• No results found

I detta avsnitt presenteras resultaten fr˚an intervjuerna tillsammans med en analys och diskussion.

Enligt TIM-modellen i avsnitt 2.3, vilket beskriver teorin om vad som f˚ar m¨anniskor att anv¨anda en teknologi under en l¨angre tid, finns sju huvudsakliga faktorer. Nedan diskuteras samband mellan informanternas egna resonemang kring anv¨andning av mobilapplikationer och de bakomliggande faktorerna f¨or teknologianv¨andning som beskrivs av TIM-modellen.

8.5.1 Kostnads- och f¨orm˚ansbeslut

I TIM-modellen beskrivs kostnads- och f¨orm˚ansbeslutet som en av de tv˚a direkta faktorerna och motiven bakom teknologianv¨anding. Kostnads- och f¨orm˚ansbeslut innefattar beslut som avg¨ors be-roende p˚a det uppfattade v¨ardet av en viss teknologi och influeras av huruvida teknologin kommer att gynna en anv¨andare, se 2.3. Med andra ord kommer anv¨andaren att v¨aga f¨or- och nackdelar med teknologin tillsammans med kostnader och f¨orm˚aner, f¨or att avg¨ora ifall teknolign ¨ar v¨ard att anv¨anda. Om en teknologi gynnar en anv¨andare p˚averkar det i sin tur det l˚angsiktiga anv¨andandet av teknologin. Som beskrivet i teorin om TIM, kommer kostnads- och f¨orm˚ansbesluten att p˚averkas av faktorer som f˚ar en m¨anniska att expanderas eller subtraheras teknologiskt s¨att och inre och yttre motivationer. I den tekniska f¨ordjupningen kunde dessa faktorer bekr¨aftas med hj¨alp av intervjuerna.

Ett flertal informanter beskrev att det som var avg¨orande f¨or en ¨okad anv¨andarupplevelse vid anv¨andande av mobilapplikationer var att de ska effektivisera vardagen. Mobilapplikationer skulle enligt informanterna vara l¨atta och smidiga att anv¨anda och f˚ar absolut inte skapa frustration genom att strula eller vara f¨or komplicerade. Att vardagen underl¨attas och effektiviseras kan ses som

en f¨orm˚an och likas˚a kan mobilapplikationer som ¨ar f¨or komplicerade eller inte fungerar ses som en kostnad. Detta p˚avisar att informanternas upplevelse ¨okar d˚a anv¨andandet av mobilapplikationen ger en typ av f¨orm˚an och minskar d˚a mobilapplikationen ses som en kostnad.

Teknologisk expandering och subtrahering

Kostnads- och f¨orm˚ansbeslut styrs enligt TIM-modellen av teknologisk expandering och subtra-hering och av inre och yttre motivationer. Enligt de ovann¨amnda kostnaderna och f¨orm˚anerna vid anv¨andning av mobilapplikationer relaterar teknologisk expandering och subtrahering till anv¨andarupplevelsen av en mobilapplikation. D˚a anv¨andning av en mobilapplikation ses som en kostnad sker en teknologisk subtrahering och n¨ar mobilapplikationen upplevs som en f¨orm˚an sker teknologsik expandering. Huruvida en m¨anniska expanderas eller subtraheras p˚averkas enligt TIM-modellen av faktorerna: tekniska funktioner, makt och individuella olikheter.

I intervjuerna, betonades de tekniska funktionerna vid fr˚agorna om anv¨andarupplevelse. F¨or att informanterna skulle k¨anna att de drog nytta av en mobilapplikation och d¨armed expanderas, skulle funktionerna vara snabba, l¨atta och inte ett hinder f¨or vardagen. Detta skulle kunna f¨orklaras med hj¨alp utav den andra faktorn makt, som enligt TIM-modellen ocks˚a bidrar till teknologisk expandering och subtrahering. Att funktioner ¨ar l¨atthanterliga, l¨atta att f¨orst˚a och snabba kan bidra till en k¨ansla av makt och kontroll ¨over b˚ade sig sj¨alv och sin omgivning.

