• No results found

Dioxiner/furaner och dioxinlika PCB

In document Livsmedelsverket (Page 38-41)

4. Kontroll i livsmedelskedjan

4.2 Kontroll av livsmedel

4.2.5 Kontrollprogram för livsmedel

4.2.5.2 Dioxiner/furaner och dioxinlika PCB

Analysresultat från kontrollprogrammet för dioxiner och dioxinlika PCB rapporteras enligt Kommissionens rekommendation 2006/794/EG. Därutöver meddelas

Kommissionen varje år resultaten från föregående års kontroll av fisk i Östersjö- området och de åtgärder som vidtagits för att minska människors exponering för dioxiner och dioxinlika PCB (enligt Kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006). A. Kontrollens omfattning

Kontrollprogrammet för dioxin och dioxinlika PCBer i livsmedel består av ett 70-80 tal prov årligen. Under 2007 innefattade kontrollprogrammet provtagning av 79 prov på vildfångad fisk, odlad fisk, lever, kött, mjölkprodukter, ägg och barnmat.

Huvuddelen av proverna som tas är slumpmässigt uttagna. I programmet 2007 ingick 2 prov, av respektive nötkött och nötlever, som uppföljande prov från året innan. Denna provtagning utfördes selektivt. Proven på vildfångad fisk som togs utanför Helsingborgs hamn var även de uppföljande provtagningar. Fisk (ål och skrubb- skädda) från detta havsområde har tidigare visat sig innehålla förhöjda halter av dioxin och dioxinlika PCB. Proven på ål var misstänkt provtagning och proven på skrubbskädda selektiv provtagning.

Provtagningen utfördes av anställda vid Livsmedelverket och på uppdrag av Livsmedelsverket av kommunala inspektörer och anställda vid Fiskeriverket, i enlighet med Kommissionens förordning (EG) nr 1883/2006. Provtagningen skedde i butik, på slakteri, mejeri, äggpackeri och fiskodlingar, vid landning av vildfångad fisk samt efter jakt av vilt på plats. Provpreparering utfördes på Livsmedelverket och homogenat skickades sedan till upphandlat laboratorium som utförde analyserna. I analysen för respektive prov ingår resultat för 17 kongener dioxin/furan, 12 kongener dioxinlika PCBer samt 6 kongener av indikator PCBerna.

B. Måluppfyllelse Provtagning 2007.

MATRIS PROVANTAL SOM MÅL UPPNÅTT PROVANTAL

FISK

STRÖMMING/SILL 20 6

ÅL eventuellt 7

SIKLÖJROM 4 4

SIKLÖJA tillkom senare (4) 4

ODLAD FISK 3 2

SKRUBBA 3 3

ÖVRIGA LIVSMEDEL 51 53

TOTAL 81 79

Av prov tagna under 2007 tillhörande kontrollprogrammet har 10 prov på vildfångad fisk från Östersjöområdet, 4 prov på siklöjrom, 10 prov på vildfångad fisk från västkusten samt 1 prov på odlad regnbågslax analyserats. Under 2007 har ett nytt laboratorium upphandlats. Det har under första året varit inkörningsproblem med laboratoriet vilket gjort att samtliga prov ännu inte kunnat skickas för analys. C. Efterlevnaden hos företag och produkter

Europeiska gränsvärden finns för dioxin/furan och för summan av dioxin/furan och dioxinlika PCBer (Kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006). Gränsvärdena tillämpas på varje enskilt provs analysresultat med fråndragen mätosäkerhet.

Undantag från detta tillvägagångssätt görs för den feta fisken från Östersjöområdet. I dessa fall läggs mätosäkerheten till analysresultatet innan bedömning görs eftersom det inte ska finnas risk för att exporterad/utförd fisk överskrider gränsvärdet.

För dioxin/furan och för dioxinlika PCBer finns även åtgärdsnivåer (Kommissionens rekommendation 2006/88/EG). Om analysresultat överskrider denna nivå skall behörig myndighet identifiera föroreningskälla och vidta lämpliga åtgärder för att reducera eller eliminera den.

