• No results found

• Testplan - Definierar alla tester.

• Testrapport - Innehåller resultaten av testerna som definierades i Testplanen. • Arkitekturbeskrivning - Beskriver chattsystemets architektur.

• Kvalitetsplan - Definiera kraven och processerna för att säkerställa kvaliteten av arbetet och resultatet.

5.5

Processbeskrivning

I denna del tas processbeskrivningen upp. Detta innefattar mätningar och förbättringar av processerna.

5.5.1

Mätning av kvalitetskrav

Ett utav projektgruppens kvalitétskrav var att implementerad kod skulle följa en kodstan- dard. För att mäta och säkerställa detta användes verktyget flake8 för att verifiera koden. Ett ytterligare projektgruppens kvalitétskrav var att chattsystemet skulle vara modulärt. Det- ta verifierades med hjälp av tester för varje enskild modul.

Ett annat kvalitétskrav var att verisionshanteringen skulle följa gruppens förbestämda stan- dard. För att verifiera detta krav fick dokumentansvarig ansvaret att kolla över commit- meddelanden varje vecka och rapportera innehållet för gruppen.

5.5.2

Beskrivning av mätningar

Under projektarbetet använde gruppen en enkätundersökning för att utvärdera processen efter varje sprint. Enkäten bestod av 10 frågor som kunde besvaras på en skala från ett till fem där ett är Håller inte med och fem är Håller med. Gruppmedlemmarna fick också möjligheten att svara i fritext på ett antal frågor. En av dessa frågor var att föreslå en förbättring på processen till nästa sprint. Enkätundersökningen gjordes anonymt av alla gruppmedlemmar.

5.5.3

Dokumentation av process

Efter varje sprint hade gruppen ett återblicksmöte där resultatet av enkätundersäkningen diskuterades. Mötet bestod huvudsakligen av två punkter. Dessa var enkätundersökning och planering för kommande sprint. När resultatet av enkäten diskuterades gick gruppen igenom varje fråga. Detta för att se om gruppen gjort några förbättringar sedan förra sprinten och för att se om det fanns några förbättringsmöjligheter. När gruppen planerade inför kommande sprint användes Trello för att bestämma hur arbetet skulle delegeras. Efter återblicksmötet sammanställdes en rapport som beskrev resultatet av enkäten, utvecklingen av processen med hjälp av linjediagram, potentiella brister och förbättringsmöjligheter.

5.5.4

Förbättring av process

På återblicksmötet kom gruppmedlemmarna med förbättringsförslag. Följande förbättringar togs upp och behandlades under projektet:

• Planera in återblicksmöten i förväg.

Projektgruppen ville förbättra utvärderingsprocessen efter varje sprint eftersom den upplevdes som ostrukturerad. Innan förbättringen var utvärderingen en del av vanliga projektmöten vilket kunde vara stressigt. För att förbättra kvalitén vid utvärderingarna bestämde gruppen att planera in återblicksmöterna i förväg. Förbättringen tillämpades under de tre sista sprintarna. Därmed finns det lite mätdata för frågan “Jag tycker att de förra återblicksmötet hade en positiv påverkan på sprinten”.

• Mer detaljerad Trello-användning.

Denna förbättring föreslogs då gruppen upplevde att Trello inte användes till sin fulla potential och skulle dra nytta av ett mer rigoröst användande. Detta för att ge bättre förståelse till gruppmedlemmarna om vad olika arbetsuppgifter innefattade.

• Tydligare och mer frekventa standup-möten.

Under återblicksmötena märktes en trend att gruppmedlemmarna inte hade mycket kunskap om vad andra i gruppen arbetade med. En förbättring var att ha standup- möten varje arbetsdag istället för varannan arbetsdag. En ytterligare förbättringen var att gruppmedlemmarna skulle bli mer detaljerade i deras beskrivning under standup- mötena.

5.5.5

Utvärdering av förbättringen

Rapporten som sammanställdes efter varje återblicksmöte användes vid senare återblicksmö- te för att värdera ifall förbättringsmöjligheterna hade realiserats och ifall det hade resulterat i en förbättring av processen.

• Planera in återblicksmöten i förväg.

Figuren 5.10 visar resultatet av de tre sista sprintarna vad gäller frågan “Jag tycker att de förra återblicksmötet hade en positiv påverkan på sprinten”. Denna visar att grup- pen hade en positiv inställning till återblicksmötena mot slutet av projektet eftersom medelvärdet var över tre poäng för de sista veckorna. Tidigare statistik finns inte men dokumentation om dålig struktur gällande återblicksmötena finns tillgängligt. Detta antyder att gruppen hade en sämre syn på återblicksmötena tidigare i projektet. Därför går det att dra slutsatsen att återblicksmötena förbättrades under projektets gång efter att dessa möten planerades i förväg.