Makt-aspekten skulle ¨aven kunna appliceras p˚a informanternas svar ang˚aende anv¨andning av PWA:er och webbsidor. Majoriteten av informanterna k¨ande att anv¨andning av PWA k¨andes os¨akert och op˚alitligt, vilket kan tydas som en k¨ansla av att inte vara i kontroll och inte ha makt

¨

over sin omgivning. Anledningen till att flertalet informanter ocks˚a valde att anv¨anda webbsidor ist¨allet f¨or mobilapplikationer var n¨ar de ville utf¨ora och kontrollera flera saker samtidigt i flera flikar. Att inte ha makten att kunna utf¨ora flera saker samtidigt vid anv¨andning av mobilapplikatio-ner blev d¨armed en teknologisk subtrahering. K¨anslan av att inte ha makt vid teknologianv¨andning kan i sin tur leda till utebliven anv¨andning av teknologin.

Inre och yttre motivationer

Kostnads- och f¨orm˚ansbeslut p˚averkas ¨aven av inre och yttre motivationer. Med inre motivation menas motivationen att anv¨anda teknologi f¨or att uppn˚a en inre tillfredsst¨allande k¨ansla, exempel-vis gl¨adje, upprymdhet, njutning eller gemenskap. Yttre motivation ¨ar d¨aremot mer m˚alorienterad d¨ar teknologi anv¨ands f¨or ett specifikt syfte. Enligt teorin som st¨odjer TIM, kommer teknik att anv¨andas p˚a l¨angre sikt om tekniken g˚ang p˚a g˚ang ger en f¨orm˚an genom att tillfredsst¨alla en

Om funktionerna i en mobilapplikation inte skulle vara relevanta f¨or dess syfte var det inte v¨art att anv¨anda mobilapplikationen, enligt informanterna.

En annan anledning till att ett flertal informanter inte ville anv¨anda en mobilapplikation var om den var f¨or komplicerad. Om en mobilapplikation bidrar till frustration och inte bidrar till en inre tillfredst¨allelse, uppn˚as inte de inre motivationerna. D¨arf¨or kan b˚ade inre och yttre motivationer vara bidragande till anv¨andarupplevelse vid anv¨andning av mobilapplikationer.

8.5.2 Situationellt sammanhang

Situationellt sammanhang beskrivs som den andra direkta faktorn bakom teknologianv¨andning, enligt TIM-modellen. Med situationellt sammanhang menas de kontextuella faktorerna som avg¨or beslut i och med teknologianv¨andning. Vid ett undermedvetet beslutsfattande kan f¨orh˚allanden s˚a som plats, vanor, tidspress, tidpunkt och milj¨o spela in.

I intervjuerna framkom det att n¨ar informanterna ska v¨alja att anv¨anda sig av webbl¨asare eller mobilapplikation, p˚averkas valet av det situationella sammanhanget. Ett flertal informanter beskrev att de g¨arna anv¨ander en mobilapplikation n¨ar de ¨ar p˚a spr˚ang och n¨ar en tj¨anst de anv¨ander beh¨over vara snabb och l¨attillg¨anglig. Det framgick ¨aven i intervjuerna att informanterna f¨oredrar anv¨andning av mobilapplikationer vid ˚aterkommande anv¨andning av tj¨anster och webbsidor vid enstaka ˚ataganden. Hur mycket en tj¨anst ska anv¨andas avg¨ors beroende p˚a situation och milj¨o.

Detta tyder p˚a att val av teknologi kan vara situationellt.

Informanterna n¨amnde ¨aven att de ville anv¨anda webbsidor vid anv¨andning av flera tj¨anster samti-digt och n¨ar tj¨anster ska anv¨andas f¨or bredare syften ¨an bara enstaka. Anv¨andning av teknologier beror ¨aven h¨ar p˚a kontexten och syftet, vilket tyder p˚a att beslutet att anv¨anda antingen en webbsida eller mobilapplikation kan styras av situationella sammanhang.

Aven uppfattningen av PWA kan ha p˚¨ averkats av kontextuella faktorer. Samtliga informanter som anv¨ande sig utav en Apple mobiltelefon hade aldrig anv¨ant PWA medan informanten som hade erfarenhet av PWA anv¨ande en Android mobiltelefon. D˚a Apples webbl¨asare Safari inte st¨oder PWA-teknologin har k¨annedomen och d¨armed kontexten begr¨ansat f¨or anv¨andning av PWA, vilket kan vara anledningen till utebliven anv¨andning. D¨arav bidrar situationella sammanhang ¨aven till brist p˚a k¨annedom och anv¨andning av PWA.

Related documents