Analysresultat

Fyra prov på siklöja togs från fångster i ICES delområde 31 i Östersjöområdet. För tre av proverna består analysprovet av gäldragen fisk d.v.s. fisk utan huvud och inälvor och det fjärde består av fiskmuskel med skinn. Halterna ligger mellan 0,26 och 0,50 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och mellan 0,21 och 0,49 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalten av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer ligger mellan 0,47 och 0,96 pg/g färskvikt.

Fyra prov på siklöjrom togs från siklöja fångad i ICES delområde 31. Uppmätta halter i proverna ligger mellan 0,71 och 0,80 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och

mellan 0,58 och 0,82 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalten av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer ligger mellan 1,29 och 1,62 pg/g färskvikt. Det provtogs sex prover på strömming/sill från fångster i ICES delområden 24 och 27 i Östersjöområdet. För samtliga prover analyserades fiskmuskel med skinn. Halterna ligger mellan 1,39 och 3,31 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och mellan 1,21 och 2,56 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalten av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer ligger mellan 2,60 och 5,87 pg/g färskvikt.

Från ICES delområde 23 utanför Helsingborgs hamn togs 2 prov på blankål och 5 prov på gulål. Halterna för ålen ligger mellan 0,56 och 2,74 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och mellan 1,70 och 5,54 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalten av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer ligger mellan 2,29 och 8,28 pg/g färskvikt. Skrubban, 3 prov, som togs i samma havsområde visade på halter mellan 0,36 och 0,50 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och mellan 0,45 och 0,74 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalten av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer ligger mellan 0,95 och 1,10 pg/g färskvikt.

Det provet på den odlad regnbågslax som analyserats visade på följande halter; 0,20 pg/g färskvikt för dioxiner/furaner och 0,69 pg/g färskvikt för dioxinlika PCBer. Summahalt av dioxiner/furaner och dioxinlika PCBer på 0,89 pg/g färskvikt. D. Antal och typ av bristande efterlevnad

Bristande efterlevnad är i det här fallet detsamma som överskridande av gränsvärde. Ett prov av sill/strömming från fångst i ICES delområde 24 har en dioxinhalt som överstiger åtgärdsnivån. Det finns idag ett undantag för Sverige och Finland från gränsvärdet för fisk från Östersjöområdet (Kommissionens förordning (EG) nr 1881/2006). I dessa båda länder får denna fisk saluhållas trots att dioxinhalterna i fisken överstiger gränsvärdet. Fisken får däremot inte exporteras/föras ut.

E. Beslut om åtgärder mot företag/produkter

I samarbete med Helsingborgs stad har provtagning på ål i och strax utanför

Helsingborgs hamn utförts sedan 2005. Misstanke fanns om att ålar som fångas och sen saluhålls på marknaden innehöll för höga halter av dioxin och dioxinlika PCBer. Hamnområdet har sedan längre tid tillbaka varit föremål för undersökningar eftersom ett antal industrier med utsläpp i hamnen finns belägna här. Efter att höga halter konstaterats i de ålprover som ingått i kontrollprogrammen 2005 och 2006, fattade Helsingborgs stad beslut om saluförbud för ål fångad inom aktuellt område

(delegationsbeslut daterat 2007-07-23, dnr 2002-1866). Prover togs även under 2007 för att fullfölja undersökningen. Det togs under 2007 även prov på skrubbskädda som fiskas i samma havsområden – se analysresultat ovan.

F. Åtgärder hos kontrollmyndigheterna

En bevakning av de områden som kan vara s.k hotspots när det gäller höga halter av dioxin och PCB finns sedan tidigare. Det är viktigt att fånga upp dessa områden och inleda provtagning och kontroll om det i området finns

primärproduktion/fångstplatser.

Problematiken med höga halter av dioxin och PCB i fet fisk från Östersjöområdet är sedan länge känt. Årligen ingår minst 10-20 prov på fisk från Östersjöområdet i kontrollprogrammet. Problemet är ett miljöproblem. Livsmedelsverket har

kostrekommendationer för att begränsa vissa sårbara befolkningsgruppers intag av dessa fiskarter från Östersjöområdet. Dessa råd om fiskkonsumtion finns att läsa på www.slv.se3.

In document Livsmedelsverket (Page 38-41)