 antog Linköpings kommun Agenda 2030 (Linköpings kommun, 2018a). Kommunens intention är att främja hållbar utveckling genom lokala insatser. Hållbar utveckling i Linköpings kommun definieras som:

Ett socialt hållbart Linköping innebär ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader, är delaktiga i samhällsutvecklingen och som känner tillit till varandra och till samhällets olika delar.

Ett ekologiskt hållbart Linköping innebär ett resurseffektivt samhälle med minimerad användning av skadliga kemikalier, där livskraftiga ekosystem och

42

invånarnas rekreationsmiljöer upprätthålls och utvecklas, och som har god förmåga att förebygga och hantera klimat- och miljömässiga utmaningar. Ett ekonomiskt hållbart Linköping innebär ett samhälle där de ekonomiska resurserna används på ett sätt som främjar ekologisk och social hållbarhet, där företagsklimatet är gott och där invånarnas ekonomiska välfärd främjas bland annat genom goda möjligheter till utbildning, boende och arbete.

(Linköpings kommun, 2018b, s.3)

Antagandet av Agenda 2030 gäller hela kommunkoncernen, det vill säga hela Linköpings kommun med dotterbolag och dotterdotterbolag (Linköpings kommun, 2018a), och gäller därmed även det kommunägda bolaget Tekniska verken.

Linköpings kommun uttrycker att de ska ta ett ansvar att arbeta med ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet (Linköpings kommun, 2017a). Hållbarhetschefen förklarar att “på den övergripande funktionen så jobbar vi [hållbarhetsavdelningen] ungefär lika mycket med ekologisk och social hållbarhet sedan vet jag inte exakt hur mycket tid och kraft man lägger ner inom ekonomisk hållbarhet” (Hållbarhetschefen).

Tekniska verken

Merparten av respondenterna nämner att hållbarhet är Tekniska verkens kärnverksamhet och är det som hela företaget går ut på (Ekonomidirektören; Styrelseordförande; Vice VD; Avdelningschefen; Miljöingenjören). Tekniska verken har en “ambition att ta ansvar och agera för en hållbar utveckling” (Tekniska verken, 2017a, s.31) och arbete bedrivs inom alla tre delar av hållbar utveckling, miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet (Vice vd). Utifrån ägardirektiven från kommunen tolkar Tekniska verken att de ska leverera värde inom tre områden: affär, miljö och samhälle (Vice vd). I hållbarhetsredovisningen förklaras de tre dimensionerna.

Affär inkluderar för Tekniska verken:

“Ekonomiskt resultat, indirekt ekonomisk påverkan, tillgänglighet och pålitlighet, systemeffektivitet, forskning och utveckling, anti-korruption samt konkurrensbegränsande beteende” (Tekniska verken, 2017a, s.19). Enligt ägardirektiven

43

bör Tekniska verken ha priser som är under riksgenomsnittet för att gynna kommuninvånarna, företag i området samt framtida investeringar för hållbarhet. För att säkerställa detta ska Tekniska verken vara tillgängliga och pålitliga (Tekniska verken, 2017a). Tekniska verkens “övergripande ekonomiska mål är lönsamhet för framtida investeringar och handlingsfrihet” (Tekniska verken, 2017a, s.23)

Miljö inkluderar för Tekniska verken:

“Material- och resursanvändning, vatten, utsläpp, klimat, biologisk mångfald” (Tekniska verken, 2017a, s.19). Tekniska verken arbetar ständigt med ett livscykelperspektiv där användningen av naturresurser begränsas för att istället öka andelen förnybar energi (Tekniska verken, 2017a).

Samhälle inkluderar för Tekniska verken:

“Sysselsättning, utbildning och fortbildning, mänskliga rättigheter, mångfald och lika möjligheter, icke-diskriminering, hälsa och säkerhet, kundens integritet, tillhandahållande av information, lokalsamhället, leveranssäkerhet samt katastrof- och nödlägesberedskap” (Tekniska verken, 2017a, s.19). Olika aktiviteter, såsom utbildningar, möten och träffar, har genomförts för att lyfta frågor kring social hållbarhet. Även samarbeten och projekt med andra företag och föreningar genomförs för att bidra till social hållbarhet. (Tekniska verken, 2017a). Internt genomförs medarbetarundersökningar vartannat år för att belysa de anställdas mående och kompetens. Tekniska verken konstaterar att engagerade och kompetenta anställda är deras viktigaste resurs (Tekniska verken, 2017a).

Hur Tekniska verken arbetar med de olika hållbarhetsdelarna påverkas av Agenda 2030 på olika sätt. Tekniska verkens styrelse beslutade nyligen att Agenda 2030 ska genomsyra bolagets hållbarhetsarbete mycket mera än vad det har gjort tidigare (Styrelseordförande). Miljöingenjören menar att i och med Agenda 2030 blir arbetet mer tydligt, “det blir ju mer konkret om alla strävar mot samma mål, då blir det mer tydligt vad man borde jobba med”. Exempelvis har Tekniska verken för 2018 års hållbarhetsredovisning valt att ändra strukturen på rapporten utefter målen för Agenda 2030, vilket skiljer sig från hållbarhetsredovisningen 2017 (Miljöingenjören). Avdelningschefen menar att budskapet med Agenda 2030 inte är något nytt för dem som arbetat länge med miljö och hållbarhet, men att Agenda 2030 har bidragit till att andra engagerar sig mer och är intresserade av hållbarhet och de tre hållbarhetsdelarna. Agenda 2030 har gjort det lättare att nå fram med

44

hållbarhetsbudskap enligt Avdelningschefen. Därtill hävdar Avdelningschefen att Agenda 2030 har skapat en inblick i att Tekniska verken kan behöva lyfta sig när det kommer till social hållbarhet, traditionellt sett har tyngdpunkten legat på ekologisk hållbarhet.

Även Styrelseordförande menar att huvudfokus för Tekniska verken har varit miljön och att den sociala hållbarheten då hamnat i skymundan. Vice vd menar till skillnad från Avdelningschefen och Styrelseordförande att Tekniska verken jobbar fokuserat med alla de tre delarna inom hållbar utveckling i allt de gör. “För vår del är det här [hållbarhet] ingenting som är påklistrat […] utan det här är vad vi gör i kärnan [av verksamheten]” (Vice vd). Styrelseordförande menar på att hållbarhet är centralt i Tekniska verken för det är hållbarhet som hela Tekniska verkens affärsidé utgått ifrån.

Hela syftet med att ha ett kommunägt bolag är att det bidrar till att ge mer värden än att rent bara tjäna pengar. Då är det de här miljödelarna och samhällsdelarna, de rimmar väldigt bra med hela hållbarhetsbegreppet som är ekologiskt, social och ekonomisk hållbarhet - Styrelseordförande

Under 2018 konstaterade Tekniska verken att de gjort det bästa året i bolagets historia ekonomiskt. I och med att bolaget är kommunalt ägt riktades viss kritik mot den stora vinsten, då det ifrågasätts om det är rimligt att Tekniska verken ska tjäna så mycket pengar (Styrelseordförande). Uppdraget för bolaget är som Styrelseordförande uttrycker det att “serva linköpingsborna”. Styrelseordförande förklarar att om Tekniska verken varit privat ägda hade det istället enbart jublats över siffrorna. Utifrån att Tekniska verken är kommunalt ägda kan konsekvenserna av ett felaktigt agerande bli stora (Miljöingenjören).

Related documents