• No results found

Doporučení pro zlepšení využití sociálních sítí

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 45-57)

Wooden Tech, s.r.o., využívala sociální sítě co možná nejefektivněji. Dokáže tím zaujmout potenciální zákazníky a následně je také přimět k nákupu. Klíčovou konkurenční výhodou pro firmu Wooden Tech, s.r.o., je však skutečnost, že jako jediná ze společností v tomto odvětví nabízí možnost dřevěné hodinky personalizovat. Propracovaný konfigurátor umožní vytvořit naprostý unikát dle přání zákazníka. Hodinky jsou na rozdíl od ostatních společností (Woowa, Wayfarer, WoodenStyle, DrevoDrevo a dalších) kompletně vyrobeny v České republice. Ty jsou vyráběny převážně v Asii nebo v Polsku a v České republice do hodinek vloží pouze baterii, případně vygravírují věnování či určitý text.

Čím dál častěji je úspěšnými zahraničními společnostmi využívána spolupráce s influencery. Tyto společnosti také sdílejí různá videa namísto textových příspěvků a snaží se využívat obsahu, který vytvářejí samotní zákazníci. Jedná se o fotografie, videa či textové recenze. Na základě předchozí analýzy, která ukázala, že výše zmíněné trendy dorazí zanedlouho také do České republiky, doporučuje autor práce vybrané společnosti, aby zvážila zavedení těchto trendů již nyní a získala tak určitý náskok před konkurencí.

Společnosti Wooden Tech, s.r.o., se podařilo prezentovat za dobu své existence v mnoha médiích. Jednalo se o reportáž v televizi nebo novinové či internetové články popisující příběh společnosti. Spolupráce se správně zvoleným influencerem by společnosti umožnila oslovit konkrétní cílovou skupinu namísto zasažení velké nesourodé skupiny, tak jako tomu je v případě běžně užívaných médií. Důležité při volbě influencera je zaměřit se na typ příspěvků, které sdílí, a z jaké skupiny uživatelů je složeno jeho publikum. Cílem je najít influencera, který dokáže produkt společnosti představit na fotografiích či videu. Je zřejmé, že pro společnost nebude vhodný influencer, který má největší část své komunity na Twitteru. Vzhledem k tomu, že společnost vyrábí dřevěné hodinky, se v současné době nejvýhodněji jeví spolupráce s influencery, kteří působí na Instagramu nebo Facebooku a případně přispívají také na blog.

Správně zvolený influencer by dokázal výrobky společnosti či samotnou společnost představit svému publiku nenucenou formou. Takto oslovení lidé by zpravidla nepovažovali příspěvek influencera za běžnou reklamu, neboť tu již lidé v současné době obvykle přecházejí bez povšimnutí. Naopak by influencer mohl podnítit jejich zájem o daný produkt. Lidé svým influencerům důvěřují a předpokládají, že produkt, který influencer představuje, je kvalitní a že by byl ochotný ho sám používat. Pokud by byla spolupráce s influencerem úspěšná, doporučuji společnosti zvážit dlouhodobou spolupráci s tímto influencerem. Dále by bylo možné vytvořit například určitý unikátní slevový kód.

Ten by influencer poskytoval svému publiku. Lidé by ho při zadávání objednávky mohli využít pro získání slevy. Díky těmto krokům by samotná společnost měla přehled o skutečném počtu zákazníků, které by influencer přivedl a kteří by si dřevěné hodinky závazně objednali. Tak by následně mohla vyhodnotit celkovou úspěšnost spolupráce s tímto influencerem.

Facebook je nyní společností Wooden Tech, s.r.o., využíván velmi aktivně a jsou na něm sdílena také videa, která upoutají více pozornosti než samotné fotografie či text.

Příspěvky se zde objevují pravidelně a informují fanoušky nejen o nově nabízených produktech a událostech, ale také o nové spolupráci s dalšími společnostmi. Neméně důležité jsou rovněž příspěvky, které dokáží fanoušky a návštěvníky stránky pobavit. Jedná se především o videa, která obsahují určité humorné prvky, případně o fotografie doplněné vtipným popisem. Takový obsah je uživateli přijímán velmi kladně. Mimo humor obsahuje takový příspěvek i určitou informaci, kterou chce společnost šířit. Takové příspěvky jsou sdíleny zpravidla mnohonásobně více než běžné informativní příspěvky. Je tedy zcela na místě, aby společnost věnovala tomuto typu příspěvků zvýšenou pozornost.

Na sociální síti Instagram již společnost není tak aktivní jako na Facebooku.

