• No results found

Zhodnocení zavedeného systému užívání sociálních sítí

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 42-45)

Skutečnost, že firma Wooden Tech, s.r.o., využívá sociálních sítí již od svého vzniku, lze považovat za velmi dobrý krok. Velká část potenciálních zákazníků, kteří by měli zájem o dřevěné hodinky vyrobené na míru, jsou současně také uživateli sociálních sítí.

Z kvality jednotlivých příspěvků je zcela zřejmé, že společnost se přidala na sociální sítě dobrovolně, ne však pod nátlakem konkurence, jako tomu mnohdy bývá v České republice.

To zpravidla vede k tomu, že společnosti sdílí prvoplánové, nezajímavé příspěvky jen z potřeby, aby něco sdílely a nezaostávaly tak za konkurencí. Zavedený systém na jednotlivých sociálních sítích se totiž nesnaží pouze získat velké množství fanoušků, ale pokouší se s nimi také komunikovat a získat tak zpětně informace. Ty poté vedou ke zkvalitnění produktu a poskytovaných služeb a tím i ke splnění veškerých přání a potřeb zákazníků.

Na webových stránkách společnosti se nachází propracovaný konfigurátor hodinek.

Tento konfigurátor velice zjednodušuje přijetí i samotné zpracování objednávky. Odkazují na něj proto veškeré sociální sítě. V minulosti byly objednávky přijímány nejprve přes zprávy na sociálních sítích nebo emaily. Tento způsob byl pro společnost velmi zdlouhavý a mohlo docházet k chybám, ať již ze strany zákazníka, který měl svoji určitou představu, jež se nemusela shodovat se skutečností, nebo ze strany společnosti. Poté bylo využíváno formuláře, který zákazník vyplnil a odeslal společnosti. Objednávkový formulář byl o mnoho efektivnější, než vyřizování objednávek prostřednictvím zpráv na sociálních sítích či emailů. Skutečný posun přišel až s představením konfigurátoru. Ten umožňuje zákazníkovi vidět veškeré změny během objednávky v reálném čase. Hodinky, které jsou pro něj vyrobeny, splňují tak jeho představy do nejmenších detailů.

V současné době využívá společnost Wooden Tech, s.r.o., nejčastěji sociální síť Facebook. Jedná se o nejkomplexnější síť. Umožňuje společnosti prezentovat se textovými příspěvky, fotografiemi, videi, ale také zakládat události. Upozorní tak své fanoušky na skutečnost, že bude na určitých akcích prodávat své dřevěné hodinky. Díky těmto možnostem a flexibilitě je Facebook pro společnost nejlepší možnou volbou.

Druhou sociální sítí je Instagram. Popularita této sítě mezi uživateli napříč internetem neustále roste. Využívá ji i vybraná společnost. Instagram umožňuje sdílet fotografie, jež jsou doplněny o kratší popis, než tomu bývá u příspěvků na Facebooku. Na Instagramu -

i přes větší počet fanoušků než na Facebooku - nedochází mezi společností a jejími příznivci k tolika interakcím, ačkoliv kvalita příspěvků na Instagramu je nadprůměrná.

Poslední využívanou sociální sítí je YouTube. Společnost zde za dva roky umístila 14 videí. Dosaženo bylo 6600 zhlédnutí a pod videem nebyl zanechán ani jediný komentář.

Tento fakt vede k zamyšlení, zda je efektivní videa na tuto sociální síť vůbec umisťovat.

Nabízí se možnost umístit zde pouze jedno video, které společnost představí.

Potenciálnímu zákazníkovi ukáže stručný postup výroby dřevěných hodinek a dále ho odkáže na webové stránky společnosti.

8.1 Působení společností s obdobným zaměřením na sociálních sítích

Společnost Wooden Tech, s.r.o., je v současnou chvíli v České republice jediným výrobcem schopným zhotovit zcela individualizované dřevěné hodinky z materiálu, který dodá samotný zákazník. Další výrobci či prodejci dřevěných hodinek jsou z tohoto pohledu pouze nepřímou konkurencí. Pro samotnou společnost je výhodné zaměřit se i na další výrobce, kteří vytvářejí individualizované produkty a pozorovat jejich počínání na sociálních sítích.

