• No results found

an webbsidor och vice versa. Fr˚agorna som st¨alldes var ”Vad f˚ar dig att anv¨anda en webbl¨asare ist¨allet f¨or en mobilapplikation p˚a mobilen?” och ”Vad f˚ar dig att anv¨anda en mobilapplikation ist¨allet f¨or en webbl¨asare p˚a mobilen?”

Fr˚aga 5-6

Aven fr˚¨ aga fem och sex st¨alldes f¨or att f¨orst˚a anv¨andarupplevelsen av mobilapplikationer i j¨amf¨orelse med webbsidor. Fr˚agorna som st¨alldes h¨ar var ”Skulle du f¨oredra att webbsidorna du anv¨ander ocks˚a finns som mobilapplikation?” och ”Skulle du f¨oredra att de mobilapplikationer du anv¨ander ocks˚a finns som webbsida?”.

Fr˚aga 7

Den sista fr˚agan st¨alldes f¨or att f¨orst˚a en anv¨andares uppfattning av PWA och f¨or att f¨orst och fr¨amst unders¨oka om informanterna hade n˚agon erfarenhet eller uppfattning av begreppet. Efter att ha f¨orklarat begreppet PWA f¨or de som inte hade h¨ort talas om det tidigare st¨alldes fr˚agan ”Hur skulle du k¨anna om att ladda ned en mobilapplikation fr˚an webbl¨asaren, f˚a notiser och tillg˚ang till mobilens funktioner likt en ”vanligmobilapplikation utan att beh¨ova g˚a via app store/google play store?”. Till de som redan hade en uppfattning av PWA, st¨alldes fr˚an ”Vad ¨ar din syn p˚a/

upplevelse av PWA?”.

8.4 Resultat

Nedan presenteras den empiriska data som samlades in via intervjuerna f¨or den tekniska f¨ordjupningen. Svaren sammanfattades i tre delar, d¨ar varje del motsvarade varsin fr˚agest¨allning fr˚an den tekniska f¨ordjupningen. De tre delarna var: anv¨andarupplevelse vid anv¨andning av mobi-lapplikationer, mobilapplikation i j¨amf¨orelse med webbl¨asare och PWA.

8.4.1 Anv¨andarupplevelse vid anv¨andning av mobilapplikatioer

Det mest gemensamma svaret p˚a den f¨orsta fr˚agan, ”Vad ¨ar viktigast f¨or din anv¨andarupplevelse vid mobilapplikationsanv¨andning?”, var att mobilapplikationen m˚aste fungera som utlovat, att den uppfyller sitt syfte och inte strular. Mer specifikt, utryckte flera informanter att funktionerna ska uppfylla ett syfte p˚a ett effektivt och snabbt s¨att, d¨ar mobilapplikationen effektiviserar vardagen.

Informant 2 och 4 beskrev det p˚a f¨oljande s¨att:

Funktionerna ska funka. Appen ska g¨ora det som den s¨ager att den ska g¨ora. Det ¨ar det viktiga. - Informant 2

En mobilapp ska fylla ett syfte. Det ¨ar viktigt att den ¨ar snabb och smidig. SLs mobilapp, till exempel, var extremt l˚angsam f¨orut vilket fick mig att anv¨anda hemsidan ist¨allet.

Jag vill kunna anv¨anda en app snabbt. - Informant 4

Majoriteten av informanterna var ¨aven eniga om att en mobilapplikation ska vara l¨att att anv¨anda och f¨orst˚a. D¨ar syftade de flesta informanterna p˚a att designen skulle vara intuitiv och inte f¨or avancerad. Informant 5 sammanfattade det p˚a f¨oljande s¨att:

Det viktigaste ¨ar att appen har den enkla designen s˚a att det ¨ar l¨att att hitta fram i den. - Informant 5

P˚a fr˚agan ”Vilka egenskaper av funktionerna ¨ar viktigast f¨or dig n¨ar du anv¨ander en app?” var det mest f¨orekommande svaret att funktionerna i en mobilapplikation ska svara l¨atta, snabba och smidiga. Funktionerna, enligt informanterna f˚ar inte vara f¨or komplicerade s˚a att det blir frustrerande att anv¨anda. Informant 7 beskriver att funktionernas design ska vara bra nog, f¨or att det inte ska vara besv¨arligt att f¨orst˚a sig p˚a eller anv¨anda en mobilapplikation. Informanten beskrev det p˚a f¨oljande s¨att:

Designen ska vara bra nog f¨or att det inte ska vara en hussle att anv¨anda appen. Funk-tioen ska bara vara n˚agra knapptryck bort. Det ska finnas logiska knapptryck och man ska inte beh¨ova l¨ara sig appen utan och innan f¨or att kunna anv¨anda den. - Informant 7

Ett flertal informanter n¨amnde ¨aven att en mobilapplikation b¨or vara uppdaterad och enbart in-neh˚alla information och funktioner specifikt f¨or sitt syfte. F¨or mycket irrelevant information i en mobilapplikation ans˚ags som ett st¨ormoment f¨or ett flertal informanter. Informant 8 sammanfat-tade det koncist:

Funktionerna ska vara relevanta f¨or appens huvudsyfte. Inte ge massa on¨odig info. -Informant 8

8.4.2 Mobilapplikation i j¨amf¨orelse med webbl¨asare

P˚a fr˚aga tre och fyra d¨ar informanterna fick beskriva vad som var avg¨orande f¨or att de ska anv¨anda en mobilapplikation ist¨allet f¨or en hemsida i webbl¨asaren, framkom det att de flesta ville anv¨anda en mobilapplikation n¨ar det fanns ett mer specifikt syfte. N¨ar det inte fanns ett specifikt syfte eller n¨ar informanterna ville utf¨ora flera saker samtidigt, ville de hellre anv¨anda en hemsida i webbl¨asaren.