• Mer detaljerad Trello-användning.

Figuren 5.11 visar gruppens synpunkt om användningen av Trello brädet. Det märktes efter den första sprinten att gruppen inte tyckte om användningen av brädet. Förbätt- ringen märktes direkt då synpunkten ökade snabbt.

• Tydligare och mer frekventa standup-möten.

Figuren 5.12 visar gruppens synpunkt om standup-möten under projektet gång. För- bättringen gjordes efter sprint fem och vi märkte en förbättring därefter.

5.6

Gemensamma erfarenheter

Under projektets gång så har projekt gruppen fått flera nya erfarenheter.

5.6.1

Projektorganisation

En positiv erfarenhet som kan användas i framtiden var erfarenheten av att arbeta i en större grupp för att utveckla programvara. Projektet var större än tidigare projekt och studenterna fick inte välja gruppmedlemmarna. Speciellt erfarenheten av att ha jobbat i ett större pro- jekt med nya personer kan bli väldigt nyttigt då de flesta troligtvis kommer behöva jobba på samma sätt i arbetslivet. En annan erfarenhet var att gruppen har gjort ett större projekt på distans och har därmed fått träna på att samarbeta med personer som de inte fysiskt träffar regelbundet. Detta sätt att jobba är inte vanligt i arbetslivet, med undantag under COVID-19- tider, på senare tid har detta sättet att jobba blivit vanligare.

En annan positiv erfarenhet är att skriva dokumentation för arbetsprocessen vilket är något som gruppen hade gjort förut men inte på samma skala. Denna erfarenhet kan också ses

5.6. Gemensamma erfarenheter 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5 (1) (2) (4) (1) (3) (3) (2) (3) (4) (1) Sprint poäng

Figur 5.10: Svar på frågan “Jag tycker att de förra återblicksmötet hade en positiv påverkan på sprinten”. Siffran över de blåa mätvärden är antalet personer som valt det svaret. Den röda kurvan beskriver medelvärdet för sprinten.

1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5 (5) (2) (1) (1) (2) (4) (1) (3) (2) (3) (2) (2) (4) (5) (3) (4) (2) (2) Sprint poäng

Figur 5.11: Svar på frågan “Jag tycker att agilbrädet (Trello) har använts som planerat”. Siffran över de blåa mätvärden är antalet personer som valt det svaret. Den röda kurvan beskriver medelvärdet för sprinten.

som mindre positivt då gruppen underskattade hur mycket dokument skrivande som be- hövde göras och att gruppen i helhet har en negativ syn på att skriva dokument. Gruppen har fått praktisk erfarenhet om vissa agila arbetsmetoder och om hur ett projekt av denna storlek organiseras. En viktig erfarenhet är användningen och indelningen av tydliga roller i projektutveckling. Det har varit väsentligt för att skapa struktur och tydliga arbetsuppgif- ter. Delegering av stora arbetsuppgifter till person eller flera personer i gruppen är också en positiv erfarenhet. En annan erfarenhet är att regelbundna möten minskar missförstånd och ger en bättre uppfattning om projektets status. Dessa erfarenheter är positiva eftersom de kan användas i framtiden, både i projekt och i arbetslivet.

1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5 (1) (1) (1) (4) (2) (4) (2) (2) (3) (3) (2) (5) (1) (1) (1) (4) (2) (1) (4) (3) Sprint poäng

Figur 5.12: Svar på frågan “Jag tycker att de dagliga mötena har fungerat väl”. Siffran över de blåa mätvärden är antalet personer som valt det svaret. Den röda kurvan beskriver me- delvärdet för sprinten.

5.6.2

Tekniska erfarenheter

Gruppen har fått ökad teknisk erfarenhet, särskilt i språken CSS, HTML och TypeScript. Gruppmedlemmarna har också utvecklat kunskaper om socket-programmering, uppsättning och design av en webbsida med tillhörande server. Dessa tekniska erfarenheter är positiva ef- tersom de kan användas i andra framtida projekt.

5.6.3

Kundkontakt

Gruppen har fått erfarenhet om hur det är att jobba med en kund under ett projekt vilket är nytt för gruppens medlemmar. Detta är en positiv erfarenhet eftersom gruppmedlemmarna kommer jobba med kunder i framtiden.