V současné době příspěvky společnosti na síti obvykle informují o nových modelech hodinek, představují spolupráci s dalšími společnostmi, například se společností Preciosa či Jablotron nebo o hodinkách vyrobených dle přání zákazníka pouze v jednom jediném kusu. Další příspěvky informují uživatele o různých akcích, na kterých je možné dřevěné hodinky od společnosti Wooden Tech, s.r.o., zakoupit. Zcela je však opomíjena možnost vytvořit vlastní unikátní hashtag. Z tohoto důvodu by společnost Wooden Tech, s.r.o., měla zavést tento hashtag, který by byl využíván zákazníky a umožňoval jim se o radost z hodinek podělit také se samotnou společností a s uživateli, kteří ji sledují. Díky tomuto hashtagu a případnému označování společnosti na samotných fotografiích na Instagramu

by společnost mohla získat další kvalitní fotografie a zpětnou vazbu od svých zákazníků.

Mnohé úspěšné společnosti na sociálních sítích těchto možností využívají a fotografie svých zákazníků po souhlasu autora sdílí na svém vlastním účtu. Tento krok je zpravidla dalšími uživateli sociální sítě vítán, protože z jejich pohledu společnost již nesdílí pouze dokonalé reklamní fotografie. Někdy také společnost sdílí fotografie svých zákazníků a tím ukazuje, že její výrobky jsou opravdu funkční i v běžném životě. Pokud chce však společnost sdílet na svém profilu pouze své fotografie, existuje také druhá možnost jak prezentovat i fotografie svých zákazníků. Sociální síť Instagram umožňuje sdílet Stories, tedy určité příběhy. Tyto příběhy se zobrazí po kliknutí na profilovou fotografii společnosti a jsou aktivní po dobu 24 hodin. Poté zmizí, avšak existuje možnost, že takový příběh chce společnost uchovat, aby ho mohli vidět návštěvníci kdykoliv v budoucnosti. K tomu slouží možnost uložení příběhů na profilu společnosti do určitých alb. Uložené fotografie jsou následně dostupné po neomezeně dlouhou dobu. Uživatelé si je tak mohou prohlížet, kdykoliv profil společnosti navštíví. Tímto krokem dokáže firma jakým způsobem funguje webový konfigurátor hodinek, či představuje samotnou společnost. Vzhledem k tomu, že téměř všechna videa má společnost umístěna také na Facebooku, je na zvážení společnosti, zda má smysl videa nahrávat také na YouTube. Na této sociální síti má společnost pouze 17 odběratelů a počet zhlédnutí jednotlivých videí a samotné interakce uživatelů jsou několikanásobně vyšší na Facebooku. Bylo by však na místě, aby společnost na YouTube umístila video, které by ji představilo potenciálním zákazníkům, kteří nevyužívají Facebooku, a odkázalo je na webové stránky společnosti.

Výše zmíněné návrhy mají velký potenciál, a proto lze doporučit jejich včasné zavedení společnosti Wooden Tech, s.r.o. Společnost by pomocí těchto návrhů mohla získat náskok před konkurencí a zajistit si tak stabilní pozici na stále se zvětšujícím trhu.

Závěr

Hlavním cílem této práce byla charakteristika a analýza sociálních sítí, a na základě této analýzy zhodnocení jejich využívání ve společnosti Wooden Tech, s.r.o a návrh na konkrétní doporučení pro tuto společnost. Využívaný systém byl porovnán s konkurencí v tuzemsku a také se společnostmi ze zahraničí, které udávají trendy v oblasti sociálních sítí.

Vzhledem ke stanoveným dílčím cílům byl v první části této práce definován malý a střední podnik, dále byl popsán historický vývoj sociálních sítí, který významně ovlivnil podobu sociálních sítí v dnešní době. Byla zmíněna důležitost sociálních sítí v oblasti marketingu. Práce se zabývala představením jednotlivých sociálních sítí včetně počtu jejich aktivních uživatelů, jejich rozdělením a charakterizováním. Následně byly představeny jejich hlavní klady a zápory při využití v podniku. V souvislosti se zaměřením této práce byly popsány také základní metody měření na sociálních sítích, kterých by mohl malý a střední podnik využít pro zhodnocení svého působení na těchto sítích. Představeny byly také společnosti, které ve světě nejlépe využívají sociálních sítí, a influenceři, jejichž vliv se v posledních letech neustále zvyšuje.

V hlavní části této práce byl popsán zavedený systém využívání sociálních sítí ve společnosti Wooden Tech, s.r.o. Jedná se o společnost vyrábějící dřevěné produkty. Hlavní činností firmy je v současné době výroba dřevěných hodinek dle přání zákazníků. V této části práce byly představeny jednotlivé sociální sítě, které společnost využívá či využívala.

