• No results found

Djurexpon och andra tillfälliga förevisningar

3 Tillstånd för handel, preparering och förevisning

3.4 Förevisning av djur av vilda arter särskil da bestämmelser

3.4.8 Djurexpon och andra tillfälliga förevisningar

3.4.8.1 ANMÄLAN OM FÖREVISNING AV DJUR (44 §)

En djurexpo eller annan tillfällig förevisning av djur av vilda arter ska anmälas till länsstyrelsen minst fyra veckor i förväg. Genom en sådan anmälan får länsstyrelsen vetskap om verksamheten och kan utöva tillsyn på plats. Det finns inget krav på att sådana verksamheter ska föra förteckning över djuren.

Verksamhetsutövaren kan göra anmälan till länsstyrelsen via brev, e-post, fax eller telefon. Av anmälan ska framgå var förevisningen ska hållas, under vilken tid, vilka arter som ska förevisas och vilka utställarna eller förevisarna är. Det ska också finnas uppgifter om ansvarig person och hur länsstyrelsen kan komma i kontakt med vederbörande.

Länsstyrelsen bör bekräfta att anmälan har tagits emot. Utöver det kan ansvarig person informeras om att han eller hon ska kontakta länsveterinären om ett tillstånd till offentlig förevisning skulle bli aktuellt. Det kan också behövas ett tillstånd eller en anmälan till polismyndigheten för att få anordna en offentlig tillställning.

Några exempel på anmälan enligt 44 §

1. En zooaffär med verksamhetstillstånd tänker ha en tillfällig utställning med en del av sina B-listade reptiler. Utställningen ska pågå i tio dagar i en lokal i samma stad som affären. Verksamhetsutövaren anmäler detta till länsstyrelsen enlig 44 § artskyddsförordningen.

Länsstyrelsen kontaktar kommunens miljöförvaltning för att kontrollera att den tilltänkta lokalen är lämplig för ändamålet. Länsstyrelsen kontaktar också sin veterinärenhet eftersom godkännande av anläggningarna för offentlig förevisning krävs då förevisningen hålls i mer än sju dagar (37 § djurskyddsförordningen och 4 kap djurskyddsmyndighetens föreskrifter 2004:19).

2. Samma zooaffär tänker ha en utställning med en del av sina B-listade reptiler under en helg. Förfarandet blir detsamma, med undantag för att det inte behövs något godkännande för offentlig förevisning, eftersom den ska vara kortare än 7 dagar (37 § djurskyddsförordningen och 4 kap djurskyddsmyndighetens

3.4.8.2 CIRKUSAR OCH ANDRA KRINGRESANDE UTSTÄLLNINGAR

De arter av djur som får visas vid cirkusar är starkt begränsat. Djur får över huvud taget inte föras omkring och förevisas offentligt i menagerier.

De djur som inte får visas vid cirkusar och liknande är apor, rovdjur, säldjur, noshörningar, flodhästar, hjortdjur, giraffer, kängurur, rovfåglar, strutsfåglar och krokodildjur. Några undantag från dessa regler finns. Av rovdjur får tamhundar och tamkatter visas, av säldjur får sjölejon visas och av, hjortdjur får renar visas (35 § djurskyddsförordningen).

Hundar, katter, sjölejon och renar och djur av andra arter än de som räknas upp i 35 § får visas vid cirkusar och liknande, men bara vid föreställningar eller under vissa förutsättningar i djurstallar eller andra lokaler där djuren förvaras (36 § djurskyddsförordningen).

Cirkusar som förevisar djur ska en gång om året kontrolleras av länsstyrelsen, antingen i det län där cirkusen har sin hemvist eller i det län där den reser in i landet eller har sin första föreställning. Inspektionen ska göras före årets första föreställning. Om cirkusens djurbestånd eller utrustning ändras på ett sätt som har väsentlig betydelse från djurskydds- eller djurhälsosynpunkt ska cirkusen också inspekteras (36 a § djurskyddsförordningen).

Cirkusar som förevisar djur av vilda arter kan i vissa fall också behöva göra en anmälan till länsstyrelsen. Enligt 44 § artskyddsförordningen gäller det om de levande djuren som ska förevisas är något av följande: däggdjur som lever vilt i Sverige, fåglar och ägg med embryo av arter som lever vilt inom EU:s europeiska territorium, djur av arter som markerats med N eller n i bilaga 1 till

artskyddsförordningen samt djur av arter som anges i bilaga A eller B till Rådets förordning. Anmälan ska göras minst 4 veckor före första förevisningen. I anmälan ska framgå vilka orter som kommer att besökas under säsongen. Det ger

länsstyrelsen i det län där cirkusen befinner sig möjlighet att planera för ett tillsynsbesök. Förutom en eventuell anmälan ska cirkusar också ha följande tillstånd med mera för sin verksamhet:

• Eventuella importtillstånd enligt art. 4 i Rådets förordning och/eller veterinära införseltillstånd

• CITES-intyg från Jordbruksverket för A-listade arter enligt art. 8 i Rådets förordning

• Begäran hos länsstyrelsen om besiktning enligt 36 a § Djurskyddsförordningen före första föreställningen

• Tillstånd från eller anmälan till polismyndigheten för att få anordna en cirkusföreställning

Om verksamheten rör sig över flera län underlättar det om länsstyrelsen skickar kopior av anmälan till länsstyrelserna i övriga län för att uppmärksamma dem på att verksamheten finns. Det underlättar planeringen av tillsynsbesök. Länsstyrelsen kan också i meddelandet till cirkusen påminna den om att göra samma anmälan till länsstyrelserna i de övriga län som den planerar att besöka. På Jordbruksverkets webbplats finns ett intranät, ”cirkusnätet”, där tillsynsmyndigheterna kan lägga in sina kontroller och rapporter. Länsstyrelserna kan då titta på tidigare rapporter och

avgöra om uppföljning behövs på eventuella brister som upptäckts vid tidigare besiktningar. På ”cirkusnätet” finns också turnéplaner.

3.4.8.3 UNDANTAG FRÅN KRAV PÅ DJURPARKSTILLSTÅND

Enligt 45 § artskyddsförordningen får Naturvårdsverket i det enskilda fallet meddela föreskrifter om undantag från kravet på djurparkstillstånd. Ett generellt undantag finns också i 43 § artskyddsförordningen som säger att om förevisningen omfattar högst sju arter i ett för varje art lämpligt antal exemplar och förevisningen sker i en verksamhet som vars huvudsakliga syfte är annat än förevisa djur och att förevisningen inte omfattar däggdjur.

En kommunägd statspark där en mindre mängd fåglar avgiftsfritt förevisas för allmänheten är ett exempel på verksamhet som skulle kunna omfattas av det generella undantaget i 43 §. Buren ska dock vara godkänd enligt djurskydds- bestämmelserna och det är viktigt att bedömningen görs i varje enskilt fall.

Generellt undantag gäller även om förevisningen endast avser akvarier med en volym som är mindre än 1000 liter per akvarium och högst omfattar tre akvarier med fiskar och/eller blötdjur.

En verksamhet kan också i det enskilda fallet söka undantag från kravet på tillstånd enligt artskyddsförordningen. Undantaget söks hos Naturvårdsverket och ges endast i speciella fall. Målsättningen är att verksamheter som förevisar djur av vilda arter också ska uppfylla kraven i 49 § och därmed få ett beslut om

verksamhetstillstånd från länsstyrelsen. Därför bör inte undantag ges annat än då speciella omständigheter kan motivera det. Länsstyrelsen har även tillsynsansvar för dessa verksamheter (26-27 §§ artskyddsförordningen).