• No results found

Diskussion kring grupputveckling

E.5 Resultat

G.7.3 Diskussion kring grupputveckling

IMGD-modellen består av fyra olika stadier och frågeformuläret hanterar påståenden som reflekterar de olika områdena.[1]

Resultaten från påståendena ”Gruppen känner att de kan förlita sig på varandra”, ”Jag som gruppmedlem känner mig trygg i min grupp”, ”Jag känner mig positiv till det nya teamet i början av projektet”, ”Jag känner mig positiv till mina teammedlemmar”, ”Jag som grupp- medlem känner en tillhörighet till gruppen” och ”Jag som gruppmedlem känner en rädsla av att bli utesluten eller att inte få delta” reflekterar stadierna ett och två i IMGD-modellen. Inom detta stadie är det större fokus på att etablera relationer och mindre energi placeras på arbetsuppgifter. För respektive påståenden var det 87,5%, 83,3%, 62,5%, 91,7%, 54,1% och 16,7% som besvarade påståendet med ”Helt enig” eller ”Delvis enig”.

IMDG-modellen beskriver att stadie ett och två är början av grupputvecklingens livscykel. Gruppmedlemmarna har en rädsla av att bli utesluten eller avstött av andra medlemmar och undviker helst att framföra avvikande åsikter. Mycket av projektfokuset hamnar på att etablera normer och relationer inom gruppen istället för projektarbete.[39]

G.8. Slutsatser

Påståendena ”Gruppen ägnar tid åt att definiera och diskutera problem som måste lösas”, ”Medlemmarna ger varandra konstruktiv feedback”, ”Medlemmarna ger varandra positiv feedback”, ”Gruppen har en öppen kommunikation” och ”Jag som gruppmedlem känner att jag kan öppet delge mina idéer, känslor, behov, åsikter och feedback” reflekterar tredje stadiet i grupputvecklingens livscykel. Inom detta stadie börjar medlemmarna förlita sig på varandra, konflikter uppstår men kommunikationen är öppen och återkoppling hanteras in- om gruppen. För respektive påståenden var det 83,3%, 66,7%, 70,8%, 91,7%, och 83,3% som besvarade påståendet med ”Helt enig” eller ”Delvis enig”.

Stadie tre i IMDG-modellen kännetecknas av att gruppen börjar hantera konflikter och att tillit och öppen kommunikation är en del av dynamiken. Dessutom finns det mer struktur inom grupprelationerna och grupparbetet.[39]

Påståendena ”Gruppen är kapabel till att hantera större konflikter”, ”Medlemmarna har en tydlig bild över gruppens gemensamma mål”, ”Konstruktiv feedback används som ett var- dagligt verktyg för att utveckla gruppen”, ”Gruppen kommunicerar enbart om grupprela- terade ämnen”, ”Gruppens kommunikation är tydlig”, ”Gruppens kommunikation är upp- giftsorienterad”, ”Jag som gruppmedlem förstår vad som förväntas från mig” och ”Jag kän- ner mig säker i min kompetens” reflekterar fjärde stadiet i grupputvecklingens livscykel. För respektive påståenden var det 66,7%, 79,2%, 20,8%, 41,6%, 87,5% 75% 72,7% och 70,9% som besvarade påståendet med ”Helt enig” eller ”Delvis enig”.

Stadie fyra i IMDG-modellen kännetecknas av hög produktivitet och effektivt samarbete. Gruppen blir högpresterande och kapabla till att hantera större konflikter. Dessutom får grup- pen en tydlig bild om målen i projektet.[39]

Resultatet stöttar tolkningen att urvalsgruppen har etablerat relationer inom gruppen och känner någon nivå av tillhörighet. Urvalsgruppen uppfattas dessutom som produktiv och kapabel till att hantera åtminstone mindre konflikter. Däremot fick ”Jag som gruppmedlem känner en tillhörighet till gruppen” och ” Konstruktiv feedback används som ett vardagligt verktyg för att utveckla gruppen” avvikande resultat, med 54,1% respektive 20,8% som in- stämde. Resultaten syftar på dålig teamkänsla och låg mognad i urvalgruppen. Enligt IMGD- modellen finns det en stark koppling mellan uppbyggnaden av teamkänsla och relationer i stadie ett och två med produktiviteten och mognad i stadie fyra.[39] Vid tidig etablering av relationer och teamkänsla ökar sannolikheten för framgångar i senare stadier i utveck- lingsprocessen. Annars finns det en risk att gruppen är inte tillräckligt mogen till att hantera svårigheter som till exempel, större konflikthantering. Därmed kan det sämre resultatet på ” Konstruktiv feedback används som ett vardagligt verktyg för att utveckla gruppen” vara en följd av den sämre teamkänslan från ”Jag som gruppmedlem känner en tillhörighet till gruppen”. Resultaten stöttar tolkningen att urvalsgruppen placeras i stadie tre eller fyra.

G.8

Slutsatser

I detta kapitel besvaras frågorna som studien har ställt. Hur påverkas informell kommuni-

kationen vid möten på grund av distansarbetet?

Distansarbete påverkar den informella dialogen mer än den formella dialogen. Kommunika- tionen blir arbetsfokuserad och formell. Detta kan anses som en positiv konsekvens, däremot skapar omständigheterna en avsaknad av informell dialog. Den informella dialogen är viktig för utvecklingen av tillit, utbytandet av konstruktiv feedback och sammanhållning. Resul- taten inom studien visar att urvalsgruppen spenderar lite till ingen tid tillsammans under raster och dialogen i gruppen är i största del uppgiftsorienterad. Dessutom har distanslägen skapat en medelmåttig teamkänsla, svårigheter kring att applicera och utbyta konstruktiv feedback. En avvikelse i resultatet är att urvalsgruppen har en bra tillitskänsla för gruppen.

Hur påverkas grupputvecklingen när kommunikationen begränsas på grund av distansar- bete?

Distansarbete påverkar de tidiga stadierna inom grupputveckling vilket i sin tur påverkar hur gruppen utvecklas i senare stadier. Enligt resultatet från studien har urvalgruppen ut- vecklats till åtminstone stadie tre i IMGD-modellen men på grund av sämre teamkänsla hind- ras vidare utveckling till senare stadier. Dessutom har urvalgruppen en svårighet kring appli- kationen av konstruktiv feedback i vardagsarbetet som grundar sig i osäkerheter i grupprela- tioner. Det finns en koppling mellan dålig teamkänsla och kommunikation. Vid avsaknaden av informell kommunikation på grund av distansarbetet har relationsutveckling begränsats jämfört med samlokaliserade projektarbeten.

H

Ludwig Forsberg - Jämförelse av

TypeScript och JavaScript i

webbutveckling