Bylo detailně popsáno její působení na těchto sítích. U každé sociální sítě byl uveden rok zahájení jejího využívání, nejčastější podoba příspěvků, četnost, s jakou jsou unikátní příspěvky sdíleny, a počet fanoušků, které se společnosti podařilo na konkrétní sociální síti získat. Na základě komunikace s fanoušky na sociálních sítích byla společnost schopna vytvořit nové designy hodinek, ale také webovou stránku (https://wooden.land) s konfigurátorem, který je pro zákazníky interaktivní a dovoluje jim sestavit si hodinky na míru dle svých přání z pohodlí domova. Zavedení tohoto konfigurátoru také společnosti ulehčilo zpracování samotných objednávek. Není již nutné přijímat objednávky pomocí zpráv na sociálních sítích, emailu či kontaktního formuláře. Dříve bylo velice komplikované objednávky spravovat a mohlo docházet k chybám ze strany zákazníka, ale i výrobce. Společnost na sociálních sítích sdílí již od počátku vlastnoručně vytvořený

kvalitní vizuální obsah, kterým své fanoušky a potencionální fanoušky zaujme. Následnou interakcí s nimi se snaží dosáhnout svého cíle, kterým je zlepšení spokojenosti zákazníků.

Na základě získaných informací je zřejmé, že společnost využívá sociálních sítí velice účinně a ve svém odvětví již v současné chvíli kvalitou příspěvků a množstvím interakce s fanoušky převyšuje svou konkurenci. Byl prokázán význam působení společnosti na sociálních sítích a význam zpracování dat získaných tímto působením, neboť tím dochází k dlouhodobému zlepšení spokojenosti zákazníků a současně i k získání stabilní pozice na trhu.

Díky možnosti sledovat zahraniční dění, především počínání společností, které patří na sociálních sítích mezi nejúspěšnější, může společnost Wooden Tech, s.r.o. částečně předpovídat, jaké trendy dorazí v nebližší době také do České republiky. Mnohé zahraniční společnosti již v současné době využívají spolupráce s influencery, nebo zahájení této spolupráce plánují alespoň pro následující rok. Úspěšné společnosti také nahrazují textové příspěvky a příspěvky obsahující fotografii takovými, které mají podobu videa, a dokáží získat u lidí větší pozornost. Dále využívají velmi často obsahu, který vytvoří samotní zákazníci. Jedná se o fotografie, videa anebo textové recenze, na kterých společnost označí. Současný systém využívání sociálních sítí společnosti Wooden Tech, s.r.o. není třeba pro zavedení těchto změn výrazně upravovat. Největší změnu by znamenalo zahájení spolupráce s influencerem, neboť tento krok by při výběru správného influencerea mohl také přinést nejvíce interakcí s novými potencionálními zákazníky. Díky zavedení těchto změn by společnost mohla získat kromě další stabilizace své pozice na trhu také významný náskok před svou konkurencí.

Návrhy a doporučení v této bakalářské práci představují pouze základní směry, kterými by se mohlo počínání společnosti na sociálních sítích ubírat. Existují však mnohé další možnosti, například že by společnost umístila do své dílny online webkameru a zákazníci by tak mohli vidět živě na svém počítači, že výroba dřevěných hodinek od společnosti Wooden Tech, s.r.o. probíhá skutečně na severu Čech v Liberci.

Seznam použité literatury

1. Citace

OBČANSKÝ ZÁKONÍK: Zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích). Olomouc: ANAG, 2014. Právo (ANAG).

ISBN 978-80-7263-814-7.

STERNE, Jim. 2011. Měříme a optimalizujeme marketing na sociálních sítích:

[metriky sociálních médií od A do Z]. Brno: Computer Press, 2011.

ISBN 978-80-251-3340-8.

2. Bibliografie

ANDERSON, Andy. 2016. Social Media: How to Skyrocket your Business through

„Social Media Marketing“. CreateSpace Independent Publishing Platform.

ISBN 978-1532913303.

BEDNÁŘ, Vojtěch. 2011. Marketing na sociálních sítích: prosaďte se na Facebooku a Twitteru. Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-3320-0.

BUSINESSINFO. 2017. Přehled zákonů. Business Info [online]. [Cit. 2017-12-10].

Dostupné z: http://www.businessinfo.cz/cs/legislativa-pravo/prehled-zakonu.html FORBES. 2016. Why Influencer Marketing Will Explode In 2017. Forbes [online].

[Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.forbes.com/sites/ajagrawal/2016/12/27/why-influencer-marketing-will-explode-in-2017/#5aa39a9c20a9

FORBES. 2017. Top Influencers of 2017. Forbes [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.forbes.com/top-influencers/#1fd41e2872dd

FORBES.CZ. 2017. Nejvlivnějších Čechů na sociálních sítích 2017. Forbes [online].