Det framkom ¨aven att informanterna g¨arna anv¨ander en webbl¨asare n¨ar de ska utf¨ora enstaka

˚ataganden eller snabbt vill s¨oka p˚a exempelvis begrepp eller fr˚agor. Detta f¨or att det kan vara omst¨andigt att ladda ned en mobilapplikation om den enbart ska anv¨andas vid enstaka tillf¨allen.

Informant 6 beskrev det p˚a f¨oljande s¨att:

Jag anv¨ander webb vid s¨okningar eller n¨ar flera flikar ska anv¨andas - n¨ar multitasking

¨ar viktigt. App anv¨ands n¨ar en tj¨anst ska anv¨andas, n¨ar det ska vara smidigt och n¨ar appen kan g¨ora allt. - Informant 6

Informanterna beskrev ¨aven att de g¨arna anv¨ander en mobilapplikation n¨ar de ¨ar p˚a spr˚ang, eftersom det ¨ar l¨attillg¨angligt och g˚ar snabbt. Vissa informanter beskrev ¨aven att valet utav webbl¨asare kontra mobilapplikation beror p˚a vilken utav dem som har b¨ast design. Informant 1 och 4 beskrev det mer utf¨orligt:

Vissa tidningar tycker jag ger b¨attre upplevelse att l¨asa i webbbroswern ¨an p˚a sj¨alva appen. UNT har en e-tidning via en app och ¨ar en kopia av papperstidningen med samma inneh˚all men ¨ar inte alls bra. D˚a tycker jag att det ¨ar b¨attre att skriva in UNT.se. Ibland g˚ar jag hellre till hemsidor ¨an appar f¨or att jag tycker att jag f˚ar b¨attre information och det blir l¨attare f¨or mig. En app har en annan grafisk profil delvis och d˚a m˚aste man bli bekv¨am med det. - Informant 1

Jag anv¨ander app f¨or att den ¨ar snabb och tillg¨anglig. Att g˚a in p˚a hemsidan ¨ar lite mer omst¨andigt och hemsidan f¨or mina distribut¨orer ¨ar inte mobiloptimiserad. Appen

¨

ar mer effektiv. - Informant 4

P˚a fr˚aga fem och sex d¨ar informanterna besvarade ”Skulle du f¨oredra att webbsidorna du anv¨ander ocks˚a finns som mobilapplikation och vice versa?”, framgick det att informanterna ville att webbsi-dorna ska finnas som mobilapplikationer vid ˚aterkommande anv¨andning av tj¨anster. Om en tj¨anst endast ska anv¨andas vid enstaka tillf¨allen kan det vara f¨or omst¨andigt att beh¨ova ladda ner mobi-lapplikationen fr˚an App Store eller Google Play Store. Informant 2 och 1 beskrev det p˚a f¨oljande s¨att:

F¨or det jag anv¨ander ˚aterkommande vill jag ha som app, till exempel reddit och yr.

Appen ger oftast en b¨attre anv¨andarupplevelse. - Informant 2

Om jag m˚aste g˚a via appstore f¨or att f˚a den d˚a ¨ar det tveksam om jag g¨or det. -Informant 1

Det framkom ¨aven i intervjuerna att de flesta inte tyckte det var n¨odv¨andigt att det finns en webbsida f¨or mobilapplikationerna de anv¨ander.

De apparna jag har g¨or sig v¨aldigt bra som appar. - Informant 7

8.4.3 PWA

P˚a den sista fr˚agan som st¨alldes f¨or att f¨orst˚a informanternas uppfattning av PWA och f¨or att unders¨oka om informanterna hade n˚agon erfarenhet av begreppet, var det bara en utav alla nio informanter som hade erfarenhet av teknologin. Informant 8 som tidigare hade anv¨ant teknologin, f¨orklarade att det f¨orst fanns en viss oro vid anv¨andning av PWA:er, d˚a det kan vara l¨attare att den drabbas av virus eftersom den ¨ar webb-baserad. Till en b¨orjan var informanten f¨orsiktig vid anv¨andning av PWA men beskrev ocks˚a att det k¨andes mer s¨akert inf¨or framtida anv¨andning av PWA d˚a internetuppkoppling och s¨akerhet verkar f¨orb¨attras.

Ovriga informanter hade aldrig h¨¨ ort talas om PWA eller hade bara h¨ort talas om liknande

tekno-att uts¨attas f¨or s¨akerhetsrisk. Att ladda ned en mobilapplikation via App Store eller Google Play Store k¨andes f¨or de flesta mer seri¨ost och p˚alitligt samt k¨ande de flesta informanterna att behovet f¨or en PWA aldrig har uppkommit. Informant 6 och 5 beskrev det p˚a f¨oljande s¨att:

Det k¨anns bra att ladda ner via appstore eller google play, det k¨anns mer seri¨ost. Det finns mer f¨ortroende d¨ar. - Informant 6

Ah nej det l˚ater spontant inte s˚a smidigt. D˚a tar jag hellre omv¨agen via appstore. Om man ¨ar inne p˚a en sida och ladda ner en app s˚a hoppar den direkt till appstore s˚a man beh¨over inte ens g˚a in d¨ar sj¨alv. S˚a det l˚ater osmidigt. - Informant 5

Related documents