První vybranou společností pro srovnání, která jistě stojí za povšimnutí, je již tradiční česká značka hodinek PRIM. Tento výrobce zavedl kromě běžných kolekcí a limitovaných edicí také zcela individuální výrobu hodinek dle přání zákazníků, a tak se srovnání se společností Wooden Tech, s.r.o., přímo nabízí. Společnost působí na třech sociálních sítích - Facebook, Instagram a YouTube. Příspěvky na Facebooku jsou přidávány pravidelně každý den. Vždy obsahují fotografii a otázku směřovanou na fanoušky stránky, nebo odkaz na určitý článek či web společnosti. Na Instagramu je společnost velice aktivní a příspěvky přidává každý den, případně každý druhý den. Lze ocenit, že společnost nesdílí na sociálních sítích totožné fotografie, ale vždy se jedná alespoň o jiný úhel, ze kterého jsou hodinky vyfoceny. Příkladná je také komunikace s potenciálními zákazníky. Na dotazy pod příspěvky na Instagramu je reagováno zpravidla ještě tentýž den. Poslední sociální sítí, kterou společnost využívá je YouTube. Zde je vidět obrovský rozdíl v porovnání se sítěmi Facebook a Instagram. Základním problémem je skutečnost, že mimo zmínky v samotných videích není ani v popisu videí, ani v popisu YouTube kanálu uvedena webová stránka společnosti nebo jakýkoliv kontakt. Dalším rozdílem oproti

ostatním sociálním sítím je aktivita. Na YouTube byla nahrána všechna videa v jednom období a od té doby již více než 6 měsíců je kanál neaktivní.

Druhou je společnost Zakovsky, která vyrábí kožené opasky, peněženky a další doplňky dle přání svých zákazníků. Jedná se o tradiční ruční výrobu. Společnost má své účty na sítích Facebook a Instagram. Na Facebooku jsou sdíleny příspěvky dvakrát týdně a vždy obsahují minimálně jednu fotografii. Tyto příspěvky zpravidla představují nové výrobky, nebo seznamují návštěvníky stránky s postupem výroby. U veškerých komentářů je možné najít vyčerpávající odpověď. Příspěvky na Instagramu jsou totožné s příspěvky na Facebooku a jsou sdíleny také ve stejném čase. V porovnání se sítí Facebook je na Instagramu o poznání méně komentářů a celkově dochází k méně interakcím s návštěvníky.

Třetí vybraná společnost sídlí v Liberci, tak jako společnost Wooden Tech, s.r.o. Jedná se o společnost Longang, která vyrábí longboardy na míru. Zákazník si může zvolit vlastní druh dřeva, tvar desky i samotný design. Longang mnohdy spolupracuje s místními umělci.

Ti vytvářejí unikátní grafické podoby desek, a takto zdobené desky poté vyhrávají mnohé designové soutěže. Společnost využívá sociálních sítí Facebook a YouTube. Na Facebooku jsou sdíleny příspěvky nepravidelně a zaměřující se spíše na různé longboardové akce, než na samotné výrobky. Fotografie představující produkty, které společnost vyrábí, byly sdíleny pouze v minulosti. Samotná interakce s návštěvníky je však velmi dobrá. Na sociální síti YouTube má společnost umístěna pouze dvě videa. První video představuje samotnou společnost a druhé zobrazuje výrobky společnosti v akci. Je zřejmé, že pro společnost je klíčová webová stránka s konfigurátorem, a z tohoto důvodu na ní odkazují také veškeré sociální sítě a případné příspěvky.

Na základě srovnání se třemi výše zmíněnými společnostmi je zcela zřejmé, že společnost Wooden Tech, s.r.o., si na sociálních sítích počíná velmi dobře. Ve stejném odvětví (výroba a prodej dřevěných hodinek) převyšuje společnost Wooden Tech, s.r.o., na našem území veškerou konkurenci kvalitou svých příspěvků (spisovný jazyk bez chyb, zdařilé profesionální fotografie, zajímavá témata příspěvků, pravidelné přispívání) a množstvím interakcí s fanoušky. Až na menší aktivitu na sociální síti Instagram a otázku ohledně efektivity nahrávání videí na YouTube lze však počínání společnosti na sociálních sítích považovat za nadprůměrné.

In document Sociální sítě v prostředí MSP (Page 42-45)