[Cit. 2017-12-10]. Dostupné z: http://77.forbes.cz/

HOOTSUITE. 2016. All the Social Media Advertising Stats You Need to Know. Hootsuite [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z: https://blog.hootsuite.com/social-media-advertising-stats/

HYATT, Michael. 2012. Platform: Get Noticed in a Noisy World. Thomas Nelson.

JANOUCH, Viktor. 2010. Internetový marketing. Brno: Computer Press.

ISBN 978-80-251-2795-7.

KAWASAKI, Guy a Peg FITZPATRICK. 2017. Umění sociálních médií. Tetčice:

Impossible. ISBN 978-80-87673-30-0.

KUČERA, Petr. 2017. Počet uživatelů internetu v Česku stoupá, stále jsme však pod evropským průměrem. Hospodářské noviny [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://byznys.ihned.cz/c1-65673310-pocet-uzivatelu-internetu-v-cesku-stoupa-stale-jsme-vsak-pod-evropskym-prumerem

LORENC, Jakub. 2017. Jak se daří jednotlivým sociálním sítí v České republice? Linkedin [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://cz.linkedin.com/pulse/jak-se- da%C5%99%C3%AD-jednotliv%C3%BDm-soci%C3%A1ln%C3%ADm-s%C3%ADt%C3%AD-v-%C4%8Desk%C3%A9-republice-jakub-lorenc

MARTÍŠKOVÁ, Petra. 2017. Personifikace produktu jako způsob navázání autentičtějšího vztahu se zákazníkem. Mladá Veda. [online]. [Cit. 2018-01-12]. Dostupné z:

https://search.proquest.com/docview/1929035090?accountid=17116

MPO. 2016. Zpráva o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2015.

Ministerstvo průmyslu a obchodu [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.mpo.cz/assets/cz/podnikani/male-a-stredni-podnikani/studie-a-strategicke-dokumenty/2016/11/Zprava_MSP_2015.pdf

PODNIKATEL.CZ. 2017. Influencer. Podnikatel.cz [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z: https://www.podnikatel.cz/pruvodce/obchodni-znacka-brand/influencer-vlivny-uzivatel/

SCHAEFER, Mark W. 2014. Social Media Explained: Untangling the World's Most Misunders Business Trend. Mark W. Schaefer. ISBN 978-0615840031.

STATISTA. 2017c. Leading brands ranked by number of Instagram followers as of December 2017, Statista [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.statista.com/statistics/253710/leading-brands-ranked-by-number-of-instagram-followers/

STATISTA. 2017a. Number of monthly active Facebook users worldwide as of 3rd quarter 2017, Statista [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.statista.com/statistics/264810/number-of-monthly-active-facebook-users-worldwide/

STATISTA. 2017b. Product brands with the most Facebook fans as of December 2017, Statista [online]. [Cit. 2017-12-10]. Dostupné z:

https://www.statista.com/statistics/265657/leading-product-brands-with-the-most-fans-on-facebook/

UNGERMAN, Otakar. 2014. Využití sociálních médií malými a středními podniky v komunikaci se spotřebitelem. Liberec: Technická Univerzita v Liberci.

ISBN 978-80-7494-157-3.

VEJSADA, Tomáš. 2017. Jak na dobrou spolupráci s influencery. Marketup [online]. [Cit.

2017-12-10]. Dostupné z: http://www.marketup.cz/cs/blog/jak-na-dobrou-spolupraci-s-influencery

Seznam příloh

Příloha A – Příspěvky influencerů na Instagramu ... 54 Příloha B – Příspěvky Wooden Tech, s.r.o. na Facebooku ... 55 Příloha C – Příspěvky konkurenčních společností na Facebooku ... 56

Příloha A – Příspěvky influencerů na Instagramu

Zdroj: https://www.instagram.com/p/BWdHNElh1Zl/?taken-by=kubajszcom

Zdroj: https://www.instagram.com/p/BckgHKWB37Q/?taken-by=freecoolina

Příloha B – Příspěvky Wooden Tech, s.r.o. na Facebooku

Zdroj: https://www.facebook.com/pg/woodenlandwatches/posts/?ref=page_internal

Příloha C – Příspěvky konkurenčních společností na Facebooku

Zdroj: https://www.facebook.com/pg/WoowaWatches/posts/?ref=page_internal

Zdroj: https://www.facebook.com/pg/D%C5%99evod%C5%99evo-255561564902067/posts/?ref=page_internal

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